19.07.2024, 17:42 ✶
"Wpływ nazizmu na świat czarodziejów" - autorstwa Isaac'a Bagshot'a
♦ Dodruk wydany: 20.08.1972, Wielka Brytania
Kilka słów od autora
Szanowny Czytelniku,
chciałbym z głębi serca podziękować Ci za zakup mojej książki. Świadomość, że poświęciłeś czas na zapoznanie się z jej treścią, jest dla mnie ogromnym zaszczytem.
Tematyka którą poruszam jest trudna i bolesna, a jej zgłębianie wymagało ode mnie wiele wysiłku psychicznego i emocjonalnego. Starałem się z największą starannością oddać złożoność i wagę poruszanych zagadnień, wierząc, że zrozumienie przeszłości jest kluczem do budowania lepszej przyszłości.
Mam nadzieję, że moja książka przyczyni się do refleksji nad tym, jak ważne jest, byśmy jako społeczeństwo wspierali się nawzajem, zamiast dzielić na podstawie czystości krwi, rasy czy innych sztucznych podziałów. Wspólnota i zrozumienie mogą prowadzić nas ku lepszemu światu, gdzie różnorodność jest siłą, a nie powodem do konfliktu.
Jeszcze raz dziękuję za zaufanie oraz wsparcie. Wasze opinie oraz refleksje będą dla mnie niezwykle cenne. Zachęcam do podzielenia się nimi ze mną drogą listowną.
Z wyrazami szacunku,
Isaac Bagshot
Isaac Bagshot
Dedykacja
Książkę tę chciałbym zadedykować Tym, którzy walczyli i zginęli za innych. Którzy w imię sprawiedliwości podnieśli sztandar i których odwaga oraz poświęcenie stanowią niezłomną tarczę przeciwko ciemności. Wasza pamięć będzie wiecznie żywa w sercach ludzi, którzy cenią wolność i sprawiedliwość. Niech Wasze dziedzictwo będzie źródłem inspiracji dla pokoleń, które stają do walki z niesprawiedliwością.
Z głębi serca, z szacunkiem i wdzięcznością, ta książka jest oddana Waszej wielkości i ofierze.
Opis z tyłu książki
Wpływ mugolskiego nazizmu na świat czarodziejów stanowi fascynujące pole badawcze, które rzadko jest przedmiotem głębszych analiz. Od momentu narodzin nazistowskiej ideologii w latach dwudziestych XX wieku, jej wpływ na różnorodne aspekty życia czarodziejów jest niepodważalny.
Nazistowskie przekonania o czystości rasy i konieczności eliminacji tych, którzy nie spełniają określonych kryteriów, miały swoje echo w czarodziejskim społeczeństwie, gdzie kwestia czystości krwi odgrywała kluczową rolę. Czarodzieje popierający zbrodniarza Gellerta Grindelwalda, podobnie jak naziści, dążyli do utrzymania swojej dominacji i wykluczenia tych, którzy byli postrzegani jako "mieszańcy" lub "mugolaki".
Poprzez relacje świadków, badania archiwalnych dokumentów oraz analizę literatur mugolskiej oraz magicznej, postaram się rzucić światło na związki między nazizmem a magiczną ideologia czystości krwi, oraz wyjaśnić jak te dwie rzeczywistości wzajemnie na siebie oddziaływały. Celem tej książki jest nie tylko dokumentacja historyczna, lecz także próba zrozumienia jak przeszłość kształtuje teraźniejszość, a także jakie możemy wyciągnąć nauki z wydarzeń historycznych, by budować lepszą przyszłość.
Książka ma 420 stron