• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wyspy Brytyjskie Walia Snowdonia [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula

[23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula
Żelazna Dama
Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power.
sława
—
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
magipsychiatra, uzdrowiciel
wysoka - około 180 cm, zazwyczaj dodatkowo podkreślany butami na rozsądnym obcasie / szczupła, ale nie przesadnie chuda / ciemnobrązowe, falowane włosy lekko za ramiona - zazwyczaj upięte albo elegancko wystylizowane / jasne, lodowatoniebieskie oczy / nosi ciężką, drogą biżuterię i eleganckie, szyte na miarę stroje w odcieniach granatu, szarości i brązów

Ursula Lestrange
07.10.2025, 01:32  ✶  
Poruszyłam się powoli, z pełną świadomością każdego ruchu, jakbym tym jednym gestem miała określić nastrój całego popołudnia. Geraldine stała przy lustrze, rozświetlona, jakby wewnętrznym blaskiem - tym, który mają kobiety w dniu swojego ślubu. Suknia, którą jej podarowałam, prezentowała się na niej lepiej, niż kiedykolwiek odważyłabym się przypuszczać, nawet widząc ją na niej na przymiarkach. W mojej wyobraźni miała należeć do kogoś… Chłodniejszego, może nawet bardziej wyrachowanego, a jednak Geraldine potrafiła tchnąć w nią życie i wdzięk, których sama nigdy nie wydobyłabym z tej tkaniny - miałam tę świadomość. Yaxley wyglądała w niej tak, jak powinna wyglądać panna młoda - spokojna, dumna, z tym drobnym drżeniem, które czyniło ją ludzką.
Faktycznie, od rana dopinałam każdy szczegół, od rozmieszczenia gości po aranżacje kwiatów na ołtarzu, ale to ona miała dziś być centrum tego świata, nie ja. Nie wypadało zatem, bym czegokolwiek jej odmawiała - gdy poprosiła, bym przyjrzała się jej dokładniej, podeszłam bliżej, poprawiłam delikatnie ramię sukni, odgarnęłam niesforny kosmyk z karku.
- Obróć się. - Poleciłam łagodnie. - Obramowanie dekoltu leży idealnie. Ramiona... Dobrze. Talia mogłaby być lekko poprawiona, ale to już kwestia światła, nie materiału. - Odparłam, poprawiając mankiet rękawa, choć nie wymagał poprawy. Nieczęsto pozwalałam sobie na coś w rodzaju wzruszenia, ale tamtej chwili nie potrafiłabym opisać inaczej. Moja suknia - moja niezałożona suknia - spoczywała teraz na kimś, kto zasługiwał, by przeżyć to, czego mnie odmówiono. - Z każdej strony wyglądasz nienagannie. - Orzekłam po chwili. Pozostały tylko buty. Dwie pary. Jedna elegancka, druga - te wysłużone trepy, w których zapewne przeszła niejedną drogę. Zbyt wiele mówiły o niej samej, bym nie zrozumiała dylematu.
Westchnęłam, cicho, prawie teatralnie, chociaż nie było w tym złości - była w tym raczej specyficzna czułość kobiety, która widziała już setki ślubów, ale tylko kilka prawdziwie szczerych panien młodych. Ja też postanowiłam być szczera - szczególnie, że obie wiedziałyśmy, w jaki sposób wyglądała sytuacja. Gdyby to zależało od nich, z pewnością wzięliby ten ślub w inny sposób, ale niestety - ciążyły na nich zobowiązania i ramy, w które musieli wejść, przynajmniej na ten jeden dzień, bo raczej nie na dłużej. Byli niereformowalni, jeśli chodziło o trzymanie się - czy raczej nietrzymanie - zasad. W jej oczach błysnęło coś, co znałam aż nazbyt dobrze - ten cień utraty, który zawsze towarzyszy zmianie.
- Gdyby to był zwykły dzień, pozwoliłabym ci nawet w nich spać, ale dziś nie jesteś sobą, Geraldine. Dziś jesteś symbolem. A symbol nie może iść do ołtarza w zniszczonych butach. - Oznajmiłam cierpliwie i, choć nie powinnam, poczułam w sercu coś miękkiego - coś, co kazało mi odwrócić spojrzenie, zanim stałam się zbyt ludzka. Mój wzrok powędrował ku dwóm parom ustawionym przy lustrze. Jedna - nowa, zjawiskowa, absurdalnie droga, druga - wysłużona, wytarta, niegodna nawet myśli o tej ceremonii. Niestety, każdy z nas czasami musiał tracić część siebie dla innych - i to nawet nie tych, którzy naprawdę na to zasługiwali, oni nigdy nie rządaliby tych zmian.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Geraldine Greengrass-Yaxley (2227), Ursula Lestrange (1855)

Wiadomości w tym wątku
[23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 01.10.2025, 22:07
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Ursula Lestrange - 02.10.2025, 11:29
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 02.10.2025, 22:04
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Ursula Lestrange - 07.10.2025, 01:32
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 13.10.2025, 19:04
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Ursula Lestrange - 13.10.2025, 22:03
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 13.10.2025, 22:26
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Ursula Lestrange - 13.10.2025, 22:57
RE: [23.09.1972] In a little while | Geraldine & Ursula - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 14.10.2025, 21:37

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa