09.02.2026, 17:34 ✶
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.02.2026, 17:37 przez Lyssa Dolohov.)
29 sierpnia 1972
Drogi Ulyssesie,
ze smutkiem przyjęłam dzisiejszą wiadomość o śmierci twojego ojca. Jestem przekonana, że był nietuzinkowym człowiekiem i jego strata pozostawi po sobie puste miejsce, które ciężko będzie zapełnić. Proszę więc, przyjmij moje kondolencje i gdybyś tylko potrzebował, moja sowa jest do twojej dyspozycji.
Lyssa
5 września 1972
Ulyssesie,
doszły mnie słuchy, że postanowiłeś wyjechać z kraju na pewien czas. Nie winię cię za to, to nudny kraj a domyślam się, że strata ojca mogła sprawić że zbyt wiele rzeczy tutaj o nim przypomina.
Francja to piękny kraj. Mój kraj, wiedziałeś? Nie przypominam sobie czy ci o tym mówiłam, ale raczej nie było to ciężkie do zgadnięcia, a może i usłyszenia gdzieś. W Paryżu jest jedna taka mała kawiarenka, warta uwagi; magiczna, ale cicha i spokojna, ukryta przed turystycznym gwarem. Powinna ci się spodobać, bo na zaklętym suficie można policzyć gwiazdy, które poruszają się zgodnie z wyznaczonymi im trasami.
Lyssa
10 września 1972
Ulyssesie,
nie wyobrażam sobie, by gazety nie trąbiły o tym nawet we Francji. Co ja mówię - wiem, że mówi o tym przynajmniej pół Europy, ale może ci to umknęło, więc napiszę; Londyn został spalony. Londyn i połowa Anglii razem z nim. Nie martw się, nic mi nie jest, ale dobrze że o to pytasz. Prawa Czasu stały jak stoją, pomijając okrutny atak na moją osobę, przez jakieś opętane obłędem osoby. Mam nadzieję, że we Francji nic ci się nie stało, a twoja rodzina na wyspach pozostała bezpieczna.
Lyssa
14 września 1972
Szanowny Ulyssesie,
wiesz, że miałam dzisiaj urodziny?
Z poważaniem,
Lyssa
20 września 1972
Ulyssesie,
chciałam ci powiedzieć, że w ramach pokrzepienia serc po, jak to nazywają, Spalonej Nocy, The Globe postanowiło zorganizować premierowy pokaz sztuki. Ekstaza Merlina, podobno już kiedyś, dawno temu wystawiana już na deskach tego teatru. Nic specjalnego, ale poproszono mnie o oprawę wizualną materiałów promocyjnych. Może nawet byłbyś skłonny obejrzeć je kiedyś. Samą sztukę też; premiera 30 września.
Pozdrawiam,
Lyssa
24 września 1972
Drogi Ulyssesie,
postanowiłam nie być tak okropna jak ty i chciałam złożyć ci najlepsze życzenia z okazji twoich urodzin.
Nie musisz dziękować,
Lyssa
Do listu zostało dołączone coś, co wygląda jak monokl. Szkiełko z przyczepionym do niego łańcuszkiem, które wydaje się mieć niebieskawą barwę. Kiedy jednak przytknie się je do oka i spojrzy w niebo podczas dnia, pokazuje ono obraz tak, jakby była noc, pozwalając śledzić ruch ciał niebieskich.
@Ulysses Rookwood
la douleur exquise
Or was he fated from the start
to live for just one fleeting instant,
within the purlieus of your heart.
Or was he fated from the start
to live for just one fleeting instant,
within the purlieus of your heart.