Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Pytania i odpowiedzi - Laurent Prewett - 13.09.2023

Mam pytanie do pytania Philipa (XD)

Opieka Nad Magicznymi Stworzeniami - przewaga - nazywa się "opieką" i ma w opisie, że no - służy do OPIEKI. Czy więc to błąd trochę opisowy? Czy chodzi o to, że wiedza o tej przyrodzie pozwala dowiedzieć się, jak takie zwierze wyżywić, ale już właśnie nie ma mowy o tresurze, o tym, żeby znać się na szczegółach dotyczących tych stworzeń, itd? Jak przeciętny Polak, który bierze psa i niby go ma, jest w stanie go wykarmić i wyjść na spacer, ale ten pies niekoniecznie jest zawsze posłuszny, niekoniecznie zawsze się słucha i niekoniecznie właściciel zawsze wie, co mu po głowie chodzi?

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 13.09.2023

Nie ma mowy o tresurze, to fakt, ale to jedyna rzecz (nie wliczając lokacji), której potrzebujesz do hodowli i została stworzona na tej samej zasadzie co zielarstwo - jest podstawą odblokowania możliwości rozbudowy lokacji w tym kierunku, więc zakładam, że z nią potrafisz się tym zwierzęciem zaopiekować również w takim sensie, że potrafisz je wytresować i wydać dalej. Osobna przewaga do tresury się nie pojawi, bo to (w moim odczuciu) już za inwestycja w kreskach dla osoby, która chce rozwijać się w tym kierunku.

Rozwijając poprzednią odpowiedź, bo tego nie dopisałam (wybaczcie, za dużo naraz) - odpowiedź na to pytanie znajduje się w opisie przewagi.

RE: Pytania i odpowiedzi - Laurent Prewett - 13.09.2023

Właśnie nie znajduje się, inaczej bym nie pytała. Stąd właśnie wywodzi się teraz moje skonfundowanie, bo sądziłam, że wiedza przyrodnicza jest od wiedzy ogólnej, a przewaga kolejno eliksirów, ziół oraz onms służy właśnie do wiedzy zdefiniowanej i konkretnego zajmowania się tematem.

Cytując:
[Obrazek: vgwoOK3.png]
I okej, rozumiem, że w takim razie jest zapisane o naukach przyrodniczcyh, że jeśli chodzi o wiedzę na temat opieki nad zwierzakami to jest od tego właśnie wiedza przyrodnicza. NATOMIAST, cytując dalej, opis przewagi:
[Obrazek: r12ozji.png]

Więc jak rozumiem jest to po prostu błąd w opisie i w opisie przewagi powinno być, że służy do tresury oraz hodowli stworzeń, a nie opieki nad nimi? Innymi słowy jeśli tylko chcę się zajmować tymi stworzeniami, a nie je hodować mechanicznie (bo nie interesuje mnie zakup lokacji) to znaczy, że tak naprawdę nie potrzebuję przewagi ONMS, bo wszyćciutko związanego z opieką robię z Wiedzy przyrodniczej?

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 13.09.2023

Ponawiam ten dopisek na dole - w pierwotnej odpowiedzi nie wspomniałam o opisie przewagi. Jak na to odpisywałam to mój mózg zlagował i odpowiedziałam mu tak, jakbym chciała mu dać ile kropek musi mieć minimum, żeby to sobie wykupić i mieć jarczuka (bo w opisie przewagi nie jest wspomniane ile kropek to minimum). Karty z mniejszą liczbą kropek po prostu bym nie przyjęła, a takiego opiekuna zwierząt uznałabym, jak sama ocena wskazuje, za nędznego i dla poparcia storytellingu łatwiej byłoby założyć, że on sam go sobie nie wytresował.

RE: Pytania i odpowiedzi - Chester Rookwood - 13.09.2023

W opisie lokacji, a konkretnie w ich cechach jest wzmianka o kościach patroli i o ile to dla właścicieli tych lokacji wykonujących ryzykowne transakcje, tak przychodzę z sugestią stworzenia kości dla Aurorów i BUMowców którymi mogliby sobie rzucać podczas wątków zawodowych na terenie magicznego Londynu. Taki odpowiednik sumy przypadków. Owszem, możemy sobie to sami wymyślić, ale jednak taka kość to element zaskoczenia.

RE: Pytania i odpowiedzi - Laurent Prewett - 15.09.2023

Dziedzictwo i pojęcie dziedzica.

Rody czystej krwi mają swoje majątki, posesje, biznesy, które przekazywane są dziedzicowi. Temu jednemu, wybranemu. Najczęściej pierworodnemu jak mniema, kwestia tradycji. I teraz CO JEŚLI.

U Prewettów pierworodną jest Pandora - jest dziedzicem Prewettów. Co się dzieje, kiedy Pandora w takim wypadku wychodzi za mąż? Czy to już te czasy i jakiś tam progress u czystokrwistych, że ma łączone nazwisko i majątek Prewett nadal należy do Prewett a nie do rodziny, za którą wyszła Pandora?

Czy może to jest tak, że dziedzicem jednak może być TYLKO mężczyzna, koniec końców, bo chodzi o to, żeby te dobra pozostały w rodzie i przede wszystkim żeby nazwisko przetrwało? Czy może po prostu taki dziedzic baba potem ma męża i ten mąż JEJ nazwisko przejmuje?

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 15.09.2023

Jeżeli pytasz mnie o to jak to mieli w UK... Majątki i tytuły były niepodzielne, przechodziły z ojca na najstarszego syna. Jak najstarszy syn nie istniał, to na jakiegoś innego męskiego krewnego (najbliższego ofc). Córki się pomijało, ale jak wychodziły za mąż, to przysługiwał im posag. U nas czarodzieje nie mają tytułów szlacheckich (bo to mugolskie sprawy), ale posiadają wielkie rodowe posiadłości i majątki i do tej pory w większości przypdków przekazywali sobie to jak mugole, na pana.

A jeżeli pytasz mnie jak to rozegrać - otóż... jest dokładnie tak, jak zdecydujecie. Kontrolujecie swoją rodzinę pod tym względem, możecie rozegrać to zgodnie z tradycjami, możecie też to olać i wymyślić u swojej rodziny kompletnie inny, nawet szalony koncept (kto wygra wyścig na koniach, ten zostaje nestorem rodu). To nie musi być na forum ujednolicone.

RE: Pytania i odpowiedzi - Eutierria - 15.09.2023

(13.09.2023, 18:48 )Chester Rookwood napisał(a): W opisie lokacji, a konkretnie w ich cechach jest wzmianka o kościach patroli i o ile to dla właścicieli tych lokacji wykonujących ryzykowne transakcje, tak przychodzę z sugestią stworzenia kości dla Aurorów i BUMowców którymi mogliby sobie rzucać podczas wątków zawodowych na terenie magicznego Londynu. Taki odpowiednik sumy przypadków. Owszem, możemy sobie to sami wymyślić, ale jednak taka kość to element zaskoczenia.
Myślałam o tym i wstępnie - nie będzie to dodane. Po pierwsze produkowanie tego, sumy i jeszcze innych rzeczy to dla mnie za dużo. Jeżeli ktoś ma na to konkretny koncept, który nada tej kości sens na dłużej niż miesiąc - oczywiście zapraszam do szerszego opisania tego i dodamy to na forum, ale dla mnie to raczej materiał na jakieś pojedyncze zadania do rozdania chętnym graczom jeżeli ktoś ma przypływ weny, niż coś takiego jak suma przypadków, bo sprawy kryminalne ciężko uczynić takimi, żeby mogły się powtarzać pomiędzy graczami.

RE: Pytania i odpowiedzi - Atreus Bulstrode - 15.09.2023

Chciałam zapytać czy chata rodowa Bulstrode'ów posiada jakiś konkretny wygląd na ten moment i położenie. Jeśli nie, to czy mogę sobie opisać co tylko sobie wymarzę? A pytanie drugie: czy nasza chata ma jakiś konkretny magiczny feature.

RE: Pytania i odpowiedzi - Laurent Prewett - 15.09.2023

[Obrazek: MzRwCVs.png]

Pojawiły się dwie różne interpretacje tej odznaki. Rozumiem, że to chodzi o to, że idziesz do wróżbity, on ci robi 5 wróżb i potem sobie rozgrywasz sesje dotyczące tych konkretnych wróżb, które były wylosowane?

Np.:
Wylosowała się małpa, wróżbita na to że zrobisz z siebie debila
Zakładam sobie nową sesję i gram tam, że Sauriel sadzi ze Stanleyem ogórki i robi z siebie debila - i ta sesja z ogórkami włącza się do tego osiągnięcia, tak?