Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 09.01.2024

Okejoszka Nyan
I w pierwszym pytam o wady, a nie zalety, zalety wiem, że tylko 12 max. Nyan

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 09.01.2024

Wady i zalety mają się równoważyć. Jak masz 6 wag przewag, to masz mieć 6 wag zawad itd.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 09.01.2024

UU okejo, dobra.

To jeszcze pytanie o zaletę ,,Język" mam. Wgl historii mojej postaci wychodzi logicznie, ze musi znać i Francuski i Angielski. Więc poniekąd historia wymusza mi, żebym kupiła zaletę ,,Język". I jak tej zalety nie kupię to automatycznie moja postać zna tylko 1 język np angielski, niezależnie od tego ile czasu spędziła we Francji? Tak czy siak bez kupienia zna Francuski na poziomie 0?

Jakieś strzępki języka możesz znać bez przewagi, ale żeby się tak na serio komunikować w obcym języku, musisz wykupić przewagę. Do nauki w szkole przez tak długi okres czasu jest ci właściwie niezbędna.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morpheus Longbottom - 09.01.2024

Hej, mam problem z edycją wpisu w KP.
Zrobiłam szybką edycję i nagle wszystko zniknęło, po czym gdy weszłam w zwykłą edycję, tekst tam nadal był. Zrobiłam Zatualizuj post i nadal pokazywało nic. Usunęłam post i wrzuciłam go na nowo i nadal pokazuje nic.

link do posta.

Post miał zawierać spis sesji z fabuły wg. kodu

[Obrazek: image.png?ex=65af8bcf&is=659d16cf&hm=cb2...y=lossless]
[Obrazek: image.png?ex=65af8bda&is=659d16da&hm=9e8...y=lossless]

Usunęłaś jakiś znacznik i kod ci się wysypał. Musisz posprawdzać to kodowanie jeszcze raz. Jak nie dasz sobie rady do wieczora, to zajrzę sama i edytuję ci ten post, ale dzisiaj wracam późno. Serduszko

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Atreus Bulstrode - 09.01.2024

Jak postać nie zażyła czegoś na bezsenność w poprzednim kwartale to kiedy zacznie odczuwać tego konsekwencje? Czy zażycie w takim wypadku czegoś w bieżącym będzie anulować takie kary czy działać dopiero na następny kwartał?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 13.01.2024

Piszę scenkę walki z ziomkiem i są tam wiadomo czary. Tylko że na forku nie mogę znaleźć spisu zaklęć, więc jak dokładnie to działa? Spis brać z jakiejś potterowskiej wiki? Bo też nie wiem wtedy jak się odnoszą kropki do tych zaklęć, ani nie wiem jakich zaklęć postać na pewno nauczyła się w szkole, z jakimi miała styczność i wgl. Też nie wiem jakie zaklęcie by działało na coi kogo, jakie by jakie odbiło i np czy jak ktoś jest bardziej cool w magię to nie podziała na niego jakieś pierdółkowate czy może być sytuacja, jak w grze, że jak zajdziesz Voldemorta od tyłu, to na luzaczku go spetryfikujesz i koniec serii filmowej.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 13.01.2024

Atre, powinno to obowiązywać do końca kolejnego kwartału, dopiero w kolejnym powinna minąć nowa fala bezsenności. Serduszko Przyznaję, że temat był trochę zaniedbany, jak odkopię, co trzeba, to mam nadzieję, że ruszę i nasze zawady.

Tylko że na forku nie mogę znaleźć spisu zaklęć
Ponieważ on nie istnieje.

więc jak dokładnie to działa?
Tu masz ramy tego co możesz sobie wymyślić w ramach czarów. Sześć dziedzin magii, określonych prostymi ramkami.

Spis brać z jakiejś potterowskiej wiki?
Nie polecam. Nasze dziedziny magii nie mają przeniesienia na kanon potterowski. Musisz po prostu w ramach tych dziedzin wymyślić coś swojego.

Bo też nie wiem wtedy jak się odnoszą kropki do tych zaklęć, ani nie wiem jakich zaklęć postać na pewno nauczyła się w szkole, z jakimi miała styczność i wgl.
Tutaj masz mniej-więcej ramki tego. Generalnie możesz na naszym forum grać po prostu na wyczucie. Nie istnieje jakieś bezpośrednie przeniesienie na potterowski kanon, ale myślę, że możesz domyślić się jakich zaklęć uczniowie Hogwartu uczyli się w szkole - zamiana szczura w kieliszek, unoszenie piórka do góry. Jak ci ciężko, to polska wiki faktycznie ma listę takich zaklęć nauczanych w szkole i to powinno dać ci obraz tychże drobnostek. Ty dwie z dziedzin magii masz poniżej poziomu absolwenta szkoły, więc twoje umiejętności są znikome. Dwie dziedziny masz na poziomie absolwenta właśnie, więc to twój zakres - proste zaklęcie tarczki, zapalenie ogniska... Możesz spróbować czegoś większego, ale w porównaniu z kimś mechanicznie silniejszym (więcej kropek w statystyce) w porównaniu najpewniej przegrasz (no chyba, że dowalisz tak dobry rzut, że mistrz gry się spoci).

Też nie wiem jakie zaklęcie by działało na coi kogo, jakie by jakie odbiło
1. Magia działa dokładnie tak, jak opiszesz swoje zamiary. Jak ktoś w ciebie rzuca płonącymi jeżami, to możesz:
- wyczarować ścianę, od której się odbiją (kształtowanie)
- zamienić je w motylki (transmutacja)
- rozproszyć ten czar, zniknąć te jeże (rozproszenie)
- zmusić wroga do cofnięcia tego zaklęcia (zauroczenie)
- zawrócić te jeże, żeby pędziły w stronę wroga (translokacja)

i np czy jak ktoś jest bardziej cool w magię to nie podziała na niego jakieś pierdółkowate
Zakładając, że strzelasz w kogoś strumieniem wody i on w ciebie też, ty masz trolla, a on powyżej oczekiwań - jego strumień jest mocniejszy, to jest dosyć proste porównanie. Można też rzucić kością.

czy może być sytuacja, jak w grze, że jak zajdziesz Voldemorta od tyłu, to na luzaczku go spetryfikujesz i koniec serii filmowej.
Obawiam się, że te trzy najważniejsze npce napędzające nam fabułę mają lekki plot armor i mistrz gry nie postawi cię w sytuacji, w której pokonasz Voldemorta jednym ciosem, ale generalnie tak - podobnie jak w Potterze dziecko może pokonać dorosłego. Nie mamy dodatkowych pd za wiek, a siłą napędzającą twoje umiejętności bojowe nie są tylko kropki, ale i twoja kreatywność jako gracza.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 15.01.2024

Czytam o klubie fanatyków wątków niespodzianek.
Wymogiem jest wpisanie triggerów w wątku gracza. Chodzi po prostu o to, że tam gdzie jest wątek z kp + rozliczenia + oś czasu + spis posiadanych lokacji, to tam trzeba zrobić nowego posta z triggerami?? Czy mówiąc o triggerach mamy na myśli część w KP ,,wskazówki dla mistrza gry"? Bo w profilu postaci w ogóle nie ma pola na triggery, prawda?