![]() |
|
Ogłoszenia - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Departament nadgryzionych ołówków (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Ogłoszenia (/showthread.php?tid=6) |
RE: Ogłoszenia - Dearg Dur - 05.12.2025 Ogłoszenie #56W związku z pojawieniem się nowego Bestiariusza, zachęcamy graczy z postaciami związanymi ze znajomością, hodowlą, polowaniem na bestie o weryfikacje konceptu pod obecną mechanikę. Przypominamy, że można dokonać korekt kart postaci w tym zakresie.
Zrobiliśmy mały update opisu rodowych przewag rodzin zajmujących się hodowlą zwierząt (Prewettów oraz Rowle'ów), nastąpiła również zmiana nazwy choroby odzwierzęcej: smoczej łuszczycy na draposmoczkę, aby schorzenie nie myliło się klątwą, która dotyka rodziny Rowle'ów. Małe doprecyzowanie spotkało też opis umiejętności rodowej Shafiqów. A.
Edit: Małe doprecyzowanie spotkało też opis umiejętności rodowej Shafiqów. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 06.01.2026 Ogłoszenie #57Po rozeznaniu się w sytuacji, z głębokimi wyrazami współczucia dla wszystkich graczy, których dotknęła epidemia poruszania się po domu w bald capie (nasi alchemicy już pracują nad solucją), ogłaszam przedłużenie terminu kalendarza adwentowego do końca stycznia. Wszystkie osoby, które ukończą go w pierwotnym terminie (do 11 stycznia) otrzymają PD i odznakę wcześniej (dzięki Babie Jadze niektórzy otrzymali PDki już teraz!).
B. RE: Ogłoszenia - Morrigan - 10.01.2026 Ogłoszenie #58Nastąpiła malutka aktualizacja zasad zgłaszania posiadania magicznych stworzeń: oprócz rzadkich zwierzaków, należy zgłosić również, jeśli otrzymało się jakiegoś, którego hodowlą zajmuje się dana rodzina fabularna (np. otrzymanie smoczognika). Przypominamy, że musi mieć to miejsce na fabule bieżącej, nie w retrospekcji.
Członkowie rodu posiadający przewagę pozwalająca na hodowanie tych zwierząt nie muszą nic zgłaszać ![]() Y. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 17.01.2026 Ogłoszenie #59Na forum pojawiła się spora aktualizacja wydarzeń pozafabularnych. Pojawiły się tegoroczny plebiscyt oraz Miesiąc Miłości. Wrzuciłam również informacje dotyczące Kalendarza Adwentowego. W przypadku pytań lub wątpliwości zapraszam do kontaktu prywatnego na forum.
B. RE: Ogłoszenia - Dearg Dur - 13.02.2026 Ogłoszenie #60
Kiedy człowiek ma już serdecznie dość płomieni, warto zanurzyć się w leczniczym źródle. Klub podróżniczy Cutty Sark zaprasza swoich klubowiczów, na krótki wyjazd regeneracyjny do uroczego włoskiego kurortu. Podróż przewidziana jest na 12-14 października, ale przewodniczący klubu Skamander przymknie oko, jeśli ktoś będzie chciał zostać kilka dni dłużej.
Zapisy na sesje w tym temacie trwają do końca przyszłego tygodnia (22.02). Jednocześnie informuję, że do końca miesiąca zaczną na skrzynki sowowe członków i mecenasów Towarzystwa MUZA oraz osób powiązanych z rodziną Averych, wpadać zahaczki do koncertu z okazji Dnia Pamięci (w naszych kalendarzach zarezerwujcie na to wydarzenie 5 listopada). W Towarzystwie źle się dzieje, a czas wspomnania tych co odeszli, stanowić będzie tylko półprzezroczysty welon dla walki o pieniądze i władzę. Z racji natłoku wydarzeń z żalem informuję, że zrezygnowałam z przygotowań Dnia Wilka (21 listopada). Wydarzenie zostało wykreślone z listy wydarzeń z mistrzem gry. A. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 19.02.2026 Ogłoszenie #61
NASTĄPIŁ PRZEŁOM - wraz z tym ogłoszeniem, na forum pojawiła się wyczekiwana aktualizacja genetyk. Na forum pojawiło się dużo nowych treści, więc to ogłoszenie będzie bardzo bardzo długie. Nowe treści przygotowali: Eutierria, Morrigan, Król Likaon, Dearg Dur, Mirabella Plunkett, Brenna Longbottom, Baba Jaga. Serdecznie dziękujemy.
![]() 1. Przede wszystkim chcemy żebyście wiedzieli, że staraliśmy się brać pod uwagę wszystkie postacie graczy, które zostały już przyjęte do gry, a które korzystały z mechanik posiadanych genetyk. Gdyby jednak okazało się, że któraś z postaci nie może zostać sprawnie przeniesiona na nowy system, prosimy o kontakt (najlepiej na PW do mnie), żebyśmy mogli znaleźć jakieś rozwiązanie. 2. Dużo z wprowadzanych opisów i zmian dotyczy kwestii, które wcześniej uznawane były za szarą strefę - zależało nam na rozjaśnieniu ewentualnych niedopowiedzeń i rozwianiu wątpliwości co do tego, jak dana genetyka funkcjonuje w świecie i do czego jest zdolna, a także aby wreszcie specjalne cechy pewnych ras miały ozdwierciedlenie w przewagach i zawadach. Z tego też powodu niektóre przewagi zostały przemianowane na zawady, otrzymały inne wagi, lub zostały rozbite na oddzielne byty. 3. Ostatecznym terminem nałożenia poprawek w Kartach Postaci, wynikających z wprowadzanych zmian, jest koniec trwającego kwartału. Gdyby ktoś potrzebował opisów genetyk, które do tej pory obowiązywały na forum, są one dostępne w archiwum. 4. Jeśli chodzi o zgłaszanie zmian w Kartach Postaci, prosimy o to by zacząć zgłaszanie ich za tydzień. Zależy nam na tym, by wszyscy najpierw zapoznali się dobrze z wprowadzonymi opisami, a w razie wątpliwości podzielili się nimi z nami. Materiału jest dużo, więc ważne by wszelkie zmiany, w tym dobieranie przewag i zawad, zostało dobrze przemyślane i zgodne z tym, co było do tej pory odgrywane na postaci. Oprócz tego, możliwe że przez najbliższy tydzień któreś z opisów zostaną poprawione w związku z otrzymanymi pytaniami. 5. W przypadku brania udziału w otwartym wcześniej wydarzeniu lub imprezie towarzyskiej, taka postać funkcjonuje na zasadach starej mechaniki. Jeśli zaś chodzi o zbliżające się Samhain, podczas niego będą obowiązywać już nowe zasady. Planowana wyprawa Cutty Sark, odbywać się będzie na zasadach, które określi patronujący Mistrz Gry, czyli Daerg Dur. 6. Każda postać posiadająca genetykę, musi do końca trwającego kwartału, dobrać obowiązkowe przewagi i zawady. Są one dla czytelności oznaczone symbolem gwiazdki. Reszta dostępnych do dobrania przewag i zawad nie jest obowiązkowa, w związku z tym to do gracza zależy decyzja czy dobranie ich w trwającym okresie ma fabularny sens. (Jeżeli nie odgrywaliście czegoś wcześniej, to nie dobierajcie tego na siłę - macie czas na to, aby to zaistniało w życiu postaci jako nowa rzecz. <3 Wprowadzane w aktualizacji genetyk, nieobowiązkowe przewagi i zawady mogą zostać swobodnie dobrane przy rozliczeniu, jako fabularny rozwój postaci.) 7. Dodano na forum następujące treści:
10. W niedalekiej przyszłości planujemy jeszcze jedną nowość związaną z genetykami, mianowicie dodanie nowych osiągnięć. Będzie ona częścią jednej z aktualizacji, które zobaczycie na forum już wkrótce. ![]() B. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 24.02.2026 Ogłoszenie #62Zebrawszy od was garść feedbacku i wątpliwości sporządziłam małą sesję Pytań i Odpowiedzi, którą warto przeczytać przed napisaniem sobie aktualizacji. Dodatkowo umieściłam aktualizacje moich postaci, żeby dać wam żywy przykład jak można to zgłosić i dać wam coś, na czym możecie się wzorować.
Kiedy mogę wrzucić aktualizację? Można umieszczać je w tym wątku od czwartku 26.02. Dopiero od tego dnia będziemy je sprawdzać.
W ogóle nie wiem jak się za to zabrać, mam pustkę w głowie. Czy ktokolwiek może mi pomóc? Wszystkich odpowiedzi udzielą ci Eutierria i Morrigan. Tak, możesz napisać do nich na discordzie - wiemy, że genetyki wzbudzają wiele emocji. To one będą sprawdzały wszystkie aktualizacje, więc otrzymasz informacje z pierwszej ręki. W sprawach kreowania postaci, możesz też zgłosić się do dowolnego mistrza gry, który nie przebywa na urlopie. Aktualnie są to: Dearg Dur i Baba Jaga.
Jakich przewag i zawad nie mogę dobrać i muszę poczekać do rozliczenia? Takich, które całkowicie zmieniają charakter twojej postaci, stosunek innych postaci do niej, albo nadają im umiejętności, których nigdy wcześniej nie przejawiały i nie da się tego w żaden sposób uargumentować. Na przykład, gdybyś przez dobranie zawady Piana na ich pyskach musiała zmodyfikować całe pole Rozpoznawalność, to idziemy w złym kierunku - bo postać przestanie być spójna.
Dlaczego nie mogę tego zrobić? Bo większość graczy ma za sobą przynajmniej połowę fabularnego kwartału i wielkie eventy, podczas których postać nie przejawiła pewnych cech, a potencjalnie zmieniłyby przebieg gry.
Czy możecie podać konkretne przykłady aktualizacji, które zostaną z góry odrzucone? Posłużę się postaciami, które należą do ekipy forum, żeby wam to zobrazować:
Czy to znaczy, że nigdy już tego nie dobiorę? Jasne, że dobierzesz, po prostu te zmiany muszą teraz wyniknąć z naturalnego rozwoju postaci. Erik i Alastor mogą po ostatniej pełni w kwartale doznać dziwnych zmian w zachowaniu swojego ciała. Erik zacznie się paskudnie pocić, a Alastor będzie musiał poprosić o dostosowanie munduru. Tak samo maledictusy mogą znaleźć nowe hobby i zorientować się, że rozumieją mowę zwierząt lepiej niż inni, a wampiry paść ofiarą dziwnego rytuału, który wyśmiały tylko po to, żeby od Samhain nie móc wchodzić do domu bez zaproszenia. Jeżeli macie jakikolwiek problem z wymyśleniem sceny, która pozwoli wam na dobranie przewagi lub zawady w rozliczeniu, to ja bardzo chętnie udzielę wskazówek lub pomocy.
Muszę coś odrzucić, jakie przewagi i zawady powinienem odrzucić jako pierwsze? Najmniej grane, najsłabiej powiązane ze statystykami i biografią postaci.
Czy aby zgadzały mi się punkty przewag lub zawad mogę dobrać sobie coś z ogólnej puli a nie dodatkowych opcji z genetyk? Jeżeli nie możesz nic odrzucić ze względu na fabularną grę lub rzuty w wydarzeniach - tak. Muszą one jednać być jednak w miarę spójne z tym co do tej pory grałeś, tak samo jak wszystko inne co dobierasz. Na przykład, jeżeli postać nie dotykała wcześniej igły i nitki, to ciężko będzie uargumentować nabycie przewagi Krawiectwo II.
Nie mam slotów na obowiązkowe przewagi lub zawady, lub mam problem z zachowaniem fabularnego sensu w związku z odrzuceniem, czy ktoś może mi pomóc? Nie przewidujemy na ten moment zwiększania maksymalnej wagi przewag i zawad, ale zawsze pomożemy z zachowaniem fabularnego sensu. Zgłoś się do mistrzów gry, a wymyślimy sposób na to, żeby temu zaradzić.
Jak sobie coś teraz dobiorę, to całkowicie zmieni mi potencjalny bieg rozegranych sesji, co mam teraz zrobić? Jeżeli to dodatkowe przewagi i zawady, to po prostu ich nie dobieraj. Jeżeli obowiązkowe - mogły stać się dwie rzeczy:
1) Być może zawarliśmy w opisach przewag i zawad jakiś błąd - daj nam o tym znać, żadna z obowiązkowych przewag ani zawad nie powinna psuć sensu twojej postaci, o ile w dniu wprowadzenia genetyk była aktywna. 2) Być może postać jest skonstruowana sprzecznie ze starymi opisami. W takiej sytuacji również się z nami skontaktuj, wspólnie podejmiemy decyzję o zmodyfikowaniu opisów lub retconie. Korzystałem namiętnie z przewagi mojej genetyki, a teraz nagle mam za małą percepcję żeby przebudzić swoje trzecie oko. Nie mam PD na dodatkową kropkę, co teraz? Przeniesiemy ci ją z innej statystyki lub zrobisz zakupy na kredyt. Będziesz mieć ujemny stan konta PD.
Co jeśli to mój pierwszy kwartał? Postacie dla których jest to pierwszy kwartał dokonują zmian na zasadach zmian pierwszokwartałowych z uwzględnieniem zachowania sensu rzutów na Spaloną Noc, Mabon i rozegranych sesji. W przypadku wątpliwości lub konfliktów zadecyduje Eutierria (zawsze kierując się w pierwszeństwie wolą gracza - rzuty na Mabon można obniżyć, ale trzeba to zrobić dla uczciwości względem innych graczy).
Mam nadzieję, że jest to dla was pomocne. ![]() B. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 24.02.2026 Ogłoszenie #63Jest to ogłoszenie drobne, ale ważne: działy i tematy na forum będą w tym tygodniu przebudowywane. Już teraz możecie zobaczyć to na przykładzie działów technicznych, a także w rodzieleniu działu retrospekcji i snów. Do tego nowe działy zyskają opisy, a te należące do starych zostaną poprawione i rozbudowane. Nie wszystkie mają już docelowe grafiki, ale na pewno każdy dział uzyska nowy, wyraźniejszy i czytelniejszy obrazek.
W związku powyższym, dokonałam wstępnego sortowania wątków i część z nich pojawiła się już w dziale snów. Gdybym się pomyliła lub coś przeoczyła, zgłoście to i wątek zostanie przeniesiony. Oczywiście w każdym z tych działów naliczane są posty fabularne, więc na licznikach nic nie powinno się zmienić. Zmiany wiążą się z chęcią poprawy czytelności forum poprzez wyeliminowanie piętrzących się subforów, oraz nie do końca zrozumiałego podziału w fabularnych kategoriach, które okazały się dla wielu mylące. ![]() B. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 13.03.2026 Ogłoszenie #64Struktura działów fabularnych uległa zmianie. W związku z przebudową, na forum pojawił się nowy wątek: propozycje nowych lokacji fabularnych. Jeżeli wasz wątek został przeniesiony w złe miejsce zgłoście to tutaj.
Zmieniła się też warstwa wizualna w wątku z osiągnięciami (zwróćcie uwagę na dopiski pod nagłówkami, odnoszą się do wszystkich odznak w danej kategorii i odpowiadają na częste pytania). Dodatkowo zostały zmodyfikowane odznaki: Wycieczka krajoznawcza, Ziewnięcie to bezgłośny krzyk, Parostatkiem w piękny rejs. Dodaliśmy też nowe:
B. RE: Ogłoszenia - Eutierria - 28.03.2026 Ogłoszenie #65Niedawno mogliście zauważyć, że na forum pojawiło się nowe konto techniczne: Ostara. Jego posiadaczem jest Thomas Figg, który napisał dla nas kilka poprawek starych błędów:
1. Można już umieszczać rzuty w tagu code. Kod: [roll=T]2. Do rzutów na oceny można dodawać modyfikatory. [roll=T+5] [roll=T-5] 3. Edytor tekstu zyskał nowe guziki i zniknął ten creepy obrazek z napisem YouTube. 4. Tagowanie ludzi na forum nie powinno być już tak upierdliwe i wymagać dodawania po bokach spacji. Gdybyście napotkali przy tym na nowe błędy , to dajcie nam znać.B. + B. |