Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 03.08.2023

Usunęłam.

RE: Pytania i odpowiedzi - Rudolf Lestrange - 06.08.2023

Mam pytanie na temat postaci kanonicznej Pandora Lovegood, ponieważ szukałam wszędzie informacji o jej pochodzeniu, jakie miała głównie nazwisko panieńskie, ale niestety nie znalazłam. Chciałabym się spytać, czy dałoby radę, dać nazwisko nieangielskie a dać jakieś celtyckie lub skandynawskie?

RE: Pytania i odpowiedzi - Pandora Delacour - 08.08.2023

Mam kolejne pytanie, bo niestety nie dostałam odpowiedzi na Rudolfie, więc czy dałoby radę podpiąć kanoniczną postać Pandorę Lovegood, do rodu gdzie miałaby panieńskie nazwisko? Niestety szukałam wszędzie informacji o tym i niestety nie znalazłam nic oprócz czystości krwi. Bardzo mi zależy na odpowiedzi, aby móc dalej robić kartę postaci Pandory.

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 08.08.2023

Tak, możesz. Rodziny zostały stworzone po to, żeby z nich swobodnie korzystać. Możesz też tworzyć własne rodziny lub nie należeć do żadnej z opisanych rodzin. Masz tutaj pełną dowolność. Zmiany w kanonie też są ok.

RE: Pytania i odpowiedzi - Avelina Paxton - 08.08.2023

Mam pytanie odnośnie scenariusza o bombonierkach, przez które osoba mówi wierszem. Przychodzi do mnie osoba, która jest pod wpływem tej czekoladki, aby przeanalizować skład tych czekoladek. Co mogę znaleźć w środku, czy jest to jakiś eliksir nadziany w czekoladę, czy też nie. Pytanie brzmi tak: co osoba zajmująca się eliksirami, może wyczytać z takiej czekoladki? Czy Ave jest w stanie stwierdzić, że czekoladka jest nadziana eliksirem, którego działanie minie do końca dnia? Mam dowolność w interpretowaniu tego, co to za bombonierki?

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 08.08.2023

Masz dowolność. Serduszko To może być efekt eliksiru, klątwy, fikuśnego zaklęcia - tak jak zdecydujecie, tak będzie. Takich czekoladek może istnieć wiele rodzajów.

RE: Pytania i odpowiedzi - Sauriel Rookwood - 10.08.2023

Nekromancja a leczenie.

W nekromancji jest podanych kilka zaklęć do leczenia. Oprócz tego są poziomy spaczenia, w których są napisane, jakie efekty na danym poziomie osiągnąć można. Jest oprócz tego przewaga: Leczenie.

Pytanie brzmi: jak działa leczenie nekromancją poza wypisanymi czarami, które nie są nawet per se leczeniem. Czy trzeba mieć przewagę? Czy może używa się jednak zakazanej nekromancji do leczenia ran, tylko jest to wtedy, zgodnie z opisem, przelewanie sił życiowych, czyli rzecz niebezpieczna i czarnomagiczna? Jak to działa? Czy czarnoksiężnik na poziomie VI-V spaczenia niczego i nikogo już nie naprawi?

RE: Pytania i odpowiedzi - Vakel Dolohov - 10.08.2023

Pytanie brzmi: jak działa leczenie nekromancją poza wypisanymi czarami, które nie są nawet per se leczeniem.
W sumie to nie działa. Można kogoś w ten sposób wskrzesić (ghoule są tego efektem), ale nie zaliczyłabym tego do leczenia.

Czy trzeba mieć przewagę?
Żeby kogoś leczyć, musisz mieć przewagę. Ona odpowiada za wiedzę, za doświadczenie. W przyszłości pojawi się jeszcze rozdzielenie od tego pierwszej pomocy żeby to było powszechniejsze.

Czy może używa się jednak zakazanej nekromancji do leczenia ran, tylko jest to wtedy, zgodnie z opisem, przelewanie sił życiowych, czyli rzecz niebezpieczna i czarnomagiczna?
Używa się jej tylko do przelewania sił życiowych. Czy jest to działanie czarnomagiczne to kwestia dyskusyjna. Jeżeli przelewasz komuś swoje siły życiowe - nie robisz nikomu krzywdy (oprócz siebie), więc ja bym tego za czarną magię nie uznała. Ale na logikę - jak ktoś obok ciebie umiera, to go swoimi siłami nie wyleczysz, bo umrzesz zamiast niego. Musisz mieć źródło w czymś innym - w jakiejś innej żywej istocie i wtedy to już się robi czarnomagiczne, jak chcesz komuś dać życie, musisz je zabrać komuś innemu.

Jak to działa? Czy czarnoksiężnik na poziomie VI-V spaczenia niczego i nikogo już nie naprawi?
Czarnoksiężnik na tym poziomie upadł już tak nisko, że nie przeleje tych sił na nikogo. To są ludzie zepsuci.

RE: Pytania i odpowiedzi - Sauriel Rookwood - 10.08.2023

Czyli czarnoksiężnik na poziomie spaczenia IV-V nie jest w stanie manipulować już siłami życiowymi i przelewać je z osoby na osobą? Z jakiejś tam Janiny do jakiegoś tam Mariuszka? Nie swoje - tylko czyjeś? W odniesieniu do cytatu: "jak chcesz komuś dać życie, musisz je zabrać komuś innemu."

RE: Pytania i odpowiedzi - Vakel Dolohov - 10.08.2023

Nie może swoich. Przenoszenie energii z Janiny do Mariuszka to już nie jest Enerwate (tylko magia rytualna, która nie jest jeszcze opisana gdziekolwiek poza opisem nekromancji).