— Wampiryczny artefakt?
Powtórzyła, jakby po raz pierwszy słyszała te słowa lub też nie dowierzała, że Fergus je wypowiedział. Z nadal wymalowanym pytaniem na twarzy sięgnęła do kieszeni płaszcza i wyciągnęła z niej papierową torbę.
— Nim dopytam, dlaczego miałeś do czynienia z jakimś wampirzym artefaktem czy czymś takim, to proszę, podobno słodycze pomagają zdrowieć.
Podała pakunek Ollivanderowi, w którym znajdowały się najróżniejsze słodycze. Kilka czekoladowych żab, paczka kajmakowych eklerek, świeża krajanka z melasą, chyba trzy piernikowe traszki i pięć dyniowych pasztecików.
— Nie wiedziałam, co lubisz, więc po drodze zgarnęłam wszystkiego po trochu, co było na straganie. Są tam czekoladowe żaby, ale jak trafisz Cronka, to chętnie się wymienię.
Uśmiechnęła się i z powrotem usiadła na krześle.
— Widzę, że żyjesz i masz szczęście, bo jakbym miała robić interesy z twoim ojcem, to chyba bym cię ożywiła tylko po to, żeby cię zabić. Nawet nie wiesz, jak podobny jest do mojego. — zażartowała i zaraz też dodała z poważniejszą miną. — Skąd miałeś ten artefakt i czemu zamieszany jest w to Castiel Flint?
O wspomnianym mężczyźnie nie wiedziała zbyt wiele. Z początku nazwisko Flint nic jej nie mówiło, ale w miarę jak szła do świętego Munga, zębatki w głowie obracały się coraz szybciej i szybciej. W końcu jakaś zapadka wskoczyła na swoje miejsce i Regina przypomniała sobie, że to Castiel był Śpiącą Królewną wśród stada lunaballi. Ale co miał wspólnego z Fergusem i jakimś krwiożerczym artefaktem?
— I nie, nie mówił więcej o Flintcie. Narzekał po prostu, że przez niego jesteś w szpitalu, więc tym bardziej chcę wiedzieć, co się wydarzyło i czy masz z tym facetem jakieś problemy?
Problemy, które mogłabym rozwiązać, gdybyś poprosił, dodała w myślach, patrząc na Fergusa badawczo, by wyłapać z jego mimiki rzeczy, których być może nie chciał mówić. Z młodym Ollivanderem łączyła ją nić porozumienia i chociaż nigdy o niej nie rozmawiali, to czuła, że są w podobnej sytuacji z rodzinnymi oczekiwaniami, którym nie potrafią (i nie chcą) sprostać.