Podążył za Dorą i Millie i Brenną wzrokiem. Jakiś złośliwy głosik w jego głowie zasugerował zamontowanie drzwi na zawiasach jak do amerykańskiego saloonu, bujających się na sprężynach, tak aby nikt nie mógł nimi trzasnąć. Oczywiście że każdy widział wszystko inaczej. Widzieli świat z innej perspektywy, byli młodzi i jeszcze skorzy, aby żyć, aby oddychać pełnią życia, walczyli. Za to on czy Jonathan byli urzędnikami. Widzieli jak w kuluarach tworzy się polityka na podstawie wymiany odpowiednich łapówek, przysług i umiejętność łóżkowych. On sam miał plan wprosić się do pożycia Ministry Magii, chociaż obrzydzało go to, w kontekście samego siebie, aby zdobyć awans w Departamencie Tajemnic, zostać szefem Komnaty Przepowiedni i być strażnikiem rzędów lśniących kul, aby mieć całkowitą władzę nad przyszłością i decydować, co się wydarzy, a co nie.
Zaczął obierać kolejne jabłko, starając się nie przerwać spirali skórki. Już nie wypowiedział się, wracając do swojej roli, wypełniając naczynie, które dla niego przygotowano. Małe Delfy przy kuchennym stole. Zamrugał, gdy Nora mu odpowiedziała.
— Miałem okazję przyjrzeć mu się podczas pełni w lipcu, lśni. Na dodatek nie więdnie. Prawdę powiedziawszy chciałem wysłać próbkę do pewnej osoby, ale teraz się z tym wstrzymam, w dobie tych nowinek. Knieja natomiast cierpi i coś ją trawi. Można założyć moim zdaniem, że to kolejna konsekwencje działań Sami-Wiecie-Kogo. Zdawał się zaburzać czasoprzestrzeń, może ma jakieś działania narkotyczne? Nie próbowałem — stwierdził. Na pytanie Nory o papierosy zajrzał do własnej paczki, ale tam już świeciło pustkami. Ostatnio wypalał nawet trzy paczki dziennie, odpalając momentami jeden od drugiego. — Nie wiem nic na temat biologicznych właściwości, ale na pewno jest związany magicznie z Knieją i Sadem Abbottów dostatecznie, by dawać mi na ich temat wizje profetyczne. I nie są one przyjemne. Widziałem aurorów i klątwołamaczy dookoła świętej części, chronionej przez rodzinę.