Rodolphusie,
To, co znajduje się w przesyłce, jak już sobie wszystko rozpakujesz, to sansewieria. Ona wytrzyma wszystko, chłód, ciepło, słońce, cień; jest idealna na początek, bo wybaczy ci każdy błąd. Wspaniale oczyszcza powietrze.
Najlepiej ustal sobie jeden dzień, w którym podlewasz roślinę i nie zmóżdżaj (heh, mam nadzieję, ze docenisz) się nad tym zanadto, co dwa tygodnie, jak ziemia będzie wysuszona na wiór. Wlewaj najlepiej małe porcje, takie dwa-trzy niewielkie strumienie, woda nie może być ani zimna, ani ciepła, najlepsza jest taka w temperaturze pokojowej.
Pozwoliłam sobie rozrysować na kartce twoje mieszkanie schematycznie, najlepiej postaw ją tam gdzie ci zaznaczyłam, ale jeśli będzie ci zaburzać harmonię wnętrza, to możesz donicę z sansewierią postawić gdziekolwiek indziej – jak pisałam, ona wytrzyma wszystko.
Wierzę, że sobie poradzisz. Gdyby się coś działo, albo gdybyś miał jakieś pytania – pisz.
PS. Niech ci nie przyjdzie do głowy jedzenia tych liści – toksycznie wpływają na układ pokarmowy ludzi i zwierząt. Przebywanie z nią w jednym pomieszczeniu oczywiście nie jest w żadnym razie niebezpieczne.