De l'éternel loisir,
Où l'on ne sait plus rien de l'amour, de la haine,
Ni du triste plaisir;

The rest of me is a mere appendix
Gab,
Ok.
If I would feel better just lightly sedated
some women are built from it
Drogi Gabrielu,
przyznam szczerze, że jeśli chodzi o naturę tych róż, to przydałaby nam się każda pomoc. Minęło półtorej miesiąca, a my dalej nie wiemy, co sprawia, że te kwiaty zachowują się tak, a nie inaczej. Jeśli tylko uważasz, że możesz spróbować nad nimi popracować, to ja nie mam nic przeciwko. Dam znać Lorelei. Muszę Cię tylko ostrzec, że te kwiaty najprawdopodobniej skrywają w sobie jakąś tajemnicę. Mam w domu jeden okaz w donicy i poza ogrodem zachowuje się… bardziej normalnie, że tak to ujmę.
I być może masz do zaoferowania nieco więcej, niż ci się wydaje. Co, gdybym napisała ci, że wyjście na słońce jest możliwe?
some women are built from it
Drogi Gabrielu,
gdy ostatnio spoglądałam w lustro (a było to dzisiejszego poranka), to zęby miałam zupełnie normalnej długości. Myślę też, że zauważyłabym, gdybym nagle nabrała ochoty na steak bleu, nadal lubię go w stopniu à point.
Nie pisałabym o tym, gdybym uważała, że to nie jest możliwe – z natury nie jestem okrutna. Prawda jest taka, że pracowałam nad eliksirem, który pozwoliłby wyjść na słońce tym, którym to zabrano, już od dłuższego czasu i moje pierwsze testy wypadły pomyślnie. Od tamtego czasu udoskonaliłam formułę, powinna być całkowicie bezpieczna i działać przez godzinę.
Pamiętam, jak mówiłeś o swojej towarzyszce pochodzącej z mojej rodziny. Potraktuj to jako prezent i wyciągnięcie ręki – załączam trzy fiolki eliksiru mojej receptury, w każdym znajduje się jedna dawka. Trzy, bo może jednak zechciałbyś go przetestować na kimś innym, nim sam zaufasz dłoniom nieznanej alchemiczki.
że blask słońca nie będzie rozczarowaniem,
Do listu dołączono paczuszkę z dokładnie trzema identycznymi fiolkami, wypełnionymi eliksirem o dość rzadkiej konsystencji; na wpół przezroczy, na wpół o głęboko fioletowej barwie mieni się wstęgami czegoś błyszczącego – to eliksir ochrony przed słońcem, jaki opracowała Victoria