- Nawet sobie nie wyobrażasz, ile w tym Egipcie mają piasku - zakomunikował Atreus radośnie, rozsiadając się w głębokim fotelu. Miał swój ulubiony, no przecież, ustawiony gdzieś bliżej okna, jakby odrobinę więcej naturalnego światła miała jakoś przegnać ogólnie smętną atmosferę, jaka panowała wszędzie w Little Hangleton. Jego zdaniem nie ważne było czy znajdowano się na ulicy, w Lesie Wisielców, w sklepie z kociołkami czy własnym domu - lata, nie, wieki starannej czarnoksiężniczej pracy przesiąknął każdy cal miasteczka wręcz na wskroś. Czasem dziwił się, że Ministerstwo nie podjęło trudnej decyzji, by eksmitować stąd wszystkich mugoli i zadbać o to, by było to miejsce przeznaczone tylko i wyłącznie dla czarodziejów. Ale cóż, najwyraźniej wszystkie przypadkowe zniknięcia na Mglistych Mokradłach, w przeklętym Zagajniku i Matka jedna raczyła wiedzieć gdzie jeszcze, to było za mało na męskie decyzje.
- W każdym razie, chodziliśmy sobie z kuzynem to tu to tam, jak mieliśmy trochę wolnego czasu i znalazłem ci tam coś takiego - oznajmił dumny z siebie, wskazując na ustawioną na stoliku skrzyneczkę. Była niewielka; niska, wzdłuż może paręnaście centymetrów, ale brak gabarytów nadrabiała wykonaniem. Różne rodzaje drewna zostały ze sobą skomponowane, tworząc barwną mozaikę, na której pyszniły się na wieczku zdobne scenki egipskich bogów. - Sprzedawca powiedział, że zawiera w sobie tysiąc i jedną tajemnicę. Musisz przyznać, że brzmi to zachęcająco, prawda? - ręce zbłądziły w kierunku kieszeni, szukając chłodu papierośnicy i ukojenia, które dawały schowane w niej papierosy. Zgrabnymi ruchami wyciągnął jedno i drugie, oferując jednego gospodarzowi, a potem odpalił swojego od różdżki. - Ale niestety, ja się nie znam. W każdym razie brakuje kluczyka i sam nie byłem w stanie jej otworzyć, więc cokolwiek się tam kryje to otwieranie jej może być przygodą samą w sobie. Tylko jej nie liż, proszę, bo nie chciałbym żeby się okazało, że ma na sobie klątwę przenoszoną drogą oralną, chociaż Basilius powiedział, że wyglądała na bezpieczną...