![]() |
|
Eutierria - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64) +--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113) +---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82) +---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376) |
RE: Eutierria - Helloise Rowle - 28.05.2025 W zasadzie to znów siedziałam i myślałam. I wymyśliłam dla siebie i dla ciebie dwa nowe nurtujące mnie problemy. Pytanie A Na początku Spalonej Nocy rzucaliśmy na te eliksiry od Olivii, które dostał Woody. No i tak w świetle tej ostatniej twojej odpowiedzi o rzucaniu na dawkowanie, to by znaczyło, że one są dla mnie praktycznie bezużyteczne? Tak tylko chcę się upewnić, bo Hela pół biedy, ma tego WOPu w opór, ale Woody ma go okrągłe zero, więc w jego rękach to wedle wszelkiego prawdopodobieństwa będzie broń, nie lek. Pytanie B Napisałam ci wcześniej dumna z siebie, że zrobię te swoje eliksiry jako zadanie dla cywili #3, ale wczytałam się w jego treść przed zgłoszeniem i hm, jednak nie pasuje? Zadanie mówi, że pomoc ma być dla gaszących ogień, a ja je zrobiłam na prośbę Śmierciożercy i docelowo dla Śmierciożerców (+ coś odpalę Baldwinowi z przypadku, ale on też chyba nic nie gasił i na pewno nie jest bohaterem). To, hm, herezja ma mi ten wątek gdzieś dopisać do swojego zgłoszenia (jako część jej zadania organizowania pomocy?) czy jaka będzie kwalifikacja tego czynu? edit: To dzień kiedy wyjątkowo dużo myślę o konceptach, bardzo cię przepraszam, ale się odpaliłam. A więc kontynuując: Pytanie C Rozmawiałyśmy kiedyś o tej eksterioryzacji, że człowiek porusza się wtedy normalnie, na stopkach, nie teleportuje i nie przenika przez materię. a. Czyli w takim razie, żeby się eksterioryzować na spacer do lasu, muszę zostawić sobie wieczorem otwarte drzwi domu, bo inaczej to co najwyżej zupy na własnej kuchni mogę przez sen popilnować? Po co wtedy w zasadzie ten wyśrubowany warunek mechaniczny, że przed taką osobą chroni bariera pieczęci, skoro ochronić się można w gruncie rzeczy przez zamknięcie drzwi i okien albo ustawienie parawanu? b. Jak wygląda kwestia powrotu do ciała? Trzeba przejść drogę powrotną i dopiero gdy ta „dusza” wróci manualnie na swoje miejsce, człowiek się budzi, czy w dowolnej chwili można uznać „dobra, koniec, pobudka” i otwieram oczy w ciele? Myślę o tym pod kątem tego, czy takie ciało, z którego wyszła „dusza”, może sobie np. spłonąć i jak się jest za daleko, to nic na to nie poradzisz, nie ma już dokąd wracać. c. Czy za każdym razem trzeba rzucać na nekromancję, czy w takich „codziennych” wątkach bez zdobywania wiedzy fabularnej, tak dla ozdobnych walorów storytellingowych mogę sobie eksterioryzować bez rzutu? RE: Eutierria - Hannibal Selwyn - 29.05.2025 Pytanie krótkie acz istotne Czy jak już ktoś wlazł w Spaloną Noc do atrium Ministerstwa Magii (jako cywil), ale potem jednak uznał, że stypa trochę i chce wyjść, to można tak po prostu wyjść? Przepraszam, że pytam o głupoty. RE: Eutierria - Brenna Longbottom - 30.05.2025 Pytanie o zawadę lęk przed ogniem - czy obejmuje to też panikę na widok świeczek? (Nie jestem pewna, czy mogę używać widmowidzenia, czy przepadło, skoro do tego świeczki.) RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Scenariusze z nigdy nie przestawaj leczyć, pisałam z myślą o medykach, którzy nie podróżują - siedzą sobie bezpiecznie z Mungu czy Lecznicy i podają ludziom medykamenty. Wydaj mi się, że któreś mogą pasować do pracy w terenie, ale większość ma nawet opisy tego, że jest dużo pacjentów, tłum, ścisk - więc rzucając na środku Pokątnej, możecie trafić na coś nielogicznego. Jeżeli chcecie ich użyć, sugeruję wam spędzić jakąś część nocy w szpitalu. RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Postać niezależna jest pewna, że to w Fontannie Szczęśliwego Losu kobieta jest bezpieczna. Oczywiście możecie próbować mu ją w jakiś sposób odebrać - w takim razie musicie wrócić się do Fontanny i napisać fabularne posty, które ocenię. Jeżeli się tego podejmujecie, nie rzucajcie za nic, o rzutach zadecyduję ja. RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Pojawię się w tym wątku. RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Podziemne Ścieżki są wyłączone z rzutów. Jeżeli czyjaś lokacja znajduje się na Ścieżkach, wystarczy to odnotować tak jak tutaj. Ósmego września zmieniło się miejsce, które służyło jako przejście na Ścieżki (twoja postać o tym wie, ponieważ posiada przewagę Znajomość półświatka II). Żaden ze Śmierciożerców nie otrzymał zadania podpalania lokali na Ścieżkach. Nie rzucasz na lokacje, których nie posiadasz i w których nie mieszkasz - nie wiem, czym jest Burke's Atelier na Horyzontalnej i jakie ma znaczenie dla twojej postaci, ale wiem za to, że lokacją rodową rodziny Burke jest Borgin & Burke's przy Alei Śmiertelnego Nokturnu. Jeżeli masz problem z wyczajeniem które lokacje są rodowe, są one podlinkowane w na liście rodzin oraz znajdują się na liście lokacji. Na Borgin & Burke's nikt nie rzuca, bo Śmierciożercy użyli na tej lokacji karty Zasłony Dymnej w pierwszej części wydarzenia - na dole pierwszego posta znajduje się informacja o „lokacjach zwolnionych z rzutów”. Jeżeli czegoś nie zrozumiałam, to daj znać, bo wysypianie się jest mi ostatnio dalekie, a zdaję sobie sprawę z tego, że dołączenie do trwającego wydarzenia może być zagmatwane. RE: Eutierria - Robert Albert Crouch - 30.05.2025 Mam następujące pytanie: czy sesja z realizacją karty musi mieć sama po prostu 1500 słów lub więcej, czy może te 1500 słów ma dotyczyć samego jednego zdarzenia, bez uwzględnienia build-upu, wstępu itp.? Np. jak Robert gada w swojej sesji z Lorien i Anthonym, a potem dostaje w twarz, to czy ten segment rozmowy (który potem prowadzi do zdarzenia, którego konsekwencje też będą odnotowane w wątku), liczy się czy nie? RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Możesz wyjść, nikt cię tam jako zakładnika nie trzyma. Oczywiście zostanie ci to odradzone przez pracowników Ministerstwa, ale mają za dużo zmartwień, żeby szukać sznura, którym przywiążą cię do krzesła. Sposoby dostania się do Ministerstwa zostały opisane tutaj. Oczywiście ze względu na ataki Śmierciożerców, korzystanie z kominka, żeby dostać się na Pokątną, wskazane nie jest (bo je tam masowo rozwalają i biją ludzi po twarzy). RE: Eutierria - Eutierria - 30.05.2025 Niezależnie od rozmiaru, koncepcja świadomego otoczenia się kręgiem ognia powinna wywołać u postaci lęk. Nie jest wymagane, żeby dwie iskry lub ogień w kominku po przeciwległej stronie wielkiego pomieszczenia stały się czymś dla postaci absolutnie nie do zniesienia (bo to uniemożliwiłoby postaci jakiekolwiek funkcjonowanie w wykreowanym świecie), ale tutaj mówimy o świadomym zapaleniu kilkunastu świec i otoczeniem się nimi z każdej strony. Takie próby powinny zakończyć się przynajmniej solidnym, ujemnym modyfikatorem do rzutu. |