• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Dolores Umbridge
#1,771
09.01.2026, 13:01  ✶  
Dzyń dobry,
mam pytanie odnośnie grania statusu krwi. Otóż - Dolores bardzo stara się ukrywać swoje półmagiczne urodzenie, co mam podkreślone w KP o tutaj:
Cytat:Kłamstwo (I): - Kłamać każdy może, czasem lepiej, czasem gorzej. Jej co do zasady - wychodzi to świetnie. Kłamie na temat swojego pochodzenia; kłamie na temat poglądów; skłamie nawet, gdy ktoś ją spyta co zjadła na śniadanie.
Cytat:Rozpoznawalność: III - Kojarzona (och jak ona nienawidzi tego słowa) na korytarzach Ministerstwa Magii. Przez starszych urzędników wspominana jako ta "upierdliwa córczka gościa z mopem, tego tam z Personelu Technicznego", choć Dolores bardzo dobitnie od swojego pochodzenia się odcina. Odkąd zaczęła pracę w Departamencie Tajemnic kompletnie odcięła się od życia towarzyskiego Ministerstwa Magii.

Ponieważ startuję nią do śmierciożerców bardzo zależało mi, żeby laska ukrywała swoje pochodzenie i podawała się za czarownicę czystej krwi.

Jeśli zaś chodzi o niewygodnego ojca, który mógłby ją zdradzić w pracy, mam wpis w KP:
Cytat:Jej ojcem jest Orford Umbridge, który jeszcze do niedawna należał do załogi Personelu Technicznego w Ministerstwie Magii.
Według oficjalnej wiki Dolores Umbridge opłaciła ojca, żeby zniknął z jej życia i nie psuł jej reputacji i idę tym samym tokiem myślowym.

I tu moje pytanie:
Jak mogę zaznaczyć to w KP, bo rozumiem, że jak ktoś się nie zgłębia w to, to widzi w KP "półkrwi" i heja, już w narracji pojawiają się problemy. Czy ewentualnie mam zmienić jej status na czystą i dopisać pochodzenie w brudnym sekrecie?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,772
09.01.2026, 23:44  ✶  
@Dolores Umbridge

Pole czystość krwi to ta czystość krwi, jaka jest znana "publicznie", to znaczy jak postrzegają postać inni. Nie ma więc znaczenia, że jakaś postać jest np. bękartem, póki sprawa nie wyjdzie na jaw, status krwi w karcie będzie widniał jako "czysta". Jeżeli z dowolnego powodu w twojej karcie znajduje się teraz informacja, która nie powinna się tam znaleźć, to poproś o zmianę w temacie w aktualizacjach i najlepiej dodaj we wskazówkach dla MG informację o tym o co z tym chodzi, żeby nikt się później nie pomylił. (Tylko zastanów się czy na pewno chcesz to zrobić, bo jesteś Brytyjką, a nie masz żadnych powiązań z czystymi krwi czarodziejami, a chodziłaś z nimi do szkoły i tak dalej. Oczywiście jako MG respektujemy twoje przewagi, ale mamy wrażenie, że możesz sama zrobić sobie tutaj pod górkę gdyby to się wydało, a innym postaciom będzie dosyć łatwo cię zdemaskować - zostawiamy to dla ciebie do przemyślenia.)

PS. Nie musisz być czystej krwi, żeby dołączyć do Śmierciożerców. Właściwie, to nawet sam Voldemort nie jest czystej krwi...  ^_^
Czarodziej
Less colours but still colorful
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Średniego wzrostu (174 cm), lekko umięśniony. Włosy ma w kolorze ciemnego brązu, zazwyczaj schludnie ułożone, z opadającymi na oczy w barwie orzecha laskowego kosmykami. Nos ma lekko zadarty, na słońcu wychodzi mu te kilka piegów, zdobiących jego policzki.

Jessie Kelly
#1,773
12.01.2026, 10:17  ✶  
Hej, pytanko teoretyczne - jeśli postaci zostanie usunięte konkretne wspomnienie, to jeśli wcześniej opowiadała komuś o tym wspomnieniu, to o tym również nie będzie pamiętać, czy będzie pamiętać, że komuś o czymś takim opowiadała, ale nie pamięta o czym?

Dolores Umbridge
#1,774
12.01.2026, 10:28  ✶  
Wracając do pytania o status krwi dla Dolores.
Planowałam po prostu grać to historią, że jest z jakiegoś mało znanego niemieckiego rodu (prawdopodobieństwo, że komuś by się to chciało sprawić w takich normalnych fabułach jest niewielkie, a ja uniknę niedopowiedzeń), ale rodzice uciekali przed wojną, a ona urodziła się już w Anglii. Bajeczki mogła opowiadać już od dzieciaka i się tak już zakręciła w tym kłamstwie, że sama wierzy, że to prawda.
Pod żadnym pozorem nie planowałam brać jakichś brytyjskich czystokrwistych jako przykrywki. Więc czy taka historia odrobinę zmniejszy tą moją “górkę, którą sobie robię”?

Co do śmierciożerców - wiem że można być w nich z poziomu czarodzieja półkrwi Serduszko, ale to wciąż chodzi o czysto fabularne postrzeganie postaci. Voldemort chyba też się nie chwali przed sługami swoim nieczystym statusem krwi, prawda?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,775
12.01.2026, 12:47  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2026, 12:48 przez Eutierria.)  
@Jessie Kelly

Żeby hipnoza miała sens, takie wspomnienie też zapewne zostałoby w jakiś sposób uszkodzone, stałoby się wybrakowane, postać nie mogłaby przypomnieć sobie detali. Pwease Ale chyba oceniłabym coś takiego indywidualnie.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,776
12.01.2026, 13:15  ✶  
@Dolores Umbridge

Myślę, że zmniejszy. Serduszko A co do Śmierciożerców - Voldemort o swoim pochodzeniu nie mówi, to fakt, ale kanonicznie wśród Śmierciożerców znajdowali się czarodzieje półkrwi. Oczywiście możesz zrobić z tym co chcesz, zaznaczałam tylko, że absolutnie czysta krew nie jest konieczna do rekrutacji ani gry w organizacji.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,777
15.01.2026, 01:12  ✶  
Trafiła mi się suma złodzieje różdżek i jest w niej napisane że należy się zgłosić po nową różdżkę, ale z tego co rozumiem, różdżki można sobie zamówić z konkretnym drzewem i rdzeniem. Czy muszę to zgłaszać, jeśli moja postać zamówiłaby sobie dokładnie taką samą jak ma teraz? xD

Ewentualnie; czy można tę sumę rozegrać jako retro?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,778
15.01.2026, 12:15  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2026, 12:15 przez Eutierria.)  
@Atreus Bulstrode

Jeżeli jesteś pewna tego, że zaakceptuje go bliźniacza różdżka, to nie musisz tego zgłaszać. Złodzieje różdżek grasują teraz na fabule, jak dasz temu bardzo odległą datę w retro to nie będzie za bardzo pasować, ale generalnie tak - sumy można grać w retrospekcjach.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,779
15.01.2026, 19:36  ✶  
A czy w takim razie granie tego w tym roku fabularnym, czyli do stycznia, miałoby sens?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,780
15.01.2026, 20:04  ✶  
@Atreus Bulstrode

Będzie git.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 176 177 178 179 180 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka