Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 21.02.2024

Dobry, mam pytanie o wilkołaki.

Opis genetyki:
,,Osoby wpisane do Rejestru mają, niestety, ograniczoną wolność w czasie pełni księżyca"

1. Teraz TUTAJ jest kalendarz pełni w 1972 roku. No i pełnia jest przez 4 dni zazwyczaj (ale tylko 1 dnia jest 100% pełnia). I wilkołak przemienia się tylko w tę 100% pełnię, czy w te wszystkie cztery dni? Bo zastanawiam się ile dni z kalendarza ma wyjęta moja postać, bo oznaczam sobie jakich dat nie mogę brać na sesję, bo moje postać jest w kiciu.

2. Gdzie właściwie są wilkołaki zamykane? Bo Neil musi wiedzieć gdzie idzie. XD

3. Czy eliksir tojadowy rodziny Lupin jest ogólnodostępny? Jeśli jest, to ile kosztuje i gdzie można go dostać?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Samuel McGonagall - 21.02.2024

Czy o tym, że się jest anam cara wie się od "pierwszego wejrzenia" i postaci nie rozumieją, czemu sobie tak ufają (gracze wiedzą hehe), czy to może być tak, że w tym okresie poznawania się i pierwszych spotkań nie wiesz i nie ufasz w pełni?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 22.02.2024

1. Teraz TUTAJ jest kalendarz pełni w 1972 roku. No i pełnia jest przez 4 dni zazwyczaj (ale tylko 1 dnia jest 100% pełnia). I wilkołak przemienia się tylko w tę 100% pełnię, czy w te wszystkie cztery dni? Bo zastanawiam się ile dni z kalendarza ma wyjęta moja postać, bo oznaczam sobie jakich dat nie mogę brać na sesję, bo moje postać jest w kiciu.
Aktualnie jest to jedna noc, właśnie ta z kalendarium.

2. Gdzie właściwie są wilkołaki zamykane? Bo Neil musi wiedzieć gdzie idzie. XD
Albo masz jakąś swoją kryjówkę, albo zapewnia ci ją Ministerstwo w Londynie.

3. Czy eliksir tojadowy rodziny Lupin jest ogólnodostępny? Jeśli jest, to ile kosztuje i gdzie można go dostać?
Możesz kupić go w aptece Lupinów, aktualnie jedyną postacią, jaka może ci w tym pomóc jest @Cameron Lupin

Czy o tym, że się jest anam cara wie się od "pierwszego wejrzenia" i postaci nie rozumieją, czemu sobie tak ufają (gracze wiedzą hehe), czy to może być tak, że w tym okresie poznawania się i pierwszych spotkań nie wiesz i nie ufasz w pełni?
To jest od „pierwszego wejrzenia”, ale moim zdaniem nie do końca trafne jest stwierdzenie: „nie rozumieją, czemu sobie tak ufają”, bo ono sugeruje trochę, jakby ta więź była czymś takim... nienaturalnym, więc nie wiem, czy się dobrze zrozumiałyśmy. Myśl o tym jak o najgłębszym możliwym znaczeniu słowa „przyjaźń”. Wy dobrze wiecie czemu sobie ufacie - bo wasze dusze są wykute z tego samego materiału, wspaniale się ze sobą czujecie i możecie spędzać czas bez „masek”. Wiesz, w różnych grupach znajomych zachowujemy się różnie, nakładamy maski, wcielamy się w role. W założeniu z twoim Anam Cara będziesz tym najprawdziwszym sobą, którego normalnie zna się tylko z obrębu własnych myśli i zaakceptuje cię takim, jakim jesteś.
A jakie ma być tempo poznawania takiej osoby? Czy podczas kilku pierwszych spotkań coś jeszcze mogło zgrzytać? Pewnie tak - bo mamy tu jednak mnogość naprawdę szalonych charakterów i nijak nie da się niczego narzucić. Ja wam przyjmę i „spojrzeliśmy sobie w oczy i stwierdziliśmy, że bierzemy ślub” jak i odkrywanie to w sobie przez 30 lat życia. Nie musi to być na forum jednolite. I możecie uczynić to dokładnie tak magicznym jak chcecie. Kiedyś (hehe) zaczęłam pisać z Peregrinem artykuł fabularny na ten temat, być może będzie to dla was jakąś inspiracją:
1) „Spotkałem go pierwszy raz przy naszym ukochanym morzu. Okazało się, że oboje uwielbialiśmy przesiadywać tu w dzieciństwie i dokładnie tej nocy zapragnęliśmy wybrać się w nie jeszcze raz. Niesamowity zbieg okoliczności. Spoglądaliśmy w gwiazdy i od razu wiedzieliśmy, że będziemy na zawsze razem...”.
2) „Poznałem go tam, gdzie nie można sobie ufać, więc nie ufaliśmy sobie, ale im częściej na siebie trafialiśmy, tym mocniej czuliśmy, że to, co jest pomiędzy nami... jest inne! Nie musieliśmy się siebie obawiać, mogliśmy opowiedzieć sobie o wszystkim - nawet rzeczy, za które inni skazaliby mnie na Pocałunek Dementora”.
3) „Miałem tak wiele traum, byłem kimś tak zranionym, tak zepsutym, nie potrafiłem o sobie mówić, nie chciałem zwierzać się nikomu z tego, dlaczego jestem tak skrzywdzonym człowiekiem, a on... on obdzierał mnie z tych warstw. To było tak bolesne, że chciałem krzyczeć, ale na końcu objął mnie rękoma i wiedziałem - on mógł mnie takim widzieć i ja chciałem widzieć go takim. Nagim i uszkodzonym, ale jednocześnie jasnym, pięknym i moim”.
4) „Ona zawsze była przy mnie. Wychowałyśmy się w tym samym mieście, mieszkałyśmy przy tej samej ulicy, po jakimś czasie tak naprawdę w tych samych domach - kiedy matka widziała, że nie śpię w swoim łóżku, to mogła być pewna, że pani Charlestone za chwilę zatelefonuje powiedzieć, że zasnęłam z nią na kanapie na strychu. Od zawsze razem, od zawsze nierozłączne. Nie rozdzieli nas nic, nawet śmierć”.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Nora Figg - 23.02.2024

Dzień dobry, witam serdecznie.
Mam pytanie z serii tych głupich, ale tak patrzę i kminię i wolę się upewnić, że czytam ze zrozumieniem.
Maledictusami są wyłącznie kobiety, które zostały skalane klątwą krwi. Klątwa opiera się na czasowym zmienianiu się w dowolną bestię, a ostatecznie doprowadza do transformacji w nią na stałe. Z ową genetyką można się jedynie urodzić, gdyż jest przekazywana z matki na córkę.
Nie ma możliwości, żeby taka klątwa przeszła na drugie pokolenie, prawda? Chodzi mi o sam sposób działania, Nora ma wiedzę o świecie na trzy i się zastanawiam, czy wiedziałaby w jaki sposób działa taka przypadłość.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 23.02.2024

Nie ma możliwości, żeby taka klątwa przeszła na drugie pokolenie, prawda?
Chodzi ci o to, że klątwa byłaby przez jedno pokolenie „uśpiona”? Nie, nie ma takiej możliwości.

Chodzi mi o sam sposób działania, Nora ma wiedzę o świecie na trzy i się zastanawiam, czy wiedziałaby, w jaki sposób działa taka przypadłość.
Myślę, że przedstawiciele tej klątwy to w świecie czarodziejów raczej niszowe dziwactwo - warto byłoby podeprzeć taką wiedzę fabularnie na przykład przejściem się do biblioteki Parkinsonów.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Nora Figg - 23.02.2024

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam cieplutko.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 23.02.2024

Dobry, znów mam pytanie o wilkołaki. Nyan

Istnieje rejestr wilkołaków, więc Ministerstwo wie kto jest wilkołakiem, kto się przemienia. Wilkołaki mają składać deklarację na temat tego co robią w czasie pełni? Jest to jakoś kontrolowane? Chodzi mi o to, że ministerstwo nie przychodzi pod drzwi wilkołaka i nie prowadzi go do Izolatki. Jak Neil chodzi do ministerstwa do klatki, to jakby nagle kupił sobie eliksir i nie poszedł do ministerstwa, to by mu wbili na chatę bo się nie pojawił jak zawsze? Musi zgłaszać to, że się nie pojawi? Ma pokazać paragon za eliksir? Bo nawet w opisie wilkołaków jest, że prawo prawem, a rzeczywistość to tak różnie.

Co z wilkołakiem, któremu nie uda się zamknąć gdzieś na czas? Jakie są konsekwencje kiedy kogoś ugryzie? A jakie są konsekwencje jak lata po prostu luzem, ale nikomu nic nie zrobi?

No i mam pytanie o przewagę Wymuszona przemiana... Jak to ma właściwie działać w fabule? To jest przemiana tylko w czasie pełni? Czy mogę randomowego dnia miesiąca zmienić się w wilkołaka i rzucić kością na to ile świadomości zachowam?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Ula Brzęczyszczykiewicz - 24.02.2024

Czy jeśli wylosuję prompt (walentynkowy) pasujący mi do sesji, którą piszę aktualnie, to może ona się zaliczać, czy muszę stworzyć nową?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Dante Barkley - 24.02.2024

Czy postać z zawadą Głodomór potrzebuje również podwójnej dawki alkoholu żeby się upić?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 24.02.2024

Istnieje rejestr wilkołaków, więc Ministerstwo wie kto jest wilkołakiem, kto się przemienia. Wilkołaki mają składać deklarację na temat tego co robią w czasie pełni? Jest to jakoś kontrolowane? Chodzi mi o to, że ministerstwo nie przychodzi pod drzwi wilkołaka i nie prowadzi go do Izolatki. Jak Neil chodzi do ministerstwa do klatki, to jakby nagle kupił sobie eliksir i nie poszedł do ministerstwa, to by mu wbili na chatę bo się nie pojawił jak zawsze? Musi zgłaszać to, że się nie pojawi? Ma pokazać paragon za eliksir? Bo nawet w opisie wilkołaków jest, że prawo prawem, a rzeczywistość to tak różnie.
Zgłaszasz sobie, gdzie mieszkasz i gdzie masz kryjówkę na czas pełni i nikt nie zamyka cię w izolatce. Jak nie masz takiego miejsca, to pan ci mówi: to pan podpisze tutaj papiery i będzie pan przychodził do Ministerstwa i my będziemy pana izolować. Niezależnie od posiadania takiego eliksiru lub nie, masz siedzieć na miejscu w trakcie pełni.

Co z wilkołakiem, któremu nie uda się zamknąć gdzieś na czas? Jakie są konsekwencje kiedy kogoś ugryzie? A jakie są konsekwencje jak lata po prostu luzem, ale nikomu nic nie zrobi?
Na pewno jakieś są, ale dopiero się obudziłam. Przejrzę zaraz czy mamy opisane gdzieś jakie są dokładnie konsekwencje i ci dam znać.

No i mam pytanie o przewagę Wymuszona przemiana... Jak to ma właściwie działać w fabule? To jest przemiana tylko w czasie pełni? Czy mogę randomowego dnia miesiąca zmienić się w wilkołaka i rzucić kością na to ile świadomości zachowam?
Wymuszona przemiana dotyczy tylko i wyłącznie przemiany poza pełnią. W trakcie pełni jesteś już przemieniony.

Czy jeśli wylosuję prompt (walentynkowy) pasujący mi do sesji, którą piszę aktualnie, to może ona się zaliczać, czy muszę stworzyć nową?
Chodzi ci o ten wynik kości, który mówi: rozpocznij nową sesję, która w nagłówku posiada to i to...? To musisz zgodnie z opisem założyć nową sesję, nie możesz użyć starej.

Czy postać z zawadą Głodomór potrzebuje również podwójnej dawki alkoholu żeby się upić?
Niekoniecznie. Ale możesz fabularnie odgrywać, że masz przy okazji mocną głowę.