30.07.2026, 18:42 ✶
09/10 — pismem Helloise
Zawsze możesz mnie odwiedzić. Zawsze możemy porozmawiać.
Tak, sprawy tak się ułożyły, że potrzebuję od ciebie czegoś. Tak często ludzie przypominają sobie o dawnych znajomych w potrzebie, ale, Jonathanie, to nie moja samolubna potrzeba, a nasza wspólna rzecz. Moja, twoja i każdego czarodzieja tych wysp.
Chciałabym, żebyś spojrzał na coś i zastanowił się, a jeśli zastanowisz się i dostrzeżesz problem… cóż, nie musisz ze mną mówić. Przywykłam, że Ministerstwo nie chce ze mną rozmawiać. Wystarczy, że zadziałasz.
Przecież masz taką władzę.
Tak, sprawy tak się ułożyły, że potrzebuję od ciebie czegoś. Tak często ludzie przypominają sobie o dawnych znajomych w potrzebie, ale, Jonathanie, to nie moja samolubna potrzeba, a nasza wspólna rzecz. Moja, twoja i każdego czarodzieja tych wysp.
Chciałabym, żebyś spojrzał na coś i zastanowił się, a jeśli zastanowisz się i dostrzeżesz problem… cóż, nie musisz ze mną mówić. Przywykłam, że Ministerstwo nie chce ze mną rozmawiać. Wystarczy, że zadziałasz.
Przecież masz taką władzę.
Na osobnej kartce obcym charakterem pisma, zamaszystym i rozchwianym:
- Zestawienie statystyk import-eksport następujących dóbr za lata 1967-1972.
[załączona lista surowców, których głównym źródłem pozyskiwania jest Knieja Godryka]
- Wahania cen wyżej wymienionych surowców — inflacja rok do roku (1971 do 1972) oraz miesiąc do miesiąca dla okresu od stycznia 1971 do sierpnia 1972.
- Wahania cen leków — inflacja rok do roku (1971 do 1972) oraz miesiąc do miesiąca dla okresu od stycznia 1971 do sierpnia 1972.
[również załączona lista pozycji]
- Statystyka zysków przedsiębiorstw działających w obszarach ziołolecznictwa, zielarstwa, wytwórstwa eliksirów, za lata 1967-1972.
- Czy Organ Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego przygotowuje prognozy sytuacji rynkowej oraz scenariusze zapobiegania kryzysowi, na wypadek jeśli sytuacja w Kniei Godryka nie zostanie rozwiązana w najbliższym czasie?
Na tej samej kartce, doskrobane u dołu, znów pismem Helloise:
Jednym słowem, Jonathanie, chciałabym, żebyś zrobił coś. Takie wysokie stanowiska, takie chody i znajomości. Nie jesteś byle kim. Użyj tego, żeby Ministerstwo poczuło więcej presji w sprawach lasu. Jeśli nie czujesz szacunku do Bogów i Natury, to zrób to dla własnej wygody. Kryzys to więcej pracy dla ciebie, czy nie?
dotknij trawy