• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Departament nadgryzionych ołówków Ogłoszenia

Ogłoszenia
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
21.11.2022, 09:24  ✶  

Ogłoszenie #7

Drodzy gracze, dzisiaj w nocy wrzuciłam do szpalty pierwsze na forum wydarzenie organizowane przez Mistrza Gry. Planując ten kwartał chciałam uczynić Ostarę czymś kompletnie luźnym, co pozwoli rozpisać się postaciami i doprowadzić do spotkań zupełnie przypadkowych - zapraszam was do tematu, gdzie chętnie zamieszam wami jak w kotle i pobawimy się w sposób jeszcze (mam nadzieję) klimatyczny, ale z pewnością podsiany dużą dawką humoru. Jest to również ostatnia szansa w tym kwartale na spotkanie się w jednym miejscu w tak licznym gronie, ponieważ od kwietnia w Londynie zaczną dziać się rzeczy o wiele mniej zabawne, a wasze postacie będą zmuszone do zdecydowanych działań w mniejszych grupach. Niech przedsmak tego dadzą wam wizje przyjętych do gry jasnowidzów. Sabat będzie trwał do połowy grudnia. Możliwe będzie jego przedłużenie, ale nie dłużej niż do końca tego roku.

Weźcie pod uwagę, że decydując się na wejście do jednego z dwóch tematów poświęconych sabatowi, skazujecie się na liczne interwencje z mojej strony. Mogę przypadkiem zepsuć wam jakieś umówione wcześniej sceny lub plany.

W tym tygodniu na forum pojawi się komplet planowanych przeze mnie wydarzeń i scenariuszy, żebyście mogli rozłożyć swoje siły na wszystko, w czym chcecie zagrać.

B.

there is mystery unfolding
Czarodziejska legenda
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
22.11.2022, 15:37  ✶  

Ogłoszenie #8

Wczoraj do ekipy mistrzów gry dołączyła Rowena Ravenclaw. Rowena czuwa nad klubami mistrza gry i będzie pomagała wam w organizacji lub organizowała wydarzenia z nimi związane. Aktualnie Rowena zajmuje się tworzeniem brakujących postaci niezależnych związanych z klubami. Jeżeli zaznaczyliście w swojej karcie, że macie z nimi jakieś mocne powiązania (na przykład jest to wasz ojciec, brat, najlepszy przyjaciel), to dla pewności skontaktujcie się z nią drogą prywatnej wiadomości, aby uniknąć nieporozumień.

B.

Czarodziejska legenda

Eutierria
06.12.2022, 21:46  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2022, 21:47 przez Eutierria.)  

Ogłoszenie #9

Nowość dla wróżbitów: działają już kości z symbolami, tarotem i kierunkami świata. Do podejrzenia w tym miejscu.

B.

Czarodziejska legenda

Eutierria
13.12.2022, 22:03  ✶  

Ogłoszenie #10

Jest to ogłoszenie dotyczące pierwszej partii osiągnięć, moich planów na resztę osiągnięć, a także możliwości wsparcia mnie w tworzeniu forum, jeżeli tylko ktoś ma czas i chęci.

Po pierwsze w powyższym linku znajdziecie drugą porcję forumowych osiągnięć. Doszłam również do etapu, w którym podzieliłam istniejące oraz tworzące się osiągnięcia na następujące grupy:

1. Dla nowych postaci - łatwe do zdobycia osiągnięcia dobrane przeze mnie dla nowych graczy, aby mieli w co celować, szukając pierwszych punktów doświadczenia do zdobycia.
  2. Ogólne - mechaniczne i fabularne, opierające się na core forum, głównie osiągnięcia do zdobycia wielokrotnie. To osiągnięcia związane z podstawami mechaniki gry i te „najbardziej oczywiste” ze wszystkich.
  3. Mechaniczne - polegające na korzystaniu ze statystyk, przewag i zawad, a także rozwijaniu naszych postaci. To osiągnięcia za korzystanie z zaklęć, rytuałów i rzucanie kością.
  4. Życie rodzinne - to wszelkie osiągnięcia związane z rozwijaniem opisów rodzin, a także życiem rodzinnym, korzystaniu z rodzinnych przewag, pisaniu z członkami rodziny (nie tylko swojej!), pisaniu w lokacjach należących do rodzin.
  5. Życie z genetykami - dotyczące życia jako posiadacz genetyki, ale także ze spotykaniem tych nietypowych czarodziejów, walce z nimi i reagowaniu na ich umiejętności.
  6. Obyczajowe - czyli seria stałych scenariuszy, które będzie można rozgrywać w dowolnym momencie. Od awansów w pracy, przez uczestniczenie w spotkaniach klubów i organizacji, aż po klimacenie.
  7. Archiwalne - takie, których z jakiegoś powodu nie da się już zdobyć, albo sposób ich zdobycia jest... utajniony!

Jeżeli ktoś grał z nami na Sacred, to większość tych osiągnięć już na pewno kojarzy - zmieniły się w nich detale, nazwy, ale także wysiłek potrzebny do ich zdobycia. Osiągnięcia na SoLu miały być tym Sacredowym bliskie, jednakże podnosić nieco próg ich zdobycia, aby nie było to aż takie łatwe jak wcześniej i tym samym przynosiło więcej satysfakcji. (Dla tych, których na Sacred nie było - na przykład wystarczyło tam odwiedzić Dolinę Godryka raz, aby otrzymać odznakę... ^^")

Mam nadzieję, iż osiągnięcia ogólne rozwiały też nieco waszych wątpliwości odnośnie punktów doświadczenia otrzymywanych za sesje. Jeszcze raz przypominając - na SoLu nie ma i nie będzie punktów za post fabularny. Powodem tego jest to, że każdy z nas pisze posty innej długości i nieuczciwym byłoby rozdawanie za nie równej ilości punktów. Z tego powodu każda postać będzie otrzymywała stałą liczbę pd za rozliczony kwartał, a także będzie mogła wykonywać osiągnięcia i scenariusze. To jest mój debiut w próbie rozliczania sesji w taki sposób, więc całkiem możliwe, że zostaną w tym wprowadzone jakieś poprawki (na przykład zostaną zmniejszone liczby sesji potrzebne do zdobycia osiągnięć za liczbę sesji), jeżeli coś nie będzie działać. Możecie przesyłać mi swoje spostrzeżenia, uwagi i pomysły na PW w każdym momencie. ^^

W tym miejscu chciałabym również zaprosić osoby chętne do współtworzenia ze mną reszty osiągnięć. Zarówno osoby z obecnego składu moderacyjnego, takie chcące się w nim znaleźć, jak i osoby, które chciałby pomóc dorywczo. Starą listę osiągnięć już mamy. Trzeba je przejrzeć, popoprawiać, gdzieniegdzie dodać trochę więcej wymagań. Później można dodać do tego nowe. Możecie też podsyłać mi propozycje konkretnych osiągnięć na PW (nie obiecuję, że wszystkie wcielę w życie, ale na pewno wezmę je pod uwagę!).

Życzę miłego zdobywania wszystkim rodzajom pieczywa tego forum.

B.

Widmo
Wit Beyond Measure Is Man's Greatest Treasure.
Czarownica czystej krwi; jedna z czworga legendarnych założycieli Hogwartu. Posiadaczka słynnego diademu, obdarzającego niezwykłą mądrością.

Rowena Ravenclaw
02.01.2023, 00:03  ✶  

Ogłoszenie #11

Na forum pojawił się spis NPC klubowych. Jeśli któraś z wymienionych w nim postaci jest członkiem Waszej rodziny i chcielibyście coś poprawić lub zmienić, proszę o przesłanie wiadomości na konto Roweny.

saiko
Czarodziejska legenda

Eutierria
14.01.2023, 13:33  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.01.2023, 13:34 przez Eutierria.)  

Ogłoszenie #12

Prezentuję zbiór drobnych zmian z ostatnich dni:

1. Pojawiła się suma przypadków. Liczba dostępnych scenariuszy będzie zwiększana. W przyszłości pojawią się również osiągnięcia za rozegranie konkretnych ilości scenariuszy z puli.

2. Pojawiły się dodatkowe poradniki. Zwróćcie szczególną uwagę na poradnik rzutu kością, ponieważ od dzisiaj możecie dodawać własne kości.

3. Zostało zmienione osiągnięcia Bajarz - od teraz osiągnięcie można odebrać co pięć sesji i otrzyma się za nie 80PD (czyli zmiana na plus - otrzymacie za nie o połowę PD więcej niż wcześniej).

B.

Czarodziejska legenda

Eutierria
20.01.2023, 23:06  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2023, 23:59 przez Eutierria.)  

Ogłoszenie #13

Potrzebujemy rąk do pomocy. Dokładniej mówiąc - człowieka, który się zajmie rozdawaniem odznak za osiągnięcia i scenariusze, bo nam się dotychczasowi wykruszyli z braku czasu i sporo rzeczy zwyczajnie zalega. Jeżeli znajduje się wśród graczy ktoś gotowy do zostania moderatorem, to niech się zgłosi do mnie bezpośrednio. <3 Przy okazji - mamy też bardzo dużo innych robótek do wykonywania - przy tworzeniu i rozbudowywaniu opisów (na przykład opisu żywych trupów), przy pisaniu jako mistrz gry, przy kreowaniu świata i mechaniki. Jedynym postawionym wymaganiem jest bycie na forum tyle, żeby się na nim już trochę zaklimatyzować i „ogarniać” jak funkcjonuje. We wszystkim innym pomożemy.

B.

Edit! Moderator do odznak się znalazł, ale przyjmę do pomocy każdego chętnego. <3 Jeżeli chcesz budować ze mną SoL - zapraszam.

Widmo
To the days of Avalon
Where magic rules as king
Potężna czarownica, nieznanego statusu krwi, żyjąca w czasach średniowiecznych. Specjalizowała się w uzdrowicielstwie, a także była animagiem, potrafiącym zmienić się w ptaka. Rządziła również jako królowa Wyspy Avalon. Uważana za żeński odpowiednik samego Merlina. Była przyrodnią siostrą króla Artura, którego później zabiła.

Morgana le Fay
29.01.2023, 02:09  ✶  

Ogłoszenie #14

1. Doprecyzowano opis osiągnięcia "To ja go tnę" - od tej chwili, żeby zdobyć to osiągnięcie, trzeba rzucić kością - zgodnie z mechaniką gry - w 5 osobnych sesjach.

2. Utworzono pocztę Barda Beedle'a - jeśli potrzebujecie wysłać list do postaci niezależnej w odpowiedzi na wiadomość Barda Beedle'a bądź nie oczekujecie odpowiedzi na niego czy też po prostu nie ma adresata, to możecie zrobić to w tym wątku. MG tu nie będzie zerkał, ale w razie potrzeby odpowiedzi na takową korespondencję może udzielić inny gracz - z konta Barda.
Czarodziejska legenda

Eutierria
11.02.2023, 00:18  ✶  

Ogłoszenie #15

Tak, ogłoszenie 15 już istniało. Tak, po rozmowach zdecydowaliśmy się cofnąć czas. Oto moja końcowa decyzja odnośnie spisu postaci:
1. Zawartość kart postaci nie musi być zmieniana.
2. Spis postaci ma wyższość nad zawartością karty. Jeżeli postać zostanie przyjęta, a pozycja w spisie będzie zajęta, kartę będzie trzeba zmodyfikować. Nie będziemy mnożyć stanowisk prefektów, ponieważ zmienia to mocno sens ich odgrywania - kiedy z duetu robi się grupa, dynamika relacji bardzo się zmienia.
3. Prosimy was żebyście sprawdzili uważnie, czy wasza postać widnieje w spisie, a jeżeli nie - zgłoście się w temacie ze spisem.
Mam nadzieję, że link we wzorze karty zwiększył widoczność spisu, ale popracujemy jeszcze nad jego lepszą widocznością w przyszłości.

Dodatkowe informacje:
1. Został utworzony nowy dział - zgłoszenia i aktualizacje. Zastąpił on pojedynczy temat na zgłoszenia, bo zrobił się w nim bałagan.
2. Zebrałam wyniki ankiety i zestawiłam je z opiniami, które pisaliście na Discordzie. Liczba słów do osiągnięcia długości pełnej sesji zostanie zmniejszona do 1500. Nowa zasada wchodzi w życie wraz z Beltane i sesjami majowymi.

Widmo
Wit Beyond Measure Is Man's Greatest Treasure.
Czarownica czystej krwi; jedna z czworga legendarnych założycieli Hogwartu. Posiadaczka słynnego diademu, obdarzającego niezwykłą mądrością.

Rowena Ravenclaw
11.02.2023, 14:44  ✶  

Ogłoszenie #16

Na dniach do spisu przyjętych postaci dołączy także spis członków klubów. Jeżeli chcecie dołączyć do któregokolwiek z nich (można należeć do więcej niż jednego!), proszę o prywatną wiadomość na konto Roweny Ravenclaw. Jeśli w Karcie Postaci już zawarliście informacje na temat przynależności do danego klubu, nie musicie podejmować żadnych akcji.

Opisy klubów znajdują się tutaj.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa