24.05.2025, 14:33 ✶
Wychowałem się w zimnym domu. Nie chodziło tylko o marmurowe posadzki i kamienne schody, ani o przeciągi, których dotyk nawet latem potrafił przynosić dreszcz aż do kości - chodziło o coś znacznie głębszego, co przesiąkało ściany, jak połączenie wiecznej zmarzliny z wilgocią, które nie schło nawet wtedy, gdy w kominku płonął ogień. Nie było tam miejsca na czułość, a jeśli się gdzieś przypadkiem zaplątała, to tylko po to, by zostać przydeptaną obcasem albo wyszydzoną tak skutecznie, że już nigdy nie odważyła się wrócić. W moim domu nikt nie rozmawiał - a był pełen ludzi, ich milczenie cięższe od ołowiu i głosy ostrzejsze niż noże - wydawano polecenia, rzucano oskarżenia, komentowano porażki, jeśli ktoś się śmiał, to zawsze czyimś kosztem, a jeżeli ktoś płakał, to w ukryciu, a to nie zawsze uchodziło płazem. Ojciec był mistrzem w sztuce wyrachowanego zarządzania domem, dziadek jeszcze gorszym, wuj zazwyczaj pił, więc nie pamiętał, ile razy sięgnął po pas. Ja pamiętałem, i pamiętałem też, że to nigdy nie chodziło o to, co zrobiłem - ktokolwiek z nas zrobił - chodziło o to, że zrobiłem to nie tak - za głośno, powoli, szybko, zbyt pewnie siebie, jak na kogoś, kto powinien znać swoje miejsce... Musiałem się nauczyć czytać ich nastroje zanim jeszcze zdążyli je zwerbalizować. Poznawałem groźbę po barwie ciszy, po zbyt długim spojrzeniu w ogień, po przesunięciu ręki o centymetr za daleko. Byłem dzieckiem, które kalkuluje każdy krok, jakby stąpało po lodzie.Musiałem szybko nauczyć się rozpoznawać stany emocjonalne większości dorosłych mężczyzn, którzy mieli nad nami władzę - nad moją matką, nade mną, siostrami, ciotkami, kuzynami, kuzynkami nad służbą, nad sobą nawzajem. Z czasem przyswoiłem ten bezsłowny język - należało to zrobić, albo kończyło się to źle, bardzo źle - ledwie zauważalne napięcie w mięśniach twarzy, sposób, w jaki ojciec chwytał za rąbek mankietu, jak dziadek przerywał rozmowę na pół oddechu, jak wuj udawał, że czyta gazetę. Ojciec miał specyficzny sposób przechylania głowy, kiedy był bliski wybuchu, unikał kontaktu wzrokowego tylko wtedy, gdy planował coś szczególnie okrutnego. Wuj zawsze wydawał się rozbawiony, obojętnie, co się działo - nawet wtedy, gdy podnosił różdżkę z zamiarem udzielenia „nauczki”. Dziadek miał swój zestaw wyuczonych grymasów - jeśli pojawiał się ten z wyprostowaną linią brwi i uniesionym lekko kącikiem ust, należało natychmiast zniknąć z jego pola widzenia - zrozumienie tych emocji, a raczej ich antycypowanie, było kwestią przetrwania. Nie było pochwał, nie było czułości, nie było miejsca na niedoskonałość - wszystko, co robiłem, było niewystarczające, nawet jeśli czasem z łaski nie powiedzieli tego wprost, to czułem to w każdym spojrzeniu, niedokończonym skinieniu głowy, w tej wymownej ciszy, która nastawała po moim „sukcesie”. Chwalono mnie rzadko, a jeśli już - to w sposób, który bardziej przypominał zatwierdzenie faktu, że nie zawaliłem, jakbym funkcjonował w systemie punktowym, w którym maksymalna ocena to było „akceptowalnie”. Czasem wystarczyło krzywo postawione krzesło i przeciągłe spojrzenie, by przypomnieć sobie, że jesteś niczym, błędem, i że to twoja wina. Wyrżnąłem się na tych marmurach, spadłem z tych schodów, wypiąłem się na herb i sygnet, i wszystkie zasady, które mówiły mi, że tylko milczenie, opanowanie i stalowy wzrok czynią z ciebie człowieka.
Więc nie, nie rozumiałem zachowań Yaxley - szczerze mówiąc, nie miałem ochoty ich analizować. Nie dlatego, że nie potrafiłem ani tego, ani tego, a wręcz przeciwnie - potrafiłem aż za dobrze, ale to był inny typ bycia, ten przeze mnie nietolerowany. Emocjonalne wykastrowanie, wieczna potrzeba kontroli, trzymanie wszystkiego i wszystkich na dystans, a potem zdziwienie, że nikt nie chce dla ciebie ginąć. Nie obchodziło mnie, co ją ukształtowało, nie próbowałem odgadywać, skąd ten chłód, to protekcjonalne traktowanie innych, to wieczne ustawianie ludzi w szeregu, bo ja, po wszystkim, czego doświadczyłem, wyrosłem na zupełnie inny typ człowieka - nie oziębłego, nie teatralnie zdystansowanego, nie nosiłem się jak jebany szlachcic, nie tylko dlatego, bo nim już nie byłem. Oczywiście, porzuciłem to - wszystko, z nazwiskiem włącznie, odciąłem się od tej części swojej przeszłości tak dokładnie, jak tylko potrafiłem, a nawet jeśli coś ze mnie jeszcze tamtego zostało, to już nie dziedzictwo, tylko blizna - zanim zdołało mnie do reszty skorodować, ale gdybym tego chciał, pewnie nadal potrafiłbym powielać tamte wzorce zachowań, z tym, że świadomie decydowałem, iż nie będę. Nawet jeśli byłem zamknięty w sobie, nie byłem emocjonalnie martwy, troszczyłem się, może nie o cały świat, ale o tę garstkę ludzi, która się liczyła - jak najbardziej, jeśli któreś z nich mnie potrzebowało, miał moją pełną uwagę - bez półśrodków, bez chłodnego dystansu.
Geraldine tymczasem... Co było w tym wszystkim najśmieszniejsze? To, że jeszcze kilka dni temu Geraldine wydawała się... Ludzka. Nie serdeczna, ale chociaż autentyczna, może nawet na swój sposób wrażliwa. Wtedy nie było potrzeby, żeby grała. Miała ciepło w oczach, odrobinę czułości w gestach, wydawało mi się, że próbowała się naprawdę w coś zaangażować, w jakąś potrzebę wzajemnej ochrony. A teraz - teraz sprawiała wrażenie, jakby rozgrywała partię szachów z niewidzialnym przeciwnikiem i my wszyscy, pozostali, byliśmy tylko pionkami. Dlatego patrząc na to, miałem ochotę wywrócić oczami - nie z powodu zazdrości, tylko z czystego, lodowatego osądu, ale nie chciałem tego komentować, nie zamierzałem wdawać się w rozmowy o tym, jak powinno się kogoś pocieszać. Zaledwie kilka dni wcześniej wydawała mi się ludzka, a teraz, Merlinie, traktowała własnego chłopaka jak zbędny balast albo kolegę z wojska. Klepnięcie po plecach - przez ułamek sekundy, jakby dotyk przenosił „defekty genetyczne” takie, jak widmowidzenie - i uznała, że to wystarczy, zamyka sprawę. Może Ambroise to tolerował - pewnie nawet miał swoje powody, by cieszyć się ze złudzenia troskliwego dotyku, który miał załatwić wszystko - spoko, jeśli jemu to wystarczało, to jego sprawa, ale mnie już wystarczająco długo otaczały kobiety, które z maniakalną wręcz determinacją próbowały wpasować się w najbardziej toksyczne wzorce męskości - chłód, oschłość, wyższość, traktowanie ciepła, jak słabości. Ja już się napatrzyłem na te, które za wszelką cenę próbowały się wpasować w najgorszy, toksyczny model męskiego zachowania, tylko dlatego, że wydawało im się, że inaczej zostaną zjedzone, więc nie, nie zamierzałem być jej podnóżkiem. Nigdy nie byłem, zwłaszcza dla kogoś, komu się wydawało, że emocjonalne odrętwienie to cnota. Chuj wie, z kim prowadziła tę grę, ale pewnie nawet Ambroise nie znał wszystkich zasad. Mi na pewno nie zamierzała nic ułatwiać i wyjaśniać podstaw swojego zachowania. Dla niej pewnie zawsze miałem być tym, który się wyrzekł, uciekł i nie pasuje - ani do dawnych szlachetnych kręgów, ani do tej nowej, bardziej rozmytej klasy czarodziejów, cóż, jej problem, ja nie potrzebowałem jej aprobaty.
A potem jeszcze doszła do tego ta jej uwaga o tym, że powinniśmy „podejść bardziej realnie” do zaginięcia Prudence i Romulusa - oczywiście, Geraldine musiała wszystkich ustawić, wskazać nam kierunek, zdyscyplinować nas, jak na prawdziwego mężczyznę przystało. Nie zareagowałem - nie zasługiwała na tyle mojej uwagi, nie chodziło o urażoną dumę czy jakiś idiotyczny instynkt samca alfa - utrzymałem wcześniejszy wyraz twarzy, jak najspokojniejszy, chociaż wewnętrznie zgrzytnąłem zębami. Wtedy padło kolejne pytanie i westchnąłem.
- Telen domu Ulsuli jeszt zabespieczony pszed telepoltasją - podkreśliłem i zamilkłem na sekundę, żeby dać im czas przetrawić a to tylko s zewnątsz do ślodka. - Powiedziałem spokojnie, przesuwając spojrzeniem po ciemniejących konturach ogrodu. - Ale nie s wewnątsz na zewnątsz, ani nie ze ślodka do ślodka. To podstawowe zabespieszenie, zwłascza wślód losin, któle pszyciągają nieploszonych gości. - Spojrzałem na nich z ukosa. - Nie wydaje mi szię, szeby ktoś blał pod uwagę zabespieszanie domu pszed wnoszeniem nieaktywnych świstoklików. To nie jeszt częste, nie? No, więs, jeszli ktoś chciał go tu podszusiś wcześniej, to było banalnie ploste, mógł go tu po plostu pszynieś i zostawiś, to nie musiała być złożona operacja. Mógł to zlobiś nawet za pomocą szowy. Miałem swoje przeczucia, a zarazem świadomość, że nie wszystko, co się stało, da się zrozumieć na chłodno. - Pszy tym, co szię dzieje w Londynie. - Dodałem cicho, prawie do siebie. - Atak na Lestrange’ów ma sens, bo są symbolem wszystkiego, czego szię telas nienawisi - cysta klew, konselwatysm, stare foltuny, wpływy - to nie było wymieszone w Pottela, nie w Bletchley, to było w Ulsulę, albo w Colneliusa... - Zawyrokowałem - nie miałem zamiaru dodawać, że to mogło też trafić na Fabiana, nie trafiło, to najważniejsze. Szczególnie, że na myśl, iż Prudence może być tam gdzieś - sama, niekoniecznie z Romulusem - bez możliwości powrotu, świat nagle zrobił się jeszcze ciemniejszy. Zakończyłem i nie czekałem na reakcję, tylko zszedłem po schodkach do ogrodu. Mrok już zapadał, kształty drzew stawały się rozmyte, mgła zaczynała osiadać na trawie. Wziąłem głęboki oddech i ruszyłem dalej, w głąb ogrodu, w mrok, który nie budził we mnie obawy, lecz tylko ciężką, znajomą ciszę. Światła domu tliły się za moimi plecami, ale nie dawały ciepła. Nie lubiłem takiej ciszy - nie dlatego, że była zła, ale była zbyt znajoma, podobna do tych chwil sprzed lat, kiedy coś miało się wydarzyć, ale jeszcze nie wiadomo było, co - kiedy z salonu dochodziły szepty, potem i trzask pękającego szkła, i wiedziałem, że muszę być niewidzialny, bo każdy ruch może być pretekstem. Teraz było inaczej, a jednak coś we mnie znów się spinało, jakby ciało pamiętało tamten rytm, w którym cisza nigdy nie była spokojem - była jak napięta żyłka, tuż przed pęknięciem, zwiastun czegoś znacznie gorszego niż krzyk. W ciszy człowiek uczył się słuchać nie tego, co mówione, ale tego, co przemilczane, i tego, co dopiero nadchodziło. Mężczyźni w mojej rodzinie nie potrzebowali słów, żeby wyrazić złość - wystarczał ton oddechu, napięcie mięśni szczęki, sposób, w jaki odstawiali filiżankę na spodek, jedno spojrzenie, żeby wiedzieć, że należy zejść z drogi, albo już było za późno, by to zrobić.
Chciałem coś znaleźć - choćby skrawek, jakiś ślad. Nie miałem żadnych złudzeń - ślady, jeśli były, mogły już dawno zniknąć.W pewnym momencie natrafiłem na coś - subtelny cień, który nie pasował do układu roślin. Wyciągnąłem różdżkę i rzuciłem zaklęcie identyfikacyjne, a cienka linia światła przesunęła się po ziemi i zniknęła, ledwie się tliła - zbyt słabe. Pokręciłem głową z irytacją i ruszyłem dalej. Znów blady błysk przeszedł po trawie, jakby ją przeczesywał - ślad odpowiedział słabym drgnięciem światła, ale był stary, nieczytelny. Pokręciłem głową - nic jednoznacznego - ruszyłem dalej. Próbowałem jeszcze raz - zaklęcie nie wykazało nic więcej, ale mimo to nie czułem frustracji. To było jak powrót do czegoś znajomego - samotne działanie, bez konieczności objaśniania. Nie wiedziałem, czy reszta czuła to samo, ale ja liczyłem, że znajdą coś lepszego niż ja, bo w tym momencie tylko to się liczyło - nie napompowane frazesy o „realizmie”, protekcjonalne gesty, tylko konkret. Mimo zaklęcia, które rzuciłem ponownie, następny ślad też był nieczytelny. Mruknąłem pod nosem coś, co miało być zaklęciem wzmacniającym, ale nawet to nie pomogło. Miałem nadzieję, że któraś z pozostałych osób znalazła coś lepszego, ale jeszcze się do nich nie cofałem. Prawdę mówiąc, miałem nadzieję, że ktokolwiek z nich - nawet Geraldine - znajdzie coś, co popchnie nas do przodu, ale sam też się nie poddawałem.
Percepcja ◉◉◉○○ - poprawka na honor
Rzut Z 1d100 - 91
Sukces!
Sukces!
Rzut Z 1d100 - 22
Akcja nieudana
Akcja nieudana
![[Obrazek: 4GadKlM.png]](https://secretsoflondon.pl/imgproxy.php?id=4GadKlM.png)