Secrets of London
Effimery Trelawney - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Czarodzieje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=108)
+--- Dział: Kroniki (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=109)
+---- Dział: Przyjęci do gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=38)
+---- Wątek: Effimery Trelawney (/showthread.php?tid=1171)

Effimery Trelawney - Effimery Trelawney - 23.03.2023

Effimery Iliana Trelawney

Urodzenie: 2 czerwca 1950 [22 lata, bliźnięta, numerologiczna 5]
Stan cywilny: Panna
Krew: Półkrwi, aurowidz
Zamieszkanie: Londyn, Charing Cross Street
Pochodzenie: Pierwsza i ostatnia córka Edmunda Trelawney’a i Chrysanthe Trelawney z domu Macmillan – chowana w duchu mistycyzmu i okultyzmu, od dziecięcych lat stała bywalczyni kowenów i sabatów, co bez wątpienia zasiało ziarno ekscentryzmu w młodym umyśle. Matka Effimery, u schyłku swoich lat zapadła na nocną marę, która w ciągu zaledwie roku zebrała paskudne żniwo, jakim było życie kobiety. Mające wówczas niespełna osiem lat dziewczę, pozostało pod twardą opieką ojca, który zanosił modły, aby jego potomkini nie odziedziczyła piętna choroby – Edmund był jednym z bardziej poważanych wróżbitów w czarodziejskim półświatku, acz jego także prędko dotknął całun śmierci. Podczas jednej ze swoich corocznych wypraw zapadł na smoczą ospę, przy której powikłania okazały się być letalne. Osierocona Effimery trafiła pod opiekę swojego kuzyna w pierwszej linii – Alastora Moody’ego.
Kształtowanie: ◉○○○○
Rozproszenie: ◉○○○○
Transmutacja: ◉○○○○
Zauroczenie: ◉○○○○
Nekromancja: ◉◉◉○○
Translokacja: ○○○○○
Percepcja: ◉◉◉◉○
Aktywność fizyczna: ○○○○○
Charyzma: ◉◉◉○○
Rzemiosło: ◉○○○○
Wiedza przyrodnicza: ◉◉◉○○
Wiedza o świecie: ◉◉○○○
Poziom spaczenia: I – absolutnie niezdolna do skrzywdzenia kogokolwiek altruistka, zawsze chętna do pomocy potrzebującego, z pewnością nosi znamiona idealistki; w jej wyobrażeniu, w którym tonie od młodości, świat powinien być miejscem bezkreśnie wyściełanym przez miłość; prawdopodobnie w swoich przekonaniach dziecinna i niepragmatyczna, łatwa do zranienia i wrażliwa, przędzie jednak swój świat ułudy, w którym ludzie nie mają niecnych zamiarów.
Różdżka: Włos z głowy wili, grusza, 7 cali, giętka
Zwierzę totemiczne: Owca
Aura: Niebieska, przetykana fioletowymi nićmi

O zdolnościach: Ostoja towarzyskości, niemożliwego wdzięku oraz szeroko pojętych umiejętności wróżbiarskich. Nigdy nie poświęcała zbytku uwagi opasłym księgom, czy zaklęciom mogącym posłużyć za bitewne. W swej skromnej osobie zawierała pasję do starożytnych run i materii wróżbiarskiej, te dziedziny stawiając na piedestale. Niekoniecznie uzdolniona w zakresie rozproszenia czy kształtowania – skupiała się na symbolach, które widziała w kryształowej kuli. Jej zdolności oscylują wokół jednego tematu, o czym świadczą umiejętności eliksiralne oraz te z zakresu wytwarzania kadzideł tudzież świec. Obracając się w dusznym klimacie mistycyzmu, obcowania z błąkającymi się duszami i zerkania niepewnego w przyszłość, urosła w prawdziwą pasję, która także stała się źródłem zarobku.

Limbo: [0] Od dzieciństwa dostrzegała piętno wyjątkowości, jakim została obdarzona; kontakt z zaświatami przychodził nagle, rozpoczynając się od metalicznego posmaku rozlewającego się w ustach. Została obarczona cechą medium, tak jak lwia część rodziny Trelawney.
Niewidzialność: [0] Nigdy nie wychylała się poza ramy, w które wpisało ją społeczeństwo; będąc wieszczką, kojarzona była ze swoją profesją i niczym więcej. Nie mrugała z pierwszych stron proroka, a jej imię nie pobrzmiewało w londyńskim półświatku. Mogła z całą pewnością schować się w cieniu bardziej wpływowych, co jej absolutnie nie przeszkadzało.
Czytanie nastrojów: [III] Jako aurowidz dostrzega emocje szarpiące danym człowiekiem; jest to umiejętność wyjątkowo pomocna przy jej profesji.
Wróżbiarstwo: [III] Zgodnie z rodzinnym zwyczajem przędzonym przez pokolenia, od dziecka kształciła się w sztuce wróżbiarskiej. Szklana kula odkrywała przed nią każdorazowo ukryte, niekiedy niejasne znaki obleczone lepkim sokiem metafory. Prędko rozsławiła się jako wieszczka, oferując rozmaite usługi z zakresu wróżb – jej pasja stała się jej sposobem życia.
Wywoływanie duchów: [III] Wychowana w duchu okultyzmu i mistycyzmu, odnalazła swoje powołanie jako medium – organizuje często seanse spirytystyczne, które mają na celu zbliżyć ludzi do dusz zasilających zaświaty.
Tworzenie eliksirów i maści: [II] Materia, w której jest niewątpliwie daleka od perfekcji, posiada jednak podstawową wiedzę na temat składników eliksiralnych i z pewnością jest w stanie poprawnie wywarzyć podstawowe eliksiry.
Tworzenie świec i kadzideł: [I] W jej pokoju, w którym przyjmuje klientów szukających odpowiedzi na niewiadomą przyszłość, unosi się magiczna aura puentowana przez kadzidlaną woń. Tworzenie takowych, zarówno kadzideł jak i świec, stanowi jej skromną umiejętność.

Kompleks bohatera: [II] Ma za nic swoje życie tak długo, jak może ocalić wszystkich innych; może za sprawą tego, że wie, co zastanie w zaświatach?; w każdym razie jest pierwszą, która stanie w obronie słabszego; jest pierwszą, która podniesie głos widząc niesprawiedliwość i jest pierwszą, która będzie ratowała małe kotki z płonącego budynku.
Biedak: [II] Rodzina nie zostawiła jej pełnej skrytki w banku Gringotta, żyje ze swoich skromnych zarobków jako wieszczka, jednocześnie będąc na garnuszku Alastora – niemniej, on także jest biedakiem, więc ich dom to bieda do potęgi drugiej.
Niedowaga: [II] Przy wzrośnie stu sześćdziesięciu pięciu centymetrów, zachowuje wagę w granicach czterdziestu ośmiu kilo – chuderlawe ramiona, nieporadne, chude ręce, długie, szczupłe nogi – wygląda, jakby mocniejszy podmuch wiatru mógł ją ponieść na inny kontynent.
Niezdarny: [I] Pierwsza osoba, która potknie się o kamień, uderzy głową w półkę podnosząc się, zepsuje coś niebotycznie prostego – nawet jej poruszanie się, choć dziarskie, zawiera znamiona niezdarności.
Sierota: [I] Matka Effie zapadła na nocną marę, co stanowiło swoisty wyrok – przy dobrych wiatrach pozostał jej rok życia; opuściła padół ziemski pozostawiając ośmioletnią córkę wraz z ojcem, który lata później przepadł na wyprawie z powodu powikłań po smoczej ospie, zasilając także podniebne arkany. Effimery mieszka obecnie z kuzynem Alastorem, jednak jej najbliższa rodzina już od lat wącha kwiatki od spodu.
Histeryk: [I] Nie potrafi zachować zimnej krwi; gdy cokolwiek idzie niezgodnie z planem, odbija się to wyrazistym stresem na jej obliczu, a w umyśle rozpoczynają się sceny dantejskiej histerii.
Poza schematem: [I] Żyje w swoistej bańce swojego zaklętego w symbolach i numerach świata, nie rozumie konwenansów rządzących społeczeństwem, co sprowadza ją często do wielu faux pas na polach międzyludzkich.
Foliowa czapka: [I] Prawdopodobnie uwierzy w większość bzdur, które jej się naopowiada; zwolenniczka teorii spiskowych, a świat ubiera w odzienie jednego, wielkiego knucia. W połączeniu z naturalną niewinnością, tworzy to wybuchową kombinację.
Porywczy: [I] Najpierw robi, potem myśli – tę cokolwiek dziecięcą cechę nie wyplewiła dorosłość, Effie jest jednak wyraźnie w gorącej wodzie kąpana.
Edukacja: Szkoła Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie, Gryffindor; nigdy nie była wyśmienitą uczennicą o wybijających się ponad innych umiejętnościach magicznych – raczej przeciętna, wyjątkowo towarzyska, przędąca swój życiorys masywnych murach zamku głównie w oparciu o relacje międzyludzkie. Odnajdywała się niebagatelnie we wróżbiarstwie i starożytnych runach – rodzina dbała o rozwój w tych arkanach od czasu jej przyjścia na świat, a i jej zainteresowania orbitowały według tych dziedzin magii. Nigdy nie skłaniała się ku praktycznym przedmiotom wymagającym sprawnej walki czy obrony, ciężko jednak było ją też nazwać molem książkowym. Tiara przydziału miała swoją słuszność, przypisując ją do domu Gryfonów – jej energia, bohaterskość i odwaga stanowiły lwią część pogrążonej w marzeniach osobowości. Od młodości interesowało ją mugoloznawstwo, a za swoją drobną obsesję uznała mugolską literaturę, konkretniej poezję.
Doświadczenie: Jej doświadczenie w zawodzie jest zwięzłe i krótkie – po ukończeniu Hogwartu znalazła się na praktykach wróżbiarskich u jednego z bardziej poważanych wieszczów. Przez rozciągłość trzech lat uczyła się fachu, aby następnie otworzyć własną działalność zajmującą się kontaktem z nieboszczkami i określaniem charakteru przyszłości. Mętna i zawiła, stawała przed nią w postaci znaków i symboli, a ich interpretacja przychodziła jej naturalnie; podobnie jak kontakt z zaświatami, wobec którego stanowiła medium już od wczesnej młodości.
Aktualne miejsce pracy: Niewielki, jednoosobowy zakład wróżbiarski, w którym stanowi wieszczkę.
Cechy szczególne: Chuderlawa sylwetka.
Rozpoznawalność: III – Nie jest całkowicie anonimowa, jednak do lukratywnej popularności jest jej z pewnością daleko. Znana w kręgach wróżbiarskich i okultystycznych, jej imię pobrzmiewa wśród czarodziejów zainteresowanych seansami spirytystycznymi. Poza tym, własną wyblakłość na tle londyńskiego społeczeństwa uważa za swój atut – wychodzi z założenia, iż łatwiej być niezauważalnym, aniżeli zauważalnym.

Wskazówki dla Mistrza Gry

– Effie jest osobą neutralną w konflikcie, jednak z uwagi na przekonania mogłaby sympatyzować z Zakonem Feniksa, nie angażując się jednak w żadne działania ugrupowania. Zapewne w dalszej przyszłości mogłaby wstąpić w szeregi, póki co jednak jej perypetie opierają się na wchodzeniu w dorosłe życie, będąc sierotą oraz rozwijanie własnej lichej kariery.
– Mieszka aktualnie razem ze swoim kuzynem, Alastorem Moody, na ulicy Pokątnej.
– Jestem otwarta na eksplorację umiejętności specjalnej rodziny Trelawney; chciałabym się skupić na rozwoju duchowym Effie – seansach spirytystycznych, zagłębianiu się w arkana okultyzmu i mistycznym aspekcie postaci.

RE: Effimery Trelawney - Eutierria - 24.03.2023

Skrytka bankowa

Łącznie zdobytychDo wykorzystania
PD PD

Wiosna 1972

Planety musiały ułożyć się w najgorszy z możliwych sposobów, bo wiosna minęła mi tragicznie. Od nieszczęśliwego wypadku z udziałem mojej nogi, po... no właśnie - po to nieszczęsne Beltane, podczas którego omal nie zginął Alastor. Od tego czasu mój kuzyn zachowuje się dziwnie, a ja nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić.

Lato 1972

Kwartał w trakcie

RE: Effimery Trelawney - Eutierria - 24.03.2023

zebrane odznaki

Jęcząca Marta

RE: Effimery Trelawney - Effimery Trelawney - 24.03.2023

Effimery Trelawney

Dwudziesto-dwuletnia wieszczka, posiadająca własne, odrobinę biedne atelier, w którym zajmuje się szeroko zakrojonym wróżbiarstwem i kontaktem z nieboszczkami błąkającymi się po padole ziemskim. Osobowość czarująca, jednająca sobie ludzi – odrobinę zbyt niewinna jak na swój wiek, żywotna i iście towarzyska; niezdolna do skrzywdzenia kogokolwiek, miękka, o osobowości nieskalanej okrucieństwem, niedorosła do podwiązek znaczących drogę podboju. Oblicze rozmywające się w odwiecznym uśmiechu, aparycja bardziej świeżej rusałki, aniżeli istoty faktycznej i cielesnej – raczej ukrywająca się w cieniu osób o większej renomie, przędząc swój żywot we własnej skromnej alkowie. Huragan jej osobowości zawiera się w niebywałej energii zawierającej się w drobnym ciele; z pewnością zaskarbia sobie sympatię – jest przy tym wszystkim rozbrajająco autentyczna i prawdziwa.

Poznajmy się bliżej...

W lustrze Ain Eingarp widzę... siebie otoczoną przez bliskich – wyzbytych z tych okrutnych czasów, cieszących się spokojem i stałością; dalekich od niepokoju.
Bogin przyjmuje przy mnie formę... martwego Alastora.
Amortencja pachnie mi... kadzidłami, kwitnącymi baziami i świeżo upieczonym sernikiem.
Moje ulubione zaklęcie to... każde, które działa na korzyść innych, broniąc ich i opiekując się nimi; choć nie jestem uzdrowicielem, zapewne wybrałabym jedno z ich zakresu.
Mój patronus przyjmuje formę... owcy.
Wróżbiarstwo to dla mnie... ogromna pasja, którą przekułam w sposób na zarobek. Wierzę, że rzeczywistość ma przede mną ukrytych wiele sekretów, które czekają aby je rozwikłać poprzez symbole i znaki.
Czarna magia? Cóż... nie jest to nic, z czym chciałabym mieć jakąkolwiek styczność.
Za swoje największe osiągnięcie uważam... bycie wychowaną w szczerości wobec ludzi i bezwarunkowej pomocy bliskim.
Stoję po stronie... moich własnych przekonań; moje poglądy pokrywają się z Zakonem Feniksa, jednak na tym polu pozostaję neutralna.
Moje serce należy do... mojej rodziny – na zawsze.

RE: Effimery Trelawney - Effimery Trelawney - 07.01.2024

o przeszłości

Moje wspomnienia i sny znajdują się tutaj.

Wspomnienia i sny

najważniejsze wspomnienia

*świerszcze*

rozgrywki

♦ Październik 1965Louvain Lestrange, wyprawa po zmroku do damskiej toalety, celem spotkania z nawiedzającym ją duchem Marty – z niewinnego flirtu i dotyku, eskaluje całość do skutej relacji na przestrzeni kolejnych lat. Początek znajomości burzliwej, ale również wypełnionej emocjami.
♦ 1966Theodore Lovegood, pierwszy bal wiosenny, na którym Effie pojawiła się w towarzystwie Theodore; mnogość pierwszych razów – jej pierwszy taniec oraz pierwszy pocałunek z kimś, kto nie był Louvainem.

Wiosna 1972

rozgrywki

♦ 15 marcaWilliam Fletcher, przypadkowe spotkanie, do którego doszło, gdy Billy uciekał przed czarnoksiężnikiem, którego zechciał okraść. Masyw niedomówień, jeden skradziony pocałunek i pewna wyjątkowo rozzłoszczona blondwłosa nimfa.
♦ 15 kwietniaBrenna Longbottom, zły omen prowadzi Effimery na obrzeża Little Hangleton, gdzie utyka w dziurawym moście. Brenna pomaga jej wydostać się z pułapki i wysyła ją do domu.
♦ 1 majaSarah Macmillan, dwie na wskroś przejęte, młode dziewczyny wybijają szybę w kowenie, aby ratować ludzi pozostałych na tragedii w Beltane.

Lato 1972

dokonania fabularne

Wydłużony opis fabularnych dokonań postaci w kwartale. Co zmieniło się w jej życiu? Czy pięła się na szczeblach organizacji? Zorganizowała wydarzenie, straciła kogoś bliskiego?

postępy

Co udało się postaci osiągnąć? Jak rozwinęła swoje umiejętności? Czego dokonała na fabule, a co gracz dodaje pomiędzy wierszami? Ten opis musi być poparciem zmian nanoszonych w statystykach, przewagach, zawadach i lokacjach.

rozgrywki

• opis
• opis