Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Ambrosia McKinnon - 23.04.2024

Ja chciałam zapytać o McKinnonów, a konkretniej czy jest określone już może jakoś, gdzie znajduje się rodowa posiadłość rodziny czy może jest to zostawione do decyzji użytkownikom. A drugie moje pytanie to jakie nasza rodowa lokacja posiada specjalne właściwości (i czy w sumie jest to nasz dom czy może sam zamtuz)? Słodziutki

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 23.04.2024

Ambrosio,
Kościany Zamtuz znajduje się na Podziemnych Ścieżkach. Jest to tylko zamtuz, bez żadnych specjalnych właściwości.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 25.04.2024

Dobry,
Bo jest możliwość teleportacji przez kominek dzięki proszkowi fju. XD

No i pytanie ile to kosztuje? Nie każdy kominek się nada do tego, bo to musi być taki co do niego wejdzie chociaż 1 człowiek. Czy to musi być jakiś specjalny kominek? Czy w dzień można się teleportować, a w nocy palić, żeby ogrzać dom? Ile to kosztuje i wybudowanie kominka o ile trzeba zrobić nowy w dobrych rozmiarach, ale ile kosztuje podłączenie do sieci teleportacyjnej czy coś. Ile kosztuje proszek fju?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 25.04.2024

Neil,
nie ustalaliśmy żadnej konkretnej ceny, bo nie uważaliśmy, żeby było to konieczne. Żeby z kominka skorzystać, musi być on na tyle duży, by zmieściła się do niego osoba. Ani koszt takiego kominka, ani podłączenia go do sieci Fiuu, ani sam proszek, nie są drogie (w kanonie z tej sieci korzystała rodzina, która była bardzo biedna). Kominek normalnie może służyć do ogrzewania; żeby się teleportować, to po prostu trzeba wrzucić proszek w płomienie i one wtedy jednorazowo zmieniają kolor ognia na czas użycia go i wracają do „normalności” – niezależnie od pory dnia. Opcje na jakieś zabezpieczenia są opisane w temacie o podróżowaniu. Jeśli potrzebujesz bardziej „realnej” kwoty – jest kwestia bardziej knutów i sykli, a nie galeonów, w założeniu każdego na to stać i jest to uważane za bezpieczna metoda podróżowania.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Nikolai Petrov - 26.04.2024

Hej, ja mam takie pytanka:

-jeśli pojawiłaby się postać hipnoterapeuty, to jest jakiś oddział w Mungu, w którym mogłaby pracować, czy to już w Lecznicy Dusz, jeśli nie ma prywatnego gabinetu? Nie widziałam takiego biura w Mungu, więc wolę zapytać...

-czy może pracować również z mugolami, skoro hipnotyzerów mamy też irl, czy tylko w czarodziejami, bo "Jest najbardziej powszechną formą modyfikacji wspomnień i używa się jej w mag-medycynie, a konkretniej w hipnoterapii" i żeby się nic nie wydało?

Pozdrawiam ^^

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Florence Bulstrode - 26.04.2024

Czy oklumenta czuje, że jasnowidz próbuje podejrzeć jego przyszłość? (Wiem, że oklumencja blokuje to automatycznie, jeśli percepcja oklumenty jest wyższa, i że trzeba przerzucić wynik, ale zastanawiam się, czy oni w jakiś sposób dostają info "o, ktoś patrzy", czy po prostu blokada jest automatyczna i albo dość mocna, albo nie.)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Isaac Bagshot - 26.04.2024

Czy zaklęcia z dziedziny uroków działają na nieumarłych, zwierzęta, duchy, potwory?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 26.04.2024

Hej, przychodzę z odpowiedziami dla was.

-jeśli pojawiłaby się postać hipnoterapeuty, to jest jakiś oddział w Mungu, w którym mogłaby pracować, czy to już w Lecznicy Dusz, jeśli nie ma prywatnego gabinetu? Nie widziałam takiego biura w Mungu, więc wolę zapytać...
Nie ma czegoś takiego w Mungu. Postać musi pracować w Lecznicy albo mieć prywatną działalność. Pwease

-czy może pracować również z mugolami, skoro hipnotyzerów mamy też irl, czy tylko w czarodziejami, bo "Jest najbardziej powszechną formą modyfikacji wspomnień i używa się jej w mag-medycynie, a konkretniej w hipnoterapii" i żeby się nic nie wydało
Generalnie mamy międzynarodowy kodeks tajności i on zakazuje ujawniania mugolom magii, taka praktyka byłaby więc nielegalna. Z drugiej strony - używa się do tego wahadła, a nie różdżki, więc ciężej byłoby to udowodnić.

Czy oklumenta czuje, że jasnowidz próbuje podejrzeć jego przyszłość? (Wiem, że oklumencja blokuje to automatycznie, jeśli percepcja oklumenty jest wyższa, i że trzeba przerzucić wynik, ale zastanawiam się, czy oni w jakiś sposób dostają info "o, ktoś patrzy", czy po prostu blokada jest automatyczna i albo dość mocna, albo nie.)
Wydaje mi się, że odpowiadałam na to pytanie już kiedy i zostanę przy: oklumenta tego nie czuje (w imię tego, że mózg takiego człowieka przy ilości osób z trzecim okiem albo specjalizacją we wróżeniu... no po prostu by pękał). Postawiłabym wyjątek - kiedy ktoś robi to bardzo nachalnie i intensywnie - na przykład taki Lord Voldemort wdzierający się do twojego umysłu legilimencją.

adnotacja moderatora
Sory mój mózg się skupił na tych urokach i to powtórzyłam drugi raz - chodziło mi o to, że jasnowidzenie, wróżbiarstwo są dosyć losowe i teoretycznie można dostać wizję o kimkolwiek. W kontraście legilimencja to coś, gdzie człowiek musi stać naprzeciwko ciebie i rzucać to bezpośrednio na ciebie, więc nie ma już tego absurdu, gdzie czujesz się dziwnie za każdym razem kiedy Morpheus ma sesję przy szklanej kuli. @Florence Bulstrode
Czy zaklęcia z dziedziny uroków działają na nieumarłych, zwierzęta, duchy, potwory?
O jakich nieumarłych konkretnie chodzi? I czym są potwory?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Isaac Bagshot - 26.04.2024

O jakich nieumarłych konkretnie chodzi? I czym są potwory?

Żywe trupy, duchy, magiczne stworzenia

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Perseus Black - 27.04.2024

Czy to zaklęcie jest dostępne na solu, a jeśli tak, to na jaką statystykę trzeba rzucać?

Edit: Tak, wiem, że na wiki jest napisane, że tu urok, ale na forum zauroczenie jest opisane jako wpływanie na czyjś umysł, a tu chodzi o ciało.