• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Szpalta Pozafabularne Pociąg do Hogwartu

Pociąg do Hogwartu
Syn koleżanki twojej starej
We don't have to talk, We don't have to dance, We don't have to smile, We don't have to make friends
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Niewymowny
Ma czarne jak smoła włosy, zwykle zaczesane do tyłu, i nienaturalnie jasnoszare, przenikliwe oczy. Wyróżnia go blada cera i uprzejmy uśmiech błąkający się na ustach, który jednak nigdy nie ma odzwierciedlenia w oczach, oraz wysoki wzrost (190 cm). Jest zawsze porządnie ubrany w ciuchy z najlepszego materiału - nieważne gdzie aktualnie się znajduje i co robi. Na palcu serdecznym prawej ręki nosi duży sygnet z głową węża.

Rodolphus Lestrange
26.09.2024, 14:12  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.09.2024, 20:13 przez Morrigan.)  
1. Jak czułeś się po otrzymaniu listu informującego cię o byciu przyjętym do Szkoły Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie? Miałeś wobec szkoły jakieś konkretne oczekiwania?
Normalnie. Wiedziałem, że zostanę przyjęty - każda osoba z mojej rodziny dostawała się do Hogwartu, więc ze mną nie mogło być inaczej. Pokładałem w Hogwarcie wielkie nadzieje co do nauki zaklęć, eliksirów oraz doboru uczniów. Niestety jeżeli chodzi o to ostatnie, szybko się rozczarowałem.

2. W jaki sposób docierałeś do zamku? Korzystałeś z Hogwarts Express? Jeżeli tak - z kim zwykle siedziałeś w przedziale?
Tak jak każdy - pociągiem. Razem ze mną do Hogwartu uczęszczała Bellatrix oraz Rabastan i to z nimi siedziałem w przedziale co roku, w obie strony, póki razem uczęszczaliśmy do szkoły. Z reguły nikt inny z nami nie przesiadywał: tworzyliśmy zgraną grupę, do której nie wpuszczaliśmy ludzi z zewnątrz. Prawdę mówiąc to mam wrażenie, że ludzie sami nie chcieli do nas podchodzić z jakiegoś powodu.

3. Jakie były twoje wrażenia, kiedy po raz pierwszy przekroczyłeś próg Hogwartu? Jak wspominasz swój pierwszy dzień?
Hogwart jest staroświecki, ale nie można mu odmówić wrażenia, jakie robi. Szkoła jest przytłaczająca nawet dla osób, które wychowały się wśród magii. Ruszające się schody to było coś, do czego nie mogłem się przyzwyczaić przez pierwszy rok. Przed Tiarą Przydziału mimowolnie czułem się przytłoczony. Wiedziałem, że zostanę przydzielony do Slytherinu, lecz w głowie zaczęły pojawiać się wątpliwości.

4. Jak myślisz, dlaczego Tiara Przydziału przydzieliła cię do tego domu? Jakie miało znaczenie dla ciebie przynależenie do swojego domu? Byłeś z niego dumny?
Niemal każda osoba z mojej rodziny była w Slytherinie, ze mną nie mogło być inaczej. Jesteśmy dumni z przynależności do tego domu. Slytherin to domena ambitnych, czystokrwistych czarodziejów - gdybym został przydzielony gdzie indziej, najpewniej zostałbym wydziedziczony. Poczułem ulgę, że trafiłem właśnie tam.

5. Czy zabrałeś ze sobą do Hogwartu jakieś zwierzątko?
Tylko sowę, żeby mieć kontakt z rodziną. W dormitorium ktoś miał szczura, ale szybko zniknął. Możliwe że to moja sowa go zeżarła. Cóż... Nie przepadam za kotami i na szczęście u mnie nikt nie miał kota. Ropuchy były za to czymś niezwykle popularnym w naszym domu, co przyjmowałem z obrzydzeniem. W domu również nie mieliśmy zwierząt, szczególnie takich z sierścią. Moja matka oszalałaby, gdyby na jej ubraniach znajdowała się sierść. Ponoć nawet skrzaty nie nadążają z czyszczeniem wszystkiego, tak słyszałem.

6. Z kim dzieliłeś dormitorium? Jak wyglądał wasz pokój? Był twoim dobrym miejscem, czy nie lubiłeś do niego wracać?
Z nikim szczególnym - nie byli to moi bliżsi znajomi. To był pokój jak pokój, a współlokatorzy: jak współlokatorzy. Większość czasu spędzałem z osobami spoza mojego dormitorium. Nie pamiętam już nawet jak się nazywali. Chyba Samuel i Remus, ale tego drugiego nie jestem pewny. Nie przywiązywałem do nich zbytniej uwagi, bo prawdę mówiąc korzystałem z dormitorium tylko po to, żeby tam spać.

7. Jakie przedmioty były twoimi ulubionymi w trakcie nauki w Hogwarcie, a na jakie nie lubiłeś chodzić?
Obrona przed czarną magią, zaklęcia i historia magii. Paradoksalnie niezbyt mi szło na eliksirach, mimo że robiłem wszystko co w mojej mocy, by to poprawić. Rodzina nie była zadowolona, przez co niezbyt chętnie chodziłem na te zajęcia.

8. Byłeś kibicem Quidditcha lub grałeś w szkolnej drużynie?
Byłem kibicem, nigdy nie przejawiałem talentu do latania na miotle. Wolę twardo stąpać po ziemi. I wcale nie ma to związku z faktem, że na pierwszym roku regularnie spadałem z miotły na zajęciach. W zasadzie to z miotłami był taki problem, że mało która była w stanie mnie utrzymać. Nigdy nie byłem specjalnie ciężki, ale mam wrażenie że przez mój wzrost nie potrafiłem złapać balansu, potrzebnego do latania na miotle. Dużo osób pokładało we mnie nadzieję przez Louvaina, mojego kuzyna, ale po pierwszych kilku lekcjach chyba każdy nauczyciel zdał sobie sprawę, że nic z tego.

9. Kto był twoim najlepszym przyjacielem w czasach szkolnych? Czy ta przyjaźń przetrwała próbę czasu?
Bellatrix, Rabastan. Pierwsza znajomość przetrwała, lecz stoi pod znakiem zapytania. Druga... Brata nie da się wyrzec. Nawet gdybym chciał, to nigdy nie wymażę wspomnień związanych z tą dwójką, bo zbyt wiele dla mnie znaczyli wtedy i zbyt dużo znaczą dla mnie teraz.

10. Zauroczyłeś się w kimś w czasach szkolnych?
Tak - przez pierwsze kilka lat byłem w wielu niezobowiązujących związkach, jednak to Bellatrix skradła moje serce. Pamiętam jeszcze kilka przelotnych miłostek, ale żadna nie skończyła się dobrze. Pamiętam jeszcze Agathę, spotykałem się z nią krótko przed zaręczynami z Bellą. Ta głupia krowa do dzisiaj ma jakiś problem ze mną i Trix, mimo że nigdy jej nic nie obiecywałem.

11. Czy miałeś w szkole jakichś wrogów?
Każdego dzieciaka z mugolskiej rodziny. Wolny czas wypełniałem dręcząc ich na różne sposoby. Głównie ludzi z Hufflepuffu.

12. Kto był twoim ulubionym nauczycielem?
Nikt - nie pałałem sympatią do żadnego z nauczycieli, chociaż Filius Flitwick miał naturalny talent do przekazywania wiedzy z zaklęć.

13. Zgubiłeś się kiedyś w zamku? Może odkryłeś jakieś ukryte tajemnice lub legendy związane z zamkiem?
Oczywiście że tak - i to nie raz. Głównie przez te cholerne schody. Jedyne co odkryłem, to łazienkę Jęczącej Marty oraz kilka schowków na miotły. Raz udało mi się trafić do podziemnej komnaty niedaleko szklarni, lecz nie zastałem tam nic poza martwymi roślinami i szczurami. Potem często tam wracałem, żeby odpocząć od innych ludzi.

14. Złamałeś kiedyś szkolny regulamin? Byłeś kiedykolwiek ukarany przez dyrektora lub nauczyciela? Za co?
Nie raz i nie dwa, chociaż starałem się, by nikt mnie nie przyłapał. Byłem karany za bójki ze szlamami oraz "niestosowne zachowanie" wobec nich. Co prawda nigdy nie ukarał mnie sam dyrektor, ale wielokrotnie otrzymywałem szlabany i prace na rzecz szkoły. Obrzydliwe.

15. Czy byłeś członkiem jakiegoś klubu lub tajnego stowarzyszenia?
Nie, kluby i tajne stowarzyszenia to głupota.

16. Jakie miejsca w Hogwarcie były twoimi ulubionymi, gdzie lubiłeś spędzać czas poza lekcjami?
Lubiłem skraj zakazanego lasu, bibliotekę oraz brzeg jeziora. Najchętniej jednak spacerowałem tam, gdzie chodzili Bellatrix i Rabastan. Tam gdzie oni: tam i ja, chociaż zdarzało się, że przesiadywałem sam w podziemnym pomieszczeniu pod szklarniami Hogwartu, żeby zebrać myśli i ćwiczyć zaklęcia.

17. Jakie były twoje ulubione miejsca na terenie Hogsmeade do odwiedzania podczas wolnych dni? Miałeś swoją ulubioną kawiarnię lub sklepik? A może nie mogłeś brać udziału w wycieczkach, ponieważ twoi rodzice na to nie pozwolili?
Najbardziej lubiłem księgarnie i wydawałem tam większość pieniędzy, które brałem do Hogwartu. Lubię mieć książki na własność. Lubiłem też odwiedzać Trzy Miotły, chociaż z czasem robiło się tam zbyt tłoczno i zbyt głośno.

18. Jakie potrawy serwowane w Wielkiej Sali były twoimi ulubionymi? Lubiłeś siedzieć przy stołach z resztą uczniów, czy uciekałeś gdzieś z talerzem?
Od dziecka jadłem to, co było najbardziej odżywcze - wszystko po to, by utrzymać siebie i swój umysł w jak najlepszej kondycji. Nie przepadałem za słodkim jedzeniem, chociaż uwielbiałem sok dyniowy. Za to herbatę mieli obrzydliwą i to za nią tęskniłem najbardziej, kiedy byłem w szkole.

19. Wracałeś na święta do domu, czy zostawałeś w Hogwarcie?
Różnie - z reguły wracałem na święta, ale zdarzyło mi się kilka razy zostać ze względu na wyjazd rodziców. Zawsze wtedy zostawał ze mną brat.

20. Opis swoje najlepsze wspomnienie z czasów szkolnych.
Zdanie egzaminów. To niezwykłe uczucie gdy wiesz, że już masz wszystko za sobą i możesz skupić się na przyjemnościach, a także nie czekają cię żadne zadania dodatkowe.

21. Opisz swoje najgorsze wspomnienie z czasów szkolnych.
Każda sytuacja, w której byłem niesłusznie karany za podstawianie nóg (metaforycznie) szlamom. Kary były dawane niesłusznie, Hogwart powinien należeć do czarodziejów.

22. Jak poszło ci na egzaminach? Ściągałeś, czy podszedłeś do nich uczciwie?
Nie ściągałem, na tych egzaminach chyba nie da się nawet ściągać. Za to tuż przed każdym egzaminem zawsze ktoś słabszy na głos robił mi powtórkę - mam dobrą pamięć, dzięki czemu udawało mi się zdawać nawet gdy niespecjalnie przykładałem się do niektóych przedmiotów.

23. Z perspektywy czasu, jak wspominasz swój czas w Hogwarcie? Masz jakieś sentymentalne wspomnienia związane z Hogwartem, które wywołują u ciebie szczególne emocje?
Wspominam to jako czas beztroski. Świat był wtedy o wiele prostszy, a życie: łatwiejsze. Najlepiej chyba wspominam początek ostatniego roku, bo mogłem skupić się na tym, co było naprawdę ważne. Mam ogromny sentyment do niektórych miejsc i starałem się je regularnie odwiedzać przed opuszczeniem szkoły. Dużo ich było: korytarz, na którym po raz pierwszy pocałowałem Trix, zaułek w którym rozkwasiłem nos osobie, która wygadywała o niej niestosowne rzeczy. Biblioteka, w której spędzałem mnóstwo czasu...

24. Będąc w Hogwarcie - o czym marzyłeś? Myślałeś wtedy, że twoje życie potoczy się tak, jak się potoczyło? Kim chciałeś być w przyszłości?
Marzyłem o tym, by dokonać przełomu naukowego. Wiedziałem w którym kierunku chcę iść i wierzyłem, że będę częścią Ministerstwa Magii, które będzie w następnych latach zmieniać się na lepsze. Cóż... To ostatnie jest dyskusyjne, przynajmniej jeśli chodzi o MM. Od zawsze chciałem pracować w Departamencie Tajemnic i udało mi się osiągnąć ten cel wyłącznie dzięki ciężkiej pracy również podczas wakacji.

25. O czym myślałeś, opuszczając Hogwart?
Że już nigdy tam nie wrócę. Że kończy się pewien łatwy etap, a zaczyna nowy - pełen nauki, praktyki oraz niepewności. Czułem jednak ekscytację, bo wiedziałem że szkoła dobrze przygotowała mnie do dorosłego życia.

26. Na zakończenie dowcipnie: jakie lekcje w Hogwarcie przydały ci się najbardziej w dorosłym życiu?
Zaklęcia - w końcu używam ich na co dzień. To jeden z najbardziej przydatnych przedmiotów w szkole, przecież dorosłe życie polega głównie na używaniu zaklęć.

adnotacja moderatora
Odznaka przyznana. @Rodolphus Lestrange
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wiadomości w tym wątku
Pociąg do Hogwartu - przez Eutierria - 03.09.2023, 14:33
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Stanley Andrew Borgin - 03.09.2023, 20:27
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Brenna Longbottom - 03.09.2023, 20:47
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Ururu Marquez - 03.09.2023, 21:36
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Laurent Prewett - 09.09.2023, 12:34
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Florence Bulstrode - 13.09.2023, 12:55
RE: Pociąg do Hogwartu - przez Erik Longbottom - 13.09.2023, 15:51