Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 02.03.2024

Ale miałam laga, o co chodzi. <harold.jpg> Coś mi się po prostu źle kliknęło jak poprawiałam uprawnienia grupek. Dzięki za zauważenie tego.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Brenna Longbottom - 03.03.2024

To skoro prosicie o uwagi apropos teleportacjiSzeroki uśmiech
Wprowadzenie jej za darmo jest super, ale mam wrażenie, że warto rozważyć zostawienie przewagi Teleportacja łączna.
Dlaczego?
-> dzieci nie mogą się teleportować
-> ranni raczej nie powinni się teleportować
-> pijani raczej nie powinni się teleportować
-> ktoś aresztowany raczej nie będzie chciał się teleportować
-> jest zawada na brak teleportacji.
Mamy kilka postaci, które z tej teleportacji uczyniły dość mocno trait postaci, więc myślę, że warto przemyśleć zostawienie im tej przewagi za I - która może być przydatna na sesjach wciąż i stanowi unikalną umiejętność jednak (w rodzaju: może uratować kogoś rannego albo pomóc przetransportować dzieciaka w bezpieczne miejsce).

(Chyba że źle zrozumiałam i to też jest w gratisie?)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 03.03.2024

Każdy, kto potrafi się teleportować, potrafi użyć też teleportacji łącznej. Ograniczyliśmy ją mechanicznie do 3 osób. W temacie, gdzie szerzej opisaliśmy teleportację, jest też o tym, w jaki sposób działa teleportacja łączna. Ktoś z umiejętnością od Carrowów może teleportować ze sobą więcej osób niż 3. Serduszko

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Nora Figg - 03.03.2024

Bardzo bym chciała sobie wziąć tę zawadę związaną z niepotrafieniem się teleportować (wynika to z tego, że pisałam o tym w wielu postach i pasuje mi do postaci), tylko aktualnie, nie mam jej za co zamienić, bo gram według moich wszystkich zawad, czy mogłabym sobie ją dołożyć w kolejnym kwartale?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Philip Nott - 03.03.2024

Cytat:Nie ma możliwości na tym etapie dobrania nowej przewagi w zamian za to, co odpadło (należy poczekać z tym do rozliczenia kwartalnego).
Rozumiem, czym to jest podyktowane, ale przez brak takiej możliwości wynikającej ze zmiany we mechanice, uważam to za problematyczne - z przyczyn ode mnie niezależnych na każdej postaci posiadającej przewagę teleportacji będę musiał usunąć zawady o łącznej wadze II i niekoniecznie jest mi to na rękę przez pozbawienie postaci czegoś, co jest dla niej istotne. A dodanie ich ponownie przy kolejnym kwartale to komplikacja.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Alexander Mulciber - 03.03.2024

Czy jeżeli to nowa postać i wciąż obejmuje mnie przywilej wprowadzania zmian pierwszokwartałowych bez konsekwencji, to oznacza, że w moim przypadku dałoby się zastąpić przewagę teleportacji innymi przewagami?

Nora,
najlepiej będzie, jeśli teraz weźmiesz sobie zawadę związaną z tym, że nie potrafisz się teleportować. Tę, którą wyrzucisz, odnotuj wraz z jej opisem w temacie ze zmianami i w trakcie rozliczenia powołaj się na tego posta, by tę zawadę sobie na nowo dobrać.

Philip,
nie jest to żadna komplikacja. W ramach wyjątku pozwalamy, by można było te odrzucone zawady sobie dobrać przy rozliczeniu tak, jakby posiadało się je ciągle i nadal możesz je sobie odgrywać. Jest to napisane w ogłoszeniu:
„Zawady, które przez to postaci odpadną, będzie można spokojnie sobie wziąć na nowo przy rozliczeniu kwartalnym, na podstawie wpisu ze zmianą.”

Alexander,
tak, oczywiście.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Philip Nott - 03.03.2024

(03.03.2024, 21:44 )Morrigan napisał(a): Philip,
nie jest to żadna komplikacja. W ramach wyjątku pozwalamy, by można było te odrzucone zawady sobie dobrać przy rozliczeniu tak, jakby posiadało się je ciągle i nadal możesz je sobie odgrywać. Jest to napisane w ogłoszeniu:
„Zawady, które przez to postaci odpadną, będzie można spokojnie sobie wziąć na nowo przy rozliczeniu kwartalnym, na podstawie wpisu ze zmianą.”
Jeśli nie mam czegoś w karcie postaci to trudno żebym pamiętał o odgrywaniu czegoś, czego tam nie ma i co się nie pojawi przez pół roku, rok albo dłużej. Pod tym względem jest to zmiana zupełnie nieprzemyślana, gdyż przerzuca ona na gracza konieczność posiłkowania się notatkami z tymi wszystkimi zawadami, co jest w moim odczuciu niekomfortowe przy więcej niż jednej postaci. Kwartał letni trwa wystarczająco długo, aby umożliwić wymianę tych przewag przed rozliczeniem.

Chcesz mi powiedzieć, że nie będziesz pamiętać jak odgrywać własną postać, dla której ta usuwana zawada jest tak bardzo istotna? Masz możliwość ciągle grać tak, jakbyś tę zawadę miał i przywrócić ją sobie w rozliczeniu. Poza tym nikt nie napisał, że musisz to zrobić dzisiaj, czas na zgłoszenie zmian został jasno określony.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Chester Rookwood - 03.03.2024

(03.03.2024, 21:55 )Morrigan napisał(a): Chcesz mi powiedzieć, że nie będziesz pamiętać jak odgrywać własną postać, dla której ta usuwana zawada jest tak bardzo istotna? Masz możliwość ciągle grać tak, jakbyś tę zawadę miał i przywrócić ją sobie w rozliczeniu. Poza tym nikt nie napisał, że musisz to zrobić dzisiaj, czas na zgłoszenie zmian został jasno określony.
Po to mam kartę postaci aby sobie podejrzeć jej przewagi i zawady, jeśli tego potrzebuję - bo tak się składa, że pomimo tego wiem jak odgrywać własną postać to nie mam fotograficznej pamięci. Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że pod tym względem nie zostało to przemyślane.