Morpheus nie słuchał, co Lyssa i Jonathan mówili do siebie, nawet nie celowo. Skupił się na konstrukcji czaru, na kolejnych wpłatach, aby ocenić ilość wpłaconych galeonów na sprawę. Nie było to najprostsze, ale już wiedział co robić.
Drgnął, jakby wystraszony, gdy pojawił się tort, jakby wyczulone zmysły reagowały, zanim zaczął się zastanawiać. Włoski na karku zjeżyły mu się, jakby na sali nie pojawiła się mordercza dla niego bomba cukrowa autorstwa równie słodkiej panny Figg, lecz tuzin śmierciożerców, gotowych siać postrach pośród gości premiery. Lyssa i Joanthan mogli us kk usłyszeć cichy wydech ulgi, gdy napięcie zeszło z wieszcza i zmieniło się w ulgę. Z dwójki morderczych rzeczy wolał tort.
— Zawsze liczę, że ktoś, kogo nie lubię w niego wpadnie, jeśli jest brzydki, aczkolwiek ostatni z jakim miałem do czynienia... Przedostatni, wyleciał przez okno i wylądował na trawniku— powiedział ściszonym głosem do swojego towarzystwa, tonem rzeczywiście rozbawionym, jakby nie miał czterdziestu paru lat. Czy chodziło o tort czy ubiór nielubianej osoby, nie dało się sprecyzować, chociaż po minie czarodzieja dało się domyślić, że chodzi o obie te wersje.
Morpheus zapisał odpowiednią ilość wpłaty na karteczce, wpisując aby suma została podzielona na dwa nazwiska, jego oraz Lyssy Dolohov. Zamierzał wybudować samodzielnie przynajmniej połowę makiety.
— Obejrzymy twoje prace. Przy okazji, chciałbym omówić szczegóły mojego patronatu, zwłaszcza że twój ojciec wydaje się nim zaniepokojony — To dobre określenie na groźbę, że Vakel wytrze jego twarzą podłogę, gdy sam zainteresowany wcale by nie narzekał na taki obrót sprawy. — Zakupiłem dworek do remontu w Little Hangleton, teraz jest jeszcze bardziej do remontu, ale chciałbym, aby niedługo na jego ścianach zawisło więcej dzieł sztuki. W jakim medium pracujesz?
Gdy poruszali się w stronę grafik Lyssy, Morpheus nasłuchiwał wszystkiego, co mogłoby być przydatne dla sprawy. Lub mogło przeciwdziałać zdarzeniom podobnym do zakończenia ostatniej Muzy.
Przewaga: Bogacz (II), wpłata dużej sumy na cele charytatywne
Percepcja ◉◉◉◉◉: plotki
Sukces!