-Zawał? - na moment policzki mu trochę zbladły. -O Merlinie, co tak się działo? Za drugim razem kto się pobił, wiesz może?
Zawał, auror nawala się z celebrytą woskowymi kutasami, sprzedawanymi przez chłopaka w ich wieku z czystokrwistej rodziny, która z pewnością mocno przeżywa ten skandal, i jeszcze druga bójka. Co się działo na tych sabatach? A jeśli Ministerstwo zdecyduje, że następny sabat się nie odbędzie z obawy przed kolejnymi wypadkami.
-To mógłby być ciekawy artykuł w Proroku, gdyby ktoś dodał odpowiednie zdjęcie. "Gwiazda Qudditcha ssie woskową pałę" - i to zdjęcie, na którym Nott miałby tę świeczkę wepchniętą w gardło.
Nie powinien tak myśleć, zbeształ się w myślach. Jasper też nie byłby zadowolony, gdyby ktoś przywalił mu w twarz świeczką, tym bardziej taką w kształcie penisa, ale nie zgłaszałby tego w momencie, w którym czyjeś życie było zagrożone i należało najpierw zająć się bardziej potrzebującymi.
-Wiesz, jakie są rody czystej krwi - nie chciał, oczywiście, urazić jej rodziny. -Dla nich reputacja jest bardzo ważna, szczególnie jeśli zajmują albo mają w planach zajmować jakieś wysokie stanowiska. Rodzina mojej matki wciąż się do niej nie odzywa za to, że nie poślubiła mojego wujka, tylko mugolaka. Nie twierdzę, że Charles źle zrobił, ale faktycznie musiał być szalony i odważny. Możliwe, że się od niego odetną, albo może będą próbowali zatuszować sprawę i będzie to koniec jego kariery, albo może sam się od nich odetnie i zacznie wszystko na swoim. Ciężko stwierdzić. Możemy mu tylko życzyć jak najlepiej.
No cóż, Electra sama pochodziła z rodziny czystej krwi, więc z pewnością rozumiała, co miał na myśli. Nie tak łatwo było wprowadzić nowość w stare zasady. A jeśli ta nowość wywoływała kontrowersję - szanse powodzenia były jeszcze niższe.
-Przekonałaś mnie zdjęciem bez koszulki - zażartował, chociaż zanotował sobie w pamięci, że powinien przeczytać ten artykuł.
Nie tylko ze względu na zdjęcie.
-Mogłoby im to zająć trochę czasu - przyznał. -No, facet ma talent.
Miał tak sprawne ręce i talent od odwzorowywania kształtów, czy może prosił kogoś, by pozwolili mu zrobić odcisk na formie?