28.07.2024, 15:37 ✶
(28.07.2024, 09:53 )Eutierria napisał(a):
Departament Tajemnic chroni twoją rodzinę przed ludźmi, którzy chcieliby skrzywdzić ją za pisanie w swoich kronikach prawdziwych informacji lub w jakiś sposób zastraszać członków twojej rodziny żeby zapisali w swoich kronikach coś nieprawdziwego. Oddawanie kronik do Departamentu do którego członkowie rodziny nie mają dostępu byłoby nieuczciwe, ale gromadzenie tam kopii jest jak najbardziej w porządku. A w jaki sposób cię ten Departament chroni - otóż pozostawiłam sprawę otwartą, bo nie było jeszcze wtedy opisów lokacji rodowych i z tego co pamiętam to akurat waszej brakuje, więc jeżeli masz tutaj jakąś sugestię, możesz nam ją podesłać i być może wprowadzimy ją w życie. Jak nie to załatamy to światotwórcze niedopatrzenie sami.
Ja pomyśle! Mam jeszcze pytanie o te kroniki Bagshotów

1. Czy jest to wspólna kronika do której może dopisać coś każdy historyk z tej rodziny, czy każdy Bagshot ma swoją? Jesli jest wspólna, to zakładam, że jest ktoś kto nadzoruje co jest w niej umieszczane (może najstarszy członek rodziny)?
2. Zakładam, że w takiej kronice umieszcza się same suche fakty bez subiektywnych opinii, bo rodzina ma w opisie, że nie miesza się w politykę, ale czy relacje świadków jakichś wydarzeń mogą się pojawić w tej kronice?
1792 - Bunt Goblina Wacka podczas meczu Quidditcha. Straty po stronie czarodziejów: 7 mioteł członków drużyny, pięć złamanych nosów. Starty po stronie goblinów: 3 złamane zęby.
Relacje świadków:
Siedziałem na trybunach, podziwiając zmagania drużyn, kiedy nagle goblin Wacek wzniecił bunt. Miotły zaczęły spadać, a czarodzieje wokół mnie wpadli w panikę. Siedmiu zawodników straciło swoje miotły, a pięciu miało złamane nosy. Po stronie goblinów, widziałem, jak trzech z nich trzyma się za usta, krwawiąc z powodu złamanych zębów. Cała sytuacja była chaotyczna i przerażająca.
Dziękuję i życzę miłego dnia xd