• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Greater London Aleja horyzontalna v
1 2 3 4 5 … 11 Dalej »
[Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall

[Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall
King with no crown
Stars, hide your fires
Let no light see my black and deep desires
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Kanclerz Skarbu
Schludny, młody mężczyzna ze starannie ułożonymi blond włosami. Nie grzeszy wzrostem, będąc wysokim na 178 centymetrów, acz chodzi na tyle wyprostowany i z uniesioną głową, że może wydawać się górować nad rozmówcą. Pomaga mu w tym spojrzenie chłodnych, niebieskich oczu, na tyle skutych lodem, że nie sposób się przez niego przebić, aby dostrzec kryjącą się za nimi duszę. Zazwyczaj używa perfum z cedrowymi nutami przeplatającymi się z drzewem sandałowym. Dobiera ubrania starannie, zwłaszcza kolorystycznie. Nie ubiera się krzykliwie, acz odpowiednio do okazji; zawsze z idealnie wyprasowanym materiałem koszuli, dobrze dopiętą kamizelką. Charyzmą przyciąga do siebie innych, acz waży słowa w naturalnie ostrożnej manierze. Nie brak mu w głosie donośnych tonów, na marne można oczekiwać, że otworzy usta, aby krzyczeć, nawet te cicho wypowiedziane przez niego słowa potrafią być dobitniejsze niż cudzy krzyk. Stawia na niską intonację, uważając, że jest przyjemniejsza dla ucha i bardzo dobrze podkreśla angielski, wręcz krzyczący w swojej pretensjonalności o jego uprzywilejowanym urodzeniu, akcent.

Elliott Malfoy
10.11.2025, 02:27  ✶  
Październik przedostawał się do rozgrzanych ciepłem sierpnia domów, zwilżał ugaszone wrześniowe pożary gęstym, jesiennym deszczem; marmurowe posadzki pokruszone przez niknące oparcie drewnianych, przeżartych zgnilizną podwalin, zapadały się, brudząc skórzane buty rozgrzanym popiołem.

Ślady życia rozsypane po mieszkaniu uświadomiły Elliottowi jak ogromny nieład rozpościera się przed nimi na niszczejącym płótnie Wysp; ożywiony obraz nie zatrzymywał się w czasie, płynął razem z nimi uważnie obserwując każdy krok, oddech. Jedno słowo mogło sprawić, że kolejny, sczerniały kawałek ukruszy się wypadając ze złoconej wiekami ramy. Apartament był czysty, ale ilość przechowywanych w nim rzeczy sugerowała, że gospodarz dostosował wnętrza do użytku próbując jednocześnie wykonywać pięć innych czynności; czas odebrany, utracony w biegu. Jak musiały wyglądać domy osób, które nie miały wystarczająco środków, aby zmienić adres z dnia na dzień? Płynące bystrym nurtem lodowatego strumienia słowa Lorraine przesuwały się przez umysł Elliotta, przemywały zabrudzone i pokryte kurzem nauki dziadka, prowadząc ku źródlanemu wybawieniu, do którego prowadzić miał tylko oznaczony czernią szlak; świadomość przywileju rosła, a nieumiejętność odnalezienia się w tej nowo narodzonej myśli plątała zmysły.

'Ja mówię o zwykłych czarodziejach, którym płomienie odebrały dorobek całego życia.' świadomość banalna, wręcz wstydliwa, gdy odkrywało się ją w trzeciej dekadzie życia.

'Ataki Śmierciożerców obnażyły, jak podzielone jest społeczeństwo, ale pokazały też potencjał na pojednanie, bo tak wiele, jak tej nocy zobaczyłam przemocy, tak wiele obserwowałam też aktów bezinteresownej solidarności.' światło przedostające się przez pękający marmur posadzki, obnażający nie tylko zgniłe deski, ale ukryte w ciemności jaskini cenne minerały.

Z kotarą bezgwiezdnej nocy na barkach, podążał za Shafiqiem milcząco; pozostając w cieniu gospodarza analizował półmrok apartamentu - nie naruszał strefy mieszkalnej ciężkimi bruzdami profesji.

Był boleśnie trzeźwy. Rozbudzony wilgotnym chłodem wyspiarskiej nocy, pozwolił sobie na rozluźnienie dopiero, gdy przekroczyli próg pomieszczenia, które Anthony nazwał 'swoim'. Choć słowo gabinet niosło ze sobą pewne zobowiązanie profesjonalizmu, pokój wydawał się czymś znacznie więcej; jak rozdzielić siebie od obowiązku, kiedy jeden niewłaściwy ruch może skutkować ogromnymi konsekwencjami?

Ciemną marynarkę przewiesił przez fotel, dłonią sięgając wpierw ku jednemu mankietowi, aby pozbyć się złotej spinki, a gdy karafka stuknęła znajomo o szkło niskiej szklanki o grubym szkle, przesunął aksamitny materiał czarnej muchy pomiędzy twardą bielą krochmalonego kołnierza. Wraz z marynarką, zdjął z siebie zbroję i jej ciężar, podążył za Anthonym w rytm przemęczenia wygrywany nocną ciszą, przymknął oczy i odetchnął głęboko; biała koszula z podwiniętymi rękawami uwolnionymi od ciężaru złota odbijała ograniczone, sztuczne światło, lśniła czystością, choć nie została oszczędzona od odgnieceń.

'Wybieraj powierników ostrożnie, w tym jestem zgodny z Fortinbrasem. Ale emocje, dziecko, nie są od tego, aby z nimi walczyć. Jak znajdziesz siłę na ważniejsze bitwy, gdy będziesz zmęczony tymi wewnętrznymi? Wrażliwość można przekuć w broń, im mocniej pozwolisz sobie czuć, tym lepiej zrozumiesz innych. Odrzucenie 'ja' doprowadzi cię do porażki' , oddałby wiele, aby podziękować Septimusowi za oszczędne słowa otuchy, których nie potrafił zastosować nazbyt długo, których znaczenie zamknął głęboko pod ziemią, razem z kluczem do włoskiej rezydencji, którego znajomy chłód i srebrny blask był jedynym światłem rozganiającym czarne chmury. Postanowił nie popełniać tego samego błędu dwa razy i wesprzeć Anthony'ego, gdy ten potrzebował tego najbardziej, stanąć z nim po jednej stronie, jak mu się wydawało, tej słusznej, nawet nie w podzięce za spędzone razem lata, a zapewnienia, że, gdy zjednoczy się siły, można przebrnąć przez najtrudniejsze sytuacje. Łączyła ich krew, ta sama, która obudziła w Septimusie zrozumienie, ale również ta, która pociągnęła go do przedwczesnej śmierci i utraty czujności.

- Z rodziną wygląda się dobrze na zdjęciach, a nawet w tym czasem zawodzą - podsumował lakonicznie, pozwalając niebieskim oczom zabłysnąć ogniem niechęci. Omijał Malfoy Manor szerokim łukiem, jeżeli tylko mógł. Wyciosane w marmurze posągi niosły za sobą chłód matczynych kroków i zdecydowanie ojcowskiej krytyki, wyjazd do Wiltshire był niczym innym, jak kolejnym obowiązkiem na niekończącej się liście.

Odwzajemnił uśmiech, delikatnie, prawie niedostrzegalnie naruszając chłód zalegającego na szczycie gór śniegu; lustrzane odbicie, w które spoglądał co rano, wydawało się kruszyć, starszy i srogi mężczyzna stojący po drugiej stronie brał krok w tył, powoli rozmywając się w oślepiającym świetle łazienki.

Wypił zawartość szklanki w dwóch, sporych łykach. Godziny abstynencji w otoczeniu musujących drinków, śmiechów i dusznego oddechu ciężkich perfum wzmocniły pragnienie, wysuszyły podniebienie, więc nawet znielubiony, bursztynowy trunek okazał się kołem ratunkowym, gdy pozwolił sobie opaść na fotel na przeciwko gospodarza.

- Zbyt długo mi to zajęło, ale nie jestem przekonany, czy jest to rozmowa na dzisiaj - lekka chrypka, której nabawił się przez wychylenie mocnego alkoholu w zawrotnym tempie zniknęła dopiero pod koniec zdania, nie przeszkodziła w spójności wypowiedzi.

- To prawda, pracy jest dużo - przyznał, choć wcale nie wydawał się tym zdemotywowany. Idealna maska spłynęła z twarzy, obnażając cienie pod oczyma kontrastujące z niebieskim błękitem tęczówek; kolor bezchmurnego nieba, tak rzadki w Anglii - Ale po to jesteśmy, aby w takich momentach się jej podjąć. To nie jest sytuacja, w której musimy budować wszystko od nowa, wiemy, na kim możemy polegać - przesunął chłonące ciepło dłoni szkło szklanki pomiędzy palcami - Nic nie może poczekać, dlatego musimy polegać na zaufaniu, uratuje nas solidarność i chęć odbudowy, na tym powinniśmy się skupić. Atak był skuteczny, bo jesteśmy zbyt podzieleni, przejmujemy się tym, kto będzie nas reprezentował i kto jest bardziej 'godny' tytułowania się czarodziejem, a za naszymi plecami giną ludzie, płoną budynki. Śmierciożercy wycierają brudne od krwi ręce naszymi nazwiskami, rujnują wszystko, co nasze rodziny i społeczność budowała przez wieki. Jest nam daleko od ideału, ale nie potrzebujemy terrorysty i mordercy, aby wzmocnić swoją pozycję w społeczeństwie. Nasze bogactwo nie zmaleje, bo pozwolimy innym żyć i obracać większa ilością kapitału, co najwyżej wzrośnie, bo im więcej naiwnych graczy, tym więcej zysku. Ale rozmawiamy o morderstwie, a nie giełdzie - spojrzał na karafkę, przenosząc na Anthony'ego pytające spojrzenie. Zamierzał sam nalać sobie więcej, nadrabiając wieczór abstynencji.

- Powiedz mi, co, według ciebie realnie zostało wdrożone w ruch, a co wymaga ulepszenia? - spodziewał się brutalnej odpowiedzi, takiej właśnie tez chciał. Dreszcz adrenaliny był sygnałem do akcji, wprawiał w ruch znajome koło traumy, które nakazywało największą aktywność w sytuacjach kryzysowych. Był w Londynie od niespełna dwóch tygodni, miał niektóre odpowiedzi, ale nawet gdyby nie opuścił swojego fotela na okres ciepłych miesięcy, to wciąż zależałoby mu na opiniach i komentarzach innych. Na tym polegała ich praca, na dyskusji.

“An immense pressure is on me
I cannot move without dislodging the weight of centuries”
♦♦♦
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Anthony Shafiq (2268), Elliott Malfoy (2687)

Wiadomości w tym wątku
[Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Anthony Shafiq - 03.11.2025, 14:28
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Elliott Malfoy - 10.11.2025, 02:27
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Anthony Shafiq - 02.12.2025, 23:41
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Elliott Malfoy - 12.12.2025, 01:48
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Anthony Shafiq - 15.01.2026, 12:01
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Elliott Malfoy - 04.04.2026, 00:18
RE: [Jesień 72, 1.10 Apartament Anthony'ego | Elliott & Anthony] Knelt by a shady wall - przez Anthony Shafiq - 13.04.2026, 14:15

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa