Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 04.04.2024

Departament Skarbu znajduje się na 1. piętrze. Na tym samym piętrze jest też siedziba Ministra i personelu mu podlegającego.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 09.04.2024

Hejo, jak napisałam posty na ,,[Wszystkie kwartały] Preludium i początki wojny" to zgłaszam je do sprawdzenia tylko tam? Czy mam jeszcze iść się zgłosić w dziale odbierania odznak? Bo się zgłosiłam tylko w Preludium i nie mam odzewu i się zastanawiam czy coś źle zrobiłam, bo to jednak niby jest na odznakę, ale ludzie piszą w Preludium. XD

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 09.04.2024

Tylko tam. Jeżeli coś źle zgłosisz, to po prostu wyślemy ci PW.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 14.04.2024

Dzień dobry, mam pytanie o długość życia postaci.
Czarodzieje z tego co wiem, żyją dłużej do 140 lat, a ile żyją mugolaki, charłaki, jak na to wpływają choroby jak wampiryzm, likantropia itp?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 14.04.2024

Osoby uzdolnione magicznie żyją dłużej - dożywają na pewno więcej niż 100 lat i to jest dla wszystkich czarodziejów normalne. Mugole i charłaki, generalnie niemagowie żyją tyle ile my, użytkownicy, zwykli śmiertelnicy - oby jak najdłużej, ale obawiam się, że niestety nie tyle, ile osoby uzdolnione magicznie, naszą żywotność znasz.

Co do chorób jako chorób (na przykład takich opisanych tutaj) no to jest to zwykle zaznaczone, a jak tego brakuje, to można ten opis jakoś rozbudować. Co do genetyk i ras to odpowiedzi to karuzela - jeżeli informacja była istotna, to jest zawarta w opisie (np. maledictus nie będzie żył dłużej niż 40 lat), a wymienione przez ciebie wampiry... no nie będą żyły już nigdy, one nie żyją, są żywymi trupami, będą istnieć tak długo, aż ktoś lub coś nie zniszczy ich ciała.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Millie Moody - 14.04.2024

Czy jak chce uciułać punkty (z fabularnym uzasadnieniem) na przewagę: Tworzenie dzieł sztuki II, a mam już sztuki plastyczne I, to czy ta przewaga za II nadpisuje sztuki plastyczne (jest zamiast niej), czy trzeba mieć obie, żeby nie zaklinać bohomazków?

Also, to może głupie pytanie, ale...

W sztukach plastycznych nie ma żadnych wymagań, czy ja powinnam martwić się faktem, że mam rzemiosło na zero i i tak będą bohomazki?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 14.04.2024

Nie nadpisuje. Ta za II to takie jej uzupełnienie.

Jak masz przewagę pozwalającą ci na robienie obrazów, to potrafisz malować obrazki. Po prostu. Ta przewaga nie posiada minimalnego progu jeżeli chodzi o statystyki, ale opis rzemieślnictwa brzmi tak:

Cytat:Rzemiosło (stwórz coś trwałego) określa zdolności manualne czarodzieja, które pozwalają na wytwarzanie przedmiotów. Rzemieślnicy to wszyscy różdżkarze, malarze, krawcowe i inni twórcy, wykorzystujący swoją wiedzę i umiejętności do tworzenia sztuki lub przedmiotów użytkowych.

I to mam nadzieję, odpowiada na twoje pytanie dot. poziomu tej statystyki, czyli - im więcej kropek, tym lepsze obrazy twoja postać będzie robiła. Nie mamy tutaj tego zamkniętego w sztywnych ramkach ani nic, oczekuje się tu tylko i wyłącznie fabularnego odgrywania. Takie kropki na pewno przydadzą ci się w porównywaniu się do innych twórców.

Tworzenie dzieł sztuki to coś innego. Jeżeli twoja postać przeżywa w związku z tworzeniem tego jakieś tam głębsze emocje, to może zakląć te emocje w dowolny wytwór. Później kiedy inni będą to dzieło podziwiać, będą te emocje odczuwali tak samo jak ona. Można powiedzieć, że trochę... narzucasz im interpretację.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Isaac Bagshot - 14.04.2024

1.Czy jest możliwość, żeby postać wydawała anonimowo mini leaflet/ulotkę, komentującą wydarzenia magicznego świata Anglii. Coś propagandowego. Jedna lub dwie strony.

2. Czy mogę przeprowadzać wywiady z postaciami do Horyzontów Zaklęć?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Nora Figg - 17.04.2024

Pytanko z serii głupich, jeśli zniknie mi gracz drugoplanowy grający moim kotem, to czy mogę wrzucić kota do obiegu i poszukać sobie zasętpstwa na tą samą postać? (oficjalnie, nie wiem, czy graczka wróci, a muszę pomyśleć nad alternatywą) bardzo bym nie chciała zabijać kolejnego koteczka.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Rowena Ravenclaw - 17.04.2024

Cytat:Czy jest możliwość, żeby postać wydawała anonimowo mini gazetę, komentującą wydarzenia magicznego świata Anglii?

Tak, ale nie od ręki. Musisz najpierw znaleźć kogoś, kto będzie to sponsorował - inną bogatą postać, może organizację - zorganizować zaplecze ludzi, które będzie chciało cię wspierać, nawiązać współpracę z drukarnią, pomyśleć jak wprowadzić gazetę do obiegu. To jest ogromny nakład pracy i co najmniej kilka fabuł do odegrania.

Poza tym, polityka jest dosyć drażliwym tematem - na pewno znajdziesz zarówno zwolenników, jak i przeciwników, którzy nie przebierają w środkach,dlatego warto przemyśleć, czy chcesz publikować artykuły pod własnym nazwiskiem i oficjalnie rejestrować gazetę. Daj mi proszę znać w jaki sposób to wszystko widzisz  ♥

Na przyszłość - proszę nie zmieniać CAŁKOWICIE pytania, tylko doprecyzować je w dopisku.

Odnosząc się do nowej wersji posta:

Cytat:1.Czy jest możliwość, żeby postać wydawała anonimowo mini leaflet/ulotkę, komentującą wydarzenia magicznego świata Anglii. Coś propagandowego. Jedna lub dwie strony.

2. Czy mogę przeprowadzać wywiady z postaciami do Horyzontów Zaklęć?

1. Tak, ale to będzie działało w taki sam sposób, w jaki napisałam wyżej + przy roznoszeniu/rozwieszaniu takiej ulotki osoba, która to robi, powinna rzucić kostką na to, czy ktoś jej nie widział. EDIT: Zakładając, że nie chce zostać zauważona.

2. To zależy, jakiego rodzaju są to wywiady. Rozmowa z naukowcem o jego nowym wynalazku, czy pracy naukowej? Jak najbardziej. Zapytania do Kanclerza Skarbu o możliwość dofinansowania projektów naukowych? W porządku, bo jeszcze można uznać, że dotyczy tematyki Horyzontów. Pytanie kogoś o to, jak mu się żyje... No niezbyt. Horyzonty Zaklęć dopuszczają artykuły psychologiczne, socjologiczne itp., tylko muszą być poparte jakimiś badaniami przeprowadzonymi na jakiejś większej populacji, niż postawienie postaci z Polski i snucie tezy, że w Polsce jest jak w lesie, bo ona tak powiedziała. Oczywiście to tylko forum i nikt nie wymaga od nikogo przeprowadzania prawdziwych badań i napisania akademickiego tekstu, ale warto pamiętać, że każda gazeta na forum ma swoją charakterystykę  Loffki

Cytat:Pytanko z serii głupich, jeśli zniknie mi gracz drugoplanowy grający moim kotem, to czy mogę wrzucić kota do obiegu i poszukać sobie zasętpstwa na tą samą postać? (oficjalnie, nie wiem, czy graczka wróci, a muszę pomyśleć nad alternatywą) bardzo bym nie chciała zabijać kolejnego koteczka.

Tak, możesz. Zasady są takie same jak w przypadku zniknięcia innej postaci, z którą ma się ważną relację  Szipek W pierwszej kolejności zachęcamy do skontaktowania się z graczką jeśli masz taką możliwość, żeby uniknąć zamieszania, jeśli wróci  Słodziutki