01.02.2023, 13:41 ✶
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2023, 13:49 przez Wilhelm Avery.)
(01.02.2023, 13:22 )Vakel Dolohov napisał(a): > Do pieczetowania używamy nowoczesnego języka runicznego. Czy istnieje tylko jeden taki język, wspólny dla wszystkich kontynentów, czy jest ich kilka?
Przyznaję - nie do końca wiem, czym jest nowoczesny alfabet runiczny ani gdzie o nim wyczytałeś. Jeżeli poszukujesz alfabetu do posługiwania się nim, to w HP korzystali z futharku i głównie tego się trzymam - korzystałam z niego i jego pochodnych.
Tutaj bardziej chodziło o rozróżnienie. Mamy starożytne ruiny. I chciałem się dowiedzieć czy że tak powiem ich wciąż używamy, czy może ten język przeszedł ewolucję z czasem i mamy ze tak to okresle nowożytne runy. Nie chcę popełnić błędu dlatego dopytuje o interpretację
(01.02.2023, 13:22 )Vakel Dolohov napisał(a): > Czy można używać starożytnych run w pieczetowania i do zdolności przekładni jako hasło, podnosząc tym samym poziom trudności?
Z założenia nie da się zabezpieczyć pomieszczenia lepiej niż przekładniami. Wraz z rozwojem forum (tutaj szczegółów zdradzić do zakończenia Beltane nie mogę), pojawi się jednak opcja prowadzenia badań, a więc i rozwoju (przez postacie) wszystkich rodzajów zabezpieczeń.
To pytanie wiąże się z pierwszym zakładając że moje założenie ma sens. I dlatego pytałem czy nowożytne runy można zastapić starożytnymi. Jeśli to założenie jest błędne to wtedy jest to odpowiedź na moje dwa pytania.