• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Szpalta Pozafabularne Pociąg do Hogwartu

Pociąg do Hogwartu
ceaseless watcher
Vigilo, opperior, Audio.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
Niewymowny
Średniego wzrostu czarodziej (176cm), ubrany w modne szaty, szpakowate loki sięgają mu za ucho, a na twarzy nosi dość długi zarost, broda jest w wielu miejscach siwa. Ma ciemne, niemal czarne oczy. Emanuje od niego bardzo niespokojna energia.

Morpheus Longbottom
08.01.2024, 20:12  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2024, 21:46 przez Morpheus Longbottom.)  

Morpheus otworzył kopertę i przeczytał list zaadresowany do absolwentów Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie. Dowiedział się z niego, że obecni prefekci tworzą swoisty rodzaj albumu i zbierają wspomnienia byłych uczniów placówki, aby z najciekawszych odpowiedzi uczynić wpisy. Czarodziej wrócił myślami do czasów w szkole i przejrzał szybko wzrokiem pytania. Następnie wyciągnął pióro ze złotą stalówką i postanowił odpowiedzieć, chociaż na kilka z nich.

Na biurku Longbottoma stało kilka różnych buteleczek z atramentami, nie tylko ze względu na kolory, ale również zapachy, wkomponowane w pigmenty. Przesunął palcami po różnych flakonikach, wybierając koniec końców ten, który nosił w sobie błyszczące drobinki, srebrno-granatowo-szary, niejednolity, bardzo Krukoński. Otworzył flakonik i zamoczył w nim pióro z wprawą dekad pisania w taki sposób.

1. Jak czułeś się po otrzymaniu listu informującego cię o byciu przyjętym do Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie? Miałeś wobec szkoły jakieś konkretne oczekiwania?
List był oczekiwany, pochodzę z czystokrwistej rodziny i od szóstego roku życia objawiam zdolności magiczne. Bardzo się cieszyłem, że wyjadę do szkoły, gdzie będzie wielu moich rówieśników, ze względu na dużą różnicę wieku między mną i moim rodzeństwem. Bardzo szybko wybraliśmy się z matką i ojcem na Pokątną, aby zakupić wymagane przybory, szaty oraz, co najważniejsze, różdżkę.
2. W jaki sposób docierałeś do zamku? Korzystałeś z Hogwarts Express? Jeżeli tak — z kim zwykle siedziałeś w przedziale?
Jak większość, korzystałem z Hogwart Express, zwykle wybierając pierwszy lepszy pusty przedział. Po pierwszym roku przysiadał się do mnie mój najlepszy kumpel i chłopaki z dormitorium. Byliśmy dość zgraną grupą. Później jeździłem w przedziale dla prefektów, przynajmniej połowę drogi spędzając na pilnowaniu uczniów, nadal jednak dosiadałem się do kolegów na część podróży.
3. Jakie były twoje wrażenia, kiedy po raz pierwszy przekroczyłeś próg Hogwartu? Jak wspominasz swój pierwszy dzień?
Byłem pod niesamowitym wrażeniem. Starsze rodzeństwo opowiedziało mi bardzo wiele na temat Hogwartu, wszyscy wspominali go bardzo dobrze, więc ekscytacja oraz podróż tylko to podsyciły. Po kolacji od razu zasnąłem, tak wymęczony ogromnymi emocjami. Najbardziej pamiętam wysoki, gotycki sufit znikający w obłokach i gwiaździstym pyle konstelacji. Mieliśmy szczęście, że pogoda była tej nocy przepiękna.
4. Jak myślisz, dlaczego Tiara Przydziału przydzieliła cię do tego domu? Jakie miało znaczenie dla ciebie przynależenie do swojego domu? Byłeś z niego dumny?
Tiara przydziału bardzo się wahała podczas wyboru pomiędzy Gryffindorem, a Ravenclawem, ostatecznie przydzielając mnie do tego drugiego. Prawie zostałem Wieszakiem. Myślę, że ostatecznie zdecydowało to, że nie przykładałem wagi do dziedzictwa szkolnego Longbottomów, którzy w lwiej części należeli do domu Godryka. Wszyscy wiedzą, że ktoś w tej rodzinie musi myśleć, a nie pracować jedynie mięśniami, a Tiara to wyróżniła. Prawdę mówiąc, dom nie miał dla mnie początkowo znaczenia, ale cieszyłem się, że rodzice są zadowoleni z takiego obrotu sprawy. Afirmowało to również moje możliwości umysłowe i naukowe.

Na tym etapie Morpheus zdał sobie sprawę, że nie będzie mógł tego wysłać, a pytania są dziwnie osobiste, wrażliwe. Jednak czuł potrzebę zapisania wszystkiego, wyrzucenia z siebie zastałości z czasów szkolnych, bardzo dawnych, a jednak żywych. Zawsze pozostawia się fragment siebie w miejscu i w osobach, które się spotka i samemu zabiera fragmenty innych. Teraz on rozbijał samego siebie na kawałki, by poskładać się na nowo i zobaczyć, co nie pasuje i należy to wyrzucić.

5. Czy zabrałeś ze sobą do Hogwartu jakieś zwierzątko?
Zabrałem sowę Elvirę, którą podarowała mi matka, aby móc pisać listy do rodziny. Niestety, złamała skrzydło kilka lat po ukończeniu szkoły i odeszła do Limbo, wiedziona smutkiem za wolnością lotu.
6. Z kim dzieliłeś dormitorium? Jak wyglądał wasz pokój? Był twoim dobrym miejscem, czy nie lubiłeś do niego wracać?
Dormitorium dzieliłem z czwórką innych Krukonów. Każdy ozdabiał okolice swojego łóżka wedle swojego uznania. Ostatniego dnia na szóstym roku ktoś dla żartu porozkładał równo na podłodze, jedna obok drugiej, wszystkie moje karty tarota, mieszając przy tym talie. Dobrze wspominam tamto miejsce, miałem raczej spokojnych kolegów, chociaż w czasie okresu dorastania było różnie i często dochodziło do bójek.
7. Jakie przedmioty były twoimi ulubionymi w trakcie nauki w Hogwarcie, a na jakie nie lubiłeś chodzić?
Najbardziej traumatyczne było dla mnie latanie na miotle, podczas jednej z lekcji doznałem urazu i od tego czasu boję się wzbić, chociażby na kilka metrów w górę. Najnudniejsza okazała się Opieka nad Magicznymi Zwierzętami, nie jestem wielkim fanem fizycznego wysiłku, a to go wymaga, więc zwykle siedziałem na boku i robiłem minimum z minimum. Najciekawiej prowadzono Zaklęcia, ale w moim sercu na zawsze na pierwszym miejscu Wróżbiarstwo.
8. Byłeś kibicem Quidditcha lub grałeś w szkolnej drużynie?
Nawet oglądanie latania wzbudza we mnie mdłości, więc unikałem samych zawodów, ale kibicowałem Krukonom w Pucharze Szkolnym i zawsze przymykałem oko na imprezy po wygranych meczach, samemu często biorąc w nich udział i odkładając na bok odznakę prefekta.
9. Kto był twoim najlepszym przyjacielem w czasach szkolnych? Czy ta przyjaźń przetrwała próbę czasu?
Moim najlepszym przyjacielem jest Anthony Shafiq, kolega z roku, prawdziwy przyjaciel do dnia dzisiejszego. Jest połową mojej duszy, jak mówią poeci. Moim bratem, nawet jeśli nie z krwi, to z miłości.
10.Zauroczyłeś się w kimś w czasach szkolnych?
شم الياسمينة
ودوق الدبس بطحينة
وتذكر تذكر تذكر تذكرني
لك يا أخي أوعا تنساني
يا حبيبي
يا نصيبي
كان بودي خليك بقربي
عرفك عأهلي
وتتوجلي قلبي
أطبخ أكلتك
أشطفلك بيتك
دلع ولادك
أعمل ست بيتك
بس إنت ببيتك
وأنا بشي بيت
لك والله يا ريتك
ما بعمرك فليت
يا الياسمينه
انساني
يا الياسمينه
وشم الياسمينه
واتذكر تنساني
11. Czy miałeś w szkole jakichś wrogów?
Vakela Dolohova.

Spojrzał na zapisane ostatnie imię i nazwisko i po chwili namysłu, z głupią miną dorysował obok jego imienia serduszko. Jako prezent dla siebie samego.

11. Czy miałeś w szkole jakichś wrogów?
Vakela Dolohova. ❤
12. Kto był twoim ulubionym nauczycielem?
Moim ulubionym nauczycielem była profesor od wróżbiarstwa oraz oraz profesor od eliksirów. Tej pierwszej niechaj ziemia lekką będzie, temu drugiemu nadal wysyłam kartki świąteczne.
13.Zgubiłeś się kiedyś w zamku? Może odkryłeś jakieś ukryte tajemnice lub legendy związane z zamkiem?
Kilkukrotnie zdarzyło mi się zagubić w zamku w pierwszych latach, zwłaszcza gdy zagadałem się z kimś i nie patrzyliśmy na drogę. Na czwartym roku starszy brat powiedział mi o Pokoju Życzeń, ale nie korzystałem z niego zbyt często i powiedziałem tylko dwum osobom o jego działaniu.
14. Złamałeś kiedyś szkolny regulamin? Byłeś kiedykolwiek ukarany przez dyrektora lub nauczyciela? Za co?
W imię zasady co wolno wojewodzie, to nie tobie smrodzie, im dłużej byłem Prefektem, tym częściej zdarzało mi się naginać zasady do własnych potrzeb. Tylko raz otrzymałem reprymendę za nadużywanie swoich przywilejów i krążenie w środku nocy po zamku. Było jednak warto.
15. Czy byłeś członkiem jakiegoś klubu lub tajnego stowarzyszenia?
Nie, chyba że liczyć zamknięte kółko Prefektów, które można pod to podciągnąć. Powinno się, bo nikt tak nie plotkował i nie bawił się do białego rana podczas strojenia Hogwartu na Yule.
16.Jakie miejsca w Hogwarcie były twoimi ulubionymi, gdzie lubiłeś spędzać czas poza lekcjami?
Klasa do wróżbiarstwa po zajęciach, aby w spokoju skorzystać z dostępnych narzędzi, pokój wspólny Krukonów z oczywistych powodów oraz łazienka prefektów. To ostatnie wspominam najmilej, chociaż nie wiem, kto wpadł na pomysł ich istnienia i dlaczego.
17.Jakie były twoje ulubione miejsca na terenie Hogsmeade do odwiedzania podczas wolnych dni? Miałeś swoją ulubioną kawiarnię lub sklepik? A może nie mogłeś brać udziału w wycieczkach, ponieważ twoi rodzice na to nie pozwolili?
Na pewno najbardziej znienawidzone było Miodowe Królestwo. Lubiłem chodzić do Trzech Mioteł i na koniec roku zwiedzać opuszczoną chatkę na obrzeżach.
18.Jakie potrawy serwowane w Wielkiej Sali były twoimi ulubionymi? Lubiłeś siedzieć przy stołach z resztą uczniów, czy uciekałeś gdzieś z talerzem?
Zawsze siadałem przy stole Krukonów, albo z kolegami z dormitorium albo z prefektami. Moje ulubione był (i nadal jest) chleb na zakwasie oraz sałatka z kozim serem i gruszkami. Po ukończeniu Hogwartu poprosiłem Malwę aby wzięła przepis i czasami nadal ją dla mnie przygotowuje.
19. Wracałeś na święta do domu, czy zostawałeś w Hogwarcie?
Zawsze wracałem do domu na Yule, matka tego ode mnie wymagała. Mamy dużą rodzinę, zresztą tęskniłem za moim rodzeństwem.
20. Opisz swoje najlepsze wspomnienie z czasów szkolnych.
Mój miły jest mój, a ja jestem jego,
on stada swe pasie wśród lilii.
Nim wiatr wieczorny powieje
i znikną cienie,
wróć, bądź podobny, mój miły,
do gazeli, do młodego jelenia
na górach Beter!
Pieśń nad pieśniami
21. Opisz swoje najgorsze wspomnienie z czasów szkolnych.
Marta Warren, martwa, na kafelkach żeńskiej łazienki. Nie chcę o tym pisać.

Sięgnął wolną ręką po różdżkę i włączył gramofon, odtwarzający przyjemne, jazzowe melodie. Nie chciał myśleć za dużo o Jęczącej Marcie i o tym, co się z nią wydarzyło i że nadal tkwi, wiecznie zamknięta w czasie, bez przyszłości, w Hogwarcie. Nie chciał myśleć o tym, kim mogłaby być, kochać i jak żyć, gdyby nie poszła do magicznej szkoły.

22. Jak poszło ci na egzaminach? Ściągałeś, czy podszedłeś do nich uczciwie?
Zdałem je uczciwie. SUMY ukończyłem z najlepszym wynikiem ze swojego domu, a Owutemy jako trzeci na całym roku.
23. Z perspektywy czasu, jak wspominasz swój czas w Hogwarcie? Masz jakieś sentymentalne wspomnienia związane z Hogwartem, które wywołują u ciebie szczególne emocje?
Czas ją syci jak wino, wyobraźnia upiększa, moją miłość jedyną, moją miłość największą.
24. Będąc w Hogwarcie - o czym marzyłeś? Myślałeś wtedy, że twoje życie potoczy się tak, jak się potoczyło? Kim chciałeś być w przyszłości?
Już wtedy pragnąłem pracować w Departamencie Tajemnic, ale dopiero na siódmym roku obraz bardzo mocno się wyklarował w tym kierunku. Wszyscy żartowali, że powinienem, chociaż iść do administracji, aby zaliczyć Departament Przestrzegania Praw Czarodziejów, co właściwie zrobiłem. Rodzinna tradycja, nawet jeśli nie zostałem BUM-owcem. Wtedy jednak myślałem, że kilka innych spraw potoczy się inaczej i pewne rzeczy rozpuściły się jak śnieg.
25. O czym myślałeś, opuszczając Hogwart?
O szczęściu. Zastanawiałem się, czy kiedykolwiek będę prawdziwie szczęśliwy, jak podczas tych szczeniackich lat.
26. Na zakończenie dowcipnie: jakie lekcje w Hogwarcie przydały ci się najbardziej w dorosłym życiu?
Najbardziej na świecie przydało mi się to, jak uwarzyć Amortencję. Uważam, że to jeden z najgłupszych punktów w curriculum szkoły i powinien być zakazany w miejscu, gdzie buzują hormony i pojawiają się pierwsze miłostki.

Przejrzał jeszcze raz odpowiedzi, a później złożył stronice na pół i wrzucił je do ognia. Patrzył, jak przeszłość płonie i przez chwilę pragnął, aby spłonęły nie tylko słowa, ale tamta rzeczywistość.

adnotacja moderatora
Odznaka przyznana. @Morpheus Longbottom

And when I call you come home
A bird  in your teeth
the end is here
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wiadomości w tym wątku
Pociąg do Hogwartu - przez Eutierria - 03.09.2023, 14:33
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Stanley Andrew Borgin - 03.09.2023, 20:27
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Brenna Longbottom - 03.09.2023, 20:47
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Ururu Marquez - 03.09.2023, 21:36