Więc jednak chodziło o Victorię. Rodolphus potwierdził, dodając także ciekawą informację. Jej planowaną wyprawę do Afryki. Słysząc to, Nicholas uniósł brew ku górze. Na to nie wpadł, żeby tak daleko szukać informacji, ale może Theon będzie miał po drodze przy jakiejś możliwej okazji wypraw archeologicznych tam się zatrzymać.
Wysłuchał Lestrange’a, tego co dowiedział od swojej kuzynki. Ale kiedy padły słowa odnośnie Theona, Nicholas skupił na nim bardziej swoją uwagę, marszcząc brwi. ”Skąd wie?” – zastanowił się przez moment. Nie sądził, aby rozmawiał z jego bratem. Wiedziałby o tym. Mógł mu powiedzieć jego kuzyn Louvain, albo Robert. Jemu samemu długo trochę zajęło dowiedzenie się co działo z Theonem. Bo o ile o Victorii wiadomo było z marszu przez wywiad, tak o jego bracie nic, cisza. Musiał na własną rękę szukać i domagać się informacji.
”A więc ten trzeci to William Avery…” – powtórzył sobie w myślach, tego nie wiedział.- Dużo wiesz na ten temat.
Stwierdził, jak go wysłuchał, włącznie z prośbą o podzielnie się zebranymi informacjami. Najwyraźniej zależało mu na udzieleniu pomocy swojej kuzynce. Co zaś z kuzynem?
- To nie jest prosty temat, z którego można szybko stworzyć lekarstwo na chorobę, czy posprzątać bałagan z trupami. Pracując w Komnacie Śmierci, też musimy uważać, aby nie przekroczyć granic. Niektórzy się poddali, kiedy myśleli, że znaleźli rozwiązanie, ale wrócili do punktu wyjścia.
Wyjaśnił wstępnie, jak przebiegają tam prace. Dla Nicholasa poddanie się, było słabością. On sam nie zamierzał tego zostawić, kiedy chodziło o życie jego brata.
- Sprawę wziąłem w swoje ręce. Ale też do niczego nowego nie odkryłem. Zbieram informacje i analizuję cały przebieg ich pobytu w Limbo, jak i skutki po wyjściu z niego. Co ciekawe, nie wiadomo czy nasz Czarny Pan też został tym dotknięty. Jeżeli chodzi o mojego brata, rozmawiałem z nim na ten temat.
Podzielił się na razie cząstkowymi informacjami. Co nie znaczy, że nie pomoże Rodolphusowi. Może jak się wymienią informacjami, dojdą do czegoś wspólnie?
- Swoją drogą. Od kogo wiesz o Theonie i tym trzecim, którym był William Avery?
Zapytał, dla zaspokojenia swoich przypuszczeń, ciekawości. Może coś jeszcze mu Rodolphus ciekawego podrzuci? A skoro ten temat został poruszony, może warto o coś jeszcze podpytać w sprawie Victorii?