04.10.2025, 15:49 ✶
– Ach, wie Pan, jest to doprawdy fascynujący temat. Badania dotyczące czarodziejów w dawnej Skandynawii zaczęły być prowadzone relatywnie niedawno. Wiele aspektów życia ówczesnych magów wciąż pozostaje tajemnicą dla historyków. Istnieją również wątpliwości dotyczące tego, czy większość ofiar procesów o czary nie stanowili w rzeczywistości niesłusznie oskarżeni mugole. Przykładowo, kobiety skazane na śmierć za spowodowanie wielkiego pożaru Oslo w 1624 roku prawdopodobnie nie były wiedźmami... – temat historii ewidentnie ożywił czarownicę. Lana mogła opowiadać o swoich obecnych badaniach bez końca, ale zdawała sobie sprawę, że takie wykłady zazwyczaj nużyły jej rozmówców. W obecnej sytuacji mogło to jednak stanowić atut; jeśli dziennikarz się znudzi, być może zrezygnuje z wywiadu. – Oczywiście, historia magicznej Wielkiej Brytanii oraz Rosji jest równie fascynująca, lecz warto zgłębiać tematy, które nie były do tej pory przedmiotem ekstensywnych badań. Fascynujące są także wzajemne wpływy między różnymi czarodziejskimi społecznościami. W Wielkiej Brytanii skandynawskie motywy widoczne są już od czasu najazdu wikingów na klasztor Lindisfarne w 793 roku... – przerwała by złapać oddech. Doprawdy rzadko się zdarzało, żeby Dolohovowóna rozgadywała się do tego stopnia. – Miałam szczęście prowadzić osobiste badania w Skandynawii przez ostatnie parę miesięcy. Niestety, z tego powodu nie jestem na bieżąco z sytuacją polityczną w tym kraju. – nie było to kłamstwo. Oczywiście, śledziła najważniejsze wydarzenia takie jak katastrofa podczas tegorocznego Beltane, ale nie poświęcała uwagi na codzienne czytanie angielskich gazet – czy to ze względu na inne zajęcia, czy też z chęci odseparowania się od trudnych tematów.
– Z-zadaje pan dużo pytań... – zmiana tematu sprawiła, że Lana ponownie się speszyła. Przeszywające spojrzenie dziennikarza zdecydowanie nie pomagało. – Myślę, że niestabilna sytuacja polityczna wpływa na brak poczucia bezpieczeństwa u wszystkich, także zwykłych obywateli. Jeśli chodzi o radykalizm, to historia pokazuje, że każda ideologia może zostać przekręcona do ekstremum. – starała się by jej odpowiedź zabrzmiała jak najbardziej neutralnie.
– Z-zadaje pan dużo pytań... – zmiana tematu sprawiła, że Lana ponownie się speszyła. Przeszywające spojrzenie dziennikarza zdecydowanie nie pomagało. – Myślę, że niestabilna sytuacja polityczna wpływa na brak poczucia bezpieczeństwa u wszystkich, także zwykłych obywateli. Jeśli chodzi o radykalizm, to historia pokazuje, że każda ideologia może zostać przekręcona do ekstremum. – starała się by jej odpowiedź zabrzmiała jak najbardziej neutralnie.
She was like a star,
nothing but a beautiful echo of death.
nothing but a beautiful echo of death.