12.02.2025, 21:33 ✶
Dolina Godryka, 1 września 1972 roku
Szanowny Laurencie,
Mam nadzieję, że mój list zastaje Ciebie w dobrym zdrowiu i jeszcze lepszym humorze.
Piszę do Ciebie z dosyć nietypową sprawą, ponieważ tylko Ty jesteś w stanie udzielić mi pomocy - oczywiście o tyle, o ile się zgodzisz. Nie mogę udać się z tym tematem do Pandory, więc pozostajesz mi tylko Ty, jako osoba najbardziej z nią spokrewniona.
Jest to temat delikatny, może trochę wrażliwy? Ciężko mi to określić, a nie chciałbym za bardzo owijać w bawełnę. Może będzie prościej jak od razu przejdę do sedna sprawy i napisze "prosto z mostu"? Tak będzie chyba najlepiej dla Ciebie i dla mnie.
Jak pewnie wiesz albo może nie wiesz, więc może być to dla Ciebie pewne zaskoczenie, ale było mi zdane spędzić trochę czasu z Pandorą na przestrzeni kilku ostatnich lat. No i, kurcze, jest po prostu wspaniała - naprawdę. Czuję, że mogę przy niej być sobą i że akceptuje mnie takiego jakim jestem, nie zważając na moją małą likantropię, która sprawiła mi wiele smutku przez cały mój dotychczasowy żywot. To oczywiście nie wszystko, ponieważ po prostu brakuje mi słów, aby opisać jej majestat jako jednostki. Jest zarówno piękna i mądrą, a jej dusza - nieskazitelna, co chyba najbardziej do mnie przemawia. Ze świecą kogoś takiego szukać. Mógłbym pewnie wymienić jeszcze z trzy tuziny superlatyw na jej temat ale nie pisze tego listu, aby ją chwalić.
Piszę z tematem dużo poważniejszym. Jakby... chciałbym się dowiedzieć jakie warunki trzeba spełnić, aby móc otrzymać błogosławieństwo od Waszego ojca i idącą za tym zgodę na to, aby móc poślubić Pandorę w niedalekiej przyszłości. W moich rodzinnych stronach, zgoda i błogosławieństwo od ojca wybranki jest rzeczą święta, a ja nie mógłbym wyjść przed wszystkich i po prostu poprosić ją o rękę bez akceptacji naszej relacji w oczach Waszego ojca.
Dlatego pytam Laurencie - czy byłbyś skłonny mi pomóc? Powiedzieć co trzeba zrobić? Albo może zaangażować jakoś spotkanie z Waszym ojcem, abym mógł go sam o to poprosić? Może mógłbyś napomknąć o tradycjach, które są związane z Waszą rodzina, a ja nie chciałbym ich przecież złamać.
Z wyrazami szacunku i serdecznymi pozdrowieniami,
Hjalmar Björn Nordgersim
PS.
Czy ten temat mógłby pozostać między nami? Nie chciałbym, aby Pandora przypadkiem się dowiedziała o tym wszystkim