19.01.2024, 21:48 ✶
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2025, 20:16 przez Astaroth Yaxley.)
Lato 1972
dokonania fabularne
Lato było dla mnie trudne, bo to pierwsze lato bez imprez, festiwali i zamorskich podróży. Miałem wrażenie, że jedynie wegetowałem, nie robiąc tak naprawdę nic... ale jednak coś się wydarzyło. Po raz pierwszy sam się powstrzymałem w trakcie picia krwi. Co więcej, choć ugryzłem bez pozwolenia, dzięki temu doświadczeniu udało mi się wyhodować w sobie pewną tolerancję względem jednej, konkretnej półselkie, którą wcześniej uważałem za definitywnego wroga.
Niestety, kolejne incydenty związane z krwią nie były zbyt przyjemne. Te sytuacje, podobnie jak działania mojego brata Thorana oraz rozwiązły tryb życia mojej siostry, odbiły się na naszych relacjach. Geraldine, choć przygarnęła mnie do wspólnego mieszkania i uratowała mi życie, zaczęła mi nie ufać. Między nami wyrósł mur niedopowiedzeń i tajemnic.
Postanowiłem zrobić coś ze swoim (nie)życiem. Laurent przedstawił mi Victorię, z którą zaczniemy pracę nad eliksirami dla wampirów. Będę jej obiektem badań. Staram się myśleć o tym pozytywnie, choć rozmowa z nią oraz innym wampirem wcale mi tego nie ułatwiły.
Tymczasem trafiłem do gazet jako bohater, razem z moją siostrą. Staliśmy się rzekomymi zbawcami podwodnego świata trytonów w jeziorze Windermere.
Miałem ambicje zostać rodzinną encyklopedią wiedzy, ale najwyraźniej książki i ja nie idziemy w parze.
postępy
Raz udało mi się opanować w trakcie picia krwi. Pracuję nad świadomym pożywianiem się. Zostałem też zauważony przez media po wydarzeniu w Windermere. Rozpoczynam również przygodę z poznawaniem Podziemnych Ścieżek.
rozgrywki
| 1 czerwca 1972 • Vampire song • Pragnąłem dominować w rozmowie z Laurentem, szczególnie że był półselkie, która raz nieomal mnie zabiła, ale [jak to bywa na SoLu] zamiast być na górze, odsłoniłem swoje słabości, atakując go swoimi kłami. Choć jakimś cudem powstrzymałem się od wyssania go do cna, znacznie podcięło mi to zdarzenie skrzydła. Laurent obiecał, że nikomu nie powie o tym spotkaniu. STARRING: LAURENT PREWETT |
| 11 czerwca 1972 • DOPPELGANGER: Z wizytą u rodziców • Zostałem z siostrą zaproszony na kolację do rodowej rezydencji przez rodziców. Nie czułem się tam dobrze, więc na koniec postanowiłem uszczuplić nieco zapasy Ojca wraz z Geraldine. Byliśmy świadkami sprzeczki Ojca ze służbą, dzięki czemu dowiedzieliśmy się, że Ojciec zapomniał swojego syna Thorana, bliźniaka Geraldine. Chciał nawet w szale zabić jego konia. Ger nie wtrącała się w sprzeczkę, więc żeby wypoczęła, wygnałem ją spać. Niestety, wkrótce obudziła cały dom z powodu koszmaru. Prawie cały dom, bo brakowało Ojca dalej uprzykrzającego się służbie. STARRING: GERALDINE YAXLEY |
| 19 czerwca 1972 • Lew zakochał się w jagnięciu • Pojechaliśmy Kimi motorem na przyjacielski wypad w środku nocy. Plan był taki, żeby na leśnej polanie ogarnąć piknik, tyle że ja za bardzo nie jadłem ludzkiego jedzenia, więc zamierzałem się nieco połasić do Kim o kilka kropel krwi. Ale randka nam się urwała. STARRING: KIM SKAMANDER |
| 20 czerwca 1972, noc • Co robimy w ukryciu • Głupi ja, ale nie jadłem, więc rzuciłem się na Ambroise'a, choć to on w sumie rzucił się na mnie pierwszy...? Cóż, chciałem go zjeść, ale Geraldine nie pozwoliła. Ambroise stracił do mnie szacunek, wcześniej wysyczałem Ger, że wolałbym aby ona umarła, a na koniec dostałem w nagrodę dwa worki krwi. Żywe jednostki mi zwiały, co do mnie dotarło po fakcie. Nocy nie spędziłem więc upojnie, tylko na zadręczaniu się. STARRING: AMBROISE GREENGRASS, GERALDINE YAXLEY |
| 3 lipca 1972 • City Limits • Już było dawno po zachodzie słońca. Siedziałem nad Tamizą, kiedy podszedł do mnie Laurent. Wywiązała się między nami niewinna rozmowa, która przeszła w niesamowity pokaz dnia w środku nocy, a potem sporym uzewnętrznieniem się. Choć nieźle mną to wstrząsnęło, zdawać by się mogło, że nasza relacja zaczęła wchodzić na przyjacielskie tory. STARRING: LAURENT PREWETT |
| 15 lipca 1972 • Vampires don't sparkle • Pierwsza rozmowa z Victorią jeden na jeden. Zrobiła ze mną drobny wywiad na temat naszego przedsięwzięcia w związku z eksperymentami nad tworzeniem eliksirów wspierających wampiry w egzystencji. Najprawdopodobniej będzie również moim dostawcą eliksirów wiggenowych oraz uzupełniających krew. STARRING: VICTORIA LESTRANGE |
| 22-23 lipca 1972, środek nocy • I keep fading off the route • Wpadłem do New Forest, kiedy tylko (z opóźnieniem jednodniowym) przeczytałem w gazecie wywiad z Laurentem. Przybyłem w obawie, że mógłby mieć kłopoty ze Śmierciożercami. Zastałem go w zdrowiu, poznałem jego jarczuka Dumę i..., cóż, wprowadziłem nieco chaosu tej nocy. Żeby nie dać się ponieść instynktowi, zwiałem teleportacją z domu Laurenta po drobnej walce z jego psem. Następnego dnia napisałem krótkie przeprosiny. STARRING: LAURENT PREWETT |
| 5 sierpnia 1972, noc • SUMA PRZYPADKOW: Należy się za talerzyk • Wciągnęli mnie i brata na wesele, myląc nas ze swoimi znajomymi. Świetnie bawiliśmy się z Jamesem, póki nie poczułem woni krwi. Uciekłem praktycznie przed siebie, nie chcąc kusić losu. Nie tego wieczoru. STARRING: JAMES YAXLEY |
| 10 sierpnia 1972 • SZALEŃSTWO WINDERMERE: Dobry materiał wart jest zarwania nocy • Zakradliśmy się z Daisy do ośrodka wypoczynkowego Windermere. Lockhart chciała zebrać materiał do artykułu, trochę powęszyć, a ja sam przez zboczenie zawodowe również chciałem poznać powody zaginięć, w tym ustalić, o jakich żywych trupach wspominali inni. Z tego, co udało mi się ustalić, było to, że nie radziłem sobie z moim wampiryzmem, porównując się do żywej Daisy, oraz że trytony w jeziorze walczyły ze sobą. Postanowiłem ukryć się z Daisy w jednym z domków i obserwować rozwój zdarzeń z miarę bezpiecznej strefy. STARRING: DAISY LOCKHART |
| 10 sierpnia 1972 • SZALEŃSTWO WINDERMERE: Wspomnienie ognia & Bestie, które miały chronić (II) • Coś wciągnęło mnie pod wodę, coś uwięziło w pułapce. Pierwszym, co zobaczyłem pod wodą była Geraldine i jej znajomy Esme. Uwolnili mnie i wtedy się zaczęło... Okazało się, że jakaś Adria spiskowała przeciwko reszcie trytonów, doprowadzając do chaosu nie tylko w wodzie, ale również na ziemi. Geraldine ją zabiła; ja mało co nie zabiłem Geraldine, ale się opanowałem, po czym zapieczętowałem ogromny kocioł z trucizną. Na koniec pomogłem ze sprzątaniem po wszystkim. STARRING: ESME ROWLE, FOX MULDER [NPC], GERALDINE YAXLEY, LAURENT PREWETT, PERSEUS BLACK, VICTORIA LESTRANGE |
| 10 sierpnia 1972, późny wieczór • Exhale Inhale • Po wydarzeniach w Windermere chciałem odwdzięczyć się Laurentowi, oferując mu w zamian swoje towarzystwo. Niestety, wspólna kąpiel wraz z niewinnymi pogadankami przerodziła się w krwawą rzeźnię. Przeze mnie i mój atak. Jedynym, co go uratowało, był nieznajomy w czerni. STARRING: LAURENT PREWETT, THE EDGE |
| 14 sierpnia 1972 • Rachunek sumienia • O wczesnym poranku zastałem Geraldine na kuchennym parapecie z kawą w ręku doprawioną mocnym alkoholem. Postanowiłem poruszyć temat jej trybu życia, a właściwie skłonności do jego niszczenia. Wywiązała się między nami drobna, szczera rozmowa, po czym wróciliśmy do swoich spraw. STARRING: GERALDINE YAXLEY |
| 15 sierpnia 1972, po zachodzie słońca • Ayo, take one look in the mirror, implications so clear • Niezbyt przyjemna - przynajmniej z mojej strony - wymiana zdań na temat bycia wampirem i co się z tym wiąże. Sauriel okazał się mieć tak luźne poglądy w tym temacie, że nie mogłem tego zbyt dobrze przyswoić. Sam zakończyłem spotkanie, dziękując i wychodząc. STARRING: SAURIEL ROOKWOOD |
| 16 sierpnia 1972 • Tu mi kaktus wyrośnie • Miałem okazję uratować siostrę przed kaktusem, który niespodziewanie wyrósł na jej głowie. Powodem jego zaistnienia okazał się być trefny szampon z oczami diabła morskiego. Pomogło proste zaklęcie rozpraszające. Plus taki, że dzięki temu zdarzeniu łatwiej mi było poprosić Geraldine o zrobienie mi drobnego zakupu. STARRING: GERALDINE YAXLEY |
| 17 sierpnia 1972 • DOPPELGANGER: Piękne słońce świeci o poranku... • Mało co nie umarłem definitywnie, schwytany w podstępną pułapkę Thorana - bliźniaka Geraldine. To właśnie ona miała okazję znaleźć mnie w czas, tuż przed świtem, uwięzionego na koniu, który nie chciał się ruszyć. Niestety, emocje oraz fakt, że to Thoran chciał mnie zabić, a ona zamierzała trzymać mnie od tego z daleka, powiedziałem jej kilka nieprzyjemnych słów. STARRING: GERALDINE YAXLEY |
| 23 sierpnia 1972 • Nosferatu begging for a 'sclusive invite • Powiedziałbym, że to był męski wypad... gdyby nie było to spotkanie biznesowe...? Na Podziemnych Ścieżkach. Tak dziwne i nietypowe, gwałtownie przerwane, że było niczym śnienie, ale jednak umowa została zawarta. Krew za krew. STARRING: AMBROISE GREENGRASS |
| 25 sierpnia 1972 • Stay and decay • Doszło do kolejnego niespodziewanego spotkania między mną a Laurentem. Na szczęście teraz wśród zgiełku i też utrzymywaliśmy rezerwę. Próbowałem wyrazić żal spowodowany ostatnim incydentem, ale nie było to proste. Na szczęście Laurent potrzebował przysługi, więc chętnie na nią przystałem, chcąc odkupić swoje winy chociaż w niewielkim stopniu. STARRING: LAURENT PREWETT |
| 26-27 sierpnia 1972, północ • Blood in the wine • Testowaliśmy pierwszy eliksir, który wytworzyła Victoria. Na moje nieszczęście był to eliksir na przytłumienie pragnienia krwi, więc w pierwszej kolejności chciałem zaatakować Victorię, z czym mnie powstrzymał Sauriel. Eliksir podziałał, ale z racji tego, że nie odczuwałem pragnienia, zrobiło się sporo miejsca w mojej głowie na wyrzuty sumienia. Właściwie, to po wymianie zdań, zwiałem z piwnicy Victorii. STARRING: VICTORIA LESTRANGE, SAURIEL ROOKWOOD |