— Ciężko zapytać o mój dzień?! Cokolwiek, by okazać zainteresowanie… Tym, co kocham i budowało moje życie! — rzuciła z nieukrywanym rozczarowaniem, wychodząc naprzeciw męskiemu usposobieniu. Skoro już mieli drzeć ze sobą koty, wszelako z dumą własnych przodków. Tatko zawsze mówił, że to oni — ludzie Bułgarii miewali ostatnie słowo. — Moje serce dawno przestało mieć znaczenie, liczą się tylko wasze wspólne knowania! — Może nie był tak złym człowiekiem, jak opisywano ich na prawo i lewo pośród Moskiewskiej codzienności. Taten był mordercą, tamten grzeszył z każdą ladacznicą, lecz najgorsza fasada była tych, wszelako grzebiących w umysłach niewinnych. Do której kategorii można było zapisać jego? — Spróbuj mnie zrozumieć…
Uderzenie przyszło nagle, jak zimna woda wylana prosto na kark rozpalonego gniewem umysłu. Siostra. Jego młodsza siostra. To jedno słowo rozpadło się w niej na ostre odłamki, kalecząc myśli, rozrywając narrację, którą tak pieczołowicie, w amoku i bólu, zdążyła już sobie ułożyć. Nie wiedziała o jej istnieniu — i to odkrycie było niemal równie dotkliwe jak wcześniejsze przekonanie o zdradzie. Ciało zareagowało pierwsze: ramiona spięły się w odruchowym skurczu, kręgosłup zesztywniał, a serce przyspieszyło w trybie czystej paniki. Pospolitość uczucia nieskalanej głupoty spadła na nią z całą swoją bezlitosną prostotą.
Potknięcie. Niefart. Własna pochopność. Wszystko naraz.
— Siostra? — z gardła wyrwał się śmiech — krótki, nerwowy, bardziej obronny niż rozbawiony — jakby tym jednym dźwiękiem chciała rozładować napięcie, które groziło rozerwaniem jej na pół. Śmiała się z siebie, z tej teatralnej furii, z dramatyzmu, który jeszcze przed chwilą wydawał się jedyną możliwą reakcją. Palce, dotąd drżące, powoli odnalazły rytm; wygładziła rogi pomiętego zdjęcia z niemal nabożną ostrożnością, jakby prostowanie papieru mogło cofnąć chaos, który przed momentem w niej eksplodował.
I wtedy to dostrzegła. Oczy.
Coś w spojrzeniu dziewczyny na fotografii — układ brwi, głębia tęczówek, to trudne do uchwycenia podobieństwo, które nie potrzebuje dowodów — było boleśnie znajome. Rodzinne echo, genetyczny szept, którego wcześniej nie chciała, a może nie potrafiła usłyszeć. Westchnienie wyrwało się jej z piersi ciężkie, przeciągłe, niosące w sobie wstyd i ulgę jednocześnie. — Hm… Twoja wina, żeś nie powiedział mi tak ważnych kwestii! — Złość nie zniknęła całkiem; jedynie zmieniła kierunek, osiadając teraz w niej jak gorzki osad — skierowana do wewnątrz, podszyta samoironią i świadomością własnej impulsywności. Stała tak jeszcze chwilę, z fotografią w dłoniach, z myślami rozbieganymi jak spłoszone ptaki, ucząc się na nowo oddychać. Świat nie runął. To ona niemal go zburzyła. — Zaliczyłeś potknięcie i permanentny błąd, Saszka.
Tak, artyści zawsze potrafili wywinąć sprawę ku własnej wygranej — przez gest, przez znaczenie przesunięte o pół tonu, przez pozorną lekkość, która maskowała pełną kontrolę nad narracją. Fotografia spoczęła na stoliku po jej stronie łóżka, niemal ceremonialnie, jak dowód zamknięty w ramie chwilowego zawieszenia broni. Już nie paliła w dłoniach; była tylko przedmiotem, martwym papierem, który przestał dyktować rytm jej oddechu. Odpięła pończochy spod połów eleganckiej sukienki. Materiał zsunął się po udach, rzucony niedbale za siebie, pozbawiony już jakiejkolwiek wagi symbolu. Szpilka wyjęta z lekkiego koka pozwoliła włosom opaść ciężką falą na ramiona i plecy. Przysiadła na łóżku, czując pod dłonią znajomą miękkość narzuty, bezpieczną i niezmienną w kontraście do chaosu sprzed chwili. Papierośnica znalazła się w zasięgu ręki niemal instynktownie, różdżka oparła się o jej krawędź, a smuga dymu uniosła się leniwie, rysując w powietrzu tymczasowe arabeski. Oddech. Pauza.
— Saszka… — Czuła na sobie jego spojrzenie — chłodne, badawcze, zbyt uważne — i zamiast się spiąć, zamiast ponownie zapłonąć, odsunęła je od siebie wewnętrznym ruchem ramion. Niech patrzy. Niech widzi. To nie było zaproszenie ani prowokacja, raczej demonstracja obojętności podszytej zmęczeniem. Ułożyła się wygodnie na brzuchu, pozwalając ciału rozciągnąć się w znanej przestrzeni, nogi kołysały się spokojnie w powietrzu, niepokornym rytmem. — Toć nie moja wina, racja?