26.01.2024, 11:56 ✶
Londyn 25.06.1972
Theonie,
Dziękuję za prezent, chociaż nie musiałeś tego robić. To moja praca, poza tym prośby kierowane ze strony rodziny oraz jej przyjaciół stanowią dla mnie najwyższy priorytet. Cieszę się, że wszystko poszło po naszej myśli i możesz wrócić do dawnego życia, chociaż proszę cię żebyś w przyszłości był ostrożny. Mam nadzieję, że nie omieszkasz poinformować swoją matkę o owocnym zerwaniu więzi. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to proszę przekaż jej, że w razie potrzeby zawsze służę pomocą.
PS To miły i praktyczny prezent, ale czuję się w obowiązku wyjaśnić, że na zapalniczce znajduje się kaduceusz. Według wierzeń mugolskich, sięgających jeszcze starożytnej Grecji, był to jeden z atrybutów Hermesa. Symbolizuje nietykalność dawnego greckiego herolda, urzędnika. Służyła do uśmierzania sporów. Laska eskulapa z kolei stanowi symbol sztuki lekarskiej: dołączam szkic, obrazujący różnice między tymi dwoma symbolami. Niemniej nie przejmuj się, z tego co mi wiadomo nawet mugole, którzy korzystają z tej symboliki częściej niż my, popełniają ten błąd.
Camille Delacour
Do listu dołączony był rysunek, na którym wyrysowano kaduceusza oraz laskę eskulapa i odpowiednio oba podpisano.