• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,611
28.03.2025, 23:05  ✶  
@Elias Bletchley

Zadanie główne - czyli łącznie trzy sesje. Znajduje się w zadaniach cywili pod numerem #1.

PS. Skoro to jest pytanie odnośnie mojego wydarzenia, to wypada zadać je w moim temacie.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,612
28.03.2025, 23:22  ✶  
@Elias Bletchley

Z mojego researchu wynika, że lustra tworzy się z metalu. Mamy na forum przewagę Kowalstwa pozwalającą na tworzenie w metalu, więc jest to spójne - metalowe (w pełni lub częściowo, bo z tego co rozumiem, teraz lustra robi się tak, że pokrywa się szkło metalową powłoką) lustro należałoby wzbogacić zaklęciem. Nie uzależniałabym efektu od samego rzutu, lecz od poziomu statystyk, których użyto do stworzenia takiego zaklęcia. Niewątpliwie taki wytwór stworzyłby (sam lub we współpracy z kimś na równi) czarodziej wybitny, korzystając z kosztownych materiałów, jako że byłby to najsprawniejszy sposób komunikacji na forum. Twoja postać kowalem nie jest.

Jeżeli się z tym nie zgadzasz (nie ukrywam, że ta mechanika nigdy nie zakładała tworzenia takich lusterek, zamierzałam je po prostu dodać do sklepiku mg do kupowania za punkty doświadczenia), musisz wyjść z jakąś inną propozycją i nam ją przedstawić. No i wychodząc z taką propozycją, musisz być specjalistą od tworzenia luster, bo ja się na tym do końca nie znam - wyszukiwałam dla tej odpowiedzi informacji w ogólnodostępnych źródłach internetowych.

Co do ogólnego tworzenia - tak jak z eliksirami, twoim ograniczeniem są czas, logika i materiały. Nie dopiszę utworzonych przedmiotów do kart. W chwili dodania luster do sklepu mg przedmioty rozpadną się, lub będą musiały być wykupione za pd równowarte zużytym materiałom.
ᴀʟᴄʜᴇᴍɪsᴛ ᴏꜰ ɢʟᴀss
what is the point
in having a mind
if you do not use it
to make judgements
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
metamorfomag
zawód
szklarz
178cm wzrostu; zielone oczy; ciemnobrązowe kręcone włosy; trzydniowy zarost na twarzy; dołeczki w policzkach; lekko przygarbiona postura; chód opieszały, nieco niezgrabny

Elias Bletchley
#1,613
28.03.2025, 23:34  ✶  
(28.03.2025, 23:22 )Eutierria napisał(a):
@Elias Bletchley

Z mojego researchu wynika, że lustra tworzy się z metalu. Mamy na forum przewagę Kowalstwa pozwalającą na tworzenie w metalu, więc jest to spójne - metalowe (w pełni lub częściowo, bo z tego co rozumiem, teraz lustra robi się tak, że pokrywa się szkło metalową powłoką) lustro należałoby wzbogacić zaklęciem. Nie uzależniałabym efektu od samego rzutu, lecz od poziomu statystyk, których użyto do stworzenia takiego zaklęcia. Niewątpliwie taki wytwór stworzyłby (sam lub we współpracy z kimś na równi) czarodziej wybitny, korzystając z kosztownych materiałów, jako że byłby to najsprawniejszy sposób komunikacji na forum. Twoja postać kowalem nie jest.

Jeżeli się z tym nie zgadzasz (nie ukrywam, że ta mechanika nigdy nie zakładała tworzenia takich lusterek, zamierzałam je po prostu dodać do sklepiku mg do kupowania za punkty doświadczenia), musisz wyjść z jakąś inną propozycją i nam ją przedstawić. No i wychodząc z taką propozycją, musisz być specjalistą od tworzenia luster, bo ja się na tym do końca nie znam - wyszukiwałam dla tej odpowiedzi informacji w ogólnodostępnych źródłach internetowych.

Co do ogólnego tworzenia - tak jak z eliksirami, twoim ograniczeniem są czas, logika i materiały. Nie dopiszę utworzonych przedmiotów do kart. W chwili dodania luster do sklepu mg przedmioty rozpadną się, lub będą musiały być wykupione za pd równowarte zużytym materiałom.

Oki, dzienkie za informację. Proszę jednak o doprecyzowanie kwestii posiadania przewagi Kowalstwo. Czy to znaczy, że w takim razie powinienem dokupić ją Eliaszowi, żeby jego profesja fabularnie i w przyszłości mechanicznie miała w ogole ręce i nogi? Xd
Wydawało mi się, że praca nad szkłem w jakiejkolwiek formie nie ma aktualnie przełożenia na konkretne przewagi i o ewentualnej wprawie postaci decydowałby poziom Rzemiosła, a nie posiadana zdolność. Chyba, że wspominając o kowalstwie miałaś na myśli stricte kontekst lusterek dwukierunkowych z uwagi na ich wyjątkowość. Jc to też nie zrobiłem jeszcze riserczu xddd
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,614
28.03.2025, 23:44  ✶  
@Elias Bletchley

Miałam na myśli konkretnie lusterka dwukierunkowe. Przy obecnej mechanice Kowalstwo to w mojej opinii popartej surfowaniem po Googlu jedyne co ma sens. A co do szkła - no mi wyszło na to, że lustra się kiedyś robiło z polerowanego metalu, a teraz się na szkło nakłada metalową powłokę i to ona odbija światło, czyniąc lustro lustrem. Podstawą tego, żeby postać miała ręce i nogi wydaje mi się ten research, wykonaj go (w kontekście luster) i na pewno dojdziesz do wniosku, czy to, co piszę, ma sens, czy jednak powinno to wszystko iść w innym kierunku. To, co robisz, nie jest w żaden sposób przewidziane przez mechanikę i tworzenie trwałych przedmiotów, więc skoro chcesz mieć taką postać (mogącą to stworzyć), wymaga to z twojej strony inicjatywy.
Ancymon
"Niewierny jest ten, kto żegna się, gdy droga ciemnieje"
krew
genetyka
zawód
Nie jest ani wysoka, ani niska, mierzy dokładnie 168 cm. Włosy w kolorze jasnego blondu, ślepia kocie w odcieniu lodowego błękitu. Oczy duże, nosek mały i nieco zadarty, pełne usta na których często widnieje zaczepny bądź pogardliwy uśmiech. Pachnie słodko, lecz nie mdło, mieszanką wanilii, porzeczki i paczuli.

Scarlett Mulciber
#1,615
31.03.2025, 08:57  ✶  
Dzień dobry Pwease
Przybiegłam z pytankiem.
Czy można wziąć 2 choroby genetyczne, jeśli te się nie wykluczają i nie kolidują ze sobą?
np. Monochromia magiczna + Oddech Mojry
Z góry dziękuje za odpowiedź Pwease
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,616
31.03.2025, 21:08  ✶  
@Scarlett Mulciber

Hej. Pogadaliśmy o tym i wydaje nam się, że te choroby są zbyt charakterystyczne i silne, żeby dobierać sobie więcej niż jedną. Więc niestety musisz zdecydować się na jedną. Słodziutki
Czarodziej
Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
Zastępca szefa OMSHM-u
Wysoki (191 cm), szczupły i zawsze zadbany brunet, który ewidentnie poświęca dużo czasu na to, by wyglądać najlepiej jak tylko się da. Najczęściej stroi się w wysokiej jakości szaty, garnitury i koszule. Niemal zawsze uśmiechnięty.

Jonathan Selwyn
#1,617
14.04.2025, 14:21  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.04.2025, 14:27 przez Jonathan Selwyn.)  
Hej. Mniej więcej ile czasu po Spalonej Nocy mógłby zająć czarodziejskiemu The Globe powrót do ponownego funkcjonowania?

Edit.
I czy ktoś musi rzucić na sam teatr aby zobaczyć, jak bardzo go spopieliło, czy fabularnie przetrwał jedynie nieco osmalony?
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
alchemiczka, zielarka, leśnicza, stwórczyni
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suchych traw, żywicy i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,618
18.04.2025, 09:40  ✶  
Mam pytanie, na które domyślam się odpowiedzi (że to tak nie działa), bo czytałam opisy, ale i tak muszę zapytać, bo się uduszę.
Czy statystyka nekromancji jest tylko na energie ludzi, czy na inne rzeczy, w których jest życie, też zadziała? Dążę do tego, czy w połączeniu z dużym WoPem mi się to jakoś może przyda do pracy na działeczce. Czy jakoś da się pociągnąć energie z tego, co żyje w ziemi, żeby extra przyspieszyć swoim uprawom wzrost, pomóc słabszym roślinkom etc.

dotknij trawy
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,619
18.04.2025, 23:12  ✶  
@Jonathan Selwyn

Mniej więcej ile czasu po Spalonej Nocy mógłby zająć czarodziejskiemu The Globe powrót do ponownego funkcjonowania?
Mając na uwadze, że nikt na niego nie rzucił, a ja nie narzuciłam mu żadnego konkretnego losu, z The Globe nie stało się nic strasznego. Może wznowić działanie od razu, a kiedy ludzie będą przychodzili na spektakle... Cóż, dajcie postaciom niezależnym przynajmniej kilka-kilkanaście dni na otrząśnięcie się? Nie ma tu dobrych i złych odpowiedzi, opiszcie to z sensem (sugeruję poruszyć tematy takie jak próby „powrotu do normalności” czy tęsknoty bogaczy za kulturą) i będzie git.

I czy ktoś musi rzucić na sam teatr aby zobaczyć, jak bardzo go spopieliło, czy fabularnie przetrwał jedynie nieco osmalony?
Fabularnie przetrwał tak jak tego chcecie - nikt nie miał wpisanego go jako lokację do karty, więc taki rzut nie istnieje. Jeżeli miało stać się tak coś grubszego niż osmolenie i wybite okna to miło będzie jak to skonsultujecie, bo jednak musieli zrobić to Śmierciożercy lub któreś z agresywnych postaci niezależnych.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,620
18.04.2025, 23:16  ✶  
@Helloise

Z samego opisu zaklęć nekromancja działa również na magiczne stworzenia, zwierzęta. Nie działa natomiast na rośliny. Liczą się tu ciężka praca rąk i wiedza.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 160 161 162 163 164 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa