• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Departament nadgryzionych ołówków Konsultacje z Mistrzem Gry Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje

Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje
Herald of Darkness
It seems that all that was good has died
And is decaying in me
Chester to mierzący 178 cm wzrostu, postawny mężczyzna, ważący 76 kg. Ma brązowe, poprzetykane pierwszymi siwymi pasmami włosy i niebieskie oczy. Brąz noszonej przez niego krótkiej brody został przerzedzony przez lekką siwiznę. Przez większość czasu nosi mundur Aurora, natomiast poza pracą ubiera się elegancko, w garnitury. Często widywany jest z papierosem. Pierwsze wrażenie... jest służbistą, twardym gnojem, za którym nie przepada niemałe grono osób z dep. przestrzegania prawa. Nie można mu jednak odmówić doświadczenia zawodowego.

Chester Rookwood
19.09.2023, 02:51  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2023, 03:04 przez Chester Rookwood.)  
Cytat:Drzwi otworzyły się, chociaż żadne z was nie nacisnęło klamki. Krzesło wyleciało na korytarz, obijając się o ścianę z głośnym trzaskiem.

Jeśli moja postać dopiero kazała otworzyć drzwi Nicholasowi (który dopiero ma napisać swojego posta) i to zrobić bądź nie (z użyciem magii lub manualnie) to kto właściwie otworzył te drzwi? Przeciąg, duch, Czarny Pan, krzesło? To może wydawać się głupie pytanie, ale jako gracz przywykłem do tego że MG odpowiada na poczynania wszystkich graczy i mam wrażenie, że akurat tutaj zabrakło związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy naszymi działaniami a treścią posta MG. W moim odczuciu MG zareagował na coś, zanim to zaistniało na fabule. I tak, wiem, co napisałem w swoim poście odnośnie tych drzwi, ale serio tego nie wiem. Formalnie powinien to być Nicholas.
Ten Inny
Musicie mnie zaakceptować, bo nie mam zamiaru dla nikogo się zmieniać.
Brązowooki, ciemnowłosy brunet, z minimalną ilością siwych kosmyków, mierzy 183cm wzrostu. Zawsze ubiera się elegancko, odpowiednio do sytuacji.

Laurence Lestrange
19.09.2023, 13:16  ✶  
Na prośbę fabularną brata Louvaina Lestrange, Laurence stworzył eliksir Exstimulo. Zrobił wzmocnioną wersję. Proszę o informację, czy można uznać, że wykonanie eliksiru się powiodło, czy muszę coś jeszcze zrobić.
Link do krótkiej sesji: Dom Laurenca - Stworzenie Eliksiru
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
19.09.2023, 22:33  ✶  
Nie zostanie ci przydzielony prawnik, ponieważ sprawiedliwego procesu nie będzie. Z kappą - będziemy walczyć na miecze, spotykamy się w zamku Moszna 3 października o 4 nad razem. Bez kappy - po prostu nie będzie żadnego procesu. (Mam nadzieję, że to rozładowało napięcie?) Zdaję sobie sprawę z tego, że nasz regulamin mówi, że metagaming będzie karany i to jest napisane całkowicie poważnie, ale ja żadnej kary dla was nie mam. To jest pierwszy raz kiedy spotykamy się z czymś takim na forum i po prostu liczę na to, że następnym razem wszyscy zwrócimy większą uwagę na dobór słów w naszych postach. Zostawię to w formie takiej odpowiedzi ogólnej. Bo nie chcę wchodzić w dyskusję z serii, że się będziemy przepychać na temat tego co mieliście na myśli, a co my widzimy i siedzieć nad waszymi postami z lupą przez kilka następnych dni. Myślę po prostu, że wszyscy możemy wyciągnąć z tej sytuacji wnioski, a do tego tematu wrócimy w sytuacji, gdyby coś takiego się powtórzyło. (Tylko błagam, nie odbierajcie tego jako jakiejś groźby, po prostu ustalimy jakieś konkretniejsze zasady.) A więc:

Cieszy mnie bardzo, że twoim celem nie było korzystanie z mety, tylko odgrywanie postaci, ale ze względu na zgłoszenie mieliśmy jako mistrzowie gry oko na ten wątek i twój post mimo wszystko pozostawił w nas wątpliwości. Przeczytaj proszę swój post jeszcze raz, w szczególności pierwszy jego akapit, spróbuj wcielić się w takiego niezależnego sędziego i zobacz ile informacji, które są tam zawarte to rzeczy, których Sauriel jeszcze nie wie. Rozumiem (a może bardziej zakładam), że to z twojej strony zabawa narracją, ale jest to pisane w sposób bardzo mylący, bo brzmi dosłownie jak przemyślenia twojej postaci. Rozgrywacie sesję w siedzibie Śmierciożerców i dotyczy ona organizacji, jej członków, jej przyszłości - ciężko to uznać za sesję herbacianą, takie sesje czyta masa graczy i mistrzów gry, zagłębia się w detale (bo ich to też przecież dotyczy) i w moim odczuciu klarowność tej narracji jest tutaj istotna, bo jak widzisz, można to było zrozumieć dwojako (a posty te przeczytały trzy osoby i wszystkie stwierdziły, że te wątpliwości się pojawiły, w takim sensie, że nie było w nas pewności, czy to zabawa konwencją, czy jednak nie). Identyczna uwaga tyczy się posta Nicholasa. Wiem, że ludzie czasami lubią wpleść sobie w post coś ciekawszego niż suche przemyślenia, to jest naprawdę okej, ale skoro wiesz, że Nicholas nie ma pojęcia o istnieniu Zakonu, to dodaj po prostu w nawiasie "(oczywiscie gdyby Nicholas wiedział o jego istnieniu hehe)" bo nie, to teraz totalnie nie wygląda jak celowy zabieg z twojej strony tylko właśnie korzystanie z informacji, do której dostępu Nicholas nie ma.

Rabastanie, ty weź sobie ciasteczko.

Nicholasie, zawada została zmieniona zgodnie z zasadami i to nie ulega naszej wątpliwości. Po prostu nie mieliśmy pojęcia, że stanie się to narzędziem w kłótni pomiędzy graczami i ją w jakiś sposób zaogni. Jeżeli potrafisz klarowniej ująć opis "Wierzysz w swoją organizację (tylko Zakon Feniksa lub Śmierciożercy) do tego stopnia, że wykonasz każde jej polecenie bez zawahania.", wyślij mi poprawioną wersję tutaj, zostanie on zmodyfikowany. W naszym odczuciu obecny nie tworzy pola do interpretacji - wykonujesz każde polecenie bez zawahania się i tyle.

- Jakie krzesło poleciało?
To rzucone przez Sauriela.
- Czy to jest to samo krzesło, jakim rzucał Sauriel i miał oberwać TEN, który otworzy drzwi, wyznaczony przez Chestera, a jest to Nicholas?
Tak.
- Czy Nicholas tym krzesłem oberwał, jak mieliśmy zaplanowane?
Krzesło wyleciało na korytarz, obijając się o ścianę z głośnym trzaskiem.
- Nasza sesja nie zdążyła przenieść się do pomieszczenia i przez zaskakujące dla nas działanie Sauriela pozostała w korytarzu. Czy krzesło, które zaczęło podróż w powietrzu, przeleciało w dalszą część korytarza?
+
Jeśli moja postać dopiero kazała otworzyć drzwi Nicholasowi (który dopiero ma napisać swojego posta) i to zrobić bądź nie (z użyciem magii lub manualnie) to kto właściwie otworzył te drzwi? Przeciąg, duch, Czarny Pan, krzesło?
Poleciało na korytarz, uderzyło w ścianę i sobie leży. Dalej niż wy stoicie. Nikt nim nie oberwał. Jest to sytuacja tak samo zagadkowa jak ta, dlaczego drzwi otworzyły się, chociaż nikt nie nacisnął klamki (możesz bezpiecznie założyć, że powodem nie jest przeciąg, a obecność Czarnego Pana).

Laurence, tak. Ponieważ nie mamy do niego mechaniki, w sesji pomiędzy graczami ustalcie jego działania między sobą. W sesji z mistrzem dopytajcie o detale i poinformujcie go wcześniej, że go przy sobie posiadacie.

there is mystery unfolding
Skin-clad wolf
Don’t shake me
Don’t make me bear my teeth
You really don’t wanna meet that guy
Sebastian to jest wysokim i postawnym mężczyzną. Mierzący 189 cm wzrostu waży 86 kilogramów. Ma krótko ścięte, ciemnobrązowe, przyprószone przy skroniach siwizną włosy (w odpowiednim świetle mogą wydawać się prawie czarne) oraz niebieskie oczy. Preferuje noszenie wygodny i najczęściej na wpół elegancki elegancki ubiór - dżinsowe spodnie, koszule i kamizelki, rzadziej zakłada trzyczęściowe garnitury i szaty wyjściowe. Sprawia wrażenie stosunkowo wyobcowanego, jednak nie jest niesympatycznym gburem - można się o tym przekonać rozmawiając z nim w cztery oczy.

Sebastian Travers
20.09.2023, 15:40  ✶  
Przychodzę z pytaniami o świstokliki w kontekście teorii magii. Co postać z wiedzą o świecie na ◉◉◉◉○ może o nich wiedzieć? Czy po prostu mam rzucić kością na WoŚ i zgłosić się po interpretację tego rzutu?
Ogórkowy Baron
Świat nie ma sensu. Trzeba mu go nadać samemu
Stanley mierzy około metra dziewięćdziesięciu wzrostu i jest atletycznej budowy ciała. Jego krótko ścięte, zaczesane na bok ciemnobrązowe włosy okalają owalną twarz, która zrobią piwne oczy. Zawsze ma lekki, kilkudniowy zarost w postaci wąsa i brody. Na co dzień można go spotkać noszącego mundur brygadzisty. Jeżeli jednak uda się komuś go wyciągnąć na jakąś aktywność niedotyczącą pracy to przybędzie w długim, ciemnym płaszczu, a pod spodem będzie miał koszulę i najprawdopodobniej krawat. Wypowiada się w sposób spokojny dopóki nie zostanie wyprowadzony z równowagi.

Stanley Andrew Borgin
20.09.2023, 20:41  ✶  
Dzień dobry. Taktyczne pytanie.
Mój serdeczny przyjaciel Atreusek-chytrusek zaprosił mnie na ustawkę Quidditchowców, a ja nie wiem czy w lipcu nie będę miał Hogwart Expressu do Azkabanu/listu gończego (sprawa Greybacka, który stracił głowę - wiadomo).
Czy w takim razie mogę się tam pojawić czy lepiej się fabularnie wstrzymać? Pytam, ponieważ trochę dziwnie by było gdyby inni brygadziści/Aurorzy nie próbowali mnie wtedy aresztować jakbym się tam zjawił jako poszukiwany.

PS. Nie wiedziałem gdzie to pytanie zadać, więc proszę nie bić w razie czego

"Riddikulus!"
- Danielle Longbottom na widok Stanleya Bo[r]gina

"Jestem dumna, że pomagałeś podczas zamachu."
- Stella Avery na wieści o udziale Stanley w walkach podczas Beltane 1972
Widmo
Norvel Twonk to czarodziej nieznanego statusu krwi, który poświęcił własne życie, aby ocalić mugolskie dziecko przed mantykorą. Za ten czyn odznaczono go pośmiertnie Orderem Merlina I Klasy.

Norvel Twonk
20.09.2023, 21:26  ✶  
Cytat:Dżem dobry!

Chciałabym zacząć wojnę z Ministerstwem Magii w sprawie nekromancji. Nie, niekoniecznie całej nekromancji. Raczej skupiłabym się na konkretnych zaklęciach białej magii, które zawiera nekromancja - jak Patronus. Dlatego nie wychodzę naprzeciw Śmierćkom, hihi. Oczywiście z zaangażowaniem innych graczy, więc może stworzenie tutaj wydarzenia gracza byłoby odpowiednią opcją? Choć to zależy w zasadzie od pytań poniżej.

W związku z tym tytułem mam też pytanie, jak to wg was powinno wyglądać. Oczywiście nie chodzi mi o samo podejście, czy się zrobi bunt czarodziei czy się zacznie przekupywać Ministerstwo czy wskoczy Ministrowi do łóżka, raczej o samą organizację tego. Czy to ma być xxx wątków na ten temat od strony różnych graczy, czy mają coś konkretnego zawierać, itd.

Po drugie mam prośbę o pewne wprowadzenie w temat, by nadać temu klimat. Jeśli są np kluczowe NPC, które trzeba przekonać byłoby fajnie je poznać, albo jeśli pani Eugenia ma wobec tego konkretny stostunek, albo że np jest nieprzekupna - takie rzeczy, żeby nie było potem wtopy przy pisaniu tego, że ktoś napisze, że jej się daje worek galeonów, ona przyjmie a potem nagle topkek. Albo jeśli został przewidziany konkretny przeciwnik takich zmian, bo szpiedzy Voldemorta są w Ministerstwie.

Po trzecie - jakiekolwiek wskazówki, nakazy, prośby żeby czegoś nie robić od strony MG - co prawda staram się grać na zdrowy rozsądek, ale czasami zdrowy rozsądek zawodzi, bo coś wydaje się oczywiste, gdy nie jest wyłuszczone na kartce, a potem się okazuje, że jednak tak nie jest ♥

Laurencie,
fajnie by było – gdyby taka walka została ugrana na podstawie przynajmniej kilku różnych sesji z kilkoma różnymi postaciami graczy. Przedstawiciele Ministerstwa Magii muszą zobaczyć, że rzeczywiście istnieje potrzeba zmiany obowiązującego prawa. No i wcale nie są przekonani, że ustępowanie na polu nekromancji – nawet w przypadku takich zaklęć jak Patronus – to rzeczywiście dobry pomysł (halo, tylko co Voldemort rozszalał się na Beltane). A poza tym to nadal nekromancja i nadal pozostaje niebezpieczna. Może szybciej wydaliby specjalnie pozwolenia na używanie patronusów aurorom i brygadzistom?
Opcje z wchodzeniem Ministrze do łóżka/dawaniem łapówek – odpadają. Bardzo by chciała nie stracić władzy. A głośne romanse i łapówki źle robią dla image’u.

Będę wam nadzorować wątek z takim ugrywaniem. Co do npców, przekonać musisz Samanthę Crouch i Ministrę Magii. Nie przekonasz ich inaczej niż podjętymi działaniami. Proponuję zresztą byś uderzał do nich dopiero po tym, jak rzeczywiście uda się twojej postaci coś ugrać w sprawie widm (tu, bezpośredni nadzór nad sesjami ma: Morgana). A wcześniej... pamiętajcie, że wstęp do Kniei Godryka jest zakazany (także, jeśli chcesz tam legalnie wchodzić to może też warto by to było ugrać?).

Po więcej informacji, po prostu uderzaj do mnie na dc.
Czarodziejska legenda
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
20.09.2023, 22:02  ✶  
Seba, wiesz o nich wszystko.

Stanley, tutaj najpierw zadajemy pytania, dopiero potem bijemy. Wstępnie wydaje mi się, że możesz iść, w najgorszej sytuacji ci to po prostu zretconujemy (bo zakładam, że idziesz tam siedzieć na trybunach, a nie tańczyć breakdance na oczach wszystkich). A jak masz jakieś dodatkowe pytania to napisz do mnie bezpośrednio na discordzie, bo tam został już chyba tylko jeden dzień na posta (?).

Skin-clad wolf
Don’t shake me
Sebastian to jest wysokim i postawnym mężczyzną. Mierzący 189 cm wzrostu waży 86 kilogramów. Ma krótko ścięte, ciemnobrązowe, przyprószone przy skroniach siwizną włosy (w odpowiednim świetle mogą wydawać się prawie czarne) oraz niebieskie oczy. Preferuje noszenie wygodny i najczęściej na wpół elegancki elegancki ubiór - dżinsowe spodnie, koszule i kamizelki, rzadziej zakłada trzyczęściowe garnitury i szaty wyjściowe. Sprawia wrażenie stosunkowo wyobcowanego, jednak nie jest niesympatycznym gburem - można się o tym przekonać rozmawiając z nim w cztery oczy.

Sebastian Travers
20.09.2023, 22:08  ✶  
(20.09.2023, 22:02 )Eutierria napisał(a): Seba, wiesz o nich wszystko.

To nie jest odpowiedź, która mnie satysfakcjonuje, biorąc pod uwagę fakt, że nie ma opisanego mechanicznego tworzenia świstoklików ani nic. Brakuje też odpowiedzi na moje drugie pytanie.
Czarodziejska legenda

Eutierria
20.09.2023, 22:21  ✶  
Mechaniczne tworzenie świstoklików nie istnieje, tak samo jak jakikolwiek system poruszania się poza kilkoma przewagami - nie przekażę ci więc żadnych informacji poza fabularnymi - łapiesz za itemek i przenosisz się w miejsce, ale poza granice kraju musisz mieć zgodę (o tym masz więcej w realiach). O świstoklikach poczytasz więcej na potterowskiej wiki (i wszystko tam jest ok).

Jak chcesz sobie coś takiego przygotować na event, to po prostu daj znać mistrzowi gry i on ci określi warunki korzystania z nich w ramach tej sesji.

Nie masz na nic rzucać, po prostu wszystko wiesz. Jak bardzo chcesz rzucić kością, to możesz uznać, że jak ci nie wyszedł rzut, to masz zaćmienie i zapomniałeś, jak one działają.

Jeżeli to nadal cię nie satysfakcjonuje, to zadaj konkretniejsze pytania.

Skin-clad wolf
Don’t shake me

Sebastian Travers
21.09.2023, 14:23  ✶  
(20.09.2023, 22:21 )Eutierria napisał(a): Mechaniczne tworzenie świstoklików nie istnieje, tak samo jak jakikolwiek system poruszania się poza kilkoma przewagami - nie przekażę ci więc żadnych informacji poza fabularnymi - łapiesz za itemek i przenosisz się w miejsce, ale poza granice kraju musisz mieć zgodę (o tym masz więcej w realiach). O świstoklikach poczytasz więcej na potterowskiej wiki (i wszystko tam jest ok).

Jak chcesz sobie coś takiego przygotować na event, to po prostu daj znać mistrzowi gry i on ci określi warunki korzystania z nich w ramach tej sesji.

Nie masz na nic rzucać, po prostu wszystko wiesz. Jak bardzo chcesz rzucić kością, to możesz uznać, że jak ci nie wyszedł rzut, to masz zaćmienie i zapomniałeś, jak one działają.

Jeżeli to nadal cię nie satysfakcjonuje, to zadaj konkretniejsze pytania.
A jak wygląda kwestia określenia określenia tego, gdzie prowadzi dany świstoklik bez aktywowania go?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości

Strony (29): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 29 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa