Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 20.12.2023

W koncepcji mechanicznej forum magia bezróżdżkowa nie jest umiejętnością dla osób, które posiadają braki w nauce tylko dla geniuszy, którzy rozumieją koncepcję działania świata i magii wykraczając poza wiedzę innych postaci. Czyli klan twojej postaci (nie jestem do końca pewna co to za klan) mógłby mieć jakieś swoje specjalne różdżki, rdzenie, może one mają jakieś specjalne, nietypowe kształty, coś niedostępnego dla innych czarodziejów, przekazywane z pokolenia na pokolenie aby czarować skutecznie, co uczyni ich podejście do magii wyjątkowym, ale plecenie tych inkantacji bez rdzenia to głęboka wiedza o historii i teorii magii, która pozwala osiągnąć takie efekty bez katalizatora. Ogół społeczeństwa czaruje różdżką, dzięki której te zaklęcia są silne i bezpieczne, jest to przywilej czarodziejów, a różdżkę może zakupić w sklepie Ollivandera każdy. Warto zwrócić uwagę na to, że w świecie HP istnieje Namiar, więc gdzieś przy tworzeniu postaci musi siedzieć ci w głowie, aby zaklęć używać w obecności rodziców. Serduszko

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Rose Pearl - 20.12.2023

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie Serduszko

To jeszcze dodatkowe pytanie, jak wygląda kwestia genetyki selkie jeśli chodzi o czarowanie? W opisie genetyki jest:
Cytat:także na wzór czarodziejów posiadają zdolność czarowania.

I to tyle. Czy Selkie w naszym uniwersum są podobne np. wilkołakom, w tym że normalnie odbierają wykształcenie w Hogwarcie, są częścią magicznej społeczności (mają swoje rody, pracowników w Ministerstwie itp)? Jeśli nie i raczej pozostają na obrzeżu tej społeczności / nie uczestniczą w niej (trochę bardziej jak centaury) to wtedy w jaki sposób objawia się ich magia / kontrola nad nią?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 20.12.2023

Nie są. Osoby zarażone likantropią to ofiary klątwy, czyli to po prostu tacy ludzie-czarodzieje z bonusem. Selkie to istoty magiczne, takie jak wile. Na pewno istnieją jakieś Selkie pracujące w Ministerstwie, ale to są jednostkowe przypadki. To czy ogólnie Selkie pozostają na obrzeżu tej społeczności, czy w niej nie uczestniczą nie musi być jednolite - myślę, że są ich grupy, które żyją całkowicie poza społecznością czarodziejów i są takie ich grupy, które czasami / często wychodzą na powierzchnię. A magia objawia się u nich identycznie - małe dzieci czarują bez różdżki, ta magia jest dzika i nieokiełznana, przypadkowa, zależna od ich emocji. Później dorośli uczą cię czarować za pomocą różdżki, kostura albo czegoś w tym klimacie i możesz rzucać normalne, w miarę przewidywalne zaklęcia.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Rose Pearl - 20.12.2023

Supcio, to już wszystko wiem! Mega dzięki Serduszko

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Penny Weasley - 24.12.2023

Cytat:Przyjaźń silniejsza niż bieda - Lokacje Weasleyów otrzymują ulepszenie miejsce schadzek i wykończenie stała klientela za darmo. Posiadają stałą klientelę na I poziomie lokacji.

W jaki sposób mam rozumieć posiadanie stałej klienteli na 1 poziomie lokacji? Czy będzie mi to ograniczać ilość dostępnych do zakupu ulepszeń (wg podstawowych zasad gry, stała klientela jest traktowana jako wykończenie, a na 1 poziomie lokacji mam dostępne tylko 2 sloty na ulepszenia), czy po prostu otrzymuje to dodatkowo i nadal mogę obydwa dostępne sloty ulepszeń wykorzystać (np na renowacje)?

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Morgana le Fay - 24.12.2023

Tak, zajmuje to slota na ulepszenia.

Plus, temat konsultacji z MG nie jest miejscem na kontakt w kwestiach mechaniki; przeniosę zaraz te posty.

@Ruda Maruda

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Penny Weasley - 24.12.2023

W takim razie jak ma się posiadanie miejsca schadzek z tej przewagi do wymagania:

Cytat:W lokacji nie może śmierdzieć, nie może być w niej szczurów ani szkodników

Rozumiem, że muszę wykupić lokacje bez takich cech? Czy mogę po prostu zrezygnować z wykorzystania jednej z tych przewag lub z obydwu na 1 poziomie?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morgana le Fay - 24.12.2023

Z racji przewagi rodowej Weasleyów powstaje wyjątek - niezależnie od cech lokacji, to ulepszenie jest.
Czyli jest możliwa sytuacja, w której masz smrodek i szczury, a jednak działa tu ulepszenie "Miejsce schadzek".

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Sebastian Travers - 26.12.2023

Jak wygląda kwestia przejścia na emeryturę u postaci? Potrzebne jest osiągnięcie jakiegoś wieku, stażu pracy, rozegranie wokół tego wątków z przełożonym albo wysłanie listu, czy wystarczy aktualizacja karty postaci?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morgana le Fay - 26.12.2023

Wszystkie wymienione sposoby są ok; co do wieku i stażu - możesz coś zaproponować. Dobrze by było, gdyby to mniej-więcej odzwierciedlało system emerytalny z tamtych lat.
Jeśli to jakiś megaszczególny przypadek, to zapraszam do ustalenia tego z MG.