• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Greater London Niemagiczny Londyn v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
[08.09.1972] the shipment has arrived | Prudence & Benjy

[08.09.1972] the shipment has arrived | Prudence & Benjy
Wallflower
Please forgive me if I don't talk much at times.
It's loud enough in my head.

sława
III
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Antropolożka/Uzdrowicielka
Prudence jest szczupłą kobietą, która mierzy 163 centymetry wzrostu. Ubiera się raczej niezbyt kontrowersyjnie, schludnie, miesza się z tłumem. Wybiera stonowane kolory. Jej włosy są długie, proste w odcieniu czekoladowego brązu, często wiąże je w kok na czubku głowy. Oczy ma jasnobrązowe. Zapach, który wokół siebie roztacza to głównie woń kojarząca się ze szpitalem, lub medykamentami, jednak przebijają się przez nią owocowe nuty - głównie truskawki.

Prudence Fenwick
17.04.2025, 22:42  ✶  

Nie miała pojęcia, jakim cudem nieznajomy jeszcze dawał radę brnąć z nią na plecach przez ten tłum. Nie wiedziała ile trwała ta przeprawa, jednak zdawała sobie sprawę, że musiało to go sporo kosztować. Wydawał się ani przez moment nie wahać nad tym, co robił. Szedł przed siebie, liczył się tylko jeden cel. To ona go do tego zmusiła, znaczy nie dosłownie, niby sam zadecydował, nie wyglądał zresztą na kogoś, kogo dałoby się namówić do czegokolwiek, co miałby zrobić wbrew własnej woli, ale mimo wszystko czuła, że to, że pakował się w ten tłum było jej winą. Na pewno by go tutaj nie było gdyby nie ona. Nawet jej nie znał, nie miał pojęcia kim jest, nie wiedzieli o sobie praktycznie niczego, nie znali swoich imion. Ta sytuacja była naprawdę nietypowa, ale mimo wszystko nie czuła, że było to w jakikolwiek sposób złe. Bardziej wydawało jej się właściwe. Kiedy dzisiaj się spotkali połączyła ich dziwna więź, taka, która pewnie nie mogłaby normalnie się wydarzyć, bo to, w czym przyszło im się odnaleźć było naprawdę dalekie od normalności, ale jakoś dawali radę, jakoś współpracowali, jakoś udało im się przeżyć (przynajmniej jak na razie).

- Nie powiedziałabym, że upierdliwość, to pierwsza cecha, która rzuca się w oczy. - Gdyby od razu uznała go za upierdliwego to pewnie nie poszłaby z nim tak chętnie, chociaż, czy właściwie miałaby w ogóle coś do powiedzenia? Zapewne nie. Ciężko było mu się przeciwstawić, miał w sobie taką dziwną energię, której jeszcze nie potrafiła rozgryźć. - Chyba nie mam za bardzo wyboru, bo już jesteśmy przyjaciółmi. - W końcu to ustalili, prawda? Podczas tych dziwnych rozmów, kiedy próbowali odnaleźć się w tym całym chaosie. Te ich rozmowy były zupełnie niespodziewane, i może, nie wiedziała, jak ma na imię, ale czuła, że zaczynają się poznawać, co było dziwne, bo przecież normalne nawiązywanie znajomości nie wyglądało w ten sposób, ten wieczór zupełnie różnił się od tego, co znała. - Wiesz, że jak się już będziemy przyjaźnić, to tak, czy siak to podłapię? To tak działa, czerpie się z tych ludzi, którymi się otacza. - Przynajmniej tak się jej wydawało, na pewno co nieco o tym czytała w którejś z książek, która wpadła jej w ręce. - Właściwie to przy Tobie jestem bezpieczna, nie wiem, czy to byłoby dla mnie takim złym rozwiązaniem, zobaczymy, co zastanę w ministerstwie. - Niby zdawała sobie sprawę z tego, że raczej powinno być tam bezpiecznie, bo przecież Ministerstwo Magii było zabezpieczone odpowiednimi zaklęciami, ale tak właściwie kto mógł przewidzieć, co się tam działo? Kto wiedział, co mogli zrobić ci fanatycy.

- Milusio, nie pierdolisz się w tańcu, co? - Sięgnęła po bezpośredniość, bo skoro już zmierzali ku temu, aby być przyjaciółmi to czemu by nie miała tego nie zrobić? Tak właściwie to robiła się przy nim całkiem przystępna, co wcale nie zdarzało się często, świadczyły o tym słowa które padały z jej ust. - Musisz mi to wybaczyć, to dla nie typowe, podważam wszystko, z zasady, żeby mieć pewność, że na pewno przewidziałam każdy, możliwy scenariusz. - Niby nie dało się tego zrobić, jednak Prue naprawdę próbowała. Rozważała wszelkie możliwe opcje by mieć pewność, że postępuje właściwie. To było dość męczące, ale tak już miała. - Nie mam zbyt wielu przyjaciół, ale na pewno następnym razem się zastanowię. - Nie miała problemu z tym, aby go o tym zapewnić. Co złego mogło się stać? No nic, bo przecież nie mieli się więcej spotkać.

- No tak, oczywiste, że mi nie uwierzą, jesteś zbyt cool, żebyś był prawdziwy. - Powinna od razu to przewidzieć, czyż nie? Zresztą, jak miałaby wyjaśnić ich znajomość, ona była nudziarą, co też już ustalili, zapewne trudno byłoby jej udowodnić, że ktoś taki jak on mógłby ją polubić, bo niestety tak to wyglądało. - Nie zamierzam dzisiaj o niczym opowiadać, to będzie nasza słodka tajemnica. - Nie sądziła zresztą, że ktokolwiek chciałby słyszeć o tym, jak znalazła się w ministerstwie. W pracy była typowym urzędnikiem, nie spoufalała się z nikim za bardzo, nie uważała, aby to było konieczne. Nie miała tam zbyt wielu przyjaciół, nie było więc sensu chwalić się tą nową, zupełnie inną znajomością, bo po co?

Zresztą miała wrażenie, że mógł nie chcieć, aby komuś o nim opowiadała. Roztaczał wokół siebie taką dziwną aurę, wydawał się być całkiem nieźle oczytany, posiadał dużą wiedzę, a jednak przy pierwszym spojrzeniu wydawał się być nie kimś więcej, niż typowym mętem z Nokturna, nie miała pojęcia dlaczego tak się działo, ale coś jej w tym wszystkim nie pasowało, mieli jednak zbyt mało czasu na to, aby mogła to ustalić, a że nie chciała sprawiać mu niepotrzebnych problemów, to zdecydowanie lepszą opcją wydawało się trzymać język za zębami. Zresztą Prue mogła mówić, że jest typowym urzędnikiem, ale wcale nim nie była, bardzo często naginała granice, a może nawet je przekraczała, tyle, że nikt o tym nie wiedział, bo tak było wygodniej.

Prychnęła dość głośno, naprawdę sądził, że może ją przestraszyć brzydkimi pocztówkami? - Uwierz mi, że ja zawsze wiem co zrobić i na pewno nie schowałabym ich w kartonie pod łóżkiem. Musiałbyś się bardzo postarać, aby do tego doszło. - Bletchley miała naprawdę specyficzny gust, a jej mieszkania nie odwiedzał praktycznie nikt, więc te jego kartki tak, czy siak zajęłyby jakieś wyjątkowe miejsce w jej cool mieszkanku, pewnie dostałyby swoją własną tablicę korkową, albo antyramę.

Nie znosiła być tą osobą. Nie chciała powodować między nimi niezręczności. Czasem miała problem z tym, aby zamknąć się w odpowiednim momencie, niby tak wiele myślała, niby próbowała przewiedzieć reakcje, ale nie zawsze jej się to udawało. Tym razem chciała być po prostu szczera, cóż, nie udało się pominąć tej typowej niezręczności. To zawsze zmieniało spojrzenie na jej osobę, czego nie znosiła. Nigdy nie chciała być odbierana przez pryzmat tego, co jej się przytrafiło, ale bardzo często jej się to przytrafiało. Nie była ofiarą, los chciał, żeby to się tak skończyło, ona się z tym pogodziła, trochę tylko nie radziła sobie właśnie z tymi typowymi reakcjami ludzi, ze współczuciem, jakby została w jakiś sposób naznaczona. Może właśnie tak było? Może cień tego, co jej się przytrafiło miał się za nią ciągnąć do końca? Zdecydowanie by tego nie chciała, ale ciągle czuła pewne obawy z tym związane, ciągle to do niej wracało.

- To piekło chyba nigdy nie przestanie wracać, co? - Zdecydowanie wolałaby być osobą której nie spotkało coś takiego. Mimo wszystko nadal wydawało się, że to będzie coś, przez co będzie oceniania, zawsze zabierało jej wszystko inne, jakby bez tego miała być zupełnie innym człowiekiem, a wcale tak nie było.

Zamilkła na moment, gdy wspomniał o tym, że był żonaty. Najwyraźniej każdy miał swoje tajemnice, swoje historie do opowiedzenia. Nie wyglądał jej na kogoś, kto miałyby chęć pakować się w coś tak zobowiązującego jak małżeństwo, może źle go oceniła? Nie powinna tego robić. - Czasem się tak zdarza, że ludzie się mijają. - Co innego mogła mu powiedzieć na podstawie tych lakonicznych informacji? Nie miała pojęcia dlaczego się rozeszli, nie zamierzała go oceniać, bo dlaczego miałaby to robić, każdy czasem dokonywał nie do końca przemyślanych wyborów.

- Czy ja wiem, mi jest całkiem dobrze na tej Twojej dużej przestrzeni, mogłabym się z tym kłócić. - Zdecydowanie potrafiła to robić, zresztą ten argument do niej zupełnie nie przemawiał, wiedziała, że skorzystał z niego w formie żartu, mimo wszystko nie do końca jej się podobał. - Nie da się ukryć, że masz duże ego, ale chyba to nie jest takie najgorsze, podejrzewam, że bez niego byśmy się tutaj nie znaleźli. Inaczej mogłabym być jeszcze bardziej sztywna niż jestem. - Może faktycznie miał w sobie przesadną pewność siebie, ale co z tego? Czasem warto było mieć świadomość swoich zalet. W oczach Prue on wiedział co robi, zachowywał się odpowiednio, nawet jeśli traktował ją jako sztywniarę, zresztą sama pewnie miałaby o sobie podobne zdanie. Rzadko kiedy wychodziła z roli, tym razem i tak zachowywała się bardzo odmiennie niż miała w zwyczaju, ale to też mogło być za mało. Chciała, żeby wiedział, że naprawdę ma go za kogoś całkiem w porządku, zresztą jak mogłoby być inaczej? Uratował jej życie, nie znał jej, a nadal brnął z nią w stronę ministerstwa, jakby to również było dla niego ważne.

- Wiele rzeczy widziałam w swoim życiu, nie sądzę, żeby coś jeszcze mnie zdziwiło. - Jasne, mogłaby to być abominacja, równa serowi w proszku, ale w tym wypadku naprawdę była gotowa na wszystko. W końcu pracowała przez kilka lat w Mungu, a tam widziała sporo naprawdę ciekawych przypadków. Miała świadomość, że w przypadku leczenia ludzie potrafią być naprawdę kreatywni. Czasem zastanawiała się, skąd brały się te pomysły, ale chyba nie było sensu się nad tym zastanawiać, tak po prostu się działo.

- Można, oczywiście, ale wypadałoby znać się na tych rytuałach. - Oczywiście nie wątpiła w to, że on się na nich zna, ale jej wiedza praktyczna akurat w tej dziedzinie magii była znikoma. Nigdy jej do niej nie ciągnęło, lubiła się bawić w nieco inny sposób, i to do tego zmierzała. - Jako nieustraszony klątwołamacz masz z tym doświadczenie, co? - Widać było, że wie o czym mówi. Ta ścieżka kariery była dosyć ryzykowna, ale rozumiała to, że niektórzy mogą chcieć nią podążać, nigdy nie był to jej konik, bo Prue zdecydowanie wolała teorię od praktyki, ale wiedziała, że niektórzy mieli inaczej.

- Tak, to ma sens, w obliczu głodu, nie ma znaczenia to, jaki smak ze sobą niesie. - Powiedziała tak, jakby faktycznie miała o tym jakiekolwiek pojęcie, przecież wiedział, na pewno mógł się domyślić tego, że nigdy nie musiała narzekać na głód. Od lat prowadziła raczej spokojne życie, gdzie mogła pozwolić sobie na wszystko, na co miała ochotę w danym momencie, nie była może bardzo bogata, ale nie mogła narzekać. To byłoby nie w porządku w stosunku do wszystkich innych, którzy nie mogli pozwolić sobie na tyle, co ona.

- To nic trudnego, pokażę Ci kiedyś. - Oczywiście, że będzie miała ku temu okazję... Tak, jasne, jakby nie zdawali sobie sprawy z tego, że nigdy więcej nie mieli się już spotkać. Zaczynali planować pewne rzeczy, co było całkiem zabawne zważając na to, w jakiej sytuacji się znaleźli, ale może właśnie wręcz przeciwnie, może w tym wszystkim dobrze było mieć to poczucie, że jednak czekała na nich jakaś przyszłość? Miała świadomość, że nie powinna wierzyć w te wszystkie słowa, ale naprawdę to zapewniało jej chwilowe poczucie bezpieczeństwa.

- Musisz mi wybaczyć moją niewiedzę, nie jestem specjalnie światowa. - Wręcz przeciwnie, Prue mimo swojej dosyć sporej wiedzy raczej trzymała się granic kraju, była bardzo zachowawcza, jeśli o to chodzi. Nigdy nie ciągnęło jej do dalekich wypraw, rzucania wszystkiego w pizdu i podążania własną ścieżką. Teraz może trochę tego żałowała, bo inaczej patrzyło się na to wszystko ze świadomością, że świat może się skończyć nagle.

- Zrejestrowałam - Luizjana, teraz już się nie pomylę, to faktycznie okropny błąd, jak na przyjaciółkę, ale powinieneś mnie szybciej o tym uprzedzić. - Przecież tak dobrze się znali, skoro już nazywali się swoimi przyjaciółmi prawda, szkoda tylko, że nawet nie znali swoich imion, ale to nie one były w tym wszystkim najważniejsze, wręcz przeciwnie wydawało jej się, że miały aktualnie najmniejsze znaczenie.

- No dobra, amnezjatorzy to może zły przykład, ale mogą ich zaatakować wkurzeni mugole, a są nieprzewidywalni. - Próbowała nieco rozjaśnić mu swój punkt widzenia. Może nie do końca miało to sens, ale co z tego. Oczywiście, że jego zawód znajdował się na pierwszym miejscu najbardziej niebezpiecznych i widziała, że mu to odpowiadało. - Klasyczny łowca poluje na zwierzęta? Stworzenia, istoty? Jak zwał tak zwał. Są to szaleni ludzie, którzy nie boją się niczego, mam wręcz wrażenie, że specjalnie pakują się w kłopoty, aby poczuć nieco adrenaliny. - Mogłaby sięgnąć po mniej przyjemne słowa, ale starała się być miła. Nie zawsze było to dla niej zrozumiałe, naprawdę próbowała ogarnąć po co pakować się smokowi w paszczę, ale jakoś nie do końca to rozumiała.

- Dobra, to chyba moment, w którym powinnam docenić wyższość klątwołamaczy nad wszystkimi innymi, prawda? - Jego wyjaśnienie wydawało się mieć jakiś sens, więc może faktycznie był to odpowiedni moment, aby to zrobić. Zapewne już zauważył, że Prue nie miała problemu z tym, aby przepraszać za swoje zachowanie, czy weryfikować swoja opinię. - Rozumiem do czego zmierzasz, wygrałeś. - Z tymi wszystkimi innymi zawodami oczywiście.

- Oczywiście, to muszą być pieniądze, bo co innego. - Rzuciła jeszcze, jakby nie zdawała sobie z tego sprawy. Mogła być elegancka, ale wbrew pozorom wiedziała jak wyglądał świat, jakimi prawami się rządził. Pieniądze były ważne, nie dało się tego pominąć. - Interesy bywają bardzo problematyczne. - W końcu moralność nie pozwalała na wszystko, wiedziała, z czym się to jadło, ona również była proszona o różne przysługi, nie na wszystkie mogła sobie pozwolić. Nie wydawało jej się, aby miał większe granice od tych jej, ale ona przy tym wszystkim jeszcze musiała udawać porządnego człowieka, bo przecież pracowała w Ministerstwie, a to niosło ze sobą pewną odpowiedzialność.

Prue usłyszała krzyk, który rozległ się w tłumie. Wybił ją on na chwilę z tej rozmowy, całkiem łatwo było odpłynąć na chwilę ignorując wszystko to, co działo się wokół nich, jednak zdarzały się momenty, jak te, które przypominały jej o tym, gdzie właściwie się z znajdowali. Odruchowo spojrzała w stronę najbliższej kamienicy - płonęła, najwyraźniej płomienie wcale nie przestawały trawić kolejnych budynków, to ona ignorowała to, co działo się wokół.

- Jakby Cię zobaczyły, to na pewno zaczęłyby spierdalać tam, gdzie pieprz rośnie. - Wyczuła ironię, ale wcale nie piła do tego, że nie potrafił poruszać się po lesie, wydawało jej się wręcz, że ktoś z jego doświadczeniem, musiał to robić całkiem naturalnie, tyle, że nawet zwierzęta miały jakieś zmysły, które trzymały je z daleka od niebezpiecznych typów, właściwie to nie miała pojęcia, gdzie podziały się jej zmysły za to odpowiedzialne, ale pewnie dojdzie do tego później.

- Skromny jesteś. - Jakoś wcale nie zdziwiły jej jego słowa. Wyglądał na kogoś, kim interesowały się kobiety, nie dało się ukryć, że miał w sobie coś, co do niego przyciągało, nie, żeby sama chciała jakoś specjalnie to sprawdzić. Wiedziała, że ktoś taki jak on, nie zainteresowałby się osobą jej pokroju. Byli z zupełnie innych światów, mimo tej całej przyjacielskiej rozmowy jaką dobyli zdawała sobie z tego sprawę. To nie był pierwszy raz, kiedy wydawał się być bardzo pewny swojej własnej wartości, dobrze to o nim świadczyło, bez sensu przecież byłoby sobie umniejszać mając świadomość ze swoich zalet.

- Nie, wcale tego nie sugeruję. - Jakże mogłaby mu sugerować niewdzięczność? W sytuacji, w której się znaleźli nie miała wobec tego żadnego prawa, nie było jej tutaj, gdyby nie on, a ona sama też nie chciała być niewdzięczna, naprawdę doceniała jego wsparcie.

Miała wrażenie, że zamieszanie wokół nich jest coraz większe. Ludzie przepychali się jakoś bardziej, jakby faktycznie czuli, że znajdują się u celu swojej wędrówki i gdy tylko go przekroczą niebezpieczeństwo miałoby zniknąć. Poczuła potknięcie, nie mogło być inaczej, przecież była od niego zależna, znajdowała się na plecach mężczyzny, odruchowo zacisnęła dłonie na jego ramionach - nie chciała spaść, nie gdy znajdowali się tak blisko miejsca docelowego. Poczuła zresztą jego dłonie zaciskające się wokół jej nóg - nie chciał jej zgubić, nie chciał, aby stała się jej krzywda. Robił to, o czym mówił wcześniej, pilnował, aby dotarła w jednym kawałku do Ministerstwa tak jak jej obiecał.

- Na zobaczenie moich cycków trzeba sobie zasłużyć. - Oczywiście, że musiała mu odpowiedzieć, chociaż aktualnie naprawdę zastanawiała się nad tym, czy to faktycznie nie byłoby bardziej efektywną opcją. Jednak powinni zostać przy pierwotnym pranie, on brzmiał bardziej logicznie, jego powinni się trzymać. Wymachiwała tą plakietką jak pomylona, ale to nic nie dawało, przynajmniej jak na razie.

- Próbuję, ale to chyba nic nie daje. - Nie chciała brzmieć na zrezygnowaną, ale mogło tak się wydarzyć. Wyciągnęła bowiem rękę w górę i machała tą nieszczęsną plakietką, naprawdę zależało jej na tym, aby przedstawiciele ministerstwa ja zobaczyli i zabrali do środka. Tam mogła się na coś przydać.

W końcu udało im się zwrócić na siebie uwagę, właściwie to na nią? Chyba dotarło to tych ludzi, że jest jedną z nich. To dobrze, jeszcze chwila, a powinna znaleźć się w bezpiecznej przestrzeni, a może nawet przydać do czegoś konkretnego. Oczywiście, że nie zamierzała siedzieć z założonymi rękoma, kiedy w Londynie działo się coś takiego. Musiała odetchnąć, mimo, że przecież praktycznie nic nie zrobiła odkąd ruszyli się z Horyzontalnej, to czuła, że tego potrzebuje.

Wiedziała, że ten moment nadejdzie, że w końcu będzie musiała znaleźć się na ziemi. Nie wiedziała tylko dlaczego teraz ją to tak przerażało. To nie było dla niej typowym zachowaniem, raczej powinna się czuć nieswojo na plecach zupełnie obcego mężczyzny, ale wcale tak nie było, nie sądziła, że dzisiaj jeszcze chociaż przez chwilę poczuje się tak bezpiecznie, jak będąc tutaj z nim, w ten sposób.

- Tak, dam radę. - Mruknęła cicho, prosto do jego ucha, musiała to zrobić. Nie mogła wiecznie żerować na jego życzliwości. Rzeczywiście pracownicy ministerstwa ich dostrzegli, za chwilę pewnie znajdzie się w bezpiecznym miejscu. Nie będzie musiała martwić się napierającym tłumem. To będzie za nią. Tylko dlaczego czuła dziwny niepokój? Martwiła się tym, co stanie się z mężczyzną, który ją tutaj przyprowadził. Mimo, że byli sobie obcy, to czuła, że ich historie zostały dzisiaj ze sobą splecione, wolałaby mieć pewność, że nic złego mu się nie przytrafi, kiedy będzie stąd znikał.

- Nie przepraszaj mnie, zrobiłeś dla mnie wiele. - Więcej niż wszyscy inni, niż ktokolwiek jej bliski. Naprawdę nie musiał tego robić. Wiedziała, że w końcu nadejdzie moment, w którym będzie musiała stanąć na własne nogi i znaleźć się na ziemi. Dwa metry nie brzmiały źle, na pewno sobie poradzi - musiała sobie poradzić. Szkoda by było zaprzepaścić to wszystko, co on dla niej zrobił.

Poczuła dłonie zaciskające się na jej talii, co oznaczało, że faktycznie do tego doszło. Postawił ją na ziemi. Znalazła się pośród tych ludzi, którzy walczyli o przetrwanie, nie była słaba - musiała sobie poradzić. Odetchnęła głęboko i przymknęła oczy na chwilę. Musiała się uspokoić.

- Nigdzie się nie wybieram. - Nie miała pojęcia, jak wyglądało zrobienie przestrzeni dla jej ciała. Miała to gdzieś, została wepchnięta w jego ciało, trzymał ja przy sobie. Właściwie to po raz kolejny czuła się bezpiecznie, tylko dlatego, że znajdowała się przy nim. Wiedziała, że zaraz to minie, będzie to ten krótki moment, w którym znowu powinna zająć się sama sobą.

- Dziękuję. - Powiedziała jeszcze cicho, chociaż, czy to faktycznie mogło wystarczyć? Te głupie słowa wdzięczności, za to co dla niej zrobił. Musiała jednak to zrobić, czuła, że się nigdy więcej nie spotkają, bo niby dlaczego by mieli. To, że dwa razy to zrobili było tylko zbiegiem okoliczności. Nie znali się, zupełnie, nie wiedzieli nawet jak się nazywają. To skłoniło ją do podjęcia bardzo głupiej decyzji.

Odwróciła się, chcąc jeszcze raz spojrzeć w jego oczy, chociaż je mogła zapamiętać, nie miała pojęcia dlaczego wydawały jej się nie być zupełnie obce. Nie zastanawiała się nad swoim dalszym postępowaniem. To nie miało najmniejszego sensu, był to tylko krótki moment, chwila, która miała minąć. Znajdowali się w samym sercu chaosu, pośród obcych ludzi. Wyciągnęła dłoń, aby pociągnąć go za chustę, którą przykrywał swoją twarz. Widziała ją już przecież wcześniej, ale nie umiała jej połączyć z żadną znaną sobie osobą.

To był odruch, zareagowała zupełnie nieprzewidywalnie. Nie miała w zwyczaju robić takich rzeczy, ale przecież to był ich mały koniec świata, nie powinna w ogóle się nad tym zastanawiać. Zamiast tego, zamiast kalkulować, rozważać wszystkie możliwe opcje, po prostu wspięła się na palcach, aby zbliżyć się do mężczyzny jeszcze bardziej. Był od niej dużo wyższy, ale nie wydawało się to być przeszkodą, oparła się na nim całym swoim, drobnym ciałem, aż wreszcie go pocałowała. Nie miała pojęcia, czy odwzajemni jej pocałunek, czy uzna ją za nienormalną, nawet jeśli, to co z tego, mieli się już nigdy nie spotkać... Złączyła ich usta w pocałunku, który może nie powinien mieć miejsca, zważając na to, co działo się wokół nich, ale czuła, że powinna to zrobić, chciała to zrobić, chciała być dzisiaj kimś innym, niż była zazwyczaj.

W końcu po prostu odwróciła się na pięcie, jakby nc takiego się nie stało i zniknęła w tłumie, miała do przejścia przecież tylko dwa metry, na pewno sobie poradzi...

Confusion in her eyes that says it all

She's lost control

Local Dumbass
I wanna know what youʼre thinkin'
I got a couple secrets too
Bull in a china shop
Tear it up no matter what
Ask me if I give a fuck
sława
III
krew
zdrajca krwi
genetyka
—
zawód
klątwołamacz/najemnik/łowca
bardzo wysoki - 196 cm / atletyczna sylwetka / ciemnobrązowe, półdługie włosy / brązowe oczy / cztery złote kolczyki (małe kółka) w lewym uchu / obrączka ślubna z grubego, topornie kutego złota na palcu / poparzenie na szyi od prawej strony i części prawego ucha / nadkruszona prawa trójka / luźny, praktyczny styl ubioru / wytatuowany pod rękawami skórzanych albo materiałowych kurtek / sprężysty krok, jakby zawsze gdzieś się spieszył / "francuski" akcent - miękkie r, zmiękczone głoski, cichy głos

Benjy Fenwick
18.04.2025, 19:21  ✶  
Zawsze myślałem, że Londyn ma swój urok, zwłaszcza o zmierzchu, kiedy niebo przybiera odcienie czerwieni, granatu i purpury, ale tego wieczoru, w powietrzu unosił się zapach dymu i spalenizny. Spojrzałem dookoła, machinalnie wskazując na chaos wokół.
- W takich okolisznościach musis mi to wybaszyś. - Odpowiedziałem lekko, jakbym mówił do prawdziwej przyjaciółki, która zresztą też przestała się w tańcu pierdolić - nagle straciliśmy granice kultury, i to uczucie było tak samo szczere, jak i kuriozalne - piętnaście lat spędziłem z dala od tej ziemi, a ona i tak zdawała się w jakiś sposób znajoma.- To zaleszy, o jakim tańsu mówimy. Jeszli to Waltz, plawdopodobnie po... Tango jeszt doble, jak póśniej. Salsa caleña pozwala zalówno pszed, jak i po. A bachata to zasadniszo petting... - Odparowałem, chrząkając - specjalista, c'nie? Otóż tak - akurat na porównaniach do tańca znałem się dobrze, bo odkąd pamiętałem, umiałem tańczyć i byłem całkiem dobrym tancerzem. Zarówno w tych eleganckich tańcach, które wyniosłem z domu, jak i w bardziej swobodnych, ulicznych stylach. Szczególnie w tych drugich, które traktowałem jako formę rozrywki - tupanie nogą przy muzyce, od czasu do czasu, dawało mi odskocznię od pracy w terenie - to była darmowa rozrywka, którą można było uprawiać wszędzie. Z drugiej strony, niespecjalnie umiałem śpiewać - jasne, potrafiłem nucić pod nosem, ale w śpiewaniu nigdy nie byłem dobry. Jeszcze przed wypadkiem, głos miałem raczej przeciętny, a jakiekolwiek rozstrojenie sprawiało, że moje próby wokalne kończyły się śmiechem albo krzywym uśmiechem słuchaczy. Mimo że czasem próbowałem, zwłaszcza po pijaku, zazwyczaj głos mi się łamał, a dźwięki wychodziły nie tak, jak bym chciał - brzmiałem jak wyjący pies, zupełnie nie cool, więc wolałem zostać przy ulicznym tupaniu i podskokach na klepisku.

•••

Nie próbowałem jej mówić, że wszystko się ułoży, bo to byłaby kłamstwo. Nie ułoży się, dopóki nie pogrzebiesz tego, co możesz pogrzebać, ani dopóki nie przyjmiesz tej prawdy, że niektóre rany nigdy nie zagoją się całkowicie. Może i można się nauczyć żyć z tym bólem, z ciężarem, ale nigdy nie zniknie. Zawsze będzie w głębi duszy, jak cichy szept, w moim przypadku brzmiący inaczej niż w jej - „nigdy nie będziesz dla nikogo wystarczająco dobry, by spełnić oczekiwania i stać się trwale czyimś priorytetem” - przypominając, że coś zostało utracone na zawsze. Niektóre zniszczenia są tak trwałe i głęboko zakorzenione, że nie można ich już wymazać, jakby odcisnęły się na całej egzystencji. Co najwyżej można się znaleźć w innym kręgu tego piekła, albo wyżej - gdzie ból jest inny, może mniej ostry, może bardziej znieczulony, ale nigdy całkowicie znikający. Albo po paru razach może troszkę głębiej, może trochę bardziej odczuwalnie. W obu przypadkach to wciąż ta sama ciemność, ta sama głęboka rana. Wiedziałem, że nie ma sensu próbować jej pocieszać, bo to, czego doświadczyłem przez lata, nauczyło mnie jednej rzeczy - piekło nigdy nie przestaje wracać. Widziałem już tyle, by nie wierzyć, że cokolwiek kiedykolwiek się kończyło. Niektóre zniszczenia są trwałe, jak blizny, które nosisz na ciele, choćbyś się starał je wymazać. Milczałem dalej, całkiem długo, bo słowa były zbędne - czasami to, co najważniejsze, nie wymaga żadnego słowa. Po chwili, powoli i z namysłem, odezwałem się.
- Nie, mon amie, mylis się... - I chyba o tym wiesz... - Tego już nie powiedziałem. - To piekło nie ma, jak wlacaś, bo nigdy nie odejsie... - Spojrzałem na nią na chwilę, zamyśliłem się głęboko, próbując odrzucić wspomnienia, które od lat dręczyły moją duszę, od czasu do czasu ją delikatnie kłując w jakimś niespodziewanym, bardzo złym momencie - jak na przykład teraz. Coś, co nigdy nie znika, nie może wrócić... Uniwersalna prawda. Pokręciłem głową, jakby chcąc odgonić ten ciężar, który wciąż na mnie spoczywał. Nie chodziło tylko o odpowiedzialność za nieudane szczęśliwe zakończenie bajki o wielkiej miłości pokonującej wszystkie przeciwności losu i przekraczającej granice, lecz także o wszystkie inne styczności z zawiedzionymi oczekiwaniami, pogrzebanymi szansami i zmarnowanym potencjałem - niekiedy również życiem, bo w tym zawodzie, na jaki się pisałem, śmierć i tragedia były na porządku dziennym. Wpatrywałem się w nią przez chwilę, starając się nie dać po sobie poznać, jak bardzo rozumiem, co czuje. Nie chodziło tylko o tą jedną stratę, a o ich dziesiątki - nawet te z pozoru nieistotne.
- Za kaszdą bliską lelasję płaci się kawałkiem duszy... - Słowa te uciekły z moich ust niemal bezwiednie, stanowiły odzwierciedlenie mojej własnej, głęboko ukrytej prawdy. - Nikt pszed tym nie ostszega, nie mówi, sze kiedy kochasz, ryzykujesz, sze to zawsze cię zmienia i mosze zniszczyś dawnego ciebie. Ale po co byłyby te ostszeszenia? Jesteśmy tylko luśmi. Potszebujemy innych ludzi, bo bez nich… - Na tym się zatrzymałem, bo słowa uwięzły mi na języku - po prostu zamknąłem usta. Nie mówiłem tego na głos, nie chciałem jej ranić, ale rozumiałem, czemu nosi ten pierścionek zaręczynowy - mimo że jej narzeczony nie żył, i dlaczego wyraziła się o tym tak gładko, jakby mówiła o pogodzie, jak gdyby to nie miało żadnego znaczenia. Czemu niemal bezrefleksyjnie, wyrzuciła z siebie tę informację, jakby to był tylko element jakiejś banalnej rozmowy - wiedziałem, że to jej sposób na przetrwanie. Ten pierścionek nie był tylko symbolem miłości, ale też jakimś rodzajem tarczy. To było jej wyjście, jej sposób na zachowanie kontroli - zapewne częściowo po to, żeby nie musieć znosić prób flirtu ze strony mężczyzn albo móc ich zbić z tropu i zmusić do wycofania się, jeśli mimo to byliby zbyt agresywni w zalotach, sugerując zdradę. Mało kto nie byłby zamurowany na słowa o martwym narzeczonym.
Chociaż ta rozmowa była tylko cieniem tego, co każdy z nas nosi w sobie, wiedziałem, że to, co powiedziałem, jest prawdą. Szczerą, gorzką, bo tak właśnie jest, choćbyśmy tego nie chcieli przyznać.

•••

W tej sytuacji, gdy wszystko wokół nas zamieniało się w ruinę, nie spodziewałem się niczego, co mogłoby choć na chwilę odwrócić uwagę od apokaliptycznego krajobrazu, poza tą luźną rozmową, ale poirytowanie... Tak, rozdrażnienie też działało... Serce biło mi mocniej, a oddech był ciężki od zaduchu i gorąca - dym szczypał w oczy, ale ja nie odrywałem spojrzenia od tego wszystkiego. Rozejrzałem się, prychnąłem pod nosem i odwróciłem wzrok od zgromadzenia ludzi z ministerstwa, do których mieliśmy się przepchnąć. Łowcy i aurorzy, no, brygada uderzeniowa też - moje trzy ulubione grupy zawodowe.
- Niedystynktywne, soly. - Parsknąłem pod nosem, z pogardą. Obróciłem głowę w stronę kobiety, którą trzymałem na barana, i rzuciłem z lekceważeniem, ale nie wobec niej, tylko wobec tego rozgraniczenia. Stawianie mnie w rzędzie z łowcami było obraźliwe. - Pszyjaśnisz szię z jednym, więc tak? Plawda. - Przytaknąłem. Rozejrzałem się jeszcze raz, oceniając chaos wokół, i cicho westchnąłem. W takim świecie, pełnym pożogi i głupoty wynikającej z paniki na widok pożogi, tylko ci, którzy wiedzą, czego się trzymać, mają jakąś szansę przeżyć. Reszta to tylko ofiary własnej niekompetencji. Tej nocy miało zginąć również wielu nietykalnych - byłem o tym przekonany, na tyle się na tym skupiając, że prawie puściłem nogę kobiety, uprzednio trochę za mocno ją ścisnąwszy. - Tylko pamiętaj, sze nie moszesz lesieś na dwa flonty, piszes szię na wielność klątwołamaczom. - Stwierdziłem, ignorując chęć, by podrapać się w brodę, jak zawsze przy rozdrażnieniu, ale powstrzymałem ten odruch, nie odrywając wzroku od płomieni - były na swój sposób magnetyczne i jednocześnie przypominające mi o rzeczach, o których nie chciałem pamiętać. Przy okazji, prychnąłem jeszcze raz, z pogardą, i odwróciłem spojrzenie od płonącego budynku, próbując się skupić na tym, co jeszcze mogliśmy zrobić, zanim wszystko się zawali. - Zlesztą, łowsy to wysyskiwasze. Nie sukają plawdy, nie chcą wiedzieś, co jest pod spodem. To pszez nich własznie, ludzi takich jak oni, lobota dla takich jak ja się lobi coras cięszsza. Skulwysyny... - Rzuciłem, z takim wyczuciem, jakbym mówił do siebie, choć słowa skierowałem do kobiety. - Pszychosą, polują na wsystko, co się lusza. Nie patszą, czy to snallygastel, wiwelna, smok,  pszyjmują zlesenia od kaszdego, kto zapłaci. Bez ładu, składu, bez szadnego pojęsia, jak się do tego zablaś. - Spojrzałem na kobietę, jakby oczekując, że zrozumie, do czego zmierzam. Wokół, w chaosie, słychać było krzyki, trzask łamanych gałęzi i odgłos pękającego szkła. - Kiedykolwiek, cokolwiek, jakiekolwiek zlesenie, pszyjmą bes mlugnięcia okiem. - Dodałem, z głębokim westchnieniem. - Pszyjsie ktoś s sakiewką w lęku i zlesi im zabiś wendigo... I jusz mają lobotę, nawet jeszli nie mają pojęsia, co lobią. Potem, kiedy coś naplawdę szię wydaszy, to ja muszę spszątać ich bałagan. - Spojrzałem na nią, jakby oczekując potwierdzenia, że wie, o czym mówię. Przewróciłem oczami, bo przecież gdybym zapytał któregoś z tych zapatrzonych w siebie dupków o symbole Anasazi, spojrzałby na mnie jak na idiotę. - Najgolsi szą ci s dziada pladziada. Patszą na innych s góly, bo od dzieska pszygotowywano ich do plasy w lodzinnym bisnesie. - Prychnąłem jeszcze raz, z pogardą w głosie. Oj, tak - miałem z niejednym mocno na pieńku. Najgorszy był ten, o którym nie chciałem rozmawiać. Człowiek odpowiedzialny za śmierć mojego najbliższego współpracownika. Ten, który potem, jakby tego było mało, dał się zabić, bo nie miał pojęcia, co się dzieje, tylko próbował się popisywać, ignorując ostrzeżenia...
- Więs tak to wygląda. - Powiedziałem cicho, z ironią w głosie. - Większoś s nich tylko poluje, bo to taki ich sztyl. Kto im zapłasi, ten dosztanie od nich to, co chce. Bes pytania, bes zasztanowienia... Wsęsie szię wepchną... I to własznie dokłada loboty takim jak ja, bo gdyby choś odlobinę szię zastanowili, mosze by nie łapali wsystkiego na oślep. Ale nie, oni wolą się popiszywać, bo szą najlepsi, a potem ginąś wszlód płomieni, któlych dało szię uniknąś, bo nie znają się na tym, co lobią. - Nie ukrywałem zgryźliwości, może sam nie byłem najostrożniejszy, ale przynajmniej próbowałem myśleć i analizować, miałem podstawy, by być pewnym siebie... Właśnie za to ich nie znosiłem - za pewność siebie, której nie mieli prawa mieć, i za to, że dokładają roboty takim jak ja, bezmyślnie łapiąc się każdej okazji, nie zważając na to, czy to ma sens.

•••

- De lien... - Skwitowałem na słowa podziękowania ze strony kobiety, jak gdyby rzeczywiście to było zupełnie nic, bo przecież nie prosiła się o to, żebym jej pomagał - sam podjąłem tę decyzję, po części jej się narzuciłem z moją pomocą, później oboje zadecydowaliśmy, że ruszymy wspólnie do ministerstwa... No, to naprawdę było coś, za co nie musiała mi dziękować. Wystarczyło, że miała zadbać o własne bezpieczeństwo od tego momentu, bo nie mogłem dopełnić całej obietnicy. A chciałbym - naprawdę, bo zdążyłem w jakimś sensie polubić jej obecność, nawet w tak tragicznych okolicznościach.
Miałem wrażenie, jakbyśmy już kiedyś się spotkali, ale to musiało być złudzenie. Minęło piętnaście lat, odkąd opuściłem ten kraj, a przez ten czas moje życie toczyło się w zupełnie innej rzeczywistości. Świat, w którym się poruszałem, był pełen kłopotów, a ja sam byłem mistrzem w ich przyciąganiu - ta kobieta nie wyglądała, jakby mogła kiedykolwiek przewinąć się w podobnych warunkach do tych, w których ja czułem się jak w domu. Nasze ścieżki nie miały szans się przeciąć - to było błędne wrażenie. Teraz jednak stałem obok niej, a nasze spojrzenia krzyżowały się w milczeniu, podczas gdy dookoła słychać było krzyki ludzi. To, co się działo, wydawało się nierealne, jakby ktoś wyrwał mnie z rzeczywistości i wrzucił w koszmar, z którego nie mogłem się obudzić - gdzieś tam, za mną, słychać było huk wybuchów, a powietrze dookoła nas było przesycone dymem i gorzkim zapachem spalenizny.
Nie spodziewałem się tego, co miało się wydarzyć, kiedy odstawiłem nieznajomą kobietę na ziemię, nakazując jej iść dalej samotnie. Jej drobne dłonie szybko chwyciły za moją chustkę, którą zakrywałem twarz, i pociągnęły ją w dół. Na początku zamarłem, nerwowo zastygłem, bo nie chciałem być rozpoznany przez ludzi z Ministerstwa, których tu było pełno - byli tak blisko, że mogłem poczuć ich spojrzenia. Ona jednak nie zwracała uwagi na tłum, tylko skupiła się na mnie. Nie miałem czasu na zastanowienie się, bo coś we mnie zadziałało automatycznie - odruchowo się pochyliłem, a jej wargi znalazły się na moich. Bez słowa, bez żadnego ostrzeżenia, sięgnęła do moich ust, zainicjowała pocałunek. Przez moment nie rozumiałem, co się dzieje, bo nie podejrzewałem jej o takie zachowania, jednak gdy do mnie przylgnęła, zrozumiałem - to była decyzja, którą podjęła sama, i choć był to impuls, nie odrzuciłem jej. Gdy jej usta znalazły się na moich, wszystko stało się proste - odpowiedziałem na pocałunek bez wahania, od razu, nie zadając sobie pytań, bo nie było na to miejsca ani czasu. To nie był pierwszy raz, gdy ktoś mnie impulsywnie całował, ale tym razem wszystko było inne. Nie spodziewałem się tego, a mimo to, reagowałem. Zdziwiłem się, choć nie powiedziałem nic - instynktownie, jakby pod wpływem znajomego impulsu, zawisłem nad nią, pochylając się, bo byłem od niej znacznie wyższy.
Pogłębiłem pocałunek, czując, jak jej oddech miesza się z moim, bo nie potrafiłem inaczej -  był intensywny, choć krótkotrwały. Smak jej ust był słodki, choć z lekkim, dymnym posmakiem, było w nim coś gorzkiego na wielu poziomach, również dlatego, że nie była to próba nawiązania głębszej relacji... To nigdy nie była próba nawiązania głębszej relacji. Z nikim, w żadnym przypadku - to zawsze była tylko ucieczka - w tym wypadku od chaosu, od pożaru, od tego wszystkiego, co się działo wokół. To był tylko moment, tylko tyle i aż tyle, a ja jak zwykle w takich sytuacjach czułem, że to w porządku - nie było to przełomowe wydarzenie i wcale nie musiało być.
Mimo, że normalnie nie miałbym problemu z flirtem z damą w opałach, tym razem czułem się nie na miejscu, jakbym wkraczał na teren, w którym nie powinienem się znaleźć. Nawet w normalnych okolicznościach, może po kilku drinkach w barze, nie podszedłbym do niej z jakimś żartem, próbując nawiązać kontakt. Uczucie, które mną targało, było dziwne. Miałem wrażenie, że moglibyśmy rozmawiać godzinami, a mimo to każde słowo miałoby swoje ograniczenia, jakby nasze drogi nie były przeznaczone, by się splatać. Znałem swoje miejsce i chociaż sytuacja nas zbliżała, coś w moim wnętrzu krzyczało, że nie powinienem tego nadużywać. Zresztą zbyt wiele razy kończyłem wciągnięty w kłopoty i problemy, które najczęściej sam sobie stwarzałem. W kontraście do mojej przeszłości, pełnej nieodpowiednich decyzji i niezdrowych związków, nie byłem przyzwyczajony do kobiet jej pokroju. Byłem przyzwyczajony do towarzystwa innych ludzi, ale nie takich jak ona. Jej obecność wywoływała we mnie uczucia, których nie potrafiłem wytłumaczyć. Miałem wrażenie, jakbyśmy się znali od zawsze, jakby nasze ścieżki przeszły obok siebie w jakimś innym czasie, w innej rzeczywistości. Mimo to, postanowiłem nie zbliżać się zbyt blisko. Wiedziałem, że nie mogę przekroczyć tej niewidzialnej granicy - nie mogłem zmieniać rzeczywistości, która była tak jasno wyrysowana. Już raz to zrobiłem - to był największy błąd mojego życia, po którym nastąpiła seria mniejszych i większych błędów decyzyjnych w sprawach damsko-męskich, zawsze zakończonych tak samo. Czułem się jak weteran, który przeszedł przez niejedną burzę.
Wiedziałem, że to tylko chwilowe, że to sytuacja, która wymknęła się spod kontroli i nie ma nic wspólnego z tym, co byśmy normalnie robili. W tym wypadku miała to być jedyna chwila, którą możemy mieć, zanim wszystko zniknie lub się rozpadnie. Przestałem myśleć, czy jest to bezpieczne, czy nie, i po prostu poddałem się impulsowi. To była tylko reakcja na okoliczności, na pośpiech, na zagrożenie, które wisiało nad nami. Mimo to, w tym krótkim momencie, smak jej ust był przyjemny - słodszy, niż można by się spodziewać, choć z domieszką dymu i gorąca pożaru.
Nie myślałem, po prostu zrobiłem to, co naturalne w takich sytuacjach - pochyliłem się do niej, pozwoliłem, by moje usta zatopiły się w jej słodkim, choć niebezpiecznie dymnym smaku, stabilizując ją rękami, żeby nie przewróciła się, bo nawet z moją pomocą musiała stanąć na czubkach palców. Odpowiedziałem na ten nieoczekiwany pocałunek, chociaż nie do końca wiedziałem, dlaczego. Może dlatego, że był taki nieoczekiwanie na miejscu, tak krótki i niezobowiązująco namiętny, a może dlatego, że w tym wszystkim, co się działo, ta jedna rzecz była normalna. To nie był pierwszy raz, gdy jakaś kobieta decydowała się mnie całować po zakończeniu jakiegoś kryzysu - to był raczej częsty obrót spraw, ale w tym pocałunku było coś bardziej żarliwego, niż się spodziewałem, mimo tej całej, ogólnej atmosfery - ognia i dymu, który drażnił moje zmysły. Była to narkotyczna słodycz impulsu, chwila, gdy wszystko inne przestaje mieć znaczenie, a liczy się tylko ta jedna, ulotna więź. Reagowałem na nią automatycznie, nie myślałem o konsekwencjach, nie analizowałem. Zdawałem sobie sprawę, że to tylko chwilowa ucieczka, wynik sytuacji, w której się znaleźliśmy. Ani nie będziemy tymi przyjaciółmi, o których mówiliśmy przez cały wieczór, ani ten pocałunek nie znaczył nic więcej niż tylko pożegnanie, ukłon wdzięczności za pomoc. To nie był żaden głęboki wyraz świeżych uczuć, ani nic więcej - to raczej coś między podziękowaniem, a ostatnią próbą chwytania się czegoś, co jeszcze zostało w tej chwili, ostatniej nici nieoczekiwanie nawiązanej więzi. Jednak mimo to, był słodki, naprawdę słodki... Dopóki trwał.
Dookoła nas tłum był coraz bardziej gęsty, ludzie napierali na moje plecy, pchali się do przodu i słusznie, bo wszystko wokół tonęło w ogniu pożaru. Podświadomie przyciągnąłem ją do siebie mocniej, mimo tego, że zdawałem sobie sprawę, że lepiej byłoby, bym tego nie robił i nie tracił czasu na coś, co mogło być rozpatrywane jako strata czasu - w końcu ta chwila minie, jakby nigdy nie istniała - przyszła niespodziewanie i zaraz miała zniknąć. Wiedziałem, że to nie jest nic więcej niż krótkie pożegnanie, gest w tym szaleńczym czasie. Ani nie będziemy tymi, o których mówiło się „sojusznicy” czy tym bardziej „przyjaciele”, ani ten pocałunek nie miał żadnego głębszego znaczenia - był tylko chwilowym wyrazem, wynikającym z sytuacji, w jakiej się znaleźliśmy. To nie było nic więcej niż impuls, choć w tym momencie wydawało się słodkie i intensywne, jak przyjemnie nieoczekiwany smak, który można poczuć jeszcze przez chwilę, zanim gryzący dym znowu przytłumi zmysły. To było coś między pożegnaniem a podziękowaniem, co nie miało nazwy, ale było słodkie. Tak słodkie, że aż trudno było się od niej oderwać. To było przyjemne, ale po chwili rzeczywistość wróciła ze zdwojoną siłą, bo gdzieś podskórnie zdawałem sobie sprawę, że to, co się dzieje, jest tylko efemerydą - momentem, który zaraz minie.
Wreszcie odsunąłem usta od jej ust, zrywając z tym magicznym momentem. Jednocześnie odstawiłem ją delikatnie na obie nogi, zdając sobie sprawę z tego, że w jakiejś chwili musiałem mocno ją do siebie przyciągnąć - tak, że prawie zawisła na czubkach palców w tych absurdalnych lekkich butach - chociaż oderwałem się od niej z trudnością, bo wciąż czułem jej usta na swoich. Poprzysiągłbym, że smakowały dymem i truskawkami, i że to było dziwnie pasujące połączenie. W pierwszej chwili odruchowo się wzdrygnąłem, ale nie uniosłem głowy, nie chcąc, by ktoś z ministerstwa rozpoznał mnie po tej nieplanowanej i impulsywnej czynności. Otworzyłem usta, żeby coś powiedzieć, ale tego nie zrobiłem - widziałem w jej oczach, że nie ma sensu. W końcu, jakby na rozkaz, puściłem ją, a ona odsunęła się szybko, znikając w tłumie, jakby nigdy nie istniała. Ja też powinienem podążyć tą drogą - rozwiać się, jak chmura dymu, jak ten nieistniejący przyjaciel, o którym żartowaliśmy. Lepiej, żeby nikt nas ze sobą nie łączył.
Po tym wszystkim, z tą słodko-gorzką nutą smaku i uczuciem, które jeszcze przez chwilę tliło się we mnie, odwróciłem się i ruszyłem w stronę, z której przyszliśmy, zostawiając za sobą chaos przy Westminster, pożar wokół placu i tę drobną, nieznajomą kobietę - i to wszystko, co się między nami zdarzyło w tym jednym, krótkim, nieprzewidywalnym momencie. Nie patrzyłem za nią, bo wiedziałem, że to koniec. Wiedziałem, że już nigdy się nie spotkamy, choć przez chwilę ta intrygująca kobieta była dla mnie czymś więcej niż tylko nieznajomą - była ucieczką w chaosie, słodkim wspomnieniem, które musiałem zostawić za sobą, bo nieważne, co by się stało, nie należeliśmy do tych samych światów. Nasze losy splątały się na jedną noc - dla niej ten wieczór dobiegał już końca, dla mnie dopiero się rozpoczynał, bo musiałem dotrzeć jeszcze do własnego bezpiecznego miejsca.
Naciągnąłem chustkę na usta, żeby ukryć twarz, i ruszyłem w przeciwnym kierunku, bo nie mogłem tu zostać dłużej, ani tym bardziej śledzić wzrokiem przeprawy nieznajomej przez tłum. To był koniec naszej interakcji, i lepiej, żeby tak pozostało - nie zamierzałem szukać jej później, liczyłem tylko na to, że przeżyje tę piekielną noc i każdą kolejną.
Mimo wszystko, w głębi duszy, czułem się lekko rozbawiony i dziwnie zadowolony, chociaż wiedziałem, że to wszystko było tylko chwilą... Uśmiechnąłem się pod nosem, czując w sobie pewne ciepło, które nie chciało zgasnąć. To było coś więcej niż zwykłe impulsywne całowanie - to była chwila, którą zapewne miałem zapamiętać na długo, chociaż nie miała żadnego znaczenia w szerszym kontekście. To była tylko jedna z tych rzeczy, które zdarzają się w obliczu zupełnego chaosu, i trzeba je zostawić za sobą, nie analizując tego zbyt głęboko, bo inaczej wszystko straci ten niezbyt sensowny sens, którego praktycznie i tak nie ma... W tej chwili, gdy wszystko wokół się paliło, a świat zdawał się kończyć, mała, ministerialna sztywniaczka, która jednak chyba nie była tak znowu sztywna, sprawiła, że poczułem się żywy, choćby na moment. Wiedziałem, że to tylko chwilowe, nie ma sensu się do niej zgłaszać po lizaka albo cokolwiek, co mogłoby sprawić, że spędzimy razem trochę więcej czasu w normalnych okolicznościach, bo to nie jest początek żadnej nowej historii. To była raczej jedna z tych incydentalnych więzi, które pojawiają się w kryzysowej sytuacji - coś między pierwotnymi ludzkimi impulsami a odczuciem, że trzeba się trzymać kogoś blisko, choćby na chwilę. A mimo to, nie mogłem się oprzeć wrażeniu, że ta słodka, nieznana kobieta zostawiła we mnie coś, co trudno mi wyrazić słowami - jak smak intensywnie truskawkowego soku, który odczuwasz jeszcze długo po tym, jak wziąłeś pierwszy łyk. Odchodząc jak najszybciej w gęsty tłum, by nie dać się złapać, nie zostać rozpoznanym, odgarnąłem lepiące się włosy z czoła, oddalając od siebie myśl o jakiejkolwiek grzywce, bo to dopiero byłoby upierdliwe. Odszedłem szybko, przez tłum, nie patrząc za siebie.

Koniec sesji

[Obrazek: 4GadKlM.png]
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Benjy Fenwick (13716), Prudence Fenwick (11356)

Strony (2): « Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa