6 godzin(y) temu ✶
—27/10/1972—
Londyn, 27 października 1972
Panie Bulstrode,
Mam nadzieję, że się Pan nie obrazi, ale… Czy na pewno nic się Panu nie pomyliło, Atreusie? Pierwszy raz słyszę o tym, że planowane jest świętowanie Samhain na Polanie Ognisk. Owszem, w tym roku zgromadzenie odbędzie się w Little Hangleton i Dolinie Godryka, ale nic nie wiem o tym, aby miało dojść do pochodu ku Polanie Ognisk.
Z tego, co rozumiem, obchody w Dolinie są wynikiem oczekiwań społeczności czarodziejów, która pragnie świętować w tej okolicy. Tegoroczna Litha była ostatnim sabatem, kiedy wierni mogli tam świętować w spokoju. Matka jedna wie, że lokalnym mieszkańcom przydałby się taki powrót do normalności.
Czy naprawdę ktoś odważyłby się na ”szturm” na Polanę Ognisk w tych okolicznościach? Bądź co bądź, wszyscy dobrze wiedzą, że wchodzenie do Kniei Godryka oznacza jedno: kłopoty. Zwłaszcza w Święto Duchów, kiedy granice między światami ostatnio tak nierozważnie przekraczone są tak delikatne.
Obawiam się, że nie jestem w stanie pomóc. Jeśli jednak miałbym zasugerować coś od siebie, to rozejrzałbym się za członkami zespołu badawczego Ministerstwa Magii pracującego na Polanie Ognisk. Bądź co bądź, to oni mieli jak do tej pory najłatwiejszy dostęp do tego terenu.
Pozdrawiam,
Sebastian Macmillan