18.04.2023, 22:49 ✶
Cytat:- dlaczego uznajesz zaklęcie, dlaczego go nie uznajesz,1. Zaklęcie musi ci wyjść (rzut kością). Jeżeli akcja jest nieudana i to jest zaklęcie, to ignoruję je po prostu (nie zadziałało chociaż próbujesz), a jeżeli atak fizyczny lub jakaś naprawdę konkretna czynność, jakiej się podjęto, to opiszę nieco bardziej efekt końcowy.
2. Zaklęcie nie może zostać skontrowane (biorę pod uwagę wynik rzutu i ocenę, dodaję/odejmuję po dziesięć x różnica w ocenach).
3. Próbuję budować z kilku postów logiczną całość, gdzie kilka osób wykonuje akcje, które uznaję za wykonywane jednocześnie (zdarza się, że postacie wykonują czynności które zajmują sporo więcej czasu niż machnięcie różdżką w czasie kiedy inni biją się zaklęciami - to też w jakiś sposób muszę ubrać w post mg).
4. Inne czynniki - niektórzy np. próbują bronić się atakiem - staram się takie specyficzne sytuacje interpretować na bieżąco.
5. Ocena w dziedzinie magii a działanie - jak ktoś ma niską ocenę z kształtowania, a próbuje wyczarować śmiercionośny słup ognia, to zmniejszam mu siłę rażenia zgodnie z przekazaną wam rozpiską moich interpretacji.
Cytat:- zaznaczała odległości, przynajmniej orientacyjnie, włącznie z opisem położenia postaci npc (nam się wydawało, że śmierciożercy uciekają od nas, więc są do nas tyłem - stąd zaklęcie Victorii było splatane na postaci w RUCHU i nie ma możliwości by się nie przerwóciły przy uznaniu, że zaklęcie wyszło, z Twojego odpisu nie mamy pojęcia co one robiły i w jaki sposób uciekały, skoro udało im się wykonać tyle akcji i ustać ze związanymi nogami).Postacie Śmierciożerców uciekają od ognisk i żywiołaka, wszystkie zaklęcia były wycelowane w niego, bariera ma ich chronić przed nim i jest postawiona od jego strony. Aktualnie stoją za nią, kamień w nią uderza z bardzo dużą mocą, są spętani waszymi więzami, próbują się z nich wydostać i nie mogą utrzymać równowagi, prawie upadają na ziemię. (Rozumiem, że chcieliście, żeby oni upadli, ale w mojej interpretacji udało im się nie wyłożyć na glebę od razu i do czasu uderzenia skały się po prostu chwieją.) Jeden z nich nie posiada różdżki (została mu wytrącona przez twoje zaklęcie). Są w zasięgu waszych czarów, widzicie ich (stąd szczegółowe opisy tego co robią). Co do odwrócenia plecami - nie zaznaczyłam tego w sumie, ale dla mnie jeżeli przez cały czas próbowali rzucać zaklęcia, to musieli oddalać się od celów przynajmniej przekręceni głową w ich stronę, bo inaczej musieliby to rzucać na oślep. Zaraz wam narysuję mapkę i wrzucę na disco na kanał.
Cytat:1. Czy bariera z kształtowania - odpowiada i za magię, i za obronę przed atakami fizycznymi?Śmierciożercy w waszej sesji wykształtowali sobie ścianę, żeby ochronić się przed atakiem żywiołaka. Jest skierowana w stronę żywiołaka i ochroni ich przed atakiem fizycznym (kamień, jakieś zaklęcie). To nie jest magia rozpraszająca jeżeli o to ci chodzi. Za to ty możesz ją rozproszyć i zniknie.
Cytat:2. I co właściwie oznacza: "druga obrona im się nie udała" - gdzie w ogóle był rzut na jakąkolwiek obronę? Czy to jest ciągle bariera z kształtowania? Czy też patrzysz na to jeszcze jakoś inaczej? Jeśli tak, to w jaki sposób?Druga obrona to obrona przed waszym atakiem - nieudana w żaden sposób. Zakładałam, że ten czarodziej spróbuje rozproszyć to co rzucicie w ich kierunku, ale oba rzuty to porażka, w dodatku twój rzut na rozbrojenie był udany, więc nie mógł się tego podjąć.
she is passion embodied,
a flower of melodrama
in eternal bloom.
a flower of melodrama
in eternal bloom.