• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
    • Kalendarium
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Szpalta [Jesień 1972] Samhain

[Jesień 1972] Samhain
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
Wczoraj, 21:04  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 3 godzin(y) temu przez Eutierria.)  

Samhain

Waszych postaci sięgnęły nowe wieści… Ministerstwo – odpowiadając na głośną potrzebę – zaangażowało się bezpośrednio w organizację sabatu w Little Hangleton. Obietnica spędu równie spokojnego co obstawione Aurorami i bezpieczne Lammas przyciągnęła uwagę wielu, w szczególności żałobników. Hucznie zapowiadano pojawienie się kilku znanych twarzy (chociaż brakło tutaj konkretów), a także brak kontrowersyjnych person (które – chwała ci Matko – wciąż przebywały w izolatce za próbę morderstwa). Niektórzy postanowili mimo wszystko świętować bliżej domu – w Dolinie Godryka sąsiedzi dogadali się na mniejszy spęd, nie chcąc porzucać swoich sadów. W Londynie niektórzy – w szczególności ci, którzy porzucili wiarę – postanowili pozostać w mieszkaniach. Najwięcej oczu skierowało się jednak ku Yorkshire.

[+]Kto może wziąć udział?
Zaznaczam to już na wstępie, aby nie było żadnych wątpliwości – z punktu fabularnego, wziąć udział w Samhain może każdy gracz forum, niezależnie od stopnia wtajemniczenia postaci w moje minione wydarzenia i dotychczasowego zaangażowania w główną fabułę gry. Tyczy się to obu miejsc startowych. W poniższym tekście znajduje się kilka nawiązań, ale rozwieje je lektura sugerowanych przeze mnie linków. Są to informacje w pełni fabularne, dostępne dla wszystkich. Nie są też niezbędne do uczestnictwa, ale wybrałam je i wrzuciłam po to, aby nowi gracze nie poczuli się wykluczeni z obiegu informacji (czyli przeczytajcie to, jeżeli nie chcecie być tym człowiekiem, który jako jedyny w towarzystwie nic nie wie). Poza tym mam następujące wymagania formalne (należy ich dopełnić przed zgłoszeniem się):
1. Aktywujcie postać. Jeżeli ktoś ma z tym problem, proszę o kontakt.
2. Zaktualizujcie kartę postaci. Nie przyjmę osób z nieaktualnymi kartami (na przykład z powodu zmian w genetykach), a także nie przepuszczę wam w trakcie trwania tego wydarzenia zmian pierwszokwartałowych. W jego trakcie będziecie grali wokół swoich przewag, zawad i statystyk, więc ich późniejsza zmiana może okazać się nielogiczna.
3. Uzupełnijcie pola profilu. Oraz relacje z innymi postaciami.
4. Dodajcie sobie temat gracza i uzupełnijcie pole „triggery” (reszta może pozostać pusta). Nie obiecuję, że zawsze uda mi się wszystkiego uniknąć, ale na pewno nie umieszczę w poście żadnego szczegółowo opisanego triggeru w sposób celowy.
[+]Lista wspomnień
Jeśli w związku z powyższym ktoś chciałby nadrobić starsze artykuły i upewnić się w tym, co postać na pewno wie, nawet jeśli nie brała udziału w moich poprzednich wydarzeniach:
1. 03.05.72
2. 05.05.72
3. 30.05.72
4. 20.08.72
5. 22-30.06.72
Oraz przypominam o podsumowaniach kwartałów i o tym, że Knieja nie jest bezpieczna.
[+]Zasady wydarzenia (Dolina Godryka)
Mam nadzieję, że ta lista nie brzmi groźnie. Napisałam ją po to, żeby uniknąć sytuacji, kiedy omijam coś oczywistego, albo odpisuję wam kompletnym chochołem, bo czegoś nie wyłapałam (jest wtedy niezręcznie). No i po to, żebyście się nie zastanawiali, jak ze mną grać.

1. Jeśli cię o to nie poproszę, to nie rzucaj kością. W chwili kiedy uznam, że akcja wymaga rzutu, wykonam go za ciebie. Nie wliczam w to jedynie umiejętności, które mają z góry opisane efekty (np. rzut na aurowidzenie). Domyślnie zakładam, że większość waszych akcji się udaje, a testów wymagam przy czymś wymagającym lub przy pojedynku.

2. Opisuj swoje działania w sposób dokładny, odnosząc się do tego, co twoja postać potrafi. To na tym bazuję jako mistrzyni gry. Mile widziane będzie zaznaczanie w oparciu o jakie statystyki, przewagi i zawady został stworzony taki opis. Można umieścić to jako adnotację na dole posta lub wrzucić to w tag [Pozafabularna].

3. Nie umieszczaj w postach na wydarzeniu opisów, które są mylące (na przykład, że postać wyobraża sobie coś, co tak naprawdę nie ma miejsca i trzeba się tego domyślić). W przypadku, gdyby gracz chciał taki opis w swoim poście zawrzeć, to prosiłabym o wyraźne oddzielenie tego od fragmentu, na który będę reagowała jako otoczenie (na przykład zaznacz go innym kolorem i dodaj na dole adnotację, że ten fragment to „delulu” i to dzieje się tylko w głowie postaci).

4. Jeśli twoja narracja jest bardzo długa, użyj [u] w celu podkreślenia działań, które są dla wszystkich widoczne.

5. Podczas rozgrywki możesz kontaktować się ze mną przez PW w sprawach:
– sprostowania pomyłek w moich postach (nie przeszkadza mi dopisywanie dodatkowych zdań rozjaśniających sytuację, zrobię to bez problemu),
– zagwozdek mechanicznych (czy zaklęcie tworzące ogień to kształtowanie?),
– różnych kwestii formalnych (na przykład dania mi znać, że coś się stało w życiu i post się nie pojawi).

6. Możliwe, że niektóre wątki pierwszy raz w historii forum napiszemy w tagu [hide] i dopiero po ich zakończeniu odkryję wszystkie posty. Możecie też otrzymać tajemnicze PW. Przekazywanie sobie tych informacji drogą prywatną jest zakazane. Jeśli złamiecie tę zasadę, za każdym razem, kiedy będziecie nieśli talerz z płatkami do pokoju, na waszą gołą stopę wyleje się mleko.

Dodatkowo: Niezbyt lubię też czytać komentarze o swoich postach (nawet jeśli są pozytywne). Wiem, że tagowanie mnie przy masie serduszek to wyraz wsparcia i uznania, mi jednak najlepiej pisze się takie wątki w ciszy. Chętnie przyjmę feedback później! I bardzo się cieszę, kiedy przychodzicie na moje sesje, a później piszecie wokół nich wątki, naprawdę!
[+]Zasady wydarzenia (Little Hangleton)
1. Na górze posta dodaj adnotację zawierającą informacje o tym, w którym miejscu stoi twoja postać, z kim rozmawia i gdzie się przemieszcza. Dokładna instrukcja (wraz z mapą) zostanie umieszczona w wątku wydarzenia (tym fabularnym).

2. Jeśli się umówicie na jakiś przebieg rozmowy czy potyczki, nie będę interweniowała. Jeśli jednak pojawi się jakiś międzygraczowy zgrzyt, proszę o informację i przyjmę rolę sędzi. Sawuar wiwer dużych sabatów mówi: nie możesz wyprowadzić od razu 5 ciosów albo ukraść czegoś i w tym samym poście uciec – w takiej sytuacji część twojej narracji może zostać anulowana.

3. W drugiej części wydarzenia przyjmujemy zasady Doliny Godryka.
[+]Pytania i odpowiedzi
Ostatnia aktualizacja: 09.09.26.

Kiedy zaczyna i kończy się event (data realna)?
W moim założeniu zaczniemy w ostatni tydzień września i skończymy wszystko, co blokuje dalsze wątki najpóźniej do końca listopada. Wiem, że to przy moim tempie może wydawać się nadmiernie optymistyczne, ale też nie wydaje mi się, żeby komukolwiek chciało się pisać to bliżej świąt (hej, Dearg Dur robi kalendarz adwentowy), więc w najgorszym wypadku wytnę część materiału.
Wątek z imprezą zostawię otwarty dłużej.

Jak duże jest ryzyko, że moja postać umrze na sesji z Eutierrią?
Jest dokładnie taka jak twoja chęć podejmowania ryzykownych decyzji. Jeden nieudany rzut nie spowoduje, że stracisz już na zawsze wszystkie kończyny. Na moich sesjach giną najczęściej postacie, które w chwili kiedy piszę „wyraźnie widzisz, jak bardzo to jest niebezpieczne” decydują się skoczyć. Albo świadomie wbiegają bez powodu w wir ognia, czy decydują się na potyczkę z silniejszym przeciwnikiem, chociaż miały opcję ucieczki. No i jestem też świadoma, że jesteście do swoich postaci, szipów i rodzinek przywiązani – żadnej w tym dla mnie radości, gdyby taka ukochana postać odeszła w scenie zbudowanej bez sensu (to dla mnie jako mistrza gry wręcz porażka).

Czy Zakon i Śmierciożercy mają tu jakieś specjalne zadania?
Nie.

Nie chcę już grać moją postacią lub chcę uśmiercić na Samhain mojego ojca, wujka […], czy może się to stać podczas sabatu?
Nie.

Co, jeśli nikt się nie zapisze? Czy Polana Ognisk wybuchnie?
Postacie niezależne będą miały szałową przygodę, a o tym, czy udało im się przeżyć zadecyduje funkcja rand() w PHP.

Czy oba miejsca startowe liczą się do odznaki za sabaty?
Tak.

Masz inne pytanie? Zadaj je tutaj.

Świat znów zatoczył koło

Zimny wiatr tańczący po ulicach Londynu pukał do waszych okien wyjątkowo zawzięcie, zupełnie tak, jakby chciał uczynić noc poprzedzającą sabat jedną z tych, podczas których naprawdę źle się spało. Chociaż niektórzy z was wciąż nie potrafili bez lęku spoglądać w płomienie rozpalonego w kominku ognia, tak naprawdę nikt z was nie drżał z powodu zimna. Strach… stał się dla przeważającej części z was nieodłącznym towarzyszem, echem każdej myśli.

Świat znów zatoczył koło. Drzewa układały się do zimowego snu, ptaki skończyły swoje pieśni i odfrunęły dawno za horyzont. Czuliście, że coś się skończyło, a jednocześnie nie opuszczała was świadomość, że tak naprawdę nic nigdy się nie kończy. Tortura, jaką stało się istnienie w aktualnej rzeczywistości, była stałym elementem w odwiecznym cyklu życia.

Niektórzy radzili sobie z tym wszystkim lepiej, inni gorzej. Każdemu jednak sabaty zaczęły kojarzyć się ze śmiercią.

Przez ostatnie pół roku powoli i skrupulatnie zbieraliście w sobie gniew. Pytania bez odpowiedzi zamieniały się we frustrację, ból potrafił narosnąć do poziomu zaślepiającego cierpienia. Chociaż nie wszyscy byli świadomi istnienia planu na przedostatnie się do Kniei Godryka, niewielu z was zapewne zdziwi się, kiedy za dwa dni przeczyta w gazecie o „zwykłych ludziach”, którzy po prostu „nie wytrzymali”. Nie dało się dziwić zrywowi przeciwko bezsilności, nawet jeżeli nie każdy miał na niego odwagę. Jedni obudzą się jutro, prosząc wszechświat o dziękczynienie i cichą pamięć. Inni nie będą prosić o nic – pójdą stworzyć swój moment, zmuszą ludzi przy władzy do rozliczenia się z tego, co uczynili i o czym zapomnieli – wszystko to, bo mają dość.

Start w Little Hangleton

Kod:
[b]Nazwa konta:[/b]
[b]Czy zamierzasz wprowadzić na to wydarzenie jakieś postacie niezależne:[/b]
[b]Czy radują cię losowe zaczepki od mistrza gry, czy wolisz być pozostawiony sam sobie:[/b]
[b]Czy twoja postać chciałaby pracować na którymś ze straganów mistrza gry:[/b]

Wydarzenie rozpocznie się, kiedy zrobi się ciemno. Otworzę standardowy dla forum wątek sabatowy, gdzie każdy zapisany będzie mógł wchodzić, bawić się i korzystać z dobrodziejstw do fabularnej godziny 21. Wtedy „coś” się wydarzy i postacie będą tegoż zdarzenia świadkami. Niektórzy mogą się wystraszyć. Jeśli nie chcecie dla swoich postaci żadnych dziwactw, to po prostu idźcie nimi do domu przed 21, śpijcie smacznie i otwórzcie rano Proroka Codziennego, żeby nadrobić fabułę.

Brak limitu multikont.

Start w Dolinie Godryka

Kod:
[b]Nazwa konta:[/b]
[b]Czy postać wie o planowanym ataku:[/b]
[b]Zamierzasz dołączyć do ludzi nacierających na Knieję, próbować ich powstrzymać, czy być biernym obserwatorem:[/b]

Ostrzegam, że jako mistrz gry nie pchnę biernych obserwatorów w kierunku Kniei. Zakończycie sesję na jej granicy – i to tyle – zobaczycie, jak banda potencjalnych wariatów naciera na las i zaczyna ścierać się z siłami Ministerstwa. Nie blokuję wam możliwości zobaczenia tego widowiska, ale nie mam też jak siłą zmusić was do wbiegnięcia na śmiertelnie niebezpieczny teren, więc po prostu tego nie zrobię (a w lesie jak się domyślacie, czarodzieje będą działali w trybie bóg z nami chuj z wami). Po podsumowaniu przeze mnie wątków osób, które tam wbiegły, dowiecie się, czy ktoś stamtąd wyszedł.

Możecie zapisać tutaj maksymalnie jedno multikonto.

Uwaga!

Niektóre osoby otrzymają ode mnie prywatną wiadomość o tytule „TAJNE”. Tych informacji nie możecie wymieniać pomiędzy sobą (jako gracze).

W przypadku chęci zmiany swojego wyglądu na czas trwania wydarzenia dopuszczam tylko mechaniczne przedmioty i przewagi. Należy napisać przygotowanie do sesji, w której zostanie wykonany rzut na powodzenie takiej przemiany. Jeśli wasza przewaga nie ma rozpisanych efektów, proszę o prywatny kontakt.

Pamiętajcie o zgłaszaniu szatek i tak dalej w Ciszy przed burzą II.

Zapisani

Na zgłoszenia czekam do 20.09. Kod wrzucajcie w tym wątku (nie przejmujcie się brakiem postów, po dodaniu was na listę kasuję wasz wpis). Jeśli ktoś się spóźni, może dołączyć do sesji w Little Hangleton (ale niech najpierw wypełni zgłoszenie).

[+]Dolina Godryka
  1. Helloise Rowle
  2. Victoria Lestrange
  3. Atreus Bulstrode
[+]Little Hangleton
  1. Primrose Lestrange
  2. The Edge
  3. Vakel Dolohov
  4. Dægberht Flint
  5. Alice Bell
Pan Egzorcysta
here lies the abyss,
the well of all souls

sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
kapłan kowenu | egzorcysta ministerstwa magii
ciemnobrązowe oczy; rozszczep tęczówki prawego oka (źrenica w kształcie dziurki od klucza); czarne włosy; przeciętny wzrost 173 cm; zimne dłonie; często ubrany cieplej niż sugeruje pogoda; okulary do czytania; srebrny łańcuszek z sygnetem na szyi (w oczku znajduje się zasuszony kwiat z rodzinnego ogrodu); niespieszny chód; cichy, nieco niewyraźny głos

Sebastian Macmillan
23 minut(y) temu ✶  
Start w Dolinie Godryka
Nazwa konta: Sebastian Macmillan
Czy postać wie o planowanym ataku: Tak
Zamierzasz dołączyć do ludzi nacierających na Knieję, próbować ich powstrzymać, czy być biernym obserwatorem: Zamierza dołączyć
viscount of empathy
show me the most damaged
parts of your soul,
and I will show you
how it still shines like gold
sława
VI
krew
czysta
genetyka
wilkołak
zawód
detektyw w BUM
wiecznie zamyślony wyraz twarzy; złote obwódki wokół źrenic; zielone oczy; ciemnobrązowe włosy; gęste brwi; parodniowy zarost; słuszny wzrost 192 cm; wyraźnie zarysowana muskulatura; blizna na lewym boku po oparzeniu; dźwięczny głos; dobra dykcja; praworęczny

Erik Longbottom
21 minut(y) temu ✶  
Start w Little Hangleton
Nazwa konta: Erik Longbottom
Czy zamierzasz wprowadzić na to wydarzenie jakieś postacie niezależne: raczej nie
Czy radują cię losowe zaczepki od mistrza gry, czy wolisz być pozostawiony sam sobie: można zaczepiać, ale nie trzeba
Czy twoja postać chciałaby pracować na którymś ze straganów mistrza gry: nope, będę tam służbowo z BUM

the he-wolf of godric's hollow
❝On some nights, the moon thinks about ramming into Earth,
slamming into civilization like some kind of intergalactic wrecking ball.
On other nights, it's pretty content just to make werewolves.
❞
kicia kocia
Cierpka jak agrest, słodka jak bez
Chcę śnić czarne loki splątane
sława
III
krew
czysta
genetyka
snowidz
zawód
wróżbitka
Chuderlawa sylwetka na 168 centymetrów, która z uporem relikwii, odmawia rozsypania się w pył. Za pas spływają włosy o czerni nowiu, a fiołkowe oczy sprawiają wrażenie dwóch ran zadanych firmamentowi.

Lydia Black
13 minut(y) temu ✶  
Nazwa konta: Lydia Black
Czy postać wie o planowanym ataku: tak (chyba?)
Zamierzasz dołączyć do ludzi nacierających na Knieję, próbować ich powstrzymać, czy być biernym obserwatorem: niech się dzieje wola kowenu; wchodzę do Kniei

Je t'aime, je te hais
Mais ma meilleure ennemie, c'est toi
Fuis-moi, le pire, c'est toi et moi
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: Ceolsige Burke, Erik Longbottom, 8 gości

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Spis Treści
Zakładki
Tryb normalny
Tryb drzewa