• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Spis powszechny Korespondencja v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Poczta Basiliusa

Poczta Basiliusa
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością
Czarodziej nieznanego statusu krwi, będący baśniopisarzem oraz autorem książki Baśnie Barda Beedle'a. Żył w XV wieku, ale większość jego życia pozostaje dla nas tajemnicą.

Bard Beedle
22.11.2024, 17:36  ✶  
06.08.1972

Drogi Basiliusie,

nie będę ukrywać, że bardzo zaskoczyło mnie Twoje ogłoszenie w "Czarownicy". Do tej pory nigdy nie wyrażałeś zainteresowania, kiedy proponowałam ci spotkanie z jakąś miłą panną (twierdziłeś, że jesteś zbyt zajęty pracą). Jestem w stanie zrozumieć, że wolałbyś sam wybrać sobie partnerkę, zamiast korzystać z moich prób swatania, jednak nie jestem fanką szukania przyszłej żony w taki sposób. Ogłoszenie matrymonialne może przecież zwrócić na Ciebie uwagę nieodpowiednich osób, a tego wolelibyśmy uniknąć. Sama dostaję od paru dni listy od koleżanek, które proszą mnie bym zapoznała Cię z ich córkami (uwierz, że niestety nie widzę większości z nich w roli przyszłej synowej). Musiałam więc grzecznie odmówić, zapewniając je, że jeśli któraś panna wpadnie Ci w oko, to sam do niej napiszesz (do czego jednak bym Cię zniechęcała).
Jeśli zamieściłeś to ogłoszenie, ponieważ boisz się, że ze względu na chorobę nie poznasz nikogo w tradycyjny sposób, to mam dla Ciebie dobrą radę; jeśli ktoś nie jest gotowy zaakceptować Cię takiego jakim jesteś, to ta osoba nie nadaje się na partnera życiowego. Ukrywanie Twojej przypadłości może tylko doprowadzić do tego, że ta druga osoba w przyszłości będzie nieprzyjemnie zaskoczona. Zasługujesz na kogoś, kto będzie Cię wspierał w zdrowiu i w chorobie.
A skoro już mowa o stanie zdrowia, to jak się czujesz? Pamiętasz o tym, żeby się nie przemęczać?
Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy czy to z szukaniem partnerki czy też z prowadzeniem domu to wiedz, że zawsze jestem do Twojej dyspozycji.

Niech Matka ma Cię w swojej opiece,
Mama

PS Pamiętaj, że mieliście przyjechać z Electrą by zabrać sezonowe dekoracje. Już przygotowałam wam pudełko z jesiennymi skrzatami!
Córka koleżanki twojej starej
Powinni wynaleźć kamizelki ochronne na duszę, nie tylko na ciało.
Rude proste włosy, obcięte za ramiona, rozwiane. Piegowaty nos. Niebieskie oczy. Drobna, raczej szczupła, wiecznie roześmiana, rozgadana. Niska, mierząca zaledwie 160 cm wzrostu.

Olivia Quirke
31.12.2024, 15:12  ✶  
Londyn 1.09.1972

Szanowny Panie Prewett,

nie znamy się, ale Millie poleciła mi do Pana napisać. Czy moglibyśmy się spotkać? Mam pewien problem medyczny, ale jest dość trudny dla mnie i wolałabym nie poruszać go w listach. Millie mówiła, że jest Pan cudotwórcą. Oczywiście dostosuję się co do daty spotkania.

Z pozdrowieniami,

Olivia Quirke
Lukrecja
Are you here looking for love
Or do you love being looked at?
Wygląda jak aniołek. Jasnowłosy, wysoki (180cm), niezdrowo chudy blondyn o nieludzko niebieskich jak morze oczach. Zadbany, uczesany, elegancko ubrany i z uśmiechem firmowym numer sześć na ustach. Na prawym uchu nosi jeden kolczyk z perłą.

Laurent Prewett
07.01.2025, 11:54  ✶  
19.08.1972, New Forest

Drogi Basiliusie,

mam do Ciebie ogromną prośbę. Lub może najpierw - zapytanie.

Mam do czynienia z osobą, którą codziennie męczą straszne kaszle. Nie jest skłonna wybrać się do medyka, więc może zrobiłbyś mi tę przyjemność i odwiedził mnie, by na niego zerknąć? Przebadać go? Aż w końcu - pomóc mu. Dodam, że mężczyzna naprawdę dużo pali oraz miał trudną przeszłość, która z pewnością wpłynęła na jego stan zdrowia. To jedna z tych osób wymagających dyskrecji.

Być może 24 lub ranek 25 by Ci odpowiadał?

Z wyrazami miłości,
Laurent Prewett

○ • ○
his voice could calm the oceans.
Lukrecja
Are you here looking for love
Or do you love being looked at?
Wygląda jak aniołek. Jasnowłosy, wysoki (180cm), niezdrowo chudy blondyn o nieludzko niebieskich jak morze oczach. Zadbany, uczesany, elegancko ubrany i z uśmiechem firmowym numer sześć na ustach. Na prawym uchu nosi jeden kolczyk z perłą.

Laurent Prewett
11.01.2025, 13:29  ✶  
19.08.1972, New Forest

Drogi Basiliusie,

to dość... trudny pacjent. Wątpię, żebym miał możliwość zagonienia go do Munga, stąd moja prośba. Chyba zresztą Mung nie byłby na to gotowy.

Przygotować, powiadasz... cóż, z całą pewnością przygotuj się na to, że to człowiek z przeszłością trudną, który potrafi być wulgarny, uparty i jak to mężczyźni potrafią - zachowywać się jak dziecko. Trudny - jak wspomniałem na początku listu. Tym nie mniej nie jestem pewien, czego się dokładnie spodziewać.

W takim razie będę Cię oczekiwał rankiem 25. Dziękuję, Basiliusie

Pozdrawiam,
Laurent Prewett

○ • ○
his voice could calm the oceans.
Córka koleżanki twojej starej
Powinni wynaleźć kamizelki ochronne na duszę, nie tylko na ciało.
Rude proste włosy, obcięte za ramiona, rozwiane. Piegowaty nos. Niebieskie oczy. Drobna, raczej szczupła, wiecznie roześmiana, rozgadana. Niska, mierząca zaledwie 160 cm wzrostu.

Olivia Quirke
19.01.2025, 11:15  ✶  
Londyn 1.09.1972

Panie Prewett,

6 września brzmi idealnie. Bardzo Panu dziękuję za znalezienie czasu, będę punktualnie!

Z wyrazami szacunku,

Olivia Quirke
Wild Child
Savor every moment 'til she has to go
'Cause her boyfriend is the rock 'n' roll
Dość wysoka (177 cm) młoda dziewczyna z długimi, ciemnymi lokami i brązowymi oczami. Pełna energii i ubrana jak z żurnala, zwraca na siebie uwagę wszystkich wokół.

Electra Prewett
07.03.2025, 15:06  ✶  
Wiadomość przyszła 7 września.
Myślałam, że już nie gniewasz się za zorganizowanie wieczorku singli, ale najwyraźniej jest inaczej. Szczerze mówiąc, nie jest to twój najlepszy żart (ten z fałszywym ogłoszeniem matrymonialnym Atreusa był zdecydowanie lepszy). Randka z psami? O ósmej rano?? Z Jessiem???
Chociaż wiesz co, może nawet pójdę na tę randkę. Skoro już zapłaciłeś za rezerwację stolika w kawiarni, to aż szkoda nie skorzystać.
Wild Child
Savor every moment 'til she has to go
'Cause her boyfriend is the rock 'n' roll
Dość wysoka (177 cm) młoda dziewczyna z długimi, ciemnymi lokami i brązowymi oczami. Pełna energii i ubrana jak z żurnala, zwraca na siebie uwagę wszystkich wokół.

Electra Prewett
07.03.2025, 23:15  ✶  
Do wiadomości została załączona kopia zaproszenia.
jajco
Wiem, że to twoja sprawka. Serio, czy dziewczyna i chłopak nie mogą się po prostu przyjaźnić? Ale przynajmniej nie był to ten typ z Nowej Zelandii, o którym mówiła mama.
Dama z Lumos
Kasztanowe włosy zwykle ma ciasno spięte, odsłaniając bladą, trochę piegowatą twarz. Oczy ma jasne, o uważnym spojrzeniu. Około metr sześćdziesiąt dziewięć wzrostu.

Florence Bulstrode
10.03.2025, 09:02  ✶  
List został Ci wręczony po pogrzebie 14 września, chociaż zapisano go jeszcze w sierpniu. Florence nie pozostawiła testamentu – nie miała zresztą ogromnego majątku, który mogłaby rozdysponować. Najwyraźniej jednak groza Beltane oraz wizja skłoniły ją do napisania „na wszelki wypadek” kilku listów.

20.08.72
Drogi Basiliusie,
Nigdy nie spisałam testamentu – przyznaję, wydawało mi się i wciąż się wydaje, że w naszej rodzinie to nie mnie myśli na temat ostatniej woli powinny wcześnie przychodzić do głowy. Podczas Lammas doświadczyłam jednak wizji pełnej ognia i ciemności, która sprawiła, że postanowiłam nakreślić kilka słów. Na wszelki wypadek i by choć częściowo uspokoić własne myśli.
Żywię nadzieję, że to bezpodstawne obawy, podsycane tym, co dzieje się w Anglii po Beltane, nie przeczucie jasnowidza. Nie zwykłam ulegać bezpodstawnym obawom: ale przyznaję, poddałam się nim tej bezsennej nocy, gdy koszmary o ogniu nie chciały odejść.
Nie sądzę, abym mogła napisać tu wiele ponad to, co już wiesz i co dawno powiedziałam. Mam nadzieję, że będziesz szczęśliwy. Że praca uzdrowiciela i klątwołamacza przyniesie Ci wiele satysfakcji. Że spotkasz kobietę, która będzie potrafiła sprawić, że będziesz się śmiał. Że pewnego dnia stworzysz rodzinę, jakiej nie potrafił stworzyć Twój ojciec – choć bez wątpienia udało mu się jedno, swoim dzieciom przekazał te lepsze geny, nie przekazując im swojego samolubstwa i krótkowzroczności. Zasługujesz na to i na jeszcze więcej. Nigdy w to nie wątp, mój drogi.
Jeżeli cokolwiek by mnie spotkało, wszystkie moje notatki na temat klątw, w tym zebrane przeze mnie materiały o klątwie żywiołów – zawarłam w nich informacje zdobyte podczas poszukiwań w archiwach z Isaaciem Bagshotem, rezultaty badań przeprowadzonych z Cameronem Lupinem oraz badań, na kilku osobach obarczonych klątwą – należą do Ciebie. Znajdują się w kufrze w moim pokoju, za kodem, który zapisuję na odwrocie strony.
Nie wiem, czy będą Ci przydatne, ale niezależnie od nich wierzę, że zdołasz wiele osiągnąć.
Dziwnie brzmi ta rada w moich ustach – czy raczej spływająca z mojego pióra – ale chwytaj dzień. Życie jest krótkie. Ciesz się nim.
Ucałuj ode mnie Electrę i Icarusa.

Z pozdrowieniami i miłością dla Was wszystkich
Florence
lover, not a fighter
175 cm wzrostu (na scenie wydawał się wyższy!) Pełna emocji twarz. Ciemne oczy i włosy, które zwykle pozostają w nieładzie. Goli się na gładko. Szczupły, ale umięśniony - zawodowy tancerz. Strój modny wśród mugolskiej młodzieży, czasami zgoła ekstrawagancki.

Hannibal Selwyn
08.06.2025, 20:50  ✶  
Londyn 10.09.72

Basiliusie,

Mam nadzieję, że Spalona Noc oszczędziła Ciebie i bliskich.
Jakie są możliwości umówienia się do Ciebie na wizytę w najbliższych dniach?
Po Spalonej Nocy dokucza mi kaszel i chrypa, a głos potrzebny na premierę.
Zależy mi na czasie. Jestem gotów zapłacić za wizytę prywatną.

Z poważaniem,
Hannibal Selwyn
Our Lady of Sorrows
and you don't seem the lying kind
a shame that I can read your mind
and all the things that I read there
candlelit smile that we both share
Spowita nimbem wyższości i aureolą sięgających za pas srebrzystoblond włosów, Lorraine wygląda dokładnie tak, jak powinien wyglądać Malfoy z krwi i kości. A jednak... Coś hipnotyzującego jest w jej czystym, wysokim głosie, w sposobie, w jaki intonuje słowa. W pełnych gracji ruchach, które cechuje elegancka precyzja profesjonalnej pianistki. Coś w przenikliwym spojrzeniu jasnoniebieskich oczu, skrytych pod ciężkimi od niewyspania powiekami. Przedziwny czar półwili, który wyróżnia Lorraine z tłumu mimo raczej przeciętnej postury (1,67 m), długo nie pozwalając ludziom zapomnieć o jej uśmiechu. Wygląda na istotę słabą, wątłego zdrowia. W przeszłości, Lorraine zmagała się z zaburzeniami odżywania, przez co teraz cechuje ją nienaturalna wręcz kruchość. Chorobliwie chuda, kości zdają się niemal przebijać delikatną, bladą skórę. Uwagę zwracają zwłaszcza wydelikacone dłonie o długich, smukłych palcach, w których często obraca w zamyśleniu srebrny pierścionek z emblematem rodu Malfoy. Obyta towarzysko, zawsze wie jednak, co powiedzieć i jak się zachować. Bez względu na okoliczności dba o zachowanie nienagannej postawy. Ubiera się skromnie, w otrzymane w spadku po bogatszych kuzynkach, klasyczne, mocno zabudowane suknie, na których wprawne oko dostrzec może ślady poprawek krawieckich. Nie da się ukryć, że jako młoda, atrakcyjna kobieta, przyciąga wzrok, nosi się jednak konserwatywnie, nigdy nie odsłaniając zbyt wiele ciała. Najczęściej spowita jest od stóp do głów w biel, która przydaje jej bladej skórze świetlistości, choć chętnie stroi się także w odcienie zieleni i błękitu. Zawsze otula ją mgiełka ciężkich perfum, których słodka, dusząca woń przywodzi na myśl palony cukier.

Lorraine Malfoy
25.06.2025, 13:48  ✶  

—09/1972—

W twojej korespondencji, oprócz stosu ulotek od przedstawicieli magofarmaceutycznych i paru ogłoszeń kancelarii prawniczych, znanych z tego, że specjalizują się w prowadzeniu postępowań dotyczących błędów medycznych, znalazła się także broszura zakładu pogrzebowego.

Zakład Pogrzebowy Necronomicon

"mors vincit omnia"

Necronomicon działa nieprzerwanie od 1907 roku, specjalizując się w świadczeniu kompleksowych usług pogrzebowych na terenie Londynu i okolic.

Gwarantujemy, że zwracając się do nas, na każdym etapie uroczystości pogrzebowych spotkają się Państwo nie tylko z kompetencją, ale także szacunkiem, wysoką kulturą osobistą oraz ogromną ludzką życzliwością wykwalifikowanego personelu. Od samego początku działalności naszego zakładu pogrzebowego udowadniamy, że piękna i godna ceremonia pogrzebowa może być dopasowana do możliwości finansowych każdej rodziny.

Zakład Pogrzebowy Necronomicon wyposażony jest we własną kaplicę pożegnalną, kostnicę i chłodnie do godnego przechowywania ciał, karawany oraz wszelkie możliwe utensylia pogrzebowe. Zapewniamy pełną organizację, troszcząc się o Państwa na każdym etapie ostatniego pożegnania: od załatwienia formalności, przez wybór trumny, aż po organizację ceremonii pogrzebowej.

Nasze usługi pogrzebowe odznaczają się najwyższą jakością. Przez lata działalności Necronomiconu zyskaliśmy bogatą wiedzę oraz szerokie doświadczenie. Dogłębne poznanie specyfiki oraz wymagań branży pogrzebowej sprawia, że uroczystości pogrzebowe zawsze przygotowujemy z ogromną dbałością o szczegóły oraz prawdziwym zaangażowaniem.

Agenda:
  • Doradztwo i wsparcie – zapewniamy pełne wsparcie emocjonalne oraz praktyczne, pomagając przejść rodzinom przez trudny czas żałoby.
  • Profesjonalna opieka – nasz zespół składa się z doświadczonych specjalistów, którzy z pełnym zaangażowaniem zadbają o godne pożegnanie zmarłego.
  • Dostępność finansowa – od lat współpracujemy z lokalnymi producentami wysokiej jakości trumien, nie narzucając naszym klientom wysokiej marży handlowej.
  • Indywidualne podejście – każda ceremonia jest dostosowywana do indywidualnych potrzeb i życzeń.
  • Dyspozycyjność – kontakt przez sowę o każdej porze dnia i nocy.

Zakres usług:
  • Podstawowa oferta: toaleta pośmiertna, przygotowanie ciała do wystawienia w kaplicy pogrzebowej, prace cmentarne, obsługa pogrzebu
  • Pogrzeby świeckie i wyznaniowe, kremacje, balsamacje i inne
  • Obsługa wszelkich formalności
  • Szeroki wybór urn, trumien oraz innych akcesoriów pogrzebowych
  • Dobór florystyki pogrzebowej
  • Organizacja styp
  • Ekshumacje
  • Transport krajowy i międzynarodowy

Zakład Pogrzebowy Necronomicon pozostaje do Państwa dyspozycji 24 godziny na dobę pod sowią skrytką pocztową z adresem na Nokturnie. Świadczymy całodobowe eksportacje zmarłych 7 dni w tygodniu, również w niedziele i święta.

Yes, I am a master
Little love caster
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa