23.07.2023, 12:23 ✶
Odwiedziny w wiosce nieopodal Hogwartu stanowiły dla mnie miłą odskocznię od obowiązków. Miło trzaskający kominek w zimie, chłodne piwo kremowe w lecie, łakocie na zaspokojenie słodkich ząbków, czy zaspokojenie potrzeby wybrania się na spacer - każdy mógł otrzymać to, na co akurat miał ochotę. Oczywiście wszystko w granicach przyzwoitości. Dzisiejszego wieczoru nogi zawiodły mnie do pubu, gdzie byłem umówiony na spotkanie. Czasy szkolne przez pierwszą ich połowę były dla mnie niezbyt ciekawe, przez co nie zawarłem zbytnio dużo znajomości. Dla wyrównania tego stanu, starałem się dbać i podtrzymywać kontakt z osobami, które ośmieliły się przedostać przez moją mroczną aurę. Jedną z nich była dziewczyna, której w sporej mierze zawdzięczam moją obecną pozycję. Pomimo bycia o rok młodszą, była w stanie pomóc mi w nauce oraz późniejszym nadrobieniu sporej ilości zalegającego materiału. Byłem jej za to bardzo wdzięczny, a swój dług wdzięczności starałem się spłacać przy każdej możliwej sposobności.
Zająłem stolik blisko jednego z rogów pomieszczenia, siadając na krześle skierowanym do ściany. Mogłem przez to mieć na widoku większość pomieszczenia. Wyuczone środki ostrożności, powtarzane już niemalże automatycznie, były często odbierane jako dziwactwo. Mnie natomiast zdołały już z trzy razy uratować skórę, i to nie tylko w kontaktach z niebezpiecznymi jednostkami. Zamówione wcześniej dwa piwa kremowe stały na stoliku, a obok każdego z nich znajdowała się dodatkowo szklanka. Założyłem nogę na nogę i lekko nią machając czekałem cierpliwie na zjawienie się mojej towarzyszki.
Zająłem stolik blisko jednego z rogów pomieszczenia, siadając na krześle skierowanym do ściany. Mogłem przez to mieć na widoku większość pomieszczenia. Wyuczone środki ostrożności, powtarzane już niemalże automatycznie, były często odbierane jako dziwactwo. Mnie natomiast zdołały już z trzy razy uratować skórę, i to nie tylko w kontaktach z niebezpiecznymi jednostkami. Zamówione wcześniej dwa piwa kremowe stały na stoliku, a obok każdego z nich znajdowała się dodatkowo szklanka. Założyłem nogę na nogę i lekko nią machając czekałem cierpliwie na zjawienie się mojej towarzyszki.