Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Chester Rookwood - 03.12.2023

Proszę o dodanie opcji zakolejkowania tego tematu.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sarah Macmillan - 04.12.2023

Zrobione.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Ren Harris - 11.12.2023

Dzień dobry, mam dylemat popularnościowy, który mi spędza sen z powiek i przez niego nie umiem ruszyć dalej KP :wah: Otusz kreacja mojej postaci jest taka, że na Nokturnie i wśród bogatych miłośników cielesnych uciech (aka klientów jego burdelu) jest dosyć kojarzoną personą, ale w innych częściach Londynu ludzie nie zwracają na niego szczególnie uwagi. Więc to jeszcze poziom III, czy IV?

Z góry przepraszam za kłopot, przesyłam całuski i życzę miłego dnia :*

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 11.12.2023

To jest poziom IV, ale musisz to opisać dokładnie w taki sposób, żeby nie pozostawiało wątpliwości kto i gdzie cię kojarzy. Tak samo działa to u np. Brygadzistów - mogą być popularni w Ministerstwie, zaskarbić sobie sympatię współpracowników i być kojarzeni w innych Departamentach, ale jak wejdą na spotkanie Spectrum to wszyscy będą mieli who the fuck are you? Popularny jesteś w jakimś kręgu, szeroko rozpoznawalny jesteś już poza grupami swoich znajomych, sławny jesteś tak, że nie znasz ludzi, którzy dobrze znają ciebie.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sebastian Travers - 13.12.2023

Przychodzę, gdyż muszę zaspokoić swoją ciekawość.
Czy przewaga rodowa Traversów wymaga zakupienia wilkołaczej genetyki? Opis przewagi w zasadzie to sugeruje, ale czy wtedy nie powinna to być przewaga wagi 0 dla członków tego rodu zamiast wagi III? Bez niej ta przewaga wydaje się trochę bezużyteczna. Jak ta genetyka ma się do fabularnej przemiany postaci w wilkołaka w wyniku ugryzienia? Też musi ją wykupić?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sarah Macmillan - 13.12.2023

Nie do końca rozumiem, nawet kiedy posiadasz przewagę rodową, rzut wciąż może się nie udać. No i tak, musi ją wziąć każdy wilkołak bez wyjątku.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sebastian Travers - 13.12.2023

To zrozumiałe, ale nie o to pytam. Ja swojej postaci kupiłem tę genetykę i ona mi współgra z przewagą. Posłużę się przykładem.
Na forum pojawia się na forum nowy Travers, który nie chce wykupywać postaci przewagi genetyki likantropii za III i nie chce zmieniać przewagi rodowej na przewagę rodziny matki, tylko wziąć tę po Traversach. Bez posiadania tej genetyki (tej, którą ja wykupiłem) ta przewaga Traversów wydaje się zupełnie niegrywalna dla takiej postaci. Dlatego czy nie lepiej byłoby aby dla Traversów ta genetyka była za darmo zamiast za III? Opis rodowej przewagi Traversów wskazuje na to, że likantropia jest niejako standardem wśród członków tej rodziny.
Po drugie. jeśli moja postać kogoś świadomie ugryzie po przemianie to czy gracz ugryzionej postaci także musi wykupić taką genetykę czy ona jest przyznawana za darmo w takiej sytuacji?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sarah Macmillan - 13.12.2023

Bez posiadania tej genetyki (tej, którą ja wykupiłem) ta przewaga Traversów wydaje się zupełnie niegrywalna dla takiej postaci. + Na forum pojawia się na forum nowy Travers, który nie chce wykupywać postaci przewagi genetyki likantropii za III i nie chce zmieniać przewagi rodowej na przewagę rodziny matki, tylko wziąć tę po Traversach.
No i tak jest, taki ruch nie ma większego sensu. No, chyba że chce się zamienić w wilkołaka fabularnie.

Równie dobrze moglibyśmy rozpatrywać to pod kątem tego, po co Lupinom i Lestrange jakieś bonusy do eliksirów, skoro może pojawić się Lupin, który eliksirów nie robi? Co jeżeli Fletcher nie ma lokacji? Odpowiedź pojawia się prosta, przejawia się w takich postaciach jak Victoria Lestrange, aurorka - przewagę można wziąć po mamie. Można też wybrać inną rodzinę, taką, której bonus nam odpowiada. Ewentualnie stworzyć własną.

Dlatego czy nie lepiej byłoby aby dla Traversów ta genetyka była za darmo zamiast za III?
Nie. Wszyscy płacą tyle samo. Po zmianach balansu kreski i opisy lekko się zmienią, ale wciąż - wszyscy będą płacili tyle samo. To się już w genetyce wilkołaków nie zmieni.

Opis rodowej przewagi Traversów wskazuje na to, że likantropia jest niejako standardem wśród członków tej rodziny.
Wskazuje na to też jej fabularny opis. To rodzina, której cały sens opiera się na wilkołactwie, a Lupinowie zbudowali na tym swój sukces jako farmaceuci.

Cytat:♦ Travers - Łamanie klątw porównywalne jest do łamania kości
Jeden z przodków rodu Travers padł niegdyś ofiarą likantropii, przez co klątwa ta krąży nieustannie wśród jej członków. (...)

Po drugie. jeśli moja postać kogoś świadomie ugryzie po przemianie to czy gracz ugryzionej postaci także musi wykupić taką genetykę czy ona jest przyznawana za darmo w takiej sytuacji?
Musi ją wykupić.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Robert Mulciber - 14.12.2023

Pozwolę sobie trochę pociągnąć temat.

1. W jaki sposób mam rozumieć to, że Traversowie zachowuję świadomość po przemianie? Ma to miejsce zawsze czy tylko podczas pełni? Opis tego nie rozróżnia, co budzi u mnie pewne wątpliwości co do przydatności takiej umiejętności rodzinnej samej w sobie?

2. Co w przypadku ugryzienia postaci, która posiada już maksymalną ilość przewag? Gracz będzie musiał to edytować, ma tę przewagę kupić jakby za zero (ale i tak płaci za to PD), po prostu fabularnie ona przemieniona nie zostanie?

3. Tutaj z innej beczki. Jeśli postać posiada przewagę rodzinną pozwalającą na dodawanie zabezpieczeń czy tam ulepszeń, to w jaki sposób to się odbywa? Lokacje mają swoje ceny, zasady rozbudowy itd., więc jak to należy ugryźć?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 14.12.2023

1. W jaki sposób mam rozumieć to, że Traversowie zachowuję świadomość po przemianie? Ma to miejsce zawsze czy tylko podczas pełni? Opis tego nie rozróżnia, co budzi u mnie pewne wątpliwości co do przydatności takiej umiejętności rodzinnej samej w sobie?
Nie tracą ludzkiej świadomości po przemianie w wilkołaka - w pełnię i w wyniku słabego sukcesu rzutu kością.

2. Co w przypadku ugryzienia postaci, która posiada już maksymalną ilość przewag? Gracz będzie musiał to edytować, ma tę przewagę kupić jakby za zero (ale i tak płaci za to PD), po prostu fabularnie ona przemieniona nie zostanie?
Przy rozliczeniu dokupujesz nowe kreski albo robisz roszady i zmieniasz sobie przewagi i zawady istniejące.

3. Tutaj z innej beczki. Jeśli postać posiada przewagę rodzinną pozwalającą na dodawanie zabezpieczeń czy tam ulepszeń, to w jaki sposób to się odbywa? Lokacje mają swoje ceny, zasady rozbudowy itd., więc jak to należy ugryźć?
Zadaj to pytanie konkretniej, bo nie jestem pewna, do czego się odwołujesz.