18.09.2024, 17:47 ✶
—03/06/72—
Olbrzymia Harpia Królewska wylądowała na ladzie "Szczękającego Kandelabradora" przynosząc ze sobą niewielką w proporcji do niej kopertę. Czerpany papier sprawiał przyjemność przy dotyku, list złożony na trzy niósł ze sobą lak w kolorze głębokiego indygo z odciśniętym herbem przedstawiającym trójgłowego smoka. Adresatem był sam właściciel, a każde słowo zostało skreślone finezyjną kursywą, lśniącą lekko srebrzystą mikką dodaną do lazurowego atramentu.
Little Hangleton, 03.06.72
Szanowny Panie Fauście Flitwick,
zebrawszy same niezwykle pochlebne opinie na temat zakładu, który Pan prowadzi, zdecydowałem się zlecić panu odświeżenie oświetlenia w swojej letniej rezydencji w Little Hangleton. Co prawda skrzydło gościnne liczy sobie ledwie sześć lat, główny budynek jednak nie był remontowany od ponad dwudziestu. Jestem przekonany, że współczesna myśl magitechniczna nada korytarzom i pokojom, a przede wszystkim nada mojej kolekcji nowego wymiaru.
Zlecenie dotyczyłoby zachodniego skrzydła i całego parteru w tym pomieszczeń gospodarczych. Jestem szalenie ciekawy Pańskich pomysłów i tego co może mi Pan zaoferować, jako specjalista od magicznego światła.
Proszę o podanie dogodnego dla Pana terminu spotkania w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Mając na uwadze Pański cenny czas, w przypadku niemożności teleportowania się, zapewniam oczywiście sprawny transport w obie strony.
Z wyrazami szacunku,
Anthony J. Shafiq