• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Czarodzieje Sowia Poczta v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Pogrom - sowa Septimy

Pogrom - sowa Septimy
ceaseless watcher
Vigilo, opperior, Audio.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
Niewymowny
Średniego wzrostu czarodziej (176cm), ubrany w modne szaty, szpakowate loki sięgają mu za ucho, a na twarzy nosi dość długi zarost, broda jest w wielu miejscach siwa. Ma ciemne, niemal czarne oczy. Emanuje od niego bardzo niespokojna energia.

Morpheus Longbottom
06.02.2024, 11:43  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.03.2024, 13:52 przez Morpheus Longbottom.)  
I kolejna prędka odpowiedź, znów na papeterii Ministerstwa Magii. Najwidoczniej Morpheus nie miał nic więcej do pracy przed południem, niż pisanie listów absolutnie niezwiązanych z jego pracą. Przynajmniej sowy nie miały tak daleko, jak do Doliny Godryka.

Londyn, 20 VI 1972
Najdroższa Septimo!

Schlebiasz mi. Piszę, odkąd umiem składać słowa na pergamin, to pomaga poukładać rzeczywistość, litera za literą, znak diakrytyczny za znakiem, interpunkcyjny czy runa. Gdy chaos w mojej głowie jest zbyt duży, pisanie pozwala mi złapać oddech, przemyśleć świat. Emocje zaś, emocje nie pomagają w pisaniu, które ma cokolwiek komunikować, chociaż może być kathartyczne, to zazwyczaj ciągi słów nie mają większego sensu.  Dopiero gdy uporządkujemy myśli, chociażby w kategorie zwątpień, poruszeń i złości, wtedy pisanie staje się lżejsze, bo zdjęte zostaje napięcie z ramion.

Twoje listy sprawiają, że wiem, że rozumiesz. Zrozumiałabyś, gdyby ktoś oferował mi, co tylko chcę na świecie, gdyby bies z folkloru pojawił się pośród płomieni i zapachu siarki, powiedziałbym: Przywróć ich do życia. Nie zawahałabym się nawet chwili, bo wszystko inne można zdobyć czynem własnych rąk, miłość, pieniądze, potęgę. Śmierć jednakowoż jest ostateczna w swoim wymiarze,  nawet dziecięce bajki o tym przestrzegają. Na własną rękę nie można przywrócić nikogo.

Orfeusz nie dał rady przywrócić Eurydyki i cały świat za nimi zapłakał. Powiem Ci w sekrecie, że gdybym był Orfeuszem (jakże bliskie są nasze imiona, różnica ledwie jednej litery), też bym się odwrócił. Nie zniósłbym myśli o tym, że mogę zostać oszukany, że podróż wydarzyła się na darmo, że mógłbym ujrzeć ostatni raz twarz ukochanej osoby, ponownie i zrezygnować z tego dla niepewności ujrzenia światła. Dlatego nie trzeba pisać Orfeusz kochał Eurydykę. Wystarczy Orfeusz i Eurydyka.

Są rzeczy o wrażliwej naturze świata, które mogę szeptać tylko o czwartej nad ranem, wprost do ucha, w liminalnej przestrzeni pomiędzy, na dworcach kolejowych i w pustych korytarzach szpitali. Ujarzmienie przyszłości jest jedną z nich, dlatego zamilknę o tym na razie, aż nadarzy się taka okazja i będę mógł opowiedzieć Ci więcej, Septimo, o tym, czym jest przyszłość i czas.

Pozwolę sobie zachować wiersz od Ciebie pośród cennych zdarzeń, bowiem poruszył pewną nić w moim sercu, kolejną, niewypowiedzianą, o sekretach, które są zamknięte za bramami mojego umysłu. Będzie mi służył otuchą w chwilach zwątpienia.

Pozostań głodna wiedzy, pozwól sobie fantazjować, dbaj o siebie.

[Obrazek: pde6aMt.png]

Dwo­iste ży­cie na­sze: sen ma świat udziel­ny
Śród ot­chła­ni, na­zwa­nych by­tem i ni­ce­stwem,
Na­zwa­nych, lecz nie­zna­nych, - sen ma świat udziel­ny,
Z rze­tel­ną wła­dzą rzą­dząc nad mar­nym kró­le­stwem.
Mary i ży­cie bio­rą, i po­sta­ci no­szą,
Roz­czu­la­ją i drę­czą, i łech­cą roz­ko­szą.
Tro­ski dzien­ne cię­ża­rem przy­wa­la­ją sen­nym
I uj­mu­ją cię­ża­ru na­szym pra­com dzien­nym.
One się do isto­ty na­szej mogą wcie­lić,
Za­brać po­ło­wę cza­su i byt nasz po­dzie­lić.
Jak po­słań­ce wiecz­no­ści - bły­sną i prze­pad­ną,
Jako prze­szło­ści du­chy - czę­sto przy­szłość zgad­ną,
Jak wró­żą­ce Sy­bil­le - ciem­ność do ich ręki
Skła­da ty­rań­skie ber­ło roz­ko­szy i męki.

Lord Byron - Sen

And when I call you come home
A bird  in your teeth
the end is here
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wiadomości w tym wątku
Pogrom - sowa Septimy - przez Septima Ollivander - 08.10.2023, 21:44
RE: Pogrom - sowa Septimy - przez Leviathan Rowle - 08.10.2023, 22:18
RE: Pogrom - sowa Septimy - przez Bellatrix Black - 31.10.2023, 16:07
RE: Pogrom - sowa Septimy - przez The Tempest - 05.02.2024, 00:57
RE: Pogrom - sowa Septimy - przez The Tempest - 11.02.2024, 07:53