Secrets of London
[10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Poza schematem (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Dział: Pokój Życzeń (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=117)
+---- Dział: Sny (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=116)
+---- Wątek: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence (/showthread.php?tid=5692)

Strony: 1 2

[10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Prudence Fenwick - 10.02.2026

[inny avek]https://secretsoflondon.pl/imgproxy.php?id=5Rg7thO.png[/inny avek]

Ołtarz. Znajdowała się na kowenowym ołtarzu. Przynajmniej tak jej się wydawało. Jej stopa drgnęła, obcas utknął w zagłębieniu granitowej posadzki. Poruszyła nią, żeby uwolnić stopę. Spojrzała na dół, zobaczyła, że ma na sobą białą sukienkę. Uniosła głowę do góry, zobaczyła twarz, która się do niej uśmiechała. Też powinna się uśmiechać, jednak nie była co do tego szczególnie przekonana. Wiedziała, że powinna tutaj być, że to było jej miejsce, robiła to, czego się od niej oczekiwało, jednak gdzieś w głębi, pod skórą czuła, że nie tędy droga, że to nie do końca to, czego chciała. Zerknęła przez ramię, dostrzegła znajome twarze, również uśmiechnięte, co tylko spowodowało jeszcze większy ciężar na jej piersi. Nie chciała tutaj być, ale jednak pozwoliła sobie znaleźć się w tej sytuacji. Chciała stabilizacji, prawda? Chciała, a przynajmniej tak sobie powtarzała w głowie, tak przecież powinna wyglądać dorosłość. Trzeba było znaleźć męża, ustatkować się, założyć rodzinę, bo tak wypada, bo tak trzeba, szkoda tylko, że nie do końca była zachwycona wyborem swojego kandydata, ale jakoś tak wyszło, jakoś znalazła się w tym miejscu. Jej dłoń zacisnęła się mocniej na bukiecie kwiatów, czuła jak paznokcie wbijają się w łodygi.

W jej nozdrza uderzał zapach lilii, słodki, lepki, mieszał się z kadzidłem i woskiem, który topił się ze świec, był mdły, okropnie mdły. Przez ogromne witraże wpadały ostatnie promienie słońca, rozświetlały to miejsce, uniosła głowę i wbiła spojrzenie w jeden z nich, po chwili przeniosła go na kamienną ścianę. Słyszała w tle głos kapłana, coś mówił, powtarzał kolejne słowa, nie skupiała się jednak na nich, ani na muzyce, liczyła w myślach pęknięcia w tej nieszczęsnej ścianie znajdujące się tuż przed nią, jakby to było najbardziej fascynującą rzeczą w całym tym otoczeniu. Chciała mieć to już za sobą, wyjść stąd na świeże powietrze, liczyła na to, że ono jej pomoże, czuła bowiem niewidzialną pętlę zaciskającą się na jej szyi, nie powinno jej towarzyszyć to uczucie, nie podczas takiego dnia. Powinna się cieszyć, zapamiętać go na zawsze, jednak radość nie przychodziła, wręcz przeciwnie z każdą mijającą sekundą miała wrażenie, że to nie tutaj powinna być, że nie pasowała do tego obrazka, że właśnie coś się kończyło, a nie zaczynało, wcale tego nie chciała.

Wydawać by się mogło, że powinna być pewna podjętej przez nią decyzji, dlaczego więc jej dłoń zaczęła drżeć? Nie miała pojęcia. Jak mogłaby być pewna, kiedy mężczyzna, który się przed nią znajdował, nie był tym, który od zawsze nawiedzał jej myśli, pojawiał się w snach. Ten tutaj po prostu był, nie mogła jednak oszukać siebie, swoich największych pragnień, nawet kiedy udało jej się oszukać całe otoczenie, wszystkich tych ludzi, którzy się tutaj znajdowali.

Muzyka zamilkła, kapłan nieco uniósł głos, mówił do niej? Chyba? Zawiesiła się na dłuższy moment, mrugnęła, powinna wrócić, jej twarz straciła kolor, zrobiła się blada, przeniosła wzrok na mężczyznę. - Słucham? - Wyrwało jej się z ust, chociaż nie powinno, nie słuchała, miała słuchać, ale nie słuchała. Nie chciała tutaj być, nie mogła jednak teraz odwrócić się na pięcie i odejść, tego od niej oczekiwano, to było to, co powinna zrobić, nawet jeśli miała żałować tego do końca swoich dni.  Przez jej myśl przeszło, że to wcale nie byłoby takie trudne, wystarczyłoby, że odwróciłaby się w tej chwili, suknia zaszeleściłaby pod jej stopami, kiedy zmierzałaby w kierunku wyjścia i tyle by było po niej. Przeniosła wzrok w bok, dostrzegła tam drzwi przez które przebijało się światło, jeszcze mniej skomplikowana droga ucieczki, z której mogłaby skorzystać, mogłaby skorzystać gdyby znalazła w sobie odrobinę odwagi. Dlaczego zawsze tak trudno było jej robić to na co miała ochotę, dlaczego usiłowała udowodnić wszystkim, że była taka, jakiej oczekiwali? Nie umiała sobie odpowiedzieć na to pytanie, potrzebowała bodźca, aby się stąd wyrwać, obawiała się jednak, że on nie nadejdzie.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Benjy Fenwick - 10.02.2026

Nie pamiętałem, kiedy ostatni raz marzłem w słońcu…
Nie byłem pewien, kiedy dokładnie podjąłem decyzję, że tu przyjdę, chyba wcale jej nie podjąłem, po prostu któregoś dnia obudziłem się w mieście, do którego nie zamierzałem nigdy wracać, a teraz stałem już na ścieżce prowadzącej do kowenu, w płaszczu zbyt cienkim jak na wczesną wiosnę, z rękami w kieszeniach. Chłodny podmuch wiatru uderzył mnie w twarz, zapachniało mokrą ziemią i czymś świeżym, prawie obiecującym, jak zawsze o tej porze roku, wczesna wiosna miała w sobie coś bezwstydnie jasnego - śnieg już zniknął, ale gleba wciąż była wilgotna, przesiąknięta lodowatą wodą, chlupocząca pod podeszwami butów, pozbawiona świeżych źdźbeł trawy, nawet jeśli pierwsze kwiaty dawno wyłoniły się na powierzchnię, zwiastując powrót natury do życia.
Nie byłem pewien, dlaczego tu przyszedłem, nie wiedziałem, czy to był akt odwagi, czy zwykłej głupoty, nie pamiętałem nawet, kiedy ostatni raz tak długo stałem w jednym miejscu bez sensownego powodu, zamiast ruszyć się w przód albo w tył, wejść do środka albo zniknąć, chyba to pierwsze - w końcu nie bez powodu od wielu dni wmawiałem sobie, że to zwykła przyzwoitość, tak należało zrobić, tak nakazywał szacunek. Dawniej nie zastanawiałbym się ani chwili, by ponownie pojawić się w życiu Prudence, nawet na chwilę - gdyby potrzebowała świadka, kogoś do trzymania płaszcza, mówienia i milczenia w odpowiednich momentach, stałbym już obok, zanim zdążyłaby poprosić. Być może wywróciłbym oczami, skomentowałbym zbyt późną informację z jej strony, chociaż podświadomie wiedziałem, że wtedy zawsze by mnie uwzględniła - wiedziałbym jako jeden z pierwszych, zawsze zostałbym poinformowany osobiście, zaproszony, umieszczony w istotnym punkcie organizacji ceremonii, przypisano by mi jakieś istotne zadanie albo ich szereg. Bycie wsparciem przychodziło mi łatwiej niż bycie kimkolwiek innym, to była rola, którą umiałem grać bez prób generalnych. Byłem od bycia obok, tak jak ona była tam dla mnie, nawet jeśli towarzyszyły temu wszystkie te przerwy, chwile rozstań, różnice czasowe, grafiki elastyczne nie w tym sensie, który mógłby nam sprzyjać, tylko tym zawsze wywracającym coś do góry nogami.
Teraz minęło zbyt wiele czasu, żeby udawać, że to wciąż aktualne, wystarczająco długo, żeby wspomnienia przestały być codziennością, a stały się czymś, co wyciąga się z szuflady tylko czasem. Nie widzieliśmy się, nie pisaliśmy, nie weszliśmy sobie z powrotem w życie po tym, co się stało i jak się stało. Nie wiedziałem, czemu do tego doszło, ale każde z nas zostało po swojej stronie, jakby między nami wyrosła rzeka, której nikt nie próbował już przeskoczyć. Nie spodziewałem się tego, nigdy bym na to nie postawił, zawsze naiwnie myślałem, że będziemy blisko siebie, szczególnie w najgorszych chwilach, zwłaszcza po tym, przez co wcześniej przeszliśmy - a jednak, gdy wszystko się uspokoiło, dotarło do mnie, że nic nie będzie już takie, jak wcześniej. Byłem sam, zupełnie sam, osamotniony w tym najbardziej nieoczekiwanym sensie - przez pierwsze tygodnie docierały do mnie wyłącznie szczątkowe informacje, wszystkie niepotwierdzone, niepełne. Nigdy wcześniej ani nigdy później tak bardzo nie gardziłem wszystkim, co mugolskie - powolniejsze, niepoukładane, nastawione na „czas zrobi swoje”, podczas gdy życie toczyło się dalej, beze mnie. Kiedy wróciłem, zdecydowanie zbyt późno, praktycznie wszyscy zdążyli „ruszyć dalej”, nie winiłem ich za to - jakbym mógł - z niektórymi los splótł mnie ponownie, inni…
To nie tak, że nie chciałem pojawić się w Londynie już wiele miesięcy temu, praktycznie od razu po powrocie do siebie - nie tak, że nie chciałem napisać listu, prostego „hej”, po prostu życie kolejny raz zadecydowało za mnie, podczas gdy ja nie byłem gotowy na to starcie. Dokładnie tak, jak nie byłem gotowy na ten dzień, nawet jeśli w duchu wiedziałem, że kiedyś nadejdzie. Stałem chwilę przed wejściem do kowenu, z rękami w kieszeniach płaszcza, który był odrobinę zbyt czysty, jak na mnie, i patrzyłem na drzwi, jakby miały same wyjaśnić mi sens tego wszystkiego - teoretycznie wiedziałem - kiedyś nie zastanawiałbym się ani sekundy. Gdyby mnie potrzebowała, byłbym tu pierwszy, gdyby miała się potknąć, podsunąłbym ramię, gdyby świat postanowił ją przeżuć i wypluć, stanąłbym między nią a jego zębami, bez negocjacji. To była moja rola - wsparcie, najlepszy przyjaciel, praktycznie rodzina - ten, który nie pyta, tylko jest, powołując się na „przeczucie”, „bycie w okolicy” albo jakąkolwiek inną luźno rzuconą wymówkę, byleby tylko upewnić się, że wszystko jest w porządku. Tyle, że przecież już nim nie byłem.
O jej ślubie dowiedziałem się przypadkiem - wspólny znajomy, pół zdania rzucone przy kuflu, coś o terminie i miejscu. Napisałem list, krótki, uprzejmy, z gratulacjami, bez cienia tego, co naprawdę siedziało mi pod skórą. Nie odpisała, to też było jak odpowiedź, nie podjęła próby kontaktu, miała ku temu pełne prawo, a przynajmniej tak próbowałem się zapewniać, chociaż wewnętrznie mnie to zabolało - wolałbym nawet proste „nie było cię, więc spierdalaj” od zupełnej ciszy. Cisza mieszała mi w głowie, przez ciszę zrobiłem coś, o co bym się nie posądzał - chociaż może, w końcu jednocześnie nigdy nie wybaczyłbym sobie, gdybym tu nie stanął, nawet na uboczu, nie pokazując się nikomu, unikając nawet Eliasa.
„Nie powinno mnie tu być”, to też była jedną z tych myśli, które towarzyszyły mi przez całą drogę. „Jeśli mnie nie zaprosiła, to znaczy, że mnie nie chce”,, proste równanie, a jednak stałem teraz przed ceglanym łukiem prowadzącym do bocznej nawy, słysząc przytłumione głosy i niski śpiew dochodzący ze środka. Wreszcie zaczerpnąłem tchu i wszedłem bezszelestnie, korzystając z czyjegoś wyjścia, z wprawą kogoś, kto przez lata nauczył się wchodzić i wychodzić z miejsc tak, by nie zostawiać po sobie śladu. Ciepło natychmiast uderzyło mnie w twarz, zapach świec, kadzidła i kwiatów zmieszany z wilgocią katedralnego powietrza był mdły, mocny, prawie zbyt intensywny. Ceremonia już trwała, zająłem miejsce przy filarze, w cieniu, gdzie światło nie sięgało tak wyraźnie - to był idealny punkt dla kogoś, kto zamierzał zniknąć, zanim padnie ostatnie słowo przysięgi. Buty miałem wypastowane bardziej niż zwykle, płaszcz ciemny, koszulę zapiętą pod szyję, prezentowałem się lepiej niż zazwyczaj, jak ktoś, kto wiedział, po co przyszedł - wystarczająco odświętnie, by nie rzucać się w oczy, ale to była ta najładniejsza część tej historii. W rzeczywistości byłem świadomy tego, że wyglądałem jak gość, który miał prawo tu stać, tyle że ja go nie miałem, nie dostałem zaproszenia, sam też bym go sobie nie dał. Wprosiłem się, tłumacząc to sobie w jeden z najbardziej żałosnych sposobów - tym, że byłem tu tylko na chwilę, żeby zobaczyć to na własne oczy, by zamknąć coś wewnątrz, bez wielkich gestów, udowodnić sobie, że nie jest to ta wersja przyszłości, którą można jeszcze zmienić jednym listem, jednym „zaczekaj”.
Nie było „zaczekaj”, jedyny list, jaki wysłałem, był suchy jak papier, na którym go spisałem, pozostawiony bez odpowiedzi od osoby, która nie była moja, niczego nie była mi też winna. Nigdy nie byliśmy dla siebie kimś więcej, niż tylko paroma rozdziałami pośrodku, nie pod koniec historii, to tylko ja przez lata udawałem, że ten brak definicji jest czymś przejściowym. Przez chwilę miałem ochotę wyjść, po prostu obrócić się na pięcie i pozwolić drzwiom zamknąć się za mną cicho, ale zostałem - chciałem zobaczyć moment, w którym powie „tak”, chciałem wiedzieć, że naprawdę to wybrała, była spełniona, zakochana i szczęśliwa, nie musiałem słyszeć nic więcej. Nie zamierzałem zostać na celebracji, nie chciałem podchodzić, ściskać dłoni szczęśliwego małżonka, patrzeć jej w oczy i udawać, że to zwykłe spotkanie po latach. To byłoby już zdecydowanie zbyt wiele, nie chciałem być tym obcym elementem, natrętnym cieniem przeszłości, kimś, kto zakłóci spokój dnia, który miał być piękny. Dokładnie tak jak kobieta na ołtarzu, centralny punkt, na który patrzyłem jeszcze, zanim uświadomiłem sobie, że patrzę.
Ten kontrast był niemal niesprawiedliwy - głęboki, nasycony brąz włosów i biel sukni, światło i cień, wszystko w jednym kadrze. Spoglądałem tylko w tę jedną stronę, na Prudence, i miałem wrażenie, że zapamiętuję ją dokładniej niż kiedykolwiek wcześniej, jakby mój umysł robił zdjęcie, którego nigdy nie wywołam, ale którego też nie będę w stanie usunąć. „Po co to sobie robiłem?”, to pytanie wracało, ciche i uporczywe, może chciałem zobaczyć na własne oczy, że to prawda, to się dzieje, zamykamy pewien rozdział nie dlatego, że stało się między nami coś niewłaściwego, tylko dlatego, że tak miało być. Może potrzebowałem zobaczyć jej szczęście, żeby przestać fantazjować o alternatywach, które nigdy nie istniały. Wiedziałem to od dawna, tylko teraz musiałem wreszcie przestać udawać, że gdzieś w tle istnieje inna wersja tej historii.
Kochałem ją, zawsze, w sposób, który nie domagał się posiadania, ale też nigdy nie przestawał istnieć. Zaczerpnąłem głęboki wdech, starając się oddychać głęboko i spokojnie, nawet jeśli powietrze w pomieszczeniu zaczynało dusić mnie swoim intensywnym zapachem. Nagle zatęskniłem za wcześniejszym popołudniowym chłodem, to na zewnątrz było czyste, ostre, pachniało roztopami i czymś nowym, co dopiero miało się wydarzyć. Słońce jeszcze wpadało przez okna, na zewnątrz oświetlało krople na wysuszonej trawie, gdzieś tam chmury pędziły po niebie, gnane wiosennym wiatrem - idealny dzień na początek. Albo na koniec. Jedno i drugie.
Cieszyłem się, naprawdę, w mojej klatce piersiowej kłębiło się coś, co przypominało dumę - czułem się tak, jakbym patrzył na kogoś, kto wreszcie znalazł właściwy kierunek. Tyle tylko, iż to uczucie było też niespodziewanie ciężkie, bo chociaż zawsze wiedziałem, że nie jestem nim ja, jednak jakaś część mnie zawsze traktowała Prudence Bletchley jak coś stałego, jak punkt orientacyjny. Nawet jeśli znajdowała się daleko, wiedziałem, że istnieje. Nadal miała istnieć, z tym, że teraz istniała dla kogoś innego, promieniała, tak jak powinna, a ludzie wokół chłonęli to światło, jakby było częścią rytuału. Ja też. Uśmiechała się, chociaż nie tym swoim uśmiechem, który kiedyś należał do naszych prywatnych żartów i długich rozmów po północy, a innym - uśmiechała się inaczej, może właściwiej do okazji. Tak, wszystko w jej twarzy było takie, jakie powinno być w tej chwili, a jednak przez ułamek sekundy poczułem się dziwnie, zmarszczyłem brwi, przekrzywiając podbródek. Miałem wrażenie, że w jej brązowych oczach mignęło coś, co nie pasowało do reszty obrazu, jak cień przesuwający się po wodzie, kiedy nie ma chmur - zupełnie tak, jakby coś przepłynęło pod powierzchnią. Nie patrzyła na mnie, oczywiście, że nie patrzyła, stałem przy filarze, w półmroku, jak intruz, który pomylił adres, i nawet gdyby chciała, nie mogłaby mnie dostrzec bez szukania - a nie szukała. Przez ułamek sekundy pomyślałem jednak, że to coś więcej niż stres, może ten dziwny wyraz to nie tylko napięcie ceremonii, ale pytanie, które przemknęło jej przez głowę i zgasło, zanim zdążyło nabrać kształtu. Gdy mrugnąłem, wrażenie zniknęło, niepokój nie. Jeśli w jej oczach był cień, zniknął równie szybko, jak się pojawił.
Próbowałem przekonać samego siebie, że to tylko moja wyobraźnia - szukałem rysy tam, gdzie powierzchnia jest gładka, bo łatwiej byłoby uwierzyć, że zobaczyłem zawahanie, niż przyjąć do wiadomości, że jest absolutnie pewna. To była myśl podszyta egoizmem - w końcu człowiek widzi to, co chce zobaczyć, ja chciałem zobaczyć pęknięcie, najmniejsze - takie, które pozwoliłoby mi wmówić sobie, że wciąż gdzieś tam mogłoby być… Inaczej.
„Nie miałem prawa dopisywać sobie znaczeń. Nie miałem prawa dopisywać sobie znaczeń. Nie miałem prawa dopisywać sobie znaczeń. Nie powinno mnie tu być. Jeśli mnie nie zaprosiła, to znaczy, że mnie nie chce. Po co to sobie robiłem?”
Wciągnąłem powietrze wolniej, zmuszając się do spokoju, nie byłem tu po to, żeby analizować każdy błysk w jej spojrzeniu - nie byłem już tym, który miał prawo odczytywać z jej mikroekspresji całe zdania, jeśli coś było nie tak, to nie należało to do mnie, a jeśli wszystko było dokładnie tak, jak powinno, to tym bardziej. Odchrząknąłem cicho i zmusiłem się, żeby rozluźnić szczękę, to pewnie tylko to, nerwy, ciężar chwili, każdy miałby w oczach coś nieoczywistego, stojąc naprzeciw przyszłości, która właśnie się materializuje. Patrzyłem, jak splata palce z jego dłonią, w drugiej ręce trzymając bukiet kwiatów. Nie analizowałem drugiej części tego obrazu, nie patrzyłem bezpośrednio na mężczyznę, nie musiałem, wystarczyło, że stał przy niej pewnie, patrzył na nią tak, jak powinien patrzeć ktoś, kto ma zostać - miał do tego prawo, tylko to miało znaczenie, powinno mieć, więc czemu czułem aż taką niechęć. Nie byłem zazdrosny o niego jako o człowieka, prawda, byłem zazdrosny wyłącznie o wersję mnie, którą mógłbym być, gdybym chciał czegoś innego, ale nie chciałem, albo nie potrafiłem. W głowie miałem nas sprzed lat, śmiech, kłótnie o nic - te chwile, kiedy milczeliśmy obok siebie i to wystarczało. Jej szczęście nigdy nie było dla mnie ciężarem, ciężarem było tylko to, że nie byłem jego częścią. Nie byłem zazdrosny o niego jako o człowieka, byłem zazdrosny wyłącznie o to, że istnieje w tym swoim szytym na miarę garniturze, butach kupionych specjalnie na tę okazję, ogolony gładziej niż niemowlę, z tą idiotycznie przylizaną fryzurą, oczami wbitymi wprost przed siebie… Wymuskany, zadowolony, uśmiechnięty, dokładnie w typie złotego chłopca z londyńskich przedmieść - wszystkiego, czym nigdy nie będę - w każdym calu dokładnie w typie kobiety, która zasługiwała na więcej, niż kiedykolwiek byłoby nam dane mieć.
„Kocham ją, nie jest moja”, to zdanie nie bolało tak, jak mogłoby się wydawać, nie było rozgrzane do czerwoności, było raczej chłodne, jak powietrze na zewnątrz, ściskający gardło, zimny fakt - nigdy nie była, nigdy nie miała być. Byliśmy sobie dani na jakiś etap, nie na całość, na część historii, nie na koniec. Wiedziałem, że to nie wystarczy, wiedziałem to od dawna, miłość nie jest kompasem, jeśli dwie osoby chcą iść w przeciwnych kierunkach. Od zawsze byłem świadomy tego, że się rozmijamy - ona chciała poukładanego świata, ja byłem wiecznie pół kroku obok - inne tempo, inne ambicje, inne lęki, czasami dzielone, niesione wspólnie na krótkich dystansach, przeplecione dobrymi chwilami, lecz pod koniec dnia rozdzielące nas jeszcze bardziej. Ona planowała przyszłość w liczbie mnogiej, ja ledwo ogarniałem swoją w pojedynczej, ona miała swoje „teraz”, ja byłem „kiedyś”, wiecznym „zaraz wracam”, które czasem znaczyło miesiące, i gdybyśmy spróbowali, gdyby jakimś cudem widziała we mnie kogoś więcej, pewnie zepsulibyśmy to, co było między nami najcenniejsze. Byliśmy więc blisko, ale zawsze o krok od miejsca, w którym trzeba by coś nazwać, zostaliśmy w bezpiecznym półcieniu przyjaźni, który z czasem stał się po prostu cieniem, a potem zgasł bez ostrzeżenia. Teraz promieniała, lecz już nie dla mnie.
Zacisnąłem palce na chłodnym kamieniu filaru, oddychając spokojnie, utrzymując maskę. To był jeden z tych momentów, w których dorosłość nie polegała na działaniu, tylko na powstrzymaniu się. Uczyłem się tego od lat - raz z sukcesem, częściej odnosząc porażkę - przyjmować rzeczy takimi, jakie są, bez próby ich naginania do własnych braków. Nie przyszedłem tu po to, żeby burzyć jej dzień, nie przyszedłem po wyjaśnienia, samemu też nie zamierzałem też nic wyjaśniać, chciałem tylko zobaczyć, że jest szczęśliwa, upewnić się, że historia, którą sobie opowiadałem, ma sens, i świat nie zrobił jej tego, co czasem robił mnie.
Stałem wyprostowany, z uniesionym podbródkiem i cieniem czegoś, co mogło przypominać uśmiech, nawet jeśli nie sięgało oczu. Moje oczy pozostały matowe i ciemne, dokładnie takie, jakie widziałem rano w lustrze, zanim jeszcze stanąłem przed kowenem. Byłem tu, bo kiedyś obiecałem sobie, że jeśli nadejdzie dzień, w którym znajdzie swoje szczęście, będę umiał na to spojrzeć bez egoizmu, bez robienia z tego własnej tragedii - bez tego wszystkiego, co starałem się trzymać na wodzy, dlatego, że to przecież ja byłem tchórzem w sprawach, które naprawdę się liczyły. Moje zaniechania nie były jej.
Ktoś przede mną cicho się zaśmiał, ktoś inny otarł oczy, życie toczyło się dalej, niezależnie od moich prywatnych rozterek - ziemia kręciła się bezustannie, niezależnie od tego, czy ja stałem w miejscu. Zerknąłem na zegarek, tylko przelotnie, tylko po to, by nie wlepiać oczu w ołtarz w sposób, który mógłby powiedzieć zbyt wiele. Doskonale wiedziałem, że miałem jeszcze kilka godzin, zanim musiałem ruszyć na zlecenie, opuszczając to miejsce, tym razem na stałe. Wracałem do swoich zajęć jeszcze tego wieczoru, to był jedynie przystanek, punkt na mapie, nie do końca planowany uskok, po którym wszystko miało wrócić do tej obecnej normy - droga była długa, praca nie czekała na sentymenty, ja też nie powinienem.
Uśmiechnąłem się, wracając wzrokiem w stronę ołtarza - lekko, szczerze, nadal bez udziału tęczówek - kolejny raz mówiąc sobie, że zostanę tylko do końca, potem wyjdę tymi samymi drzwiami, którymi wszedłem, bez życzeń, bez rozmów, bez niezręcznych spojrzeń. Wsiądę na motocykl, odpalę silnik i pozwolę, by rzeczywistość zrobiła ze mną to, co zawsze robiła najlepiej - wciągnie mnie w siebie, aż przestanę myśleć o tym, jak moja dziewczyna wyglądała w ostatnim słońcu wczesnej wiosny, zaczynając swoje nowe życie. Chciałem jej szczęścia, to nie było kłamstwo, po prostu nie byłem jego częścią i to bolało mnie bardziej, niż chciałbym powiedzieć, bo przecież minęło zbyt wiele czasu, żeby udawać, że nadal byłem kimkolwiek, niż tylko odległym punktem, zamierzchłym wspomnieniem. Nie tygodnie, nie miesiące - lata, które zdążyły zarosnąć ścieżkę między nami, nawet jeśli kiedyś wydawało się, że zawsze znajdziemy drogę.
Słońce wślizgiwało się przez wysokie okna, rozlewając się po posadzce, wiedziałem jednak, że za godzinę zgaśnie, a potem przyjdzie chłód. Wiosna jest właśnie taka, obiecująca i bezlitosna jednocześnie, i takie jest życie.
[inny avek]https://secretsoflondon.pl/imgproxy.php?id=MxGYbzS.jpeg[/inny avek]

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Prudence Fenwick - 10.02.2026

Miała wrażenie, że nie pasuje do otoczenia, że nie powinno jej tu być. Jasne, wyglądała jak panna młoda, miała białą sukienkę, bukiet kwiatów w dłoni, pana młodego u swojego boku, szkoda tylko, że wyglądał tak, a nie inaczej. Podejrzewała, że nikt nie byłby dla niej do końca odpowiedni, nikt, bo nie był nim. Starała się uciszyć w sobie ten głos, bo przecież nie mogła porównywać wszystkich do mężczyzny, który nigdy w życiu nie chciał się ustatkować, który nie był dla niej nigdy kimś więcej niż przyjacielem, jednak to działo się samo z siebie. Chcąc nie chcąc zawsze to robiła, i nikt, absolutnie nikt nie mógł się z nim równać. Przy nikim innym nie mogła być sobą, nikt nie akceptował wszystkich jej dziwactw w ten sposób, przy nikim innym nie pozwalała sobie na mówienie wszystkiego, co tylko przyszło jej na myśl. Przy nikim innym nie była nigdy szczęśliwa w ten sposób, tylko, że przecież wiedziała, doskonale wiedziała, że to, że go pokochała było niewłaściwe, nie patrzył na nią w ten sposób, nie widział w niej kogoś z kim można iść przez życie, zresztą powtarzał jej zawsze, że nie potrzebuje nikogo u swojego boku. Mimo to, mimo tych wszystkich słów, to on zawsze pojawiał się w jej myślach w momencie, w którym rozważała to, że mogłaby z kimś zacząć nowe życie.

Napisał do niej, wiedziała, że jest gdzieś niedaleko. Bała się jednak odpisać, obawiała się tego, że wtedy nie byłaby w stanie pojawić się na tym ołtarzu. Wiedziała, że wystarczy kilka słów, kilka rozmów, a zacznie negować podjętą przez siebie decyzję, jak widać i bez tego to robiła. Wystarczyło, że wracała do tych wspomnień, wspólnych dni i nocy, które spędzili razem. Nigdy nie przekroczyli granicy przyjaźni, jednak, czy aby na pewno? Byli dla siebie ważni, mogli zwierzyć się sobie ze swoich marzeń i lęków, być może przestali utrzymywać kontakt, jednak czuła, że gdyby pojawił się znowu w jej życiu bardzo łatwo byłoby jej się zapomnieć w tej znajomości. Zawsze tak było, pojawiał się i znikał, zostawiał po sobie pustkę, ale później wracał, aby znowu ją wypełnić. Czekała na te momenty, nie miała mu tego za złe, wiedziała, jak wyglądał jego tryb życia. To mogłoby trwać przez lata, jednak postanowiła coś zmienić, postanowiła podjąć decyzję, która na zawsze miała jej ciążyć.

Jej wybranek wpatrywał się w nią, czuła na sobie jego wzrok. Nie mogła jednak spojrzeć mu w oczy, wiedziała, że jej nie wyrażają tego samego. Nie kochała go, miłość w jej przypadku wiązała się zawsze tylko z jedną osobą, przynajmniej ta romantyczna. Nie miałaby z nim źle, mieli zamieszkać w domku na przedmieściach, założyć rodzinę, ustabilizować się, a tego powinno się pragnąć w dorosłym życiu, tak jej powtarzano, posłuchała tych rad, a teraz czuła, że traci grunt pod nogami, że to co miało być jej początkiem stanie się końcem.

Rozważała nawet czasami, dawno temu, co by się stało, gdyby powiedziała mu o swoich uczuciach, gdyby wspomniała, że to nigdy nie była z jej strony tylko przyjaźń, że zawsze patrzyła na niego jako na kogoś więcej. Nie znalazła w sobie jednak odwagi, aby mu to wyznać. Obawiała się tego, że mogłaby spieprzyć wszystko, w tej chwili tego żałowała, bo gdzieś głęboko tliła się myśl, co jeśli? Co jeśli nie tylko ona patrzyła na niego zupełnie inaczej, niż to sobie ułożyli. Wpasowali tę znajomość w ramy przyjaźni bardzo wcześnie i żadne z nich nie próbowało niczego z tym zrobić, lękała się przed pierwszym krokiem, a teraz stała przez to przed ołtarzem z kimś, kto nie powinien się tu znaleźć. Jasne, rodzice go lubili, był odpowiednim kandydatem dla kogoś jej pokroju, nie mogła jednak nic zrobić z tym, że nie była w stanie go pokochać, postanowiła więc udawać, że jest inaczej, grać szczęśliwą, zadowoloną z tego, co działo jej się w życiu, to miało być wygodne, tylko dla kogo? Na pewno nie dla niej, ciężar podjętej przez nią decyzji coraz bardziej jej zawadzał. Miała przez całe życie czuć się w ten sposób? Umierać z tęsknoty za życia za kimś komu nawet nigdy nie wyznała swoich uczuć? Nie chciała skończyć w ten sposób.

Mogła odpisać na ten krótki list, mogła się chociaż z nim spotkać, sprawdzić, czy to nie było tylko wyobrażenie o kimś kogo kiedyś znała. Tak to sobie tłumaczyła, tak właściwie jakie wyobrażenie? Ciało i umysł nie mogły się mylić, jej myśli ciągle wracały do tych chwil spędzonych razem, pamiętała dotyk jego dłoni, ciepło które czuła pod skórą, kiedy ich ciała się do siebie zbliżały. To nigdy się nie powtórzyło i nie miało powtórzyć, chyba była stracona.

Muzyka ucichła. Kapłan coś mówił, powtarzał jakieś słowa, na których nie mogła się skupić. Nie chciała zwracać na siebie uwagi, nie chciała psuć tej ceremonii, nie kiedy wpatrywało się w nią tyle oczu. Trudno jej jednak było przestać zatracać się w tych myślach, które ją nawiedzały. Co by było gdyby, jak wyglądałoby jej życie, czy wtedy czułaby się inaczej? Na pewno. Nie miała co do tego najmniejszych wątpliwości i to było najgorsze. Stojący przed nią mężczyzna nie był niczemu winny, na pewno znalazłaby się kobieta, która doceniłaby go w pełni, która byłaby go w stanie pokochać, tyle, że to nigdy nie miała być ona. On nie był jej, nie miało się to zmienić.

Jej dłoń jeszcze mocniej zacisnęła się na bukiecie lilii, nawet nie lubiła tych kwiatów, miały ładnie wyglądać, tak jak i ona miała ładnie wyglądać tego dnia. Pasować do otoczenia, pasować do tego, czego chcieli wszyscy wokół, tylko, czy jej naprawdę zależało na tym, aby podążać za marzeniami innych osób. Rodzice byli z niej dumni, zawsze robiła wszystko jak trzeba, tylko kiedy w końcu miała sama zawalczyć o siebie, znaleźć swoje szczęście, poczuć, że żyje. Był ten moment w czasie, gdy czuła się szczęśliwa, ale to minęło. Wróciła do życia, które dla niej przewidziano, tylko czy na pewno tego chciała? Nie, to nigdy nie było jej marzeniem, a mimo wszystko stała na tym ołtarzu, pośród świec, dymu unoszącego się z kadzideł, stała i czekała na to, aż połączy swój los z kimś, kto nie wzbudzał w niej żadnych emocji, kto pojawił się w jej życiu, mimo, że wcale tego nie chciała.

Nie mogła uciekać myślami, nie w tej chwili, było na to zbyt późno. Spojrzała na kapłana, w jej oczach widać było zagubienie, jakby nie do końca była pewna, co właściwie tutaj robi, poczuła dłoń, która zacisnęła się mocniej na jej, przeniosła wzrok na mężczyznę, który miał być jej wybrankiem. Dostrzegła to spojrzenie, tę minę, która wyrażała wszystko, spoglądał na nią z dezaprobatą, nie musiał nic mówić, dokładnie wiedziała, co myślał. Znowu odpłynęłaś, znowu jesteś nieobecna, kiedy do się skończy, nie rób wstydu przed wszystkimi. Kącik ust jej drgnął, przygryzła go, chcąc nieco zapanować nad odruchami, nad którymi zupełnie nie miała kontroli. Tak samo, jak nie miała kontroli nad swoim życiem. Jeszcze chwila, jeszcze moment, a będzie mogła stąd wyjść, tylko, czy nie powinna tego zrobić wcześniej? Nie będzie lepszej okazji, aby jakoś przed tym uciec, tylko czy miała w sobie tyle determinacji? Czy była na tyle odważna, jak później miałaby spojrzeć tym wszystkim ludziom w oczy?

Zmierzali nieuchronnie ku momentowi, w którym miała zacząć powtarzać słowa przysięgi. Nie była jednak jeszcze na to gotowa, spojrzała przez ramię, po raz kolejny, jakby szukała w tłumie kogoś, kto pomógłby jej podjąć decyzję, jakby szukała wsparcia, tylko, że niczego nie dostrzegła. Nie miała czasu na przyglądanie się każdej pojedynczej twarzy, raczej wszystkie zaczęły jej się teraz rozmywać, bo panikowała. Docierało do niej, że wcale nie chciała tego zrobić, wcale nie chciała powtórzyć tych słów, nie chciała tutaj być. W jej ciało zaczęły uderzać fale gorąca, rozluźniła uścisk dłoni, by wypuścić z niej rękę narzeczonego. Cofnęła się o krok, wiedziała, że zaraz rozczaruje wszystkich, że nie spełni oczekiwań. Nie miała planu, nie wiedziała co robić, była pewna tylko tego, że nie widziała dla siebie takiego zakończenia, nie chciała tu być, musiała znaleźć się gdzieś indziej, najlepiej dokładnie w tym momencie.

Spojrzała w dół, na tę nieszczęsną białą sukienkę, która mogła okazać się być sporym utrudnieniem dla jej szybkiej ewakuacji z tego miejsca, do tego buty, które nie sprzyjały bieganiu, przełknęła głośno ślinę, bo nie była na to gotowa, a jednak cofnęła się o krok, więc nie miała już wyboru, nie zamierzała przysunąć się do przodu, póki co jednak nieco spanikowała, nie była pewna, co teraz, jej wzrok padł znowu na boczną nawę, na drzwi, które się tam znajdowały, które wydawały się być najbardziej odpowiednią drogą ucieczki.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Benjy Fenwick - 10.02.2026

Minęło wystarczająco dużo czasu, żebyśmy stali się sobie obcy - dwoje ludzi z historią, przeszłością, ale bez teraźniejszości, pozbawionych przyszłości - patrząc na nią teraz, wiedziałem, że nie mam już prawa do jej szczęścia, decyzji, do wątpliwości, do jej życia, a jednak byłem tutaj, tego dnia też, i może właśnie dlatego tak trudno było mi dopuścić do siebie to, co widziałem. Staliśmy w jednym pomieszczeniu, oddzieleni latami milczenia, decyzjami, których nie podjęliśmy, słowami, których nie powiedzieliśmy, ale z chwili na chwilę coraz wyraźniej czułem się jak ktoś, kto nigdy nie zniknął z radaru - tak, jakby to wcale nie był koniec tej opowieści, zamknięcie rozdziału.
Przez ułamek sekundy mój umysł próbował to odsunąć, zracjonalizować, wytłumaczyć samemu sobie, że przesadzam, to tylko napięcie chwili, każdy przed przysięgą ma moment zawahania, a ja widzę to, co chcę zobaczyć, bo łatwiej byłoby uwierzyć, że ona też nie jest pewna, niż przyjąć, iż właśnie patrzyłem na jej świadomy wybór, w którym mnie nie uwzględniła. Może wszystkie śluby z bliska wyglądały jak potencjalna katastrofa, jeśli patrzył na nie ktoś, kto sam nie potrafił pogrzebać przeszłości, nie miałem z tym żadnego praktycznego doświadczenia. Tyle, że to było jak spoglądanie na pęknięcie w szybie i wmawianie sobie, że to tylko refleks światła. A przecież widziałem wyraźnie, może nawet trochę zbyt wyraźnie - praktycznie od razu zobaczyłem, gdy jej dłoń zacisnęła się mocniej na bukiecie, to był drobiazg, nikt poza mną pewnie by tego nie zauważył, ale białe płatki zadrżały, niczym w zwolnionym tempie, kilka pręcików poruszyło się, prósząc pyłkiem na smukłe, szczupłe palce o odrobinę zbyt eleganckich paznokciach, parę gałązek innych kwiatów wczepionych pomiędzy te główne ugięło się pod naciskiem. Przy takim scenariuszu, ślubny bukiet nie miał wytrzymać do oczepin, lilie miały stracić cały swój wdzięk, już teraz nie pasowały do tej chwili. No, właśnie - dlaczego w ogóle się tu znalazły? Były dosłownie wszędzie, nie tylko w rękach Prudence, lecz także w wazonach przy ławkach, w dekoracjach na ołtarzu, ich zapach przytłaczał, otumaniał, zupełnie nie pasował do kobiety, którą znałem. Czy to było możliwe, by aż tak zmieniła upodobania?
Wiedziałem, że nie lubiła lilii - kiedyś powiedziała, że pachną zbyt ciężko, zgodziłem się z nią bez wahania, bo te białe kojarzyły mi się bardziej z pogrzebami, niż z radosnymi uroczystościami - teraz ściskała je jednak tak, jakby były jedyną rzeczą, której mogła się trzymać, nawet jeśli drugą dłonią trzymała narzeczonego. Uśmiechała się nadal, ale w jej oczach pojawiło się coś, czego nie dało się zrzucić na światło ani stres - to nie był zwykły ślubny niepokój, to było zagubienie, puste miejsce, w którym powinna być decyzja. Stała wśród świec i dymu z kadzideł, w bieli, która jeszcze chwilę temu wydawała się naturalnym przedłużeniem jej spokoju, lecz teraz wyglądała jak kostium, ładny, dopasowany, zupełnie nie jej.
Wyglądała pięknie - to prawda - w tej prostej, eleganckiej sukni, w kreacji, która odbijała światło świec i ostatnie promienie słońca wpadające przez wysokie okna, jej ciemne włosy kontrastowały z materiałem, opadały gładko na ramiona, jakby ktoś celowo ustawił światło i cień, żeby podkreślić każdy detal. Była zjawiskiem, obrazem, idealnie skomponowanym, właściwym temu dniu, pasowała do otoczenia, do świec, do kadzideł, do spojrzeń ludzi, którzy przyszli tu zobaczyć, jak robi wszystko jak trzeba. Tak - zawsze robiła wszystko jak trzeba, nie można było jej tego odmówić, postępowała właściwie, empatycznie, zgodnie z tym, w jaki sposób powinna była postępować, przynajmniej z zewnątrz, pod czujnym ostrzałem spojrzeń ludzi, którzy nie chcieli wiedzieć, że mogłoby być inaczej - nie gorzej, nie „niewłaściwie”, tylko inaczej. Bo kto tak naprawdę ustalał te wszystkie zasady? Rodzina? Krewni? Kowen? Obcy ludzie dookoła? Oczywiście, ironii nie dało się umknąć, sam kiedyś często zasłaniałem się słowami, że „tak już działa świat, takie są nasze realia, dopasuj się albo przepadnij”, ale przecież tak naprawdę wcale nie chciałem w to wierzyć, dlatego z dawna mnie tu nie było, a teraz patrzyłem, jak ktoś mi bliski robi coś, by zadowolić innych, nie siebie. Widziałem to, przecież to dostrzegłem, jednak nie zareagowałem, zamiast tego próbując zracjonalizować sobie coś, co powinno być dla mnie bardzo jasnym sygnałem - było nim, ale wciąż nie zrobiłem nic, by zrobić cokolwiek.
Jej rodzice siedzieli w pierwszym rzędzie, razem z resztą najbliższej rodziny - widziałem ich profile, rozpoznawałem je nawet po latach - byli dumni, spokojni, zadowoleni, spełnieni. Jak mieliby nie być, ich córka, siostra, kuzynka, krewniaczka stała przy ołtarzu, w bieli, z mężczyzną, w czerni, który był właściwy, odpowiedni, ułożony, świeciło słońce, kowen był perfekcyjnie przystrojony, to był idealny dzień dla idealnie dobranej pary. Problem w tym, że ja nie znałem tego człowieka, do dziś nie wiedziałem, kim był i jak wyglądał. Tym razem naprawdę na niego spojrzałem, mierząc wzrokiem wyraz twarzy mężczyzny, który stopniowo zaczął ulegać zmianie - na początku był spokojny, opanowany, odpowiedni do tej chwili, później stał się lekko pytający, minimalnie zmarszczony - tyle, że mina Prudence od początku nie była odbiciem tej u jej narzeczonego, i kiedy spojrzała na kapłana, dostrzegłem w jej oczach coś, czego nie umiałem zignorować - uciekała myślami. Nie powinna była uciekać myślami, prawda? To był moment, który wymagał obecności, a jednak widziałem coraz wyraźniej, że jej spojrzenie zaczęło stawać się rozmyte, skupienie nie zatrzymywało się na słowach, które niosły się echem z ust kapłana - zamiast tego przelatywały obok niej, rozpływając się, jak dym z kadzideł. Nie spoglądała nawet na swojego wybranka, ja za to tak, wracałem do niego co kilka sekund, próbując rozeznać się w sytuacji - w jego oczach pojawiła się irytacja, nie obawa, nie milczące pytanie, tylko irytacja - to nie był strach, że ją straci, to był gniew spowodowany utratą kontroli nad sytuacją. Zobaczyłem napięcie w jego szczęce, w linii ust - coś, co widziałem na tyle często, by być pewnym - nie musiał mówić nic na głos, to było spojrzenie człowieka, który nie chce zostać postawiony w niezręcznej sytuacji, kogoś coraz bardziej sfrustrowanego, ale na tyle eleganckiego, aby nie chcieć robić sceny i pospieszać wybranki. Cisza, która zapadła, była subtelna, ale wyraźna - jakby powietrze na moment zgęstniało - kilka osób poruszyło się niespokojnie, kapłan zawahał się, ledwie zauważalnie, ja powróciłem wzrokiem do mojej dziewczyny. Przyjaciółki.
Widziałem w jej oczach kalkulację, szybką, ale wyraźną, przynajmniej dla mnie - w końcu kiedyś potrafiliśmy czytać z siebie nawzajem, jak z nikogo innego, i chociaż usiłowałem wmawiać sobie, że to była moja nadinterpretacja, to teraz Prue wyglądała w moich oczach, jakby próbowała w kilka sekund przeliczyć całe swoje życie. Nie miała planu, to było oczywiste, gdyby miała, wyglądałaby inaczej, bardziej zdecydowanie, zawsze była pewniejsza, kiedy miała już gotowy scenariusz. Teraz była na krawędzi, balansując, próbując złapać równowagę, widziałem to w jej twarzy - napięcie, kontrast między obowiązkiem a instynktem, między tym, co wypada, a tym, co krzyczy w środku. Spojrzała w dół, na białą suknię, materiał, który jeszcze chwilę temu wydawał się lekki i elegancki, a teraz mógł stać się przeszkodą, na buty, które nie były stworzone do ucieczki, po czym cofnęła się o półkrok, puszczając rękę mężczyzny. To nie była trema, to było ciało, które mówiło „nie”, zanim usta zdążyły to wypowiedzieć.
Powinienem zareagować, problem w tym, jak trudno było mi dopuścić do siebie, że to działo się naprawdę - stałem tu, po latach milczenia, i patrzyłem, jak jej życie właśnie skręca w stronę, której nie chciała, zamiast zrobić coś, co kiedyś zrobiłbym bez chwili namysłu. Dlaczego nagle byłem tak bardzo zachowawczy? Część mnie wciąż upierała się przy tym, by zostać przy filarze, pozostać cieniem, nie ingerować, nie komplikować, ale coś we mnie reagowało szybciej niż rozsądek. Serce uderzyło mi mocniej, i chociaż nadal stałem w tym samym miejscu, pół kroku w cieniu, przez sekundę miałem wrażenie, że jej wzrok prześlizgnął się po mnie - nie byłem pewien, czy mnie dostrzegła, chyba nie - w stresie twarze zazwyczaj zaczynały się rozmywać, wiedziałem to, że kiedy człowiek panikuje, świat traci ostrość. Poza tym byłem poza zasięgiem cudzych oczu, nikt nie zwracał na mnie uwagi, wszyscy byli skupieni na niej, jeszcze mogłem się wycofać, wmówić sobie, że to nie moja sprawa.
Zawsze wiedziałem, że nie jesteśmy dla siebie, rozmijamy się w tym, czego chcemy od życia, ale wiedziałem też, jak wygląda jej twarz, kiedy jest naprawdę szczęśliwa, i to nie była ta twarz. Nie zamierzała iść do przodu, to było jasne jak światło świec, jej wzrok znów powędrował w bok, boczną nawą, ku drzwiom - tam, gdzie cień był gęstszy, gdzie można było zniknąć szybciej niż przez główne wyjście. Mimowolnie wyobraziłem sobie, jak rusza sama, potyka się o materiał, pomija schodek, ktoś ją zatrzymuje, dzieje się tysiąc innych prawdopodobnych scenariuszy, przez które całe to miejsce zamienia się w scenę, której nie zapomni do końca życia.
Nie planowałem nawiązywać interakcji z młodą parą, ani tym bardziej wmieszać się w coś, co zwróciłoby na nas uwagę, zamierzałem wyjść cicho, zanim wszystko się skończy, ruszyć w trasę, zniknąć, ale wystarczyła chwila, bym pozwolił sobie poczuć irracjonalne wrażenie, że cokolwiek stanie się w te najbliższe minuty, zaważy o wszystkim. Serce uderzyło mi mocniej, głupio, jakbym znowu miał dwadzieścia lat. Może byłem tylko kolejną rozmazaną twarzą w tłumie, statystą w cudzym dniu, łatwiej byłoby uwierzyć, że przesadzam, dopisuję dramat do zwykłej tremy, wciąż patrzę na nią przez filtr dawnych uczuć i dlatego każde drgnienie jej twarzy wydaje mi się znaczące, ale czułem to zbyt wyraźnie. Umysł bronił się jeszcze przez chwilę, podsuwając rozsądne wersje - trema, wzruszenie, zwykłe przeciążenie emocjami. Ślub, ołtarz, świece, rodzina, to nie były miejsca na zawahanie, które kończyło się ucieczką, próbowałem wmówić sobie, że źle to interpretuję, zaraz się uśmiechnie szerzej, weźmie oddech i powtórzy słowa przysięgi, a ja wyjdę stąd jak ktoś, kto po prostu przyszedł zobaczyć dawną przyjaciółkę w ważnym dniu.
Trudno było dopuścić do siebie to, co widziałem, nawet jeśli obraz był boleśnie wyraźny - cofnięty krok, rozluźnione palce, wzrok uciekający w stronę drzwi - to nie były niuanse, to były sygnały alarmowe.
A jednak część mnie wciąż chciała to zracjonalizować, bo jeśli przyjąłbym, że naprawdę nie chciała tu stać, to znaczyło, że coś trzeba było zrobić, a ja nie przyszedłem tu, żeby cokolwiek robić. Nie zaprosiła mnie na ślub, informację dostałem od kogoś innego, mimochodem, jakby chodziło o pogodę, nie o kogoś, kto był dla mnie niesamowicie ważny. Po tamtych wydarzeniach na plaży zniknęła z mojego życia tak dokładnie, jakby ktoś przeciął linę między nami i pozwolił jej opaść na dno, nie przyszła, nie napisała, nie zapytała, czy żyję - nie wiedziałem, dlaczego, chociaż mógłbym wymyślić sto wersji. Robiłem to całkiem regularnie, wracałem myślami do pytań, na które nie miałem odpowiedzi. Potrzebowała dystansu, zawiodła się na mnie, przeżyła traumę, to było zbyt skomplikowane? Łatwiej było udawać, że nigdy nie byliśmy dla siebie tak ważni, jak byliśmy, skoro chciała zamknąć ten rozdział? Uznała, że nie ma sensu wracać do czegoś, co i tak nie miało przyszłości? Niezależnie od tego, co nią kierowało, nie było krótkiej wiadomości, choćby suchego „żyjesz?”, nie przyjechała na żadną z akcji, nie napisała pożegnania, zanim okazało się, że wróciła do Wielkiej Brytanii. Wiedziałem też, że ja mogłem napisać, pojechać, mogłem stanąć pod jej drzwiami i zapytać wprost, czy to już koniec - nie zrobiłem tego - zabrakło mi odwagi czy rozsądku, do dziś nie wiedziałem. Może uznałem, że jeśli ona wybrała ciszę, powinienem ją uszanować, a może po prostu bałem się usłyszeć odpowiedź. Zamiast tego zostawiłem przestrzeń, która z czasem zamieniła się w dystans, a dystans w obcość, czas zrobił swoje, minęły miesiące, potem lata, i nagle z dwojga ludzi, którzy znali każdy ton swojego głosu, staliśmy się sobie obcy - tak to przynajmniej wyglądało z zewnątrz. Teraz staliśmy w jednym pomieszczeniu i byliśmy sobie niemal nieznajomi - niemal - znałem kształt jej dłoni, sposób, w jaki marszczyła nos, gdy coś ją drażniło, wiedziałem, jak brzmiał jej śmiech, kiedy była naprawdę szczęśliwa, a jednocześnie nie wiedziałem, kim jest dzisiaj, jakie miała poranki, kogo budziła obok siebie - to było najdziwniejsze - to, że można znać kogoś latami i potem nie znać wcale, jednocześnie mając wrażenie, że wystarczyłoby kilka spojrzeń, jedna rozmowa, parę dni, by naprawić te setki, które minęły.
Kochałem ją wtedy, kiedy wszystko było jeszcze nieokreślone i zbyt bliskie, by to nazwać, kochałem ją w miesiącach ciszy, chociaż wmawiałem sobie, że to minie, i kochałem ją teraz, w białej sukni, stojącą przy ołtarzu obok mężczyzny, którym nie byłem.
To nie znaczyło, że powinniśmy być razem, zawsze wiedziałem, że rozmijamy się w oczekiwaniach, chcemy innych rzeczy, każde z nas idzie w inną stronę. Moja droga była w trasie, w zleceniach, w ciągłym ruchu, jej miała być stabilna, poukładana, akceptowalna. A jednak miłość nie znika tylko dlatego, że jest nierozsądna. Stałem więc w bocznej nawie, bliżej drzwi niż ołtarza, i czułem to wyraźnie - czułem tę obecność, jak cienką warstwę szkła między nami, widziałem ją, a jednak wahałem się podejść i dotknąć jej ramienia. Łapałem się na czekaniu, aż zrobi to ktoś inny - matka, babka, druhna, przyjaciółka, może brat. Ja nie byłem nikim oficjalnym, nie byłem zaproszony, nie byłem już jej powiernikiem, a mimo to… Cokolwiek się między nami rozpadło, cokolwiek przemilczeliśmy, cokolwiek zaniedbałem, uczucie w głębi mojej piersi wcale nie wyparowało, nie rozmyło się jak twarze w tłumie, było we mnie, równie realne jak chłodne powietrze, które czułem na skórze, zanim wszedłem do środka.
Kochałem ją wtedy na plaży, gdy wszystko między nami pękło, kochałem ją w miesiącach ciszy, chociaż udawałem, że potrafię bez niej funkcjonować, kochałem ją teraz, w bieli, przy ołtarzu, kiedy należała już do kogoś innego - i może właśnie dlatego tak trudno było mi przyjąć to, co widziałem, bo jeśli naprawdę nie chciała tego ślubu, jeżeli naprawdę była o krok od ucieczki, to oznaczało, że przez cały ten czas żyła w czymś, co nie dawało jej szczęścia, a mnie przy tym nie było. I nikt, zupełnie nikt inny nie zdawał się tego zauważać - dlaczego?
Staliśmy po dwóch stronach tej samej przestrzeni, obcy sobie w oczach świata, a jednak to wszyscy inni wyglądali tak, jakby nie wiedzieli, o co chodziło.
Zobaczyłem, jak jej ramiona unoszą się minimalnie wyżej, jakby ciało szykowało się do ruchu, dostrzegłem to, mimo obserwowania otoczenia. Nie pamiętałem, żebym podjął decyzję,  w tym momencie nie było już miejsca na analizę, po prostu ruszyłem, przesunąłem się wzdłuż ściany, wychodząc z cienia filaru. Każdy krok był cichy, ale nieodwracalny, podświadomie wiedziałem, że to był ten kierunek, z którego nie ma prostego wycofania - jeśli ktoś mnie zauważy, jeśli ona naprawdę zdecyduje się uciec, będę częścią tego obrazu. Mimo to nie zatrzymałem się w połowie decyzji, serce biło mi szybciej, ale ruch miałem spokojny, widziałem już tylko ją, świece, dym, szepty stały się wyłącznie tłem.
Jeden krok w przód, potem drugi - nie analizowałem, nie kalkulowałem, co to oznaczało dla mnie, dla niej, dla kogokolwiek, działałem tak, jak działałem całe życie w sytuacjach, gdy coś zaczynało się sypać - najpierw ruch, myślenie później. Spróbowałem złapać jej spojrzenie, to było kluczowe, nie mogłem jej wyciągnąć stąd siłą, nie mogłem podjąć decyzji za nią, za to musiałem wiedzieć, czy to było naprawdę to, czy chciała, żebym tam był. Uniosłem lekko podbródek, tak żeby dostrzegła mnie ponad czubkami głów innych, nawet jeśli bez tego też byłbym widoczny, nie robiłem gestów, nie mówiłem nic, to było tylko spojrzenie - obecność bez słów, pytanie zapisane w zaniepokojonych oczach. Byłem tu, ale jeśli to był tylko moment zawahania, zamierzałem się wycofać, wyjść na zewnątrz, przyjąć swoją pomyłkę w ocenie sytuacji. Nie zamierzałem wmawiać sobie, że to właśnie mnie teraz potrzebowała, miała wokół siebie wielu innych ludzi - jeśli jednak pragnęła potwierdzenia, że mogła zrobić krok w bok, zamierzałem jej je dać - uchylić drzwi albo wykonać kilka długich kroków wprzód, otworzyć usta, podsunąć ramię, czegokolwiek potrzebowała, by wyrwać się z zawieszenia. Tego samego, w którym ja znalazłem się razem z nią, gdy stanąłem w miejscu, z którego nie było już łatwej drogi powrotnej, czekając, aż nasze spojrzenia spotkają się pierwszy raz od dawna. Zawsze mieliśmy talent do dramatycznych okoliczności.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Prudence Fenwick - 11.02.2026

Jej myśli stały się bardzo głośne, trudno jej było wtedy zwracać uwagę na otoczenie. Tak już miała, że potrafiła zupełnie niespodziewanie się w nich zatracić. Odciąć od rzeczywistości, rozpocząć długą podróż, chociaż ciało nadal stało w tym samym miejscu, to oczy ją zdradzały, zagubione, zamglone spojrzenie. Niby wpatrywała się w jeden punkt, a jednak jakby patrzyła przez niego. Przynajmniej z zewnątrz tak to wyglądało, w środku toczyła bardzo interesującą rozmowę sama ze sobą.

Na pewno nie był to na to odpowiedni moment, mogła tego uniknąć, gdyby wcześniej pozwoliła sobie na chwilę zawahania, gdyby nie uciekała od wspomnień, od myśli, od marzeń. To wszystko postanowiło uderzyć w nią teraz, bardzo intensywnie. Nie była w stanie wyrwać się z tego, zresztą dotarło do niej, że nie chciała tego robić. Ta chwila musiała nadejść, musiała przez to przejść, żeby do niej dotarło, że podejmowała właśnie najbardziej bezsensowną decyzję w swoim życiu, do tego miała ona mieć wpływ na jej przyszłość. Wcześniej nie zastanawiała się nad tym tak dogłębnie, raczej przyjęła, że postąpi tak jak wypada, że spełni oczekiwania, bo przecież to powinno do niej pasować. Zawsze robiła to, co powinno być słuszne, czego od niej oczekiwano, tylko właściwie po co?

Czuła na sobie spojrzenia obecnych tu ludzi. Nie do końca chciała patrzeć teraz na rodziców, brata, czy tych wszystkich innych, których właśnie miała rozczarować. Będzie musiała sobie z tym poradzić, ale później, to nie było to, co teraz chciała zrobić. Zresztą spodziewała się, że uznają to za chwilowe zwątpienie, poślą jej pokrzepiające spojrzenie, które będzie sugerowało, żeby zrobiła to, co trzeba. Zawsze tak postępowała, zawsze robiła, co trzeba. Myślała o innych, o ich oczekiwaniach, nie chciała ich rozczarować, tym razem jednak nie potrafiła tego zrobić. Wydawało jej się, że jeśli tak postąpi to straci wszystko, straci tę część siebie, która była dla niej najbardziej cenna. Miała nadzieję, że jej wybaczą, że jakoś pogodzą się z tym co zamierzała zrobić.

Nie przygotowała się na to. Nikt raczej nie pojawiał się na ołtarzu, w dzień swojego ślubu z planem ucieczki, ona również nie przemyślała tego, wiedziała tylko, że nie mogła tego zrobić. W ogóle nie powinna była się tu znaleźć, nie darzyła stojącego przed nią mężczyzny żadnym uczuciem, tak właściwie to nawet go jakoś specjalnie nie lubiła. Próbował wpasować ją do ram otaczającego ich świata, chciał, żeby była normalna, tylko, że nigdy jej na tym jakoś specjalnie nie zależało. Starała się robić to co słuszne, aby nie rozczarować najbliższych, ale na dłuższą metę to przecież nie miało żadnego sensu, przecież na końcu zostawała sama z podjętymi przez siebie decyzjami, które nieszczególnie jej odpowiadały.

Miała wrażenie, że suknia coraz bardziej przylega do jej ciała, że zaraz uniemożliwi jej oddychanie, do tego ten mdły zapach okropnie ją irytował, musiała znaleźć się na świeżym powietrzu, w końcu odetchnąć, zostawić to wszystko za sobą. To była spontaniczna decyzja, wypuściła dłoń mężczyzny, odsunęła się o krok. Spojrzała na niego, a jej oczy mówiły wszystko. Nie chciała tutaj być, jej ciało się spięło, bo aktualnie próbowała wybrać najlepszą drogę ucieczki. On wiedział, nie dało się nie zauważyć tego pustego spojrzenia. Tym razem nie zamierzała postąpić tak, jak oczekiwano, być może podjęła decyzję w najgorszym momencie, ale była zdecydowana, nie chciała zostać jego żoną. Nie był tym, którego pokochała, nigdy by go nie wybrała. Szkoda, że dotarło to do niej tak późno, i musiała zareagować przed tymi wszystkimi ludźmi.

Spojrzała w kierunku drzwi, tych, które wydawały jej się być najszybszą drogą ucieczki. Wtedy go zobaczyła. W jej oczach pojawił się błysk, czy to było w ogóle możliwe? Czy zaczynała majaczyć. Tak, jak wcześniej wszystko jej się rozmywało, tak teraz bardzo dokładnie widziała jedyną osobę, którą chciała zobaczyć. Zamknęła oczy na krótką chwilę, odetchnęła głęboko, a kiedy je otworzyła znowu patrzyła w tamtym kierunku. Nadal tam był, nadal stał, gotowy pomóc jej stąd uciec. To był bodziec, którego potrzebowała. Bukiet lilii wysunął się z jej dłoni, spadł na ziemię.

Nie mogła w to uwierzyć, nie spodziewała się, że się tutaj pojawi, nie pisała mu przecież o ślubie, zignorowała jego list. Bała się z nim spotkać. Ograniczyła kontakt, nie odezwała się ani słowem po ich ostatnim wspólnym spotkaniu, kiedy wróciła do domu. Nie chciała zawracać mu głowy, wiedziała przecież, że to nigdy nie było to, czego pragnął. Walczyła ze sobą, pisała listy, których nigdy nie wysłała, żeby się nie narzucać, żeby nie być jego ciężarem. Brakowało jej ich rozmów, tych przypadkowych spotkań, kiedy docierało do niej, że nic się nie zmieniało, nadal potrafili być blisko, mimo mijającego czasu. Zawsze był jej, zawsze rozumiał, zawsze pojawiał się u jej boku, kiedy go najbardziej potrzebowała. Pokochała go zupełnie niespodziewanie, nigdy tego nie planowała, tak naprawdę nie miała pojęcia, kiedy to się stało, nigdy mu o tym nie wspomniała, bo wydawało jej się, że tego nie chciał. Zastanawiała się, jakby to było, gdyby wiedział, czy wtedy też zaczęliby się mijać, nie sprawdziła tego, bo mógł tego nie chcieć, a ona bała się odrzucenia. Wolała pozostać w zawieszeniu, tęsknić, wracać do wspomnień podczas bezsennych nocy, chociaż tyle jej zostało.

Pojawił się tutaj, jak zawsze kiedy było źle, znowu mógł uratować ją z opresji, nie miała pojęcia o tym, że postanowi się tu zjawić. Nie sądziła, że interesuje go, co się dzieje w jej życiu, zastanawiała się czasem, co by powiedział, gdyby zobaczył ją po tych kilku latach, czy dostrzegłby, że jest nieszczęśliwa próbując jakoś odnaleźć się tej nowej rzeczywistości bez niego. Łatwiej było założyć, że jest mu obojętna, że to było tylko chwilowe, kiedy ich drogi się ze sobą krzyżowały, chociaż czy naprawdę była skłonna w to uwierzyć? Dla niej to zawsze było dużo więcej, nie chciała jednak ryzykować, wtedy nie. Teraz wszystko się zmieniło, bo tu był, to było potwierdzeniem tego, że o niej myślał, że wcale o niej nie zapomniał.

Nie spoglądała na innych ludzi, nie mieli dla niej w tej chwili żadnego znaczenia, liczył się tylko on, to jego potrzebowała, chociaż kiedy znalazła się w tym miejscu tego nie wiedziała, teraz wszystko wydawało jej się być oczywiste, nie potrzebowała niczego więcej, decyzja została przez nią podjęta. Nie liczyło się to, że nie widzieli się przez ostatnie kilka lat, to nie miało żadnego znaczenia, pojawił się tutaj wtedy kiedy najbardziej go potrzebowała. Nie odwracała wzroku nawet na chwilę, patrzyła tylko na niego, chwyciła materiał sukni w swoje palce i ruszyła przed siebie, nie rzuciła w stronę mężczyzny na ołtarzu nawet krótkiego spojrzenia, nie interesowało jej to, co działo się w jego głowie. Serce biło jej jak oszalałe, ale wiedziała, że postępuje słusznie. Ruszyła szybkim krokiem przed siebie, pobiegła w stronę tego, który od zawsze był jej jedynym wyborem, w stronę tego, którego zawsze kochała.

W kowenie nastała cisza, można było mieć wrażenie, że czas się zatrzymał, nie było słychać nawet oddechów, nikt nie odezwał się ani słowem, wszyscy spoglądali na nich, jednak byli bierni, najwyraźniej cała ta sytuacja zaskoczyła ich również, bo przecież Prudence nigdy nie zachowywała się nieodpowiedzialnie, zawsze robiła to, co trzeba, tym jednym razem jednak wybrała inną drogę. Jej ucieczce sprzed ołtarza towarzyszył tylko dźwięk obcasów, które uderzały w kamienną podłogę.

Nie myślała o rodzicach, o gościach, tylko o tym, że chciała być gdzieś indziej właśnie z nim, jak najdalej stąd, chciała, żeby jak kiedyś ją przytulił i powiedział, że wszystko będzie dobrze, mimo, że nie miała pojęcia, dlaczego się tu znalazł, powód nie był istotny, był tutaj, zaznaczył swoją obecność i to wystarczało.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Benjy Fenwick - 11.02.2026

W kowenie zapadła cisza, która nie miała nic wspólnego z wzruszeniem, ceremoniałem ani podniosłością chwili - to było narastające napięcie, jak przed burzą, gdy nie słychać jeszcze grzmotu, jednak coś w otoczeniu zwiastuje nagłą zmianę aury. Nie byłem już cieniem przy filarze, stałem bliżej bocznej nawy, przy wyjściu, w przesmyku, który Prue wybrała wzrokiem jako drogę ucieczki. A może tylko mi się tak wydawało i po prostu dopuszczała do siebie tę możliwość, nie zamierzając tak naprawdę z niej skorzystać, nie byłem tego pewien, kiedy wysunąłem się wprzód, w półcień. Musiałem wyglądać jak ktoś zupełnie nie na miejscu - ciemny płaszcz, skóra opalona bardziej wiatrem niż słońcem, zbyt wysoka sylwetka, uniesiony podbródek, napięte mięśnie ramion - mój wyraz twarzy nie był łagodny, nie był romantyczny, w moich oczach nie było wahania, ale też nie było triumfu, w końcu to nie był moment zwycięstwa, była w nich wyłącznie koncentracja, czysta, skupiona gotowość, jak wtedy, gdy wiesz, że za chwilę coś runie i musisz stać stabilnie, by spróbować się z tym zmierzyć, gdy do tego dojdzie. Kontrastowałem z otoczeniem tak bardzo, że aż było to brutalnie oczywiste, ale nie zamierzałem za bardzo tego analizować - nie w takiej chwili - moje spojrzenie było twarde, osadzone głęboko, nie uciekałem nim ani na sekundę z Prudence, podejmując… Próbę zwrócenia na siebie uwagi? Czy to było idiotyczne?
Po tamtym dniu na plaży zniknęła z mojego życia, jakby ktoś zamknął drzwi i przekręcił klucz, nie wiedziałem więc, dlaczego się tu znalazłem. Nie planowałem być jej ratunkiem, nie przyszedłem z zamiarem rozbijania ceremonii, lecz zamiast wyjść, przez cały czas stałem dokładnie tam, gdzie przed momentem - w linii spojrzenia panny młodej, a jednocześnie bliżej drzwi niż ołtarza, bliżej wyjścia niż przysięgi - gotowy, chociaż sam jeszcze nie wiedziałem, na co dokładnie. Widziałem ten ruch, jaki wykonała, głowę przechyloną lekko w bok, oddech płytszy, palce zaciśnięte na bukiecie tak mocno, że aż boleśnie. Twarde łodygi dusząco słodkich kwiatów musiały wbijać się w delikatną skórę pobielałych dłoni jedynej kobiety, w którą kiedykolwiek wpatrywałem się w tak intensywny sposób, jakbym samym spojrzeniem mógł przewidzieć wynik tej nieoczekiwanej sceny - to, czy rzeczywiście zamierzała zrobić coś, na co wskazywał ledwo dostrzegalny wyraz jej oczu, czy może tylko mi się tak wydawało. Byłem i nie byłem pewny, wiedziałem i nie wiedziałem, chciałem zostać i pragnąłem opuścić to miejsce, wszystko wydawało mi się jednocześnie właściwe i niewłaściwe.
Stała przy ołtarzu w bieli, wśród świec i dymu, cofnięta o krok, jak ktoś, kto już podjął decyzję ciałem, zanim odważył się zrobić to głośno. To nie był zlepek przypadkowych reakcji, jej spojrzenie nie było nerwowym zerknięciem gdziekolwiek, byle nie przed siebie, to był wybór kierunku - najkrótszej drogi ucieczki, ale przed czym, tak właściwie. Nie wiedziałem, dlaczego to robiła, nie wiedziałem, co działo się w jej głowie nie tylko przez te wszystkie lata milczenia, lecz także teraz, w tej chwili, wiedziałem jednak, że w tym momencie wybrała ścieżkę, która nie była najłatwiejsza ani najbardziej konwencjonalna, lecz z pewnością z jakiegoś powodu musiała jej się wydać właściwsza, niż spojrzenie w oczy mężczyzny przed nią i powtórzenie słów przysięgi. Dlaczego?
Przesunęła wzrokiem w stronę drzwi - widziałem ten ruch wyraźnie, jakby wszystko inne na moment straciło ostrość - boczne wyjście, cień przy framudze, wąski pas światła wpadający z zewnątrz, to tam uciekł jej wzrok. Przez krótką chwilę trudno było mi przyjąć, że to dzieje się naprawdę, że to nie projekcja moich własnych pragnień. Gdy na nią spoglądałem, widziałem tę samą dziewczynę, która kiedyś potrafiła spojrzeć na mnie w sposób, który odbierał mi grunt pod nogami, teraz robiła to ponownie, choć nieświadomie. Ile razy wyciągałem do niej ramię w innych sytuacjach? Na stromym zboczu, na śliskiej kładce, w zatłoczonym miejscu, kiedy potrzebowała kogoś, kto przejmie ciężar. Ile razy ona robiła to samo dla mnie? Pamiętałem ciasną ulicę przepełnioną ludźmi i moment, kiedy ścisnęła moją dłoń, żeby nie zniknąć w tłumie - pamiętałem wieczór, kiedy nic nie mówiłem, a ona tylko otworzyła przede mną drzwi, bez chwili zawahania, pozwalając mi zostać na noc.
To była moja dziewczyna. Wyglądała inaczej niż wtedy, gdy widzieliśmy się po raz ostatni - była starsza o kilka lat, o kilka decyzji, o kilka nocy bez snu, ale ja też nie byłem już tym samym człowiekiem - nie byłem tym samym chłopakiem, który kiedyś stał obok niej z rękami w kieszeniach i planem, który kończył się na następnym tygodniu. Miałem więcej zmarszczek przy oczach, więcej cienia pod nimi, mniej złudzeń, a jednak było w tym coś niezmiennego - sposób, w jaki na mnie patrzyła, sposób, w jaki ja patrzyłem na nią - jakby czas oblekł nas tylko cienką warstwą kurzu, którą można było zdmuchnąć jednym gestem. A przecież zniknęła z mojego życia tak konsekwentnie, że zacząłem wierzyć, iż tak właśnie miało być. Mogłem napisać więcej, odezwać się wcześniej, mogłem nie pozwolić, żeby to się rozmyło, nie zrobiłem tego, gdzieś w głębi duszy wiedziałem, że zraniliśmy się nawzajem, oboje byliśmy winni, ale teraz patrzyła na mnie tak, jakby moje pojawienie się miało znaczenie.
Jej wybranek coś powiedział, widziałem ruch jego ust, napięcie w ramionach, nie słyszałem słów - nie obchodziły mnie wcale, liczyło się tylko to, że ona nie odrywała ode mnie wzroku praktycznie od chwili, gdy nasze oczy wreszcie się spotkały. Kontrastowałem z nim aż nazbyt wyraźnie - on był idealnie wpasowany w tę scenę, ja byłem elementem, który nie powinien się tu znaleźć, a jednak patrzyła na mnie, nie na niego. Na mnie. Zobaczyłem moment, w którym mnie dostrzegła - nie był spektakularny, teatralny, romantyczny, nie było gwałtownego ruchu ani okrzyku, tylko jej spojrzenie, które najpierw minęło mnie, jak każdą inną twarz, a potem nagle zatrzymało się i wróciło, jakby ktoś pociągnął za niewidzialną nić. W brązowych tęczówkach, które prześladowały mnie nocami, pojawił się błysk - ten błysk - nie potrafiłem go pomylić z niczym innym, to nie była panika, to było rozpoznanie, mimo to przez sekundę miałem wrażenie, że to ja zaczynam majaczyć, moje własne pragnienie dopisuje szereg znaczeń do czegoś, co było tylko zdziwieniem. Nie powinno mnie tu być, miała prawo poczuć się zaskoczona, to jeszcze nie musiało niczego oznaczać. Nie wiedziałem zresztą, co zobaczyła najpierw - cień przy bocznej nawie, sylwetkę w ciemnym płaszczu, ogorzałą twarz, której nie powinna była się tu spodziewać? Kiedyś potrafiliśmy czytać z siebie jak z otwartych ksiąg, teraz kwestionowałem praktycznie wszystko, co dostrzegałem, bo przecież powinniśmy być sobie obcy.
Stałem nieruchomo, bliżej, niż planowałem kiedykolwiek być, czując, jak całe to miejsce kurczy się do jednej linii między jej oczami a moimi - wyraz twarzy Pruey zmienił się minimalnie, ale wystarczająco, żebym poczuł to pod skórą, jakby ktoś zapalił światło w ciemnym pomieszczeniu, wystawiając mnie na nagłą jasność, w której nie mogłem się już ukryć. Zastygłem bez ruchu, czując, jak serce zaczyna walić mi w klatkę piersiową w tempie zupełnie nieadekwatnym do sytuacji, którą powinienem obserwować z dystansu. Nie wyglądałem jak jeleń podczas spotkania ze światłami nadjeżdżającego pojazdu, przynajmniej taką miałem nadzieję, lecz z pewnością nie czułem się aż tak gotowy na naszą interakcję, jak pragnąłem być. W tym momencie czułem się dziwnie odsłonięty, nie przed tymi wszystkimi ludźmi dookoła nas, tylko przed nią. Wspomnienia wróciły nieproszone, uderzając mnie równie mocno, co reakcja Prudence.
Zamknęła oczy na krótką chwilę, nawet z tej odległości widziałem, jak jej klatka piersiowa unosi się i opada, i przez sekundę poczułem w sobie ten irracjonalny lęk, że kiedy je otworzy, odwróci wzrok - zaraz wróci do roli, którą dla niej przygotowano, bo sama dokładnie tego chciała od życia - prawda? Spokoju, stabilizacji, swojego miejsca na ziemi, właściwego mężczyzny u boku, gotowego zmienić dla niej wszystkie swoje przyzwyczajenia, niczym za machnięciem różdżki, bez problemów po drodze, bez konfrontacji, bez chwil słabości - dojrzałego, odpowiedzialnego, zdecydowanego człowieka, bezpiecznej przystani - to nigdy nie byłem ja, chociaż jeszcze nigdy nie chciałem tak mocno, by okazało się to kłamstwem. Serce uderzyło mi tak mocno, że przez chwilę słyszałem tylko własny puls, w mojej klatce piersiowej zrobiło się ciasno, jakby ktoś bez ostrzeżenia cofnął mnie o dekadę. Nagle nie byłem mężczyzną z bagażem lat, z drogą zaplanowaną na wieczór, byłem chłopakiem, który stał na granicy czegoś, co było dla niego równie orzeźwiające, co paraliżujące. Poczułem się tak, jakbym znowu miał dwadzieścia lat i stał na krawędzi czegoś nierozsądnego, czegoś, co nie miało planu ani gwarancji, co mogło się rozpaść pod niewłaściwym spojrzeniem.
Wiedziałem, jak to wyglądało z boku - ucieczka sprzed ołtarza, skandal, historia, którą będą powtarzać latami - kobieta stojąca w świetle kandelabrów, w białej sukni, z ciemnymi włosami opadającymi na ramiona, z twarzą, która jeszcze przed chwilą była maską spokoju, a teraz stawała się odrobinę chaotyczną deklaracją podejmowanej decyzji. Cofnięta o krok, jakby już fizycznie oddzielona od sceny, w której miała odegrać rolę, podczas gdy pozostałe figury nadal znajdowały się na swoich wyznaczonych miejscach. Narzeczony zastygł obok niej, z ustami ściągniętymi w cienką linię niezrozumienia i wściekłości, której jeszcze nie odważył się pokazać. Kapłan, którego postawa twardniała z każdą sekundą, bo przecież nie powinien okazywać emocji, i mężczyzna przy wyjściu, który nie pasował do tej sceny, ale nagle stał się integralnym punktem całości. Obraz był tak wyraźny, że przez chwilę miałem wrażenie, że patrzę na czyjąś historię, nie na własną, nie do końca wiedząc, komu mam kibicować, ani co dokładnie robić.
Cisza w kowenie zgęstniała, zwiastując nadejście momentu, w którym coś nieodwracalnego przestawało być tylko możliwością. Na peryferiach uwagi odnotowywałem wszystkie bodźce - to, jak ludzie zaczynają poruszać się niespokojnie, twarze w pierwszych rzędach tężeją, i że pan młody wyprostował się, jakby właśnie ktoś wymierzył mu policzek. Prue na niego nie patrzyła, kiedy rozchyliła powieki, wbrew moim irracjonalnym podszeptom, wzrok wciąż miała wbity w to samo miejsce - we mnie. Materiał sukni poruszył się wokół jej nóg, biały jasny, dla części ludzi pewnie ironicznie czysty jak na decyzję, którą właśnie podejmowała - w końcu dla postronnych cała ta scena musiała wyglądać krystalicznie zrozumiale, nawet jeśli wcale tak nie było. Nie padły żadne słowa, nikt nie krzyczał, nie rzucił się przed siebie, wszystko zastygło w miejscu.
Ja też nie ruszyłem się od razu, jeszcze nie, dopiero uświadamiając sobie w pełni, iż w takim momencie sekunda potrafi być dłuższa niż całe miesiące. Stałem tam, gdzie stałem, świadomy, że samą obecnością przekraczam granicę, której nie powinienem przekraczać, czując, jak serce wali mi w klatce piersiowej w sposób, który nie miał nic wspólnego z opanowaniem, a wszystko z tą głupią, wewnętrzną niepewnością. Nie wiedziałem, co zrobi, nie wiedziałem, czy w ogóle cokolwiek zrobi. Nie wiedziałem, czy jestem dla niej rozwiązaniem, czy tylko kolejnym problemem - wiedziałem tylko, że mnie widzi, i że nie odwraca wzroku. Nie byłem tu zaproszony, nie miałem prawa ingerować w świętość tej chwili, przyszedłem, żeby zobaczyć, może żeby się upewnić, może by zamknąć coś w sobie - nie po to, żeby stać się jedną z głównych postaci tego dramatu, a jednak stałem teraz kilka kroków od mojej osoby, która zasługiwała na wszystko, co najlepsze, gotów zrobić coś, czego jeszcze chwilę temu nie brałem pod uwagę.
Nawet tym napięciu, była taka sama, jak niegdyś - ta sama dziewczyna, która kiedyś patrzyła na mnie z mieszaniną uporu i czułości, jakby świat był przeszkodą, którą można obejść, jeśli tylko znajdzie się właściwą ścieżkę. Przez te lata ciszy nauczyłem się myśleć o niej jak o kimś, kto wybrał inną drogę, pozwalając, by milczenie stało się ceglanym murem pomiędzy nami - mógłbym powiedzieć, że to ona go postawiła, ale prawda była mniej wygodna - ja też nic nie zrobiłem, nie napisałem ponownie, nie zapukałem. Teraz ta droga zdawała się prowadzić w kierunku nawy, znowu łącząc nas w najbardziej niekonwencjonalny, może nawet niedorzeczny sposób. Staliśmy teraz naprzeciw siebie, pierwszy raz od dawna, jak dwoje ludzi, którzy mieli wspólną historię, a żadnej teraźniejszości, lecz w spojrzeniu, jakie mi słała, nie było obcości. Mój wyraz twarzy musiał być za to inny niż zwykle - pozbawiony grymasu ironii, którą często się zasłaniałem, półuśmiechu, którym rozbrajałem napięcie. Została tylko ta determinacja, która nie potrzebowała wielkich słów, i coś jeszcze - spokojny upór - ten, który przychodził, kiedy człowiek przestawał udawać, że to, co może się wydarzyć, zupełnie go nie dotyczy. To, co zamierzałem zrobić, to była moja decyzja - jeśli miałem być teraz tym złym, nieodpowiedzialnym, tym, który psuje ceremonię, przyjmowałem to; jeżeli ktoś chciał zatrzymać bieg rzeczy, w momencie, w którym zdecydowałem się wejść w to całym sobą, bez uników i wyjść awaryjnych, musiałby to zrobić siłą. Wystarczyło, aby ona zrobiła ten jeden krok i sama zainicjowała ciąg zdarzeń, tylko tyle - aż tyle.
Czułem, jak rzeczywistość próbuje mnie dogonić, umysł usiłował uporządkować to, co się działo - kobieta przy ołtarzu patrzyła na mnie tak, jakby w tym pomieszczeniu nie było nikogo innego, nawet jeśli jej narzeczony stał obok, z twarzą, która zaczynała tracić uprzejmą maskę. W tej chwili nie myślałem o tym, że nie odpisała na mój list, nie zaprosiła mnie tutaj, że po ciągu dramatycznych wydarzeń zniknęła z mojego życia, a ja pozwoliłem jej zrobić to bez pożegnania. Nie analizowałem, kto zawinił bardziej, kto pierwszy odwrócił wzrok, widziałem tylko figurę w białej sukni, która mogła zostawić za sobą kowen, świece, kadzidła i człowieka, z którym miała połączyć swój los, jeżeli tylko właśnie tego sobie życzyła. Minęło dostatecznie dużo czasu, żeby przestać wiedzieć, kim dla siebie jesteśmy, a jednak wystarczyło, iż teraz nie spoglądała na kapłana, nie na rodziców, nie na człowieka, który miał za chwilę stać się jej mężem, tylko na mnie - i robiła to tak, jakby cała reszta przestała istnieć. Nie umiałem postąpić inaczej, niż tylko zatrzymać się w tym punkcie, odwzajemniając spojrzenie.
„Kocham cię, to jedyna część tej decyzji, która należy do mnie” , cała reszta nie była moja - i nie musiała być, dokładnie tak jak Prue, wyjście stąd razem nie oznaczało początku ani końca, przynajmniej nie dla mnie - było wyłącznie sposobem na okazanie wsparcia, o ile rzeczywiście go teraz potrzebowała. Byłem tutaj, byłem tu dla niej, czekałem, a czas rozciągał się nienaturalnie - to były sekundy, może minuta, bądź dwie, lecz w mojej głowie wszystko trwało znacznie dłużej. Nawet nie spostrzegłem się, kiedy zacząłem wstrzymywać oddech, powietrze w moich płucach stało się cięższe, duszne, przesycone ciężkim aromatem dymu kadzidlanego, cudzych perfum, roślin w wazach, którymi przyozdobiono całą katedrę. Sekunda po sekundzie, świat coraz bardziej się kręcił.
Lilie wysunęły się z jej dłoni, nie teatralnie, nie dramatycznie, jednak wiedziałem, iż to właśnie ten obraz miałem zapamiętać na długo, niezależnie od reszty przyszłości - białe kwiaty na ciemnoszarej, zimnej podłodze, ostatnie światło zachodu słońca wpadające przez szerokie okna, drobinki pyłku wirujące w złotej smudze. Jasne płatki rozsypały się po kamiennej posadzce, kilka z nich odłączyło się od łodyg, poruszając się w przeciągu, jakby ktoś przesunął je palcem. Nikt nie zareagował od razu, nikt nie rzucił się, by podnieść bukiet, nie otworzył ust, nie wydał z siebie dźwięku zupełnie tak, jakby pozostali ludzie zastygli na swoich miejscach. Odgłos upadającej wiązanki zabrzmiał ciszej, niż powinien, ale wciąż przypominał wystrzał - głośniejszy niż jakiekolwiek słowo, bardziej stanowczy niż deklaracja, „nie”. Serce uderzyło mi tak mocno, że przez moment poczułem je w gardle, waliło mi w klatce piersiowej tak mocno, iż przez chwilę miałem wrażenie, że wszyscy to słyszą. Słyszą i patrzą na naszą trójkę, oczekując wielkiego przedstawienia, gwałtownych porywów emocji, może nawet sceny rodem z dramatycznej powieści - do niczego takiego nie doszło, żadne słowa nie opuściły niczyich ust od długiej minuty. W kowenie zapanowała cisza tak głęboka, że przez moment naprawdę wydawało się, że czas stanął. Nikt nie krzyczał, nikt nie rzucił się, by zatrzymać nieuniknione - być może zaskoczenie było silniejsze niż oburzenie, nie od dziś wiedziano przecież, że szok paraliżuje lepiej niż jakiekolwiek zaklęcie, sam chyba w nim byłem, nawet jeśli starałem się odnaleźć w całej sytuacji.
Nie uśmiechałem się, moje oczy musiały być ciemniejsze niż zwykle, skupione wyłącznie na postaci w bieli - nie na tłumie, tylko na niej - tym gestem dawałem jej jedno, proste potwierdzenie, chociaż serce waliło mi w klatce piersiowej tak mocno, że przez moment zagłuszało wszystko inne. Spojrzenie miałem spokojne, skupione, twarde w swojej stanowczości - jak u kogoś, kto stoi na krawędzi i wie, że jeśli druga osoba skoczy, on też skoczy bez zastanowienia. Zupełnie tak jak wtedy, gdy wchodziłem w sytuację, z której nie każdy wychodził bez szwanku, teraz też byłem przygotowany na konsekwencje, choć jeszcze nie znałem ich kształtu. Nie wiedziałem, co powiem, nie wiedziałem, co zrobimy, kiedy staniemy twarzą w twarz, już bez setek oczu obserwujących całą scenę - wiedziałem tylko, że gdy zebrała suknię w górę, ruszając w moim kierunku, nie miałem zamiaru pozwolić, by robiła to sama, zawsze spotykaliśmy się w połowie drogi. Zrobiłem krok naprzód, potem kolejny, dwa kroki, które przekreślały każdą możliwość wycofania się z tej sytuacji z godnością, dystansem, z wymówką. Wyszedłem z półcienia w pełne światło świec i gasnącego słońca, czując na sobie spojrzenia, setki małych osądów, które dopiero miały się uformować - rodziców, gości, kapłana, jego - ale patrząc tylko na nią. Przez ułamek sekundy ponownie zobaczyłem w niej tamtą dziewczynę sprzed lat - tę, która śmiała się bez zastanowienia, tę, która patrzyła na mnie, jakby świat był mniej skomplikowany, kiedy staliśmy obok siebie. Odwróciłem się lekko w stronę drzwi, ustawiając się tak, by osłonić ją przed wzrokiem sali, nawet jeśli nadaremnie - panna młoda przy ołtarzu, cofnięta o krok, bukiet w dłoniach, upuszczony na ziemię, spojrzenie wbite w obcego mężczyznę stojącego przy wyjściu, obustronna droga do miejsca, w którym nagle się znaleźliśmy - to był obraz, który ludzie zapamiętają na lata.
Dźwięki niosły się po katedrze bardziej niż zwykle - a może tylko tak mi się wydawało, bo nigdy nie byłem stałym bywalcem takich miejsc i nie zamierzałem tego zmieniać po dniu dzisiejszym - moje skórzane buty nie robiły tyle hałasu, co wysokie, eleganckie obcasy, ale wciąż słyszałem każdy krok odbijający się echem w mojej głowie, zwielokrotniony i wzmocniony emocjami przepływającymi przeze mnie niepowstrzymaną falą. Za nami wciąż panowała cisza, tak głęboka, jakby czas rzeczywiście się zatrzymał. Nie wiedziałem, co będzie dalej, czy za godzinę Prue nie znienawidzi mnie za to, że tu byłem, ani czy to nie jest kolejny moment, w którym nasze drogi się przetną tylko po to, by znów się rozminąć. Może dopiero później ktoś zacznie krzyczeć, może dopiero za chwilę ruszy za nami ojciec, narzeczony, ktokolwiek. Teraz była tylko ona i przestrzeń między nami, która malała z każdym krokiem. Mimo lat milczenia, mimo braku odpowiedzi, mimo tego, że staliśmy się sobie obcy na papierze, ruszyłem, zanim zdążyłem pomyśleć - bo kochałem ją również tego dnia, i jeśli właśnie spaliła za sobą mosty, nie zamierzałem pozwolić, by stała na brzegu sama. Nie miałem planu, nie wiedziałem, dokąd pójdziemy, miałem wyjechać tego wieczoru w trasę, zlecenie czekało, lecz teraz wszystko wydawało się jednocześnie dalsze i mniej ważne. Reszta mogła runąć za naszymi plecami, byliśmy tylko my.
Niegdyś bałem się, że jeśli spróbuję zmienić rzeczywistość, usłyszę „nie” - jeżeli nazwę to, co było między nami, stracę nawet tę niedookreśloną bliskość, więc wybrałem zawieszenie, milczenie. Teraz nie było już zawieszenia, domysłów, półprawd i półśrodków, w tej chwili nie byliśmy sobie obcy, nie było lat ciszy, nie było niewysłanych listów ani niewypowiedzianych wyznań, był tylko ruch, i decyzja, którą właśnie podjęła. Kiedy więc znalazła się na wyciągnięcie ręki, zrobiłem ostatni krok do przodu, zamykając dystans między nami. Materiał jej sukni musnął moje nogi, kiedy zrównała się ze mną, a ja bez słowa wyciągnąłem ku niej ramię. Nie myślałem o konsekwencjach, o tym, co będzie potem - czy za godzinę będzie przytłoczona, czy za tydzień uzna, że to był błąd. Nie wiedziałem, dokąd pójdziemy, co powiem, kiedy znajdziemy się już na zewnątrz, czy to początek czegoś, czy tylko gwałtowny zwrot, który za chwilę uderzy w nas z całą siłą konsekwencji. Nie próbowałem zgadywać, co myśli, nie przypisywałem jej słów, których nie wypowiedziała, widziałem tylko fakty - cofnięty krok, upuszczony bukiet, ruch w moją stronę, brak choćby jednego spojrzenia w kierunku ołtarza. Przez lata mogłem udawać, że to minęło, że to było coś przelotnego, że rozmijaliśmy się nie bez powodu, jednak wystarczył jeden moment, by wiedzieć, że nic z tego nie było prawdą. Prawda spoczywała gdzieś przed nami, wystarczyło tylko po nią sięgnąć.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Prudence Fenwick - 19.02.2026

Miał to być piękny wieczór. Wszystko zostało wspaniale zaaranżowane, pewnie marzyła o tym niejedna dziewczyna podczas swoich młodzieńczych lat. Idealny pan młody, idealne aranżacje, wszystko dopięte na ostatni guzik. Tylko panna młoda nie do końca pasowała do obrazka. Niby była tutaj obecna ciałem, jednak jej myśli zaczęły uciekać, z minuty na minutę wydawała się być coraz bardziej zagubiona i podstawiona pod ścianą. Pojawił się ten ciężar, którego nie mogła się pozbyć, który podważał podjętą przez nią decyzję. Pojawiły się myśli i wspomnienia, które były bardzo głośne, chociaż wokół niej panowała cisza, przebijał się przez nią jedynie głos kapłana, na którym zupełnie się nie skupiała, zbyt wiele działo się teraz w jej głowie. Czuła, że popełnia błąd, nieodwracalny błąd i musiała coś z tym zrobić. Zazwyczaj nie miała w sobie tyle odwagi, zazwyczaj spełniała oczekiwania wszystkich wokół, ale ten jeden raz wiedziała, że nie powinna tego zrobić. Nie chciała być bierna, nie chciała już dłużej spełniać niczyich oczekiwań, był to czas kiedy chodziło tylko i wyłącznie o nią, no, nie do końca tylko o nią, bo w jej myślach pojawiała się osoba, która od lat znaczyła dla niej wiele.

Nie umiała nad tym zapanować, porównywała sobie w głowie momenty, kiedy byli razem do tego, jak ostatnio wyglądało jej życie. Nigdy nie była bardziej szczęśliwa, niż wtedy kiedy miała go obok siebie, kiedy nie musiała się zastanawiać w jaki sposób jej słowa zostaną odebrana, kiedy po prostu cieszyli się teraźniejszością i nie zastanawiali nad tym, co przyniesie jutro. Nie musiała odnajdywać się w żadnej roli, nie musiała dostosowywać się do otoczenia, mogła być sobą. Ostatnio coraz rzadziej się to działo. Niby tego chciała, niby pragnęła stabilizacji, ale czy na pewno miała ona wyglądać właśnie w taki sposób? Czy była gotowa zostać idealną żoną, która uśmiechała się na przyjęciach rodzinnych, prowadziła te wszystkie rozmowy o niczym, zabawiała towarzystwo będąc przy tym zawsze promykiem słońca. Nie do końca to do niej pasowało, wiedziała, że wystarczy kilka miesięcy, aby zaczęło ją to dusić, zresztą nie darzyła stojącego przed nią mężczyzny żadnymi uczuciami, przywykła do jego obecności, jednak nie niosło to ze sobą niczego więcej. Tym bardziej, że próbował wpływać na to, co robiła, w jaki sposób robiła, chciał, żeby bardziej pasowała do jego idealnego obrazka, tyle, że to nigdy nie był jej obrazek.

Chciała czegoś więcej, i wiedziała, że jest w stanie po to sięgnąć. Istniała na tym świecie osoba, przy której od zawsze czuła się wyjątkowo, która powodowała drżenie jej ciała, przy której pojawiały się te mityczne motyle w brzuchu, tylko, że nigdy nie miała w sobie odwagi, aby zweryfikować, czy byli dla siebie faktycznie tylko i wyłącznie przyjaciółmi, miała świadomość, że w jej przypadku to nigdy nie było tylko to. Niefortunnie przez lata brnęli w ten typ relacji, przez co pojawiły się obawy, że jednym zdaniem mogła wszystko popsuć, a nie chciała tego psuć, za bardzo jej na nim zależało. Właśnie dlatego się odsunęła, przestała pisać, jakby ta przestrzeń miała pomóc jej to sobie ułożyć. Mimo milczenia, mimo tego, że nie widzieli się od lat to, co czuła nie gasło, nie zniknęło, nie odeszło w zapomnienie, nadal w niej tkwiło.

Gdy więc dostrzegła jego sylwetkę, gdy zauważyła, że znajduje się tutaj nie widziała innej możliwości, jak to, aby jak najszybciej zniknąć z tego miejsca. Podjęła decyzję, jej ciało podjęło ją szybciej od myśli, w końcu zaczęło się od kroku spowodowanego niepewnością. Kiedy go zauważyła wiedziała, że to było słuszne. Nie znalazł się tu bez powodu, pojawił się jak zawsze gdy robiła coś głupiego, nie miała pojęcia, czy zdawał sobie sprawę z tego, że była nieszczęśliwa, nie wiedziała, co właściwie spowodowało, że przyszedł do tej katedry, że znalazł się w tym miejscu, co nim kierowała. Istotne było to, że był tutaj. Patrzył na nią, a ona poza nim nie widziała już nikogo. To powinno być trudniejsze, bukiet jednak wysunął jej się z rąk, opadł na posadzkę, co było kolejnym znakiem - nie miała dzisiaj wziąć ślubu. Nie mogła wyjść za kogoś takiego. Pan młody coś mówił, Prudence miała jednak wrażenie, że mówi do niej w obcym języku, zupełnie zignorowała jego słowa.

Wpatrywała się więc w jedyną osobę, którą kochała, kiedyś i najwyraźniej nadal. Oczy jej błyszczały, nie były już matowe, jak jeszcze przed chwilą. Nie myślała o konsekwencjach, o ludziach, którzy byli świadkami podejmowania przez niej decyzji, o tym, że na pewno na długo zapamiętają ten dzień, że pewnie jego echo będzie odbijało się za nią przez lata. To nie było istotne, ważne, że dotarło do niej, że droga jest tylko jedna i zawsze prowadziła do niego. Kiedy przymknęła na moment oczy, później je otworzyła, a on nadal tam był poczuła w sobie siłę, której potrzebowała.

Wystarczyło to spojrzenie, aby dokładnie wiedziała, co powinna zrobić, by nie zastanawiała się już nad niczym, chwyciła więc materiał sukni i ruszyła przed siebie, nie odzywając się ani słowem. Nie musiała nic mówić, to co robiła wybrzmiewało wystarczająco głośno, było jednoznaczne. Wybrała go, chociaż nie miała pojęcia, co to właściwie oznacza, czy w ogóle coś oznaczało, wiedziała tylko tyle, że chciała stąd uciec, uciec z nim. Tylko to miało znaczenie. Nie obchodził jej nikt inny, ani to co będzie dalej, wyjątkowo nie miała żadnego planu, czy w ogóle dało się zaplanować się coś takiego. Obudziła się z pewnością, że zostanie dzisiaj żoną, znalazła się na tym ołtarzu, wtedy pojawiły się wątpliwości, bardzo wiele wątpliwości, uderzyły w nią myśli, których do siebie nie dopuszczała od lat, jednocześnie, wszystkie, a później zobaczyła go w tej bocznej nawie, to było wystarczające, by zdała sobie sprawę z tego, że nie mogła tego zrobić. Nie chciała tego zrobić.

Wyszedł jej na przeciw, ruszył w jej kierunku, nie był obojętny na to, co się działo. Nie musiała tego robić sama, jak zawsze mieli spotkać się w połowie drogi, to nie było niczym nowym, mieli to w zwyczaju. Najwyraźniej niewiele się zmieniło od ich ostatniego spotkania, mimo, że przecież minęło już kilka lat. Mogli być sobie obcy, mogli być zupełnie innymi ludźmi, a jednak nadal doskonale się rozumieli, to się nie zmieniało, nigdy miało się nie zmienić. Odetchnęła głęboko, kiedy wsunęła mu się pod ramię, poczuła ulgę, nadal była zdenerwowana, emocje które ją wypełniały były bardzo silne, jednak wiedziała, że to co robi jest słuszne. Nie chciała tu zostać, chciała znaleźć się z nim jak najdalej stąd, chociaż nie miała pojęcia co to oznaczało, wiedziała, że go kocha, wiedziała też jednak, że nie do końca było im pisane bycie razem, bo ich sposób na życie diametralnie się od siebie różnił, to jednak nie miało w tym momencie najmniejszego znaczenia, nie było istotne. Najważniejsze, że nie popełniła największego błędu w swoim życiu.

Zatrzymała się na moment, by spojrzeć mu w oczy, nie była to chwila, w której mogli wyjaśnić sobie cokolwiek, gesty świadczyły same za siebie, na rozmowę znajdą czas później, kiedy już znajdą się z dala od tych wszystkich ludzi, którzy się w nich wpatrywali. Pewnie mogli dopisać sobie do tego historię, nie byłaby ona nawet daleka od prawdy, widać było, że zależy jej na mężczyźnie, którego nie powinno tutaj być, była gotowa porzucić to wszystko za sobą i zobaczyć, co przyniesie im przyszłość, właściwie to nawet nie mając pewności, że miała przynieść cokolwiek.

Musieli opuścić to miejsce, nikt jeszcze nie zdążył zareagować, nikt nie odezwał się słowem, w katedrze było ogromnie cicho, miała wrażenie, że wszyscy obecni są w stanie usłyszeć to, jak głośno biło jej serce, nie przejmowała się tym jednak, nie przejmowała się niczym, nie w tej chwili, istotne było bowiem tylko to, że nie popełniła błędu, którego okropnie by żałowała, bo przecież on tu był, czekał na nią, był gotowy ruszyć z nią dalej chociaż tylko na chwilę. Powinni porozmawiać, był to chyba odpowiedni moment na to, aby wyjaśniła mu co nieco, przeprosiła za swoje milczenie, za dystans, który się między nimi pojawił. Później spróbuje ubrać myśli w słowa, jakoś się w tym odnaleźć, póki co powinni jak najszybciej znaleźć się przy drzwiach, póki jeszcze nikt nie zdołał im w tym przeszkodzić.

Bez słowa więc wykonała pierwszy krok, pierwszy krok, który miał ich zbliżyć do celu, tak właściwie to nie miała pojęcia dokąd pójdą, gdzie się znajdą, czy w ogóle miał jakieś plany na najbliższy czas, bo oczywiste było to, że nie zamierzał zostać tu na dłużej, nie miał tego w zwyczaju. Najważniejsze jednak, że znalazł się w tym miejscu, kiedy go potrzebowała, to było bodźcem, który przekonał ją o tym, że decyzja, którą podjęła była słuszna, nie mogła być mu zupełnie obojętna, a przynajmniej tak to sobie tłumaczyła, nie znalazłby się tutaj, gdyby było inaczej.

Nie mogli dużej zwlekać, musieli oddalić się stąd jak najszybciej, bo powoli słychać było ciche słowa, którymi zaczynali wymieniać się goście weselni, nie spowodowało to jednak, że się odwróciła, że choć na moment spojrzała w ich kierunku, byli jej obojętni, w tym momencie liczyło się tylko to, że to on znajdował się przy niej, że czuła znowu ciepło jego ciała, był jej oparciem - jak zawsze kiedy z czymś sobie nie radziła, jak mogła wątpić w to, że kiedykolwiek miało się to zmienić?

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Benjy Fenwick - 20.02.2026

Nie pamiętałem, żebym kiedykolwiek wcześniej czuł się aż tak nieruchomy, jak wtedy, przez kilka chwil stojąc w bocznej nawie, w półmroku, pomiędzy zimnym kamieniem ściany i filaru, między światłem płynącym z witrażowych okien i cieniem, który wydawał się bezpieczniejszy niż światło. Byłem tam prawie w idealnym momencie, by usłyszeć słowa przysięgi, a jednocześnie o całe lata za późno, jakby czas postanowił zadrwić ze mnie w najbardziej wyrafinowany sposób, palce miałem wsunięte w kieszenie, nie dlatego, że było mi chłodno, lecz dlatego, że nie wiedziałem, co zrobić z rękami, które pamiętały ją zbyt dobrze. Coś głęboko we mnie pragnęło, aby to właśnie tam znalazł się ten przeklęty symbol, który nie należał i nie miał należeć do mnie. „Nie powinienem był tu być”, to była jedyna myśl, która wracała do mnie konsekwentnie, uporczywie, z niemal zabójczą dla serca i duszy precyzją. Czułem się jak intruz, jak niewłaściwie umieszczona część w starannie wykalibrowanym mechanizmie, a jednak nie mogłem odejść, nie po tym, co dostrzegłem, jeszcze przed tym, gdy nasze spojrzenia spotkały się po raz pierwszy od tamtego felernego dnia na plaży. Zobaczyłem zmianę w jej oczach, zanim zrobiła kolejny krok - zaledwie chwilę temu były przygaszone, zasnute warstwą czegoś ciężkiego, czego nie dało się strząsnąć jednym ruchem głowy, przymknięciem powiek i głębokim oddechem, teraz błyszczały - nie chodziło o światło świec ani o słońce wpadające przez okna, to było coś wewnętrznego, coś, co wróciło na swoje miejsce, nie ten wyraz, którym obdarzało się ludzi z obowiązku, ale coś żywego, prawdziwego. Spoglądała bezpośrednio na mnie, zaciskając palce na brzegu ubrania, robiąc pierwsze ostrożne kroki - ten gest był tak znajomy, że przez sekundę poczułem dezorientację, przez krótką chwilę ogarnęło mnie absurdalne poczucie powrotu, zupełnie tak, jakby czas nie był linią, tylko pętlą, która właśnie się domknęła - jakbym znowu był tym chłopakiem, który nie zastanawiał się nad konsekwencjami, tylko robił to, co wydawało mu się jedyną słuszną rzeczą.
Zawsze spotykaliśmy się w połowie, to nie było coś, nad czym się zastanawiałem, nie była to pierwsza sytuacja, w której jedno z nas ruszało pierwsze, a drugie odpowiadało bez słów - przez lata nauczyliśmy się tego rytmu, i nawet jeśli minęły tygodnie, miesiące, jesienie, zimy i wiosny, całe sezonu życia, nawet jeśli milczenie rozciągnęło się między nami jak ocean, nasze ciała pamiętały. Po prostu skróciłem dystans, wychodząc jej na spotkanie, tak jak robiliśmy to kiedyś setki razy, gdy jedno z nas utknęło gdzieś pośrodku i potrzebowało drugiego, żeby dokończyć drogę. Tak jak kiedyś, gdy pomagałem jej wysiąść z łodzi na śliskim brzegu. Tak jak wtedy, gdy przechodziliśmy przez tłum i wiedziałem, że nie lubi, kiedy ktoś ją potrąca. Nie powiedziałem ani słowa, ona też nie, nie było takiej potrzeby, wystarczyło tylko, że na nią spojrzałem - „masz jakiś plan, czy liczysz na to, że wymyślę coś wystarczająco głupiego dla nas obojga?”, poprzedzone ułamkiem sekundy czegoś innego, głębszego, bardziej bliskiego odzwierciedleniu tego, co dostrzegłem w jej oczach - to spojrzenie było jak klucz wsunięty w zamek, o którym od dawna udawałem, że nie istniał, coś ustąpiło z cichym, wewnętrznym kliknięciem, którego nikt poza mną i nią nie mógł usłyszeć.
Wsunęła się pod moje ramię tak naturalnie, jakby robiła to wczoraj, nie lata temu, a ciepło jej ciała momentalnie uderzyło mnie w sam środek splotu słonecznego, mimo warstw materiału pomiędzy naszą skórą, promieniując pomiędzy nami, w głąb mojego żołądka, z siłą wspomnienia, które nigdy nie wyblakło. Poczułem, gdy wsparła się o mnie - nie dlatego, że nie mogła iść sama, ale dlatego, że nie musiała - czułem ciężar jej obecności, lekki i ogromny jednocześnie, i przez chwilę nie byłem pewien, czy to ona opierała się na mnie, czy ja na niej. Nie wiedziałem, co doprowadziło ją do tej decyzji, nie znałem jej myśli, nie znałem drogi, którą przeszła w swojej głowie w ciągu tych kilku sekund, widziałem tylko efekt - kobietę, która jeszcze chwilę temu stała przy ołtarzu, a teraz znalazła się tuż obok, nie oglądając się za siebie, jakby wszystko inne przestało istnieć. Słyszałem szepty, najpierw pojedyncze, potem nieco bardziej zlane, pochodzące z kilku oddalonych od siebie źródeł, poruszenie, które powoli rozlewało się po katedrze. Cisza wokół nas zaczynała pękać, ludzie powoli próbowali zorientować się w sytuacji, brali głębsze oddechy, rozglądali się w poszukiwaniu odpowiedzi na niezadane pytania - przede wszystkim „dlaczego?” lub bardziej przyziemnej wersji „co do chuja?” - ale nikt nas jeszcze nie zatrzymał, nikt nie krzyknął, wszyscy potrzebowali czasu, żeby zrozumieć, co właśnie się wydarzyło. Czułem na sobie spojrzenia, ciężkie i nieuniknione, ale nie miały one żadnego znaczenia dla naszych dalszych kroków, nie mogły nas zatrzymać, dopóki nie zatrzymaliśmy się sami, a w głębi duszy wiedziałem, że nie zamierzaliśmy tego robić, decyzja została podjęta, niezależnie od zewnętrznych okoliczności. Oczywiście, zdawałem sobie sprawę z tego, że zgromadzeni tu ludzie na pewno na długo zapamiętają ten dzień - „a potem wypadła z katedry i uciekła z jakimś typem na motorze”, co zabawniejsze, jeszcze rano naprawdę nie sądziłem, że będę tym typem, całe szczęście, umiałem szybko weryfikować dostępne opcje - jego echo będzie odbijało się za nią przez lata nie tylko podczas rodzinnych wydarzeń, lecz także w kuluarach Ministerstwa Magii i na salonach Londynu, jednak w tym momencie liczyło się tylko, byśmy opuścili wnętrze głównego budynku kowenu, zanim ktokolwiek spróbuje nam w tym przeszkodzić.
Pierwsze kroki były najtrudniejsze - nie dlatego, że ktoś próbował nas powstrzymać, właśnie dlatego, że nikt tego nie zrobił. Cisza, która się wokół nas rozlała, była gęsta, niemal fizyczna, czułem ją, chłód kamiennych ścian i ciężar tych najbardziej istotnych spojrzeń, które jeszcze nie zdążyły się zamienić w słowa - rodziny, kapłana, mężczyzny, który właśnie uświadamiał sobie, że został porzucony. Każde stuknięcie obcasów o podłogę przybliżało nas do wyjścia, które wydawało się absurdalnie daleko, przestrzeń zdawała się rozciągać bardziej niż kiedykolwiek, wydłużać nam drogę. Czułem napięcie między nami, drżenie, które nie było strachem, tylko nadmiarem wszystkiego naraz - straty, ulgi, decyzji, która nie przewidywała odwrotu - nie przyspieszyłem jednak, ani nie zwolniłem. Wiedziałem, że paniczna ewakuacja mogłaby tylko pogorszyć sprawę, natomiast gdybyśmy zwolnili, wszystko mogłoby wrócić do swojego poprzedniego kształtu, a nie zamierzałem pozwolić światu naprawić tego błędu.
Pchnąłem ciężkie drzwi, których zawiasy odpowiedziały cichym, przeciągłym jękiem, jakby również protestowały przeciwko temu, co właśnie się działo, ale ustąpiły. Świat na zewnątrz był jaśniejszy, niż się spodziewałem, zatrzymałem się na sekundę, pozwalając jej wyjść pierwszej, a potem podążyłem za nią i zamknąłem boczne wrota. Dźwięk, który wydały, był cichy, ale ostateczny. Świeże powietrze uderzyło nas z całą swoją intensywnością, było rześkie, specyficznie ostre, pachniało wilgotną ziemią i wczesną wiosną, mieszanką czegoś nieokreślonego, co zawsze towarzyszyło momentom przejścia. Świat wyglądał absurdalnie normalnie, jakby nic się nie wydarzyło, słońce wisiało nisko nad horyzontem, złoto jego ostatnich promieni przechodziło w chłodniejszy odcień, rzucając długie cienie na żwirowaną ścieżkę. Czas, który jeszcze chwilę temu wydawał się zatrzymany, znowu ruszył.
Przeniosłem spojrzenie na jej suknię, mój wzrok zsunął się po bieli materiału aż do jej butów, spojrzałem na obcasy z wyraźnym sceptycyzmem, potem z powrotem na jej twarz, nie wypuszczając jeszcze Prue spod ramienia, ale zsuwając rękaw wolnej strony płaszcza. Moja druga ręka wreszcie również musiała się wyswobodzić, tylko na tyle, bym mógł bez słowa narzucić okrycie na ramiona niedoszłej panny młodej, już moment później znowu zamykając się na jej drobnej sylwetce.
- Teraz lepiej. - Mruknąłem w końcu cicho, mój głos był niższy niż zwykle, ochrypły od wszystkiego, co wydarzyło się w ciągu ostatnich minut. Nie miałem planu, nie przygotowałem żadnej wersji przemowy, zupełnie nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy, cały mój plan kończył się na „stań tam i nie umrzyj, kiedy ją zobaczysz”. Podejrzewałem jednak, że ta część, w której staliśmy tu - już jednak nie w tym „tam” - bez ruchu, nie mogła trwać długo, bo to, jakkolwiek kuszące, miało bardzo ograniczoną skuteczność strategiczną, za chwilę miało się tu zrobić tłoczno, więc musieliśmy podjąć decyzję. Wybór był raczej prosty, wahał się pomiędzy złą opcją, a jeszcze gorszą.
- Pozwól, że zadam oczywiste pytanie. - Uniosłem brew, patrząc na nią tak, jakbym naprawdę potrzebował tej informacji do podjęcia dalszych działań, w rzeczywistości już słyszałem za plecami przytłumione poruszenie, drzwi jeszcze się nie otworzyły, ale to była kwestia sekund, nie minut, jakieś sto metrów dalej zaczynała się ulica, wąska, prawie pusta o tej porze, z nie do końca legalnie zaparkowanym przy krawężniku jednośladem, który jeszcze kilka minut temu miał być tylko środkiem, żeby przyjechać tu i wyjechać bez śladu. Przesunąłem ciężar ciała lekko na jedną nogę, odruchowo, jakbym już szykował się do ruchu, jednocześnie wolną ręką wyciągnąłem kluczyki z kieszeni i uniosłem je na sekundę, metal błysnął krótko w świetle zachodzącego słońca, zanim znów zacisnąłem je w dłoni. Nie czekałem długo, bo czas właśnie się kończył, przechyliłem głowę lekko na bok, mierząc odległość, jej równowagę, własne możliwości. - Czy jesteś w stanie biec w tym szybciej niż przeciętny, bardzo zdeterminowany narzeczony? - Kącik moich ust drgnął, ale to nie był uśmiech, jeszcze nie, to było coś bliższego koncentracji, tej szczególnej jasności umysłu, która przychodziła zawsze wtedy, gdy sytuacja wymykała się poza granice rozsądku. Przesunąłem wzrokiem po niej bez skrępowania, od ciemnych włosów, przez linię ramion, aż w dół, gdzie biała suknia kończyła się parą obcasów, które wyglądały jak stworzone do wszystkiego poza ucieczką. Za naszymi plecami powietrze już się zmieniało, cisza nie była ciszą, tylko momentem tuż przed ruchem, wiedziałem, że to kwestia sekund, zanim ktoś odzyska zdolność reagowania, zanim drzwi znowu się otworzą, zanim ktoś wypadnie za nami z pytaniami, na które żadne z nas nie miało ochoty odpowiadać. Sto metrów - mniej więcej - niewiele, ale wystarczająco dużo, żeby miało znaczenie, jeśli zaczniemy się wahać.
- Mogę też pójść w coś bardziej widowiskowego. - Dodałem, mierząc jeszcze raz wzrokiem jej suknię i obcasy, zapadające się w żwirze bocznej dróżki. - Porwać cię jak należy. Na ręce. Przez ramię. Na barana. - Pełen repertuar kompromitujących opcji. Nachyliłem się odrobinę bliżej, głos obniżył się do półszeptu, już bez śladu żartu. - Ale musimy zdecydować teraz.
Krótka piłka.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Prudence Fenwick - 22.02.2026

Mimo tego, że nie podejmowała spontanicznych decyzji, nie dawała się ponieść emocjom, to czuła, że była to najbardziej właściwa decyzja jaką podjęła w swoim życiu. Nie musiała się nad nią zastanawiać godzinami, analizować jej, po prostu wiedziała, gdzieś w głębi siebie zawsze wiedziała, że tego nie chciała. Szkoda, że dotarło to do niej, kiedy znajdowała się w samym centrum zainteresowania, gdy wszystkie oczy skierowane były na nią, ale nieszczególnie się tym przejmowała. Najbardziej istotne było to, że znalazła wśród tych wszystkich ludzi osobę na której najbardziej jej zależało, która zawsze miała dla niej znaczenie, nawet jeśli ostatnio sama pozbyła się z jej życia. Nie pisała, nie odzywała się, udawała, że nigdy nie istnieli, myślała, że tak będzie łatwiej zapomnieć o tym, jak jej go brakowało, okazało się jednak, że wystarczyło jedno spojrzenie, jedna chwila, aby wszystko do niej wróciło. Jak w ogóle mogła sądzić, że da się o czymś takim zapomnieć? Udawać, że te wspomnienia były martwe, że nie miały żadnego znaczenia, kiedy to zawsze przy nim czuła się naprawdę żywa? Oszukiwała siebie, bo brakowało jej odwagi, teraz jednak wreszcie mogła postąpić właściwie.

Nie wahała się nawet przez sekundę, gdy jej oczy dostrzegły jego doskonale wiedziała, co powinna zrobić. Wydawało jej się, że czas się zatrzymał, że wszyscy inni na moment zawisnęli w jakiejś próżni, tylko oni mogli się poruszać, więc to wykorzystała, chociaż przecież nie miała żadnego planu, nie wiedziała, co dalej, to zdawała sobie sprawę, że nie może tu dłużej zostać i chce znaleźć się przy nim. Tego była pewna.

Ruszyła więc przed siebie nie przejmując się niczym, nie zastanawiając się nad tym, że pewnie ludzie będą o tym dyskutować przez lata, opowiadać o kobiecie, która wybiegła z kowenu w dzień swojego ślubu z zupełnie innym mężczyzną, o którego istnieniu praktycznie nikt nie miał pojęcia, ale ona wiedziała, zawsze wiedziała, że był kimś wyjątkowym, kto potrafił ją widzieć, kto rozumiał ją jak nikt inny. Potwierdzeniem tego było to, że wyszedł jej na przeciw, nie zamarł, ruszył w jej kierunku, aby pomóc jej się stąd wydostać. Nie musiała tego robić sama, mogła wsunąć się pod jego ramię, oprzeć na nim ciężar swojego ciała, przejść to z nim.

Nie mówiła nic, to nie było konieczne, widziała to w jego spojrzeniu, nie musiała nic mówić, na pewno zdawał sobie sprawę z tego, że trudno było zaplanować coś takiego, że kto jak kto, ale ona - mimo tego, że zazwyczaj miała plan na wszystko, to nawet ona nie mogła przewidzieć tego, że postanowi stąd uciec. Inaczej przecież by jej tutaj nie było, wolałaby nie doprowadzić do takiej sytuacji, niżeli teraz próbować jakoś się z niej wyplątać. Potrzebowała do tego niego, nieraz zdarzało im się razem uniknąć katastrof tylko dlatego, że potrafił jak nikt inny działać pod presją, wymyślać rozwiązania na poczekaniu, w przeciwieństwie do niej.

Nie było zresztą tutaj czego analizować, musieli opuścić to miejsce jak najszybciej, a później? Później cóż, nie było w tej chwili jakoś szczególnie istotne, wiedziała, co powinni zrobić teraz. Ludzie zaczynali szeptać między sobą, świat powoli zaczynał wracać do swojego rytmu, kończył im się czas spowodowany zaskoczeniem. Musieli stąd zniknąć, nie zamierzała teraz mierzyć się z oskarżającymi spojrzeniami, czy pytaniami, nie chciała się tłumaczyć z tego, co właśnie robiła. To nie był na to odpowiedni moment.

Wykonali pierwsze kroki, zbliżały się do drzwi, które miały wypuścić ich z katedry, która teraz wydawała się jej być klatką, w której sama pozwoliła się zamknąć, na szczęście jeszcze nikt nie postanowił się za nimi wyrwać, nikt im nie przeszkadzał, mieli tę drobną przewagę spowodowaną zaskoczeniem, na pewno nie spodziewano się, że ona postanowi stąd uciec, była jak na to zbytnio poukładana. Nie oglądała się za siebie, nie spoglądała w tył, skupiała się na cieple ciała, które ją otaczało, zabawne, że mimo upływu lat, mimo tego, że mijali się tak długo nadal całkiem naturalne dla niej było to, w jakiej pozycji się znalazła. To nie był pierwszy raz, nie zapominało się takich rzeczy.

Dotarli do drzwi, które Benjy otworzył jednym ruchem. Uderzył w nią podmuch świeżego powietrza, to było jej potrzebne, odetchnęła nim głęboko, powoli zaczynało do niej docierać, co właśnie robili, ale nie czuła z tego powodu żadnego ciężaru, tylko ekscytację, to upewniało ją w tym, że decyzja była słuszna. Zrobiła krok w przód, aby przekroczyć próg, poruszała się na tyle szybko na ile potrafiła, słońce powoli zaczynało się chować za chmurami, na zewnątrz było całkiem rześko, ale w końcu mogła oddychać, przestała się dusić, problemy zostały w katedrze za zatrzaskującymi się właśnie drzwiami.

Nie mogli jednak zostać w tym miejscu, bo problemy całkiem szybko mogły wyjść zza drzwi i ich dogonić, a zdecydowanie nie chciała teraz się z nimi mierzyć. Nadal nie miała planu, nie wiedziała dokąd powinni pójść, co zrobić, była pewna tylko i wyłącznie tego, że nie mogli zostać tutaj. Z rozmyślań wyrwało ją ciepło, które poczuła na swoich ramionach, Benjy narzucił jej na ramiona płaszcz, oczywiście, że to zrobił, jakby to w ogóle było istotne. Jak zawsze zwracał uwagę na takie drobnostki, które dla większości nie były zupełnie istotne.

Uniosła głowę, aby mu się przyjrzeć. Naprawdę tutaj był. Naprawdę stał przy niej. Naprawdę uciekła z nim sprzed ołtarza.

Nie mieli teraz czasu na rozmowy, na tłumaczenia, na to, aby sobie to wyjaśnić, a chciała mu powiedzieć naprawdę wiele. Przede wszystkim przeprosić za to, że odcięła się od niego, że nie pisała, że zignorowała list, wspomnieć o tym, jak bardzo za nim tęskniła, jak bardzo jej życie było puste, ale na to przyjdzie czas później, musieli się skupić na tym, by jak najszybciej się stąd ewakuować. To było w tej chwili najbardziej istotne.

- Jasne. - Wiedziała, że w jego głowie w tej chwili dochodziło do jakichś szybkich procesów myślowych, miał tę minę, która o tym świadczyła. Próbował znaleźć najlepsze rozwiązanie, jak najszybciej, zawsze to robił, kiedy ona zamierała i gubiła się w swoich myślach, kiedy to, co działo się wokół zaczynało ją przytłaczać.

Kiedy zadał pytanie odruchowo spojrzała w dół. Sukienka, buty, żwir. To nie było dobrym połączeniem. Nawet bez tego nie była szczególnie dobrym sprinterem, nie była stworzona do ucieczek, właśnie dlatego wolała unikać problemów niż sobie z nimi radzić. Przełknęła głośno ślinę, po czym znowu uniosła głowę, aby na niego spojrzeć.

- Nie wydaje mi się. To może być nieco problematyczne, a wolałabym nie zaliczyć bardzo spektakularnej gleby, myślę, że wystarczy mi już blasku jak na dzisiaj. - Jeszcze tego brakowała, żeby potknęła się o własne stopy. Musiała spojrzeć na to racjonalnie, chociażby chciała być samodzielna, to wiedziała, że w tej chwili to może być raczej przeszkodą w powodzeniu ucieczki. Niby zdawała sobie sprawę z tego, że nie pozwoliłby jej upaść, jednak nie chciała ich spowalniać, to było irracjonalne.

Analizowała jego słowa. Pytał ją o to, czy może ją stąd wynieść. Wystarczyło, żeby się zgodziła, i chociaż nie zamierzała robić takiego przedstawienie, to wydawało jej się być rozsądniejsze niż ucieczka na własnych nogach, która mogła okazać się porażką. - Nie na barana, nie dam rady w tym... - Pokazała ręką w dół, chociaż nie musiała, na pewno doskonale zdawał sobie sprawę z tego, co miała na myśli. Ta sukienka była sporym utrudnieniem w poruszaniu się, dotarło do niej, że musiała się jej jak najszybciej pozbyć, bo była zbyt wąska, zbyt wąska jak na ucieczki z własnego ślubu. Kiedy ją kupowała nie brała pod uwagę tego, że powinna być nieco bardziej funkcjonalna, a powinna, zawsze podchodziła przecież do wszystkiego praktycznie.

- Jak Ci będzie wygodniej? - Najwyraźniej podjęła już decyzję, nie miała opuścić tego miejsca na własnych nogach, a skoro to on miał być ich transportem, to warto było go o to zapytać. Ona mogła się dostosować, zresztą, nie przejmowała się wcale tym, jak będzie to wyglądało, już nie przejmowała się niczym, teraz już nic nie miało znaczenia poza tym, że mieli się stąd wyrwać razem.

RE: [10.10.1972, sen] happier than ever? | Benjy & Prudence - Benjy Fenwick - 22.02.2026

Nie planowałem porywać panny młodej sprzed ołtarza, nie planowałem wracać do niej w taki sposób, nie planowałem niczego poza krótkim spojrzeniem i odejściem. Część mnie wciąż nie nadążała za rzeczywistością, mój mózg próbował nadrobić dystans, przeliczyć konsekwencje, znaleźć punkt zaczepienia w czymś logicznym, ale ciało już działało, instynkt przejął kontrolę. Drzwi zamknęły się za nami z tym charakterystycznym, głuchym kliknięciem, które było zbyt ciche, by uznać je za dramatyczne, a jednak miało w sobie coś zdecydowanie głośniejszego niż zazwyczaj, ostatecznego, jakby świat po tamtej stronie został nagle odcięty, zapieczętowany, chociaż oboje wiedzieliśmy, że tylko na kilka chwil, mieliśmy zaledwie parę oddechów, zanim wybuchnie chaos. Powietrze na zewnątrz było chłodne, czystsze niż cokolwiek, co zostało w środku, uderzyło mnie w twarz, wdarło się do płuc, otrzeźwiło. Widziałem, jak ona też je wciągnęła, głęboko, jak ktoś, kto dopiero teraz przypomniał sobie, że oddychanie może być czymś naturalnym, a nie wysiłkiem.
Słońce zaczynało chować się za chmurami, zostawiając po sobie chłodniejszy, rozproszony blask, żwir ścieżki rozciągającej się pod naszymi stopami zachrzęścił cicho, kiedy przesunąłem ciężar ciała, odsuwając się od klamki i stając obok Prudence, która jeszcze przed chwilą wydawała mi się być oddalona ode o całe lata świetlne a teraz znajdowała się tak blisko, że nie musiałem wysilać się, by jej dotknąć. Spojrzałem na nią, naprawdę spojrzałem, moje oczy zatrzymały się na jej twarzy, na linii ust, na piersi poruszanej oddechem, który wciąż nie wrócił do normy. Była tak blisko, że wystarczyłoby pół kroku, wystarczyłoby pochylić się odrobinę i… Przez tę jedną, zdradziecką sekundę poczułem się tak, jakbym mógł ją pocałować. Nie dlatego, że to było rozsądne, nie dlatego, że to było szczególnie właściwe w tej sytuacji, tylko dlatego, że przez lata istniało tysiąc momentów, w których tego nie zrobiłem, i każdy z nich wrócił teraz jednocześnie. Było coś niebezpiecznego w tej scenerii - coś, co groziło zatrzymaniem nas w miejscu na zbyt długo. Widziałem w niej tę samą osobę, którą znałem od lat, i jednocześnie kogoś nowego. Kogoś, kto właśnie zburzył własne życie jednym ruchem i stał teraz przede mną z tą samą determinacją, która kazała jej iść pod prąd, wbrew wszystkiemu, co powinno było być naturalnym biegiem rzeczy. Nie wiedziałem, co powiedzieć, więc nie powiedziałem nic, zamiast tego pozwoliłem tej chwili trwać dokładnie o sekundę dłużej, niż było to rozsądne. Przez moment stałem nieruchomo, pozwalając temu uczuciu osiąść - nie dlatego, że nie wiedziałem, co robić. Wiedziałem aż za dobrze, po prostu jakaś część mnie musiała nadrobić fakt, że to naprawdę się wydarzyło, nie odwróciła się w ostatniej chwili, nie zatrzymała się w progu, nie wróciła, nie powiedziała niczego, co zamknęłoby tę drogę raz jeszcze. Zapach mokrej ziemi, żwir pod butami, cichy szelest materiału, kiedy się poruszyła, wszystko było zbyt wyraźne, ona też - jej oczy były inne niż kilka minut temu, jaśniejsze, żywe, obecne, i patrzyły wprost na mnie. Nie było czasu na rozmowy, nie było miejsca na pytania, które czekały gdzieś pod powierzchnią, ciężkie i nieuniknione, były tylko sekundy, które należało wykorzystać.
Czułem wilgoć w zapachu ziemi, metaliczny posmak nadchodzącego wieczoru, wiosna jeszcze nie była w pełni zdecydowana, czy chce być łagodna, czy bezlitosna, dziś jej rześkość miała w sobie coś bezlitosnego, przypominała, że wszystko, co żywe, musi przetrwać moment przejścia. Zdjąłem płaszcz, zanim zdążyłem to przeanalizować, materiał był ciepły od mojego ciała, ciężki, znajomy, zarzuciłem go na jej ramiona jednym płynnym ruchem, poprawiając kołnierz odruchowo, niemal automatycznie. To było prozaiczne, może nawet zbyt zwyczajne jak na to, co właśnie zrobiliśmy, a jednak właśnie tej zwyczajności potrzebowałem, żeby nie pozwolić sobie na coś, co mogłoby nas zatrzymać w miejscu. Przez chwilę nic nie mówiłem, patrzyłem tylko na nią, ciemnymi oczami, które pewnie zdradzały więcej, niż bym chciał. W tym świetle musiałem wyglądać poważniej, twardziej, jak ktoś, kto podjął decyzję i już się z niej nie wycofa, a jednak, kiedy nasze spojrzenia się spotkały, coś we mnie zmiękło. Spogladałem na znajome linie jej twarzy, które czas zmienił subtelnie, ale nie na tyle, bym ich nie rozpoznał, w jej oczach było napięcie, ale i coś, co znałem od lat. To samo, co sprawiało, że zawsze wracałem, to samo, co sprawiło, że dziś tu przyszedłem, choć nie miałem prawa.
- Zapnij. - Powiedziałem cicho, ochryple. - Zanim zamarzniesz i będę musiał tłumaczyć, że porwałem pannę młodą i jeszcze doprowadziłem ją do hipotermii. Wieje. Będzie ci zimno, kiedy ruszymy. - Mój głos brzmiał bardziej stabilnie, niż się czułem, wrócił do mnie obcy, niższy, cięższy, musiał przedrzeć się przez rzeczy, których nie miał prawa powiedzieć. Było chłodno, a ona stała w cienkim materiale, który wyglądał dobrze przy ołtarzu, ale niekoniecznie na wietrze. Materiał opadł na jej ramiona, biel sukni przygasła pod ciemniejszą tkaniną, przez chwilę kontrast był niemal symboliczny. Przesunąłem dłonie niżej, po fakturze płaszcza, poprawiając go na ramionach Prue, nadając temu gestowi praktyczne znaczenie, którego potrzebował, żeby nie stać się czymś innym. Moje palce sięgnęły do pierwszego guzika, ale zatrzymałem się w pół ruchu, dając jej przestrzeń, żeby zrobiła to sama. Cofnąłem dłoń, zanim mogła zauważyć, że przez chwilę nie byłem pewien, gdzie powinienem ją trzymać. Nie odsunąłem się od razu, jednak to zawahanie wystarczyło, żeby przypomnieć mi, gdzie jesteśmy, co właśnie zrobiliśmy, i co jeszcze musieliśmy zrobić. Widziałem, jak analizowała sytuację, próbując znaleźć rozwiązanie, chociaż oboje wiedzieliśmy, że nie było tu eleganckiej opcji. Odpowiedziała na moje pytanie, bez zastrzeżeń przetworzyłem usłyszane słowa, nawet jeśli część mojej uwagi nadal była skupiona na wszystkim innym - na przestrzeni, odległości do ulicy, na czasie, który mieliśmy. Kącik moich ust drgnął, zanim zdążyłem to powstrzymać, to było tak bardzo w jej stylu - nawet teraz, stojąc na granicy wszystkiego, nadal potrafiła nazwać rzeczy po imieniu z tym samym suchym realizmem. „Nie wydaje mi się”, skinąłem głową minimalnie, to była informacja, której się spodziewałem. Przesunąłem wzrokiem po jej sylwetce jeszcze raz, bardziej technicznie niż wcześniej - suknia była wąska, elegancka, piękna i kompletnie nieprzystosowana do czegokolwiek poza staniem w miejscu i przyjmowaniem gratulacji, obcasy wbijały się w podłoże przy każdym drobnym ruchu - oczywiście, że nie była stworzona do biegania po żwirze w tej kreacji ślubnej. Wiatr poruszył materiał sukni, biały fragment koronki zafalował w moim polu widzenia i przez absurdalny moment pomyślałem, że Prue wyglądała teraz jak ktoś z innej rzeczywistości, przeniesiony tutaj przez pomyłkę, tak bardzo nie pasowała do wizji ucieczki na motorze - nie było sensu udawać, że istnieje scenariusz, w którym po prostu pobiegniemy obok siebie jak w tanim filmie - sam pomysł był absurdalny, piękny, ale absurdalny. Jeszcze przed chwilą była panną młodą przy ołtarzu, teraz była kobietą, która właśnie przekreśliła całe swoje zaplanowane życie jednym krokiem, nie potrzebowała ryzykować faktycznych, fizycznych potknięć, w zupełności wystarczyła ta jedna metafora jej „skandalicznego upadku”. Zmrużyłem oczy, mierząc suknię od góry do dołu, płaszcz całkiem nieźle ją zakrył, pochłaniając część tej niebezpiecznej jasności, która mogła zdradzić nas z odległości stu metrów.
- Tak, baran odpada. Chyba że planujesz rozciąć to do kolan, ale w biegu, to już byłby zupełnie inny rodzaj spektaklu. - Parsknąłem, prawie bezgłośnie, bardziej oddechem niż śmiechem. - Obawiam się, że to mogłoby zostać źle odebrane. - Dodałem, unosząc lekko brew. - Szczególnie przez ludzi, którzy i tak już mają powód, żeby mnie nie lubić. - Nachyliłem się minimalnie, prawie niezauważalnie, przyciągnięty czymś, czego nie potrafiłem nazwać ani powstrzymać. Adrenalina jednak wracała falami, wraz z podmuchami chłodnego wiatru, przypominając mi, że czas nie stał w miejscu tylko dlatego, że my na moment się zatrzymaliśmy. Spojrzałem w stronę ścieżki - sto metrów do ulicy, sto metrów do motocykla zaparkowanego tam, gdzie zostawiłem go z zamiarem odejścia niezauważonym - to był plan, który przestał istnieć w momencie, gdy ją zobaczyłem. Za naszymi plecami, po drugiej stronie drzwi, coś się zmieniało, nie słyszałem jeszcze kroków, ale wiedziałem, że nadejdą - ludzie potrzebują chwili, żeby przetworzyć niemożliwe, ale kiedy już to zrobią, działają szybko.
- Dobra wiadomość jest taka - mruknąłem pod nosem, bardziej do siebie niż do niej - że mój plan nie wymaga od ciebie biegania. - Kącik moich ust drgnął minimalnie. Zrobiłem pół kroku bliżej, dając jej czas, żeby poprawiła płaszcz, by przygotowała się na ruch, który miał nastąpić za sekundę. Moje dłonie zatrzymały się na moment na jej ramionach, stabilizując ją, upewniając się, że stała pewnie na tych zdradliwych obcasach. - Zła wiadomość -  dodałem ciszej, unosząc kluczyki między nami, po czym wyciągając je w jej stronę, by mogła ich przypilnować - że wymaga zaufania do mojego, hm, bardzo wątpliwego poczucia odpowiedzialności. - Metaliczny dźwięk zabrzmiał zaskakująco głośno w chłodnym powietrzu. Słońce zaczynało znikać za chmurami, światło zmieniało się z ciepłego w chłodne, bardziej płaskie - cienie wydłużały się na żwirowanej ścieżce prowadzącej do ulicy. Sto metrów, może mniej, może więcej, w tej chwili wydawało się to dystansem, który trzeba było pokonać szybko albo wcale.
- Na ręce będzie najlepiej - stwierdziłem rzeczowo, jakbym omawiał logistykę czegoś zupełnie zwyczajnego - jeśli obejmiesz mnie za szyję, mniej prawdopodobne, że skończymy twarzą w żwirze. - Mruknąłem, pochylając się, by móc wziąć ją na ręce, chcąc wsunąć jedną dłoń pod jej kolana, drugą obejmując plecy. Za drzwiami rozległ się pierwszy wyraźniejszy hałas, pierwsze odniesione głosy, ktoś musiał się wreszcie otrząsnąć i stwierdzić, że panna młoda nie miała zamiaru wrócić.