04.01.2026, 20:15 ✶
Bardzo przepraszam, ale mam zagwozdkę natury opisowo-technicznej.
W opisie zaklęcia Patronus znajduje się fragment:
Stąd moje pytanie:
Czy to jakaś odmiana maledictusa, a jeśli tak to czy moją Lorkę (która jest chyba aktualnie jedyną szczęśliwą posiadaczką klątwy) to jakoś dotyczy? Znaczy jakby ktoś jej machnął patronusem w nos to by się pewnie zmyła, a jeśli to nie jest maledictus, to czym jest ta cała maledicta?
W opisie zaklęcia Patronus znajduje się fragment:
Cytat: Patronus uspokaja dobre stworzenia w okolicy, takie jak jednorożce, i przegania te karmiące się strachem, takie jak boginy, dementorzy i maledicty.Wiem czym są boginy, wiem czym są dementorzy, ale jedyne powiązanie ze słowem "maledicty" jakie widzi internet (w naszym bestariuszu tego nie ma, chat gpt też nie pomógł, potterwiki, pottermore i fantastyczne zwierzęta też nie) to albo maledictus albo "czasopismo naukowe poświęcone wulgaryzmom i obraźliwemu językowi". Zakładam że to nie to drugie.
Stąd moje pytanie:
Czy to jakaś odmiana maledictusa, a jeśli tak to czy moją Lorkę (która jest chyba aktualnie jedyną szczęśliwą posiadaczką klątwy) to jakoś dotyczy? Znaczy jakby ktoś jej machnął patronusem w nos to by się pewnie zmyła, a jeśli to nie jest maledictus, to czym jest ta cała maledicta?