—07/09/72—
Londyn, 07.09.72
Do rąk własnych
Sz.P. Eugenia Jenkins
Minister Magii Wielkiej Brytanii
Sz.P. Eugenia Jenkins
Minister Magii Wielkiej Brytanii
Szanowna Pani Ministro,
Z najwyższym uznaniem i wdzięcznością przyjmuję Pani list oraz zaszczytną propozycję objęcia roli tymczasowego Rektora nowo powoływanej Akademii. Świadomość, że Ministerstwo Magii dostrzega we mnie osobę zdolną do podjęcia się tak doniosłego zadania, jest dla mnie zarówno niebywałym wyróżnieniem, jak i wyzwaniem, któremu zamierzam sprostać z należytą starannością.
Idea stworzenia instytucji akademickiej na najwyższym poziomie, łączącej wiedzę teoretyczną z doświadczeniem praktycznym oraz otwierającej przed brytyjską społecznością magiczną nowe horyzonty międzynarodowej współpracy, jest z oczywistych względów przedsięwzięciem o doniosłym znaczeniu. Wypełniając swoją dotychczasową służbę w Departamencie Międzynarodowej Współpracy Czarodziejów, miałem okazję dostrzec, jak kluczową rolę w handlu magicznym odgrywa nie tylko dostęp do zasobów materialnych, lecz przede wszystkim wymiana myśli i innowacji dziejąca się niejako przy okazji prowadzonym negocjacjom. Akademia, której zręby będziemy wspólnie kształtować, może stać się przestrzenią, gdzie ta wymiana zyska instytucjonalne umocowanie i przyniesie długofalowe korzyści całej społeczności.
Z całym możliwym zaangażowaniem podejmę pierwsze kroki zmierzające do realizacji wskazanych przez Panią celów – od wyboru odpowiedniej siedziby po nawiązanie kontaktów międzynarodowych i współpracę z kluczowymi organizacjami. Szczególnie interesujące wydaje mi się wypracowanie synergii między Akademią a istniejącymi strukturami, takimi jak Akademia Munga, co – jak słusznie Pani zauważyła – będzie wymagało starannych negocjacji i precyzyjnej strategii integracyjnej.
W pełni podzielam przekonanie, iż Akademia powinna uhonorować wybitne jednostki, które przyczyniły się do rozwoju nauk magicznych. Z należytą starannością sporządzę listę zasłużonych czarodziejów oraz propozycję nazwy, która odda należny hołd jednej z nich.
Pozostaję do Pani dyspozycji na zaplanowane spotkanie jutro w godzinach porannych. Ufam, że rozmowy te pozwolą nam omówić szczegóły przedsięwzięcia, doprecyzować budżet oraz precyzyjnie wyznaczyć etapy kształtowania pożądanych struktur na okres najbliższych miesięcy.
Z wyrazami szacunku i uniżonymi ukłonami,
Anthony J. Shafiq
Szef Organu Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego
Szef Organu Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego
odpowiedź na to zaproszenie.
Wstępnie bez reakcji Mistrza (zgodnie z prywatną rozmową). @Anthony Shafiq